Отговори
# 630
  • Варна
Добро утро,момичета!
Не се впрягайте на мъже, майки и свекърви. На края си оставате само с нервите, а на другите нищо им няма. Добре е да си има помощ в къщи, но като няма и работата ще чака. Децата бяха две седмици на гости при майка ми и аз две седмици не съм готвила. Мъж ми вика само на сандвичи ли ще я караме? И аз - Да, тежко ми е, изморена съм, топло е и не ми се виси до печката! Не му стана приятно, ама си трае. А слава богу свекървата само веднъж съм я виждала и съм предоволна от това.

Щица, от опит мога да ти кажа, че модела на Макси кози - Сити такси е супер. Можеш да му сложиш кош за новородено, може и само с кошница за кола да го комбинираш. След това с летния вариант можеш да возиш детенце до три годинки, че и по-голямо.

# 631
  • у нас
Добро утро Tired аз нали можеше да се наспя и се ококорих в 7

Щица ще се опитам да обясня възможно най-просто Rolling Eyes получава се имунологична реакция, като тази при резус несъвнестивост при втора бременност. По долу има една табличка....кръвта съдържа атигени и антитела. Кръвна група 0 няма антигени върху еритроцитната мембрана, а кръвна група АВ има и двата антигена..... разгледай таблицата Peace много хубаво е показано къде какво има. Та през плацентата е възможно да преминат антитела от майката и да аглутинират (слепят) антигените, които са върху еритроцитите на бебето. Те се разрушават и количеството на билирубина , който се образува при тяхното разрушаване се увеличава над нормалните за жълтеница на новороденото. За да се получи аглутинация антигените трябва да срещнат едноименни антитела- А и а В и в. Например майка кр. гпура 0 няма антигени,  но има и 2-та вида антитела. Ако бебето е кл. кръвна група- която и да е тя, атитела от майката могат да слепят антигени на плода- при кр. група - антиген А   при кр. група антиген В   при кр. трупа АВ - и двата антигена. Колко силно ще е изявена реакцията зависи от това колко атгитела ще преминат от майката Rolling Eyes
аз не мога да обяснявам много много Laughing, а и това си е сложна материя. който ме е разбрал - евала.... има колеги дето 5 год не могат да ги разберат тези механизми и кои антигени кои антитела стързват Rolling Eyes
Кръвна група      В еритроцитна мембрана      В кръвна плазмата

А (ß)                            антиген А                            антитяло ß

В (а)                            антиген В                            антитяло а

АВ (0)                            антиген А и В             няма антитяло а и ß

0 (а, ß)               няма антиген А и В                       антитяло а и ß
предполагам че за туй идеше реч че с мойта глава... Laughing

# 632
Tommelise , а сега може ли като за обикновени хора?  Laughing
Аз от цялата работа разбрах само, че детето 99% ще е с много тежка жълтеница. А може ли да се предотврати с инжектиране на имуноглобулин или каквото е там, както при отр. резус ?

# 633
Добро утро момичета!  Hug

Ставам отново с твърд корем.  #Cussing out

E.L., не мога да си представя майка ми да живее при мен и да не ми помага.  Shocked Тя милата идва от тях до нас дори и да има 1 час свободен. Преоблича се, изчиства ми или ми сготвя и примерно баща ми идва да я вземе и отиват на гости или се прибира отново. Не я моля, тя сама иска да го прави. Добре, че ми е тя!  Heart Eyes

# 634
Добро утро мами,

отивам на Доплер и запис и после ще се включа отново Praynig дано да не излязат на записа от гадните контракции, че не знам вече къде да се скрия от доки да не ме привика пак в болница ooooh! определено вкъщи си ги понасям по-добре нещата, а и съм си обещала да не ставам от леглото, ако ще и тавана да падне Mr. Green

за чистенето и моя мъж, ако не го накарам/помоля много, много не се сеща, но иначе не възразява. Особено откакто съм само на легло сутрин ми прави и закуска преди да тръгне за работа. Иначе майка ми идва всеки ден да готви, чисти, пере, даже мъжа се изхитри и гледам й пробутва ризи за гладене, че много мрази да глади Mr. Green А за свекито няма да отварям дума, че незнам дали ще мога да спра  #Cussing out

прекрасен ден на всички и до после Hug

# 635
  • у нас
 Joy това е просто казано

честно да си кажа не знам, по-добре питай АГ-то  Embarassed

# 636
Tommelise, благодаря за обяснението. Аз лично го разбрах. Само не ми става ясно, ако аз нямам антигени нито към А, нито към В, кое ще провокира имунната ми система да направи съответните антитела (всъщност това би трябвало да го знам, но ми бяга като спомен)? Кое определя колко от моите антитела ще преминат в бебето? И всъщност жълтеницата на новороденото задължително явление ли е, освен на тази кръвно-групова несъвместимост, на какво се дължи? Питам, защото аз лично до сега бебе изписано без да е жълто като емотикон, не съм виждала, но винаги съм го отдавала на някакъв род невъзможна за контролиране лека вътреболнична инфекция.
E.L., и аз така мислех, но реших да попитам, да не би да съм в грешка.

# 637
  • Варна
 Добро утро,аз станах отдавна, но ви чета че вчера ви изтървах имах малко гости(кака батко и племенниците) поизчистих сготвих и днеска съм в къщи релакс.
  Четох ви за майките и свекитата и аз се ядосвам че е пълен непокист свекито а мама е в Гърция от 10 г. аз съм свикнала съвсем сама по квартири и много мразя някой да ми се бутка в краката и ръцете.Като се запознах с мъжо заживяхме в тях при неговите родители и така 2 год. Накрая му казах че като се оженим излизаме на квартира и така и стана.Сега съм доволна никой не идва да си предлага услугите и да лицемерничим аз си върша сама домакинската работа на почивки и съм щастлива.Каквото си изцапаме това си чистим а преди чистих на 5 човека и ходех на работа беше ад. newsm61

# 638
при почти всички новородени се проявява т.нар физиологична жълтеница, но отминава за 1-2 дни, някои дори не пожълтяват видимо. а при тази /патологична май се нарича/ става въпрос за нива на билирубина над 300, и държи по 2-3 месеца, задължително в болницата се прилага фототерапия, банки глюкоза...иначе има опасност от някакви увреждания.

майка ми не чисти, защото се оправдава или с това че нещо я боли/я ръка, я крак.../ или с това че не съм харесвала как чисти и вместо да го прави както аз искам - въобще не го прави  Mr. Green ама как да не и направя забележка като тя има някакви странни разбирания за чистенето - напр. за банята никога не ползва препарати, а разчита само на грубо механично търкане с четка и като й кажа да сложи белина или нещо друго, тя се фръцва и после с месеци нищо не пипва. или пък терасата - за нея чистенето е мъкнене на кофи с вода 1-2 пъти месечно, а пък аз не разбирам защо трябва да е чиста само 2 дни в месеца, като е много по лесно всеки ден като бърша коридора да удрям по една стирка и на терасата. е не ще и не ще да го прави по моя начин  Twisted Evil въобще - не знам дали повече ми пречи отколкото помага  Confused

# 639
Добро утро!
Вани666,не се ядосвай.Аз съм писала и преди:моя мъж със Симона нищо не ми помагаше,аз съм си виновна,защото все се прибира късно от работа,хайде да не го закачам и така.Но сега ела да видиш.Така че малко по малко го обработвай е моя съвет,но не пред майка му,защото тя ще го прави вместо него.

# 640
  • у нас
не може да нямаш Grinning нали си кръвна група 0 Peace, т.е. ти си имаш и двата вида антитела и нямаш антигени Peace виж пак табличката. Тя е коя кръвна група точно кои антитела и кои антигени има Peace
а за жълтеницата- ще започна пак по отдалече Laughing кръвта на човек е около 7 % от телесната му маса. Когато бебето се роди масата на която го поставят преди да прережат пъпната връв е по-ниска от тази на която е майката. Целта е повече кръв да премине към бебето (тук малко физика Joy) тъй като за него милилитри могат да бъдат фатални. Та бебето се ражда с една хемоконцентрация. При първите изследвания хемоглобина им е около и над 200г/л, при норма за възрасти от 120 до 180 ( има разделение за мъже и жени но да не ви товаря  Joy ). В организма започват да действат системи които се стремят да намалят тази концентрация и започва разрушаване на еритроцити. При разрушаването им се образува билирубин. При здрави индивиди има ензимни системи в черния дроб, които го свързват и подлагат на кръговрат. При бебенцата тези ензимни системи са незрели и има недостиг на ензима в черното дробче и за това пожълтяват. Преминава за 10-14 дни, ако се кърмят - и повече Laughing

аз започнах преговор Joy Joy Joy Joy

# 641
Здравейте мами!
За чистенето ние живеем в една стая 4Х3 в която ни е всичко.Сега трябва да разместваме за кошарата и ще стане лудница.Свеки  поне не се бърка и не дава акъл,а за чистенето не се бърка.Обаче мъжа ми нещо май май го мързи и не си дава зор.Аз искам да изчистим основно,защото не се знае кога ще дойде бебока,защото е на път и корема ми е паднал бая ниско вече.Да се оплача и от тъпата ф-ма в която работа:миналия болничен не са ми го дали в НОИ и вече почти месец сме без пари и ми казаха,че ще го дадат след3 август(което значи някакви пари ще видя чак след 20 август),а сега са ни най нужни Cry.Нещо съм станала много раздразнителна и гадна ама не издържам вече.Колкото до брадавиците на мен ми се появиха от врата до гърдите и са много ,надявам се да се махнат.
Лек ден на всички!

# 642
Tommelise, стана ми ясно за жълтеницата. Извинявай, че те тормозя да ми го обясняваш, а на другите извинете, че спамя темата по този начин.

Как сте със стриите, момичета?
Аз тази сутрин забелязах, че имам червени стрии около пъпа... много тъпо ми стана, до сега се държах прилично... сега ли... Но какво да се направи, дано не се появяват много повече, а и дано да се поскрият и избледнеят по-късно....

# 643
  • у нас
моля ти се Hug Hug за мен е дори приятно Heart Eyes обичам си медицината Crazy
аз имам стрии по дупето, по крачететата Confused грозна картинка съм ooooh!
сега даже питах в една тема за хранителни добавки дали някой е пил хиалуронова за корекцията им и с какво да я комбинирам- след раждането разбира се Peace

# 644
Добро утро и от мен Simple Smile
Аз напоследък пак май само чета. Днес съм в едно такова смотано настроение пак...Вчера бях на лекар уж при който мислех да раждам. Да ама не. Тотално се разочаровах. Аз му разправям, че бебето е седалищно, че имам гъби, кондиломи...Той ми направи такъв преглед с ръка, че ми се искаше да го удуша и отсече, че нищо ми нямало, ще раждам нормално  Crazy Толкова разочарована си тръгнах, а прегледа трая около 5мин. Цяла нощ сънувах кошмари и сутринта се събудих с убеждението, че това не е моят лекар. И вече ще се побъркам - пак без лекар, а то време няма! Толкова ли е трудно да попадна на лекар, за който не съм поредната на конвейра?!? Аз ли съм карък, незнам.

А по темата за мъжете моят ми помагаше и преди да съм бременна, така че немога да се оплача. Не смятам, че бременна небременна всичко трябва да легне върху жената - той да не е на хотел.

Общи условия

Активация на акаунт