Веганството - да споделим опит 2

• 107 945
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 570
Предполагам, че форума няма да се изнесе напълно във Фейсбук, а някои належащи неща - ще се дискутират, както някои форуми си общуват и по скайпа.
И аз не го обичам Фейсбук, прекалено е обществен и като се закачат по 100 човека и им губиш нишката, този на кого и откъде е дошъл...
А и не винаги приятелите на моите приятели са ми приятели  Wink

Това, което си мисля за ГМО-то е, че по-добре да се купуват европейски продукти, отколкото американски, сякаш нивото на контрола е по-завишено, а и все пак продукцията по принцип е по-неГМО в Европа. Нали уж са забранени вече за садене ГМОпродукти в Европа?

Изварата по тази рецепта ли е? http://www.zemianazaem.com/archives/81
Както е писано по долу, слагай по малко и опитвай, някой лимони са по-кисели, а други пускат повече сок  Simple Smile
Иначе е вкусно, но леко особено, аз лично слагам вътре вместо лимон - настърган домат и чесън  Peace Домата си е кисел и без това, става розовко и ако домата е от розовите - по-вкусно, слагала съм и розмарин или кимион, или копър. Експериментирай!

# 571
ЕйМиМи ,
аз за сега съм си тук. Тук си ми харесва.  Peace
M_Nik ,
благодаря ти. Simple Smile  Значи си е по- скоро като пастет. Такъв съм правела най-вече със слънчоглед.
Аз все си мислех, че има някакви ферметационни процеси, подобни като при млечно- киселите продукти.
Надвах се, че има вариант  да се добие подобен ефект. Peace и се чудих как и по какъв начин , така че да не объркам процеса. Simple Smile

# 572
Определено европейският пазар е по-безопасен от американския. Не само за храна, но и за козметики, препарати.

Идеята за групата във Фейсбук е по- лесно да се намират рецепти и съвети.

За купуването на био неща - аз когато има вариант за био, гледам да взема него. На бюджена не са отразява чак толкова, защото първо, че се появиха по-евтини продукти (в ДМ, Карфур, магазина на Гимел, от който съм взимала само 2 пъти, но примерно доматите бяха по 90ст/кг -1во качество, 40ст/кг-тиквичките, 1лв/кг-краставиците ), второ, че като не купуваме месо, салами, чипсове, вафли, бисквити, торти, пасти, дъвки, бонбони, алкохол, газирани напитки и нат.сокове и т.н., си спестяваме един вид доста пари Simple Smile

# 573
Вие сериозно ли отивате в Фейсбук? На този форум какво не му е наред?
Е, аз съм във фейса, в този форум и още 3 такива.  Wink

# 574
Реалист, тази рецепта, която ти си дала, е за "извара", а тази, която е от Земя на заем е за "сирене".
Една извара или сирене може да имат ферментационен процес, а може и да нямат.
В двете посочени рецепти няма  ферментация. За да я има, или трябва да се остави на топло/стайна Т въпросната смес, или да се сложат пробиотици или реджувелак.
За извара може да послужи всеки остатъчен ядков материал след като се направи мляко. Овкусяването е по твое желание. Лимоновият сок е, за да придаде кисел вкус. Не може също така дълго да се съхранява в хладилник, защото мухлясва.

Ние последно време си правим ядково сирене с ферментация.

# 575
Мярнах нещо за съдържанието на олово в храни и добавки (в Щатите) и реших да го постна, ако някой се интересува. Има също и малко съвети за намаляне абсорбцията на олово и увеличаване на екскрецията му от организма, ако може да се вярва на източника.
Относно детските витамини от промоцията на Nature's Plus - Animal Parade Multivitamin Multimineral, 180 Animals - прочетох едно от мненията: "...an FDA study flagged this product as having lead (#6 on list). We discontinued usage. Try googling "Nature's Plus lead" and make your call." Съответно потърсих в гугъла за въпросното съдържание на олово в тия, а и по принцип в немалко добавки.
FDA Finds Lead in Vitamins
Но пък погледнах и това:
FDA’s Report: “Lead Found In Vitamins” Is Misleading от някакъв Michael Mooney (не го зная кой е Rolling Eyes)

Не зная дали да съм спокойна сега в крайна сметка. Но сякаш вторият източник ми звучи по-логично. Филкъм, Пинки или някой друг, проучвали ли сте тоя въпрос? Моля за инфо на ЛС, ако не е желателно тук да се публикува! Hug

Пинки, благодаря ти за отговора за вит. С, не зная как успяваш да не пропуснеш някой! Hug

Ще се радвам, ако споделите мнение и инфо.
------------------

А това: част от интервю с Робърт Коен, автор на книгата “Milk: the Deadl … тоносната отрова) доста ме угрижи, защото досега не се бях задълбочавала много, само знаех там за някаква слуз, която не е много добре за организма, но мислех, че ако не се прекалява с количествата, ползите от млечните все пак биха могли да са повече от негативите. Сайтът на тоя автор е: www.notmilk.com . Знаете ли го?

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 21:50 от desi_sunshine

# 576
Вие сериозно ли отивате в Фейсбук? На този форум какво не му е наред?
Аз съм само четяща, защото не съм толкова напреднала като вас, а и отговори намирам на въпросите си и без да питам, вие сте достатъчно изчерпателни.

Всеки ден си почвам деня с вас, моля ви, не ми причинявайте това.  Сигурно има и други като мен и ще ни липсвате.
Готова съм да ви дам всички рецепти, които съм взимала от вас и пробвала. Само си стойте тук.

Аз подхванах идеята за ФБ и се чувствам длъжна да обясня какво всъшност имах предвид....

...не да се изнесе форума там, а да бъде допълнение - всяка от участничките тук, която желае да си публикува рецепта със снимка и отдолу рецептата, за да е нагледно и прегледно. И когато човек иска вдъхновение или търси нещо, което по-рано му е харесало да му е под ръка. Защото и да си води записки човек не е особено прегледно /поне аз така мисля/. А там отваряш си и хоп рецепти, линкове подредени.....имах добри намерения пък какво ще стане не знам...........

# 577
A рецептите ще се постват ли и тук?
Аз нямам регостация във ФБ и не искам да имам.

# 578
A рецептите ще се постват ли и тук?
Аз нямам регостация във ФБ и не искам да имам.

кой как желае.........

аз обещавам моите да са и тук и там, там задължително със снимка.......

# 579
Ох, аз ли нещо не съм още много много в час с Фейсбук, но никак не ми се вижда там подредено, а и голямо разсейване си е - влизаш за едно, а по някое време вече си забравил за какво - четеш съвсем други работи, губи времето е голямо. Laughing
Може би най-подредено ще е във Photos и в съответни албуми по имена някакви обобщени, примерно - закуски, обедни менюта и т.н., и съответно всеки да може да си качи снимката с рецептата отдолу в заглавието или в коментс, хубаво е, че ако има коментари (въпроси или оценки за изпробвани вече рецепти), човек си ги вижда в Notifications и може своевременно да отговори. Или ако искаш да разбереш какви са отзивите за някоя пробвана рецепта, избираш "like" и така ще имаш инфо за нови коментари за нея.
Дори за още по-прегледно може да се направят отделни албуми на участниците (всеки си прави сам) - примерно: Вери-обедни менюта, друг албум - Вери-вечерни менюта, друг - Вери-готвени ястия и т.н. Simple Smile
То вие може и вече да сте започнали нещо такова, аз хич не съм погледнала, ама си нареждам тука... Blush

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 22:02 от desi_sunshine

# 580
Аз за фейсбука разбрах, че се постват само рецепти. Не е нужно човек да се присъединява към групата или да има регистрация, ако иска само да ги чете. Според мен е много добра идея, защото рецептите се систематизират. Тук мен ми е трудно да намирам, а и в повечето случаи са изброени само съставки на око, като някоя може да се замени и с друга, с трета и т.н. За мен е много неясна такава рецепта и не мога да добия представа. Затова съм за фейсбука за рецепти.
Да се раздели на менюта ми се вижда много трудно и ако едно нещо за мен е за закуска, друг може да го яде за обяд.
Другият много лесен вариант е да се направи една тема пак в Алтернативния форум и да се казва Вегански рецепти. Там да се пишат само рецепти, без да се пускат коментари. Както в темите в Говарския.
Нарочно казвам в Алтернативния, защото ако се пусне в Готварския, ми се струва, че ще има и много нездравословни вегански рецепти, както се беше случило в темата за уж здравословни рецепти, която вече е изтрита. Но може и там ако се прецени, че е по-добре.

А въпроси ще си се обсъждат тука.

# 581
Аз мислех, че не може да четеш във Фейсбук, без да имаш регистрация или греша?

Солей, при всички случаи това, което предлагам като разпределение на снимките с рецептите в албуми, няма да отнема повече време за преглеждане и търсене, и едва ли ще е объркващо за някой след като ги е прочел вече. Както и удобството с това да имаш връзка какво се коментира относно конкретните рецепти, които си си набелязал. Казвам го от някакъв опит - защото съм гледала такива албуми вече там (на разни готварски групи).
Докато тук няма как да се направи такова нещо - пак ще си е същото - четеш подред постингите, докато попаднеш на коментар за това, което те интересува, т.е. отнема си доста време, дори и да има на първа страница линкове със самите рецепти (само това всъщност може да се направи).

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 22:23 от desi_sunshine

# 582
Аз мислех, че не може да четеш във Фейсбук, без да имаш регистрация или греша?
Така е.

# 583
Да, трябва да се регистрираш.
Според мене една тема тук - Вегански рецепти, както е предложила Soleil*, би била идеална. Ако никой няма време и не се наема да я пусне, мога да се пробвам аз - вадила съм си рецептите от предната и тази теми. Утре ми е последният изпит и имам чувството, че ще имам доста свободно време, затова започвам да го раздавам от сега! Joy
Но нищо не пречи и Фейсбука де, освен, че може да се получи дублиране, дори мисля, че е трудно да бъде избегнато.

# 584
Не знаех, че за да четеш тези групи, трябва регистрация. Те нали са отворени?

Както и да е, каквото и да решите, рецептите трябва да са на отделно място, а не в тази тема. Поне аз така мисля. Ако ще е тема тука във форума, трябва да е без коментари, защото става голяма каша. Ако някой иска да пита нещо по рецепта, пита на лични или в тази тема. Или в снимка, както е писала Деси. Аз не съм гледала там как е, но щом е по-добре, може и там да се направи.

Общи условия

Активация на акаунт