МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - тема 3

• 129 355
  • 770
  •   1
Отговори
# 600
Ще помоля, ако някоя дама има време и желание да каже няколко думи за спермограмата на мъжа ми! Ако има желаещи, нека пишат на лични или тук в темата и аз ще им изпратя резултата.
Спермограмата е разширена и е направена в КИРМ Плевен.
Заключението от лекаря ще го получа след няколко дни, но искам преди това да разбера горе- долу какво е положението Simple Smile
Предварително БЛАГОДАРЯ! Hug

пп. Благодаря на всички, които писаха на лични  Hug Hug Hug

Последна редакция: ср, 13 юли 2011, 14:48 от Плодчe

# 601
  • Sofia
Miho, не знам дали поддържат складова наличност по аптеките, тъй като лекарството не е от най-евтините и широко употребявани.
Можеш директно да звъннеш на вносителя Натурфарма и да ги питаш в кои аптеки можеш да го намериш

http://www.proxeedbg.com/contactus.html

Натурфарма продават Проксид и на дребно, т.е. можем да го купим директно от тях, което е супер. Струва 103 лв. кутийката с 30 прахчета.

# 602
Добавките и мултивитамините излизат доста скъпи, когато се пият продължително време.

Аз прегледах основните марки (FertilAid, ProxeedPlus, ...) и направих списък с витамините и минералите и най-високата им дневната доза в сравняваните продукти. Установих, че няма идеален продукт с всичко вътре.

Затова купих мултивитамин на прилична цена и липсващите съставки поотделно. В интернет добри цени има в iherb.com и е потвърдено, че няма проблеми с доставките до България.

Мъжът ми пи тези чудеса около една година и спестих маса пари по този начин.

# 603
Момичета, имам едно въпросче и се надявам да можете да ми помогнете  Blush
Приблизително колко време след операция от варикоцеле се очаква подобрение на спермограмата и задължително ли е примането на някакви витамини след нея? Методът, който ще бъде приложен, е този с връзването на вените.
Благодаря Ви предварително и желая пухкави бебчета на всички ви, защото много ги заслужавате!  Hug

# 604
  • Русе
Здравей TuKBu4Ka, ние правихме операция на варикоцеле на 30,03,2011 при доктор Кацаров. Той ни каза да направим контролна спермограма след 3 месеца. Най ранния срок за подобрение е от 3 до 6 месеца. Не е предписал на мъжа ми нищо за пиене след операцията. До този момент още не сме направили контрола, вече минаха почти 4 месеца след операцията. Изчаквам да се захлади малко времето и тогава да пътуваме за спермограма, че в моя град няма къде да се направи. Като направим контрола и излязат резултатите ще пиша.

# 605
Здравейте момичета! Днес правихме спермограма в клиника Щерев и резултатите са следните
Физико-химични данни
Въздържание: 3 дни
Получена чрез маструбация
обем 1.2 ml (>=2ml)
втечняване - пълно
изглед - нормален
Вискозитет - 0 нормален
pH 7.5 (>=7.2)
разреждане 1:0
аглутинати липсват
цвят - слонова кост - нормален
мирис - нормален
Температура 37 С

Анализ на концентрация и подвижност
прогресивност
статични            263 – 57,7%
непрогресивни  71 – 15,6%
прогресивни      122 – 26,6%

скорост
бързи        102 -22,4%
средни      57   -12.5%
бавни        34   -7,5%
статични   263 -57,7%

Концентрация
милиони в 1 мл.                  50,4
милиони в целия еякулат  60,5

W.H.O
type A  87  - 19,1%
type B  35 – 7,7%
type C  71 – 15,6%
type D  263 – 57,7%
                              a>= 25%
                              a+b>=50%

Avarage values of different parameters

average        Unit             
curvilines velocity        скорост                  VCL         39,6              µm/s
straight-line velocity                                  VSL         26,1              µm/s
Average path velocity                                VAP         30,5              µm/s
Round cells                  кръгли клетки                      8,3                mill/mL
                                                                                                     (< 5 mill/mL)

КОМЕНТАР Asthenozoospermia, Hypovolemia
Така на първо четене гледам, че проблемите са ни че плувците са бавни, както и обема на еакулата. Ще ви помоля все пак за коментар, защото виждам че вече сте напред в материала  Laughing

# 606
bubu, направете още две спермограми с разлика от 4-6 седмици между всяка, за да видите как се движи подвижността. Всички параметри на спермограмите варират като подвижността е един от най-вариращите (може би донякъде и от това, че е най-трудна за мерене). Обема не бих го мислила толкова, дори и да сте с постоянно нисък обем (т.е. причината не е в неудобството от даване на материал) общата ви бройка накрая е малко над, но все пак над нормите (40 млн.). Успех  Hug.

# 607
Darlena, мерси за отговора  Hug

# 608
  • Sofia
Момичета, бихте ли казали какво мислите за тестостерон при мъжа ми 3.05 при референтни граници 2.49 - 8.36? Може ли някой да сподели как е лекувал такива нива, които макар и да не се извън референтните стойности са много към долната граница?

# 609
Miho_She, ние бяхме в подобна ситуация миналата година. Тестостерона го мериха и в двете му форми, свързаната беше в златната среда, свободната беше близко до нормалната долна граница. С течение на времето дискутирахме резултатите с трима лекари (двама уролози и репродуктивния ни еднокринолог). Всички бяха единодушни, че това не е никакъв проблем. При срещата ни с втория уролог аз си отворих устата да повторим изследването, но ми отказаха - нямало никакъв смисъл, но все пак решението се взима и на базата на липсата на симптоми (най-показателния е липсата на либидо или силно занижено такова). Препоръчаха на съпруга ми повече физически упражнения, защото това провокира преминаване на хормона от свързаната в свободната му форма.
Много дълго стана, дано има и нещо полезно  Wink.

# 610
  • Sofia
Дарлена, благодаря ти за споделеното. Аз онзи ден бях при д-р Начев по мои ендокринологични въпроси и той изрази мнение, че този нисък тестостерон при мъжа ми трябва да се лекува, не каза точно как, обясни, че докато се стигне до лечение трябва да се направят още множество изследвания, така че за сега да повторим отново тестостерона и ако пак е в долната граница да мислим за лечение. Доколкото разбрах лечението, за което Начев говори, ще е с прегнил или нещо такова, а не добавки, каза, че трябва да се стимулира ЛХ, който от своя страна ще повиши производството на тестостерон, а не директно да се набавя тестостерон.

Ние сме 9 месеца след операция от варикоцеле, няколко курса добавки, фертилейд, сега сме на проксиид плюс, но подобрение няма. Резултатите от спермограмите варират доста, сега ще ги систематизирам и ще ги пусна за мнение.

# 611
  • Sofia
Ето това е анализа на спермограмите, които сме правили. Ще съм благодарна на всякакви мнения.

не се вижда много добре затова слагам линк
https://cdn.bg-mamma.com/YBi1/0162c806.jpg

# 612
Ще ви помоля за коментар на нашата спермограма. Лекарката каза, че ако е зле направо ще ни подготви документите за фонда. Искам да знам горе- долу какво да очаквам на срещата ни в понеделник, дали е зле положението, или има смисъл да се надявам да се получи успешна бременност по нормален път. Нещата които чета в нета са доста противоречиви!

Диагнозата е ОлигоАстеноТератозооспермиа, Хиповолемиа.

Обем на еякулата  1,6 мл (норма 2,0 - 6,0)
РН: 7,5 (норма 7,2 - 8,0)
Цвят: нормален
Вискозитет: 2  (нормален до 2 см)
Време на втечняване : 30 мин при стайна Т

Концентрация на сперматозоиди: 5милиона /мл (норма >20х10 6мл)
Общ брой на сперм. в еякулата 8милиона (норма 40х10 6 в мл)
Обща подвижност 49%
41% сперматозоиди с нормокинеза (норма над 50)
8% сперматозоиди с хипокинеза
51% с акинеза
Брой нормокинетични сперматозоиди 2050000 (норма над
10х10 6 в мл)
Общ брой нормокинетични сперматозоиди 3280000 (норма над 20х10 6)

4% сперматозоиди с нормална морфология по Крюгер (норма поовече от 14%)
96% с отклонения

Тератозооспермиа индекс 1,63 (норма: по- малко от 1,6)

Коментара ви е наистина важен за мен. Багодаря ви предварително!!!

# 613
Привет, момичета!

Miho_She, не съм лекар и не ми приемай мнението на 100% правилно, но ми се струва, че операцията не е помогнала. Параметрите ви варират (те винаги варират), но вариациите са все под нормите. Мога да коментирам най-вече от личен опит - нашта бройка е обикновено в нормите, но подвижността е средно около 20% и ни казаха директно ИКСИ след 3 спермограми (втората дори беше с нормална подвижност). Направо не ми се коментират плачевните ни резултати от инсетата (които направихме, защото аз нястоявах). Имай предвид, че след обработка за добри шансове за инсе са нужни около 5-10 млн и това е долна граница. Подавайте документи за фонда, ако още не сте и успех. Между другото помни, че дори и с тези резултати, ако при теб нещата са възможни, шанса ви за спонтанно забременяване не е нулев, а просто много нисък.

vanessssa, бройката ниска  newsm78, а на инсето до докарахте в нормите newsm78. Лекарката най-вероятно няма да вземе решение на базата само на тези резултати, но е много вероятно (лично мнение) да ви подготви документи за фонда. Колкото за спонтанна бременност - ще повторя написаното горе - шанса ви не е 0%, но е нисък. Аз за себе си взех решение да не чакам чудо, защото моите години само нагоре вървят и не искам да стигна до момент, в който и при мен да има проблеми. Пък ако ни е писано да се радваме на чудеса, те са повече от добре дошли, с "пазенето" приключихме отдавна Wink.

# 614
Благодаря ти Дарленка, всъщност имеме няколко спермограми с подобен резултат, а тази я направихме в друга клиника, просто , за да си "сверя часовника". Относно "добрата спермограма" имам сериозни подозрения, че ембриоложката се опита да приложи плацебо и затова каза, че всичко е ок. Аз лично черно на бяло  не съм видяла нищо, но ще питам пак  в понеделник...Иначе ясно, че без да правим нищо няма да се стои Simple Smile  Hug

Общи условия

Активация на акаунт