Малко трудна тема...за болестта - РАК!!!

• 916 323
  • 3 925
  •   1
Отговори
# 120
  • България
Милички,на всички стискам палци да преборите тази ужасна ,ужасна болест,ние с моята мама не успяхме.И тя беше видимо здрава,докато една сутрин не се събуди жълта,оказа се рак на жлъчката с разсейки по целият черен дроб.От поставенета диагнозата до края минаха само 10 дни,и вече 25 дни нея я няма.Коварна гадна,потайна болест.Борете се,и аз  и невероятният д-р Койчев от Александровска болница се борихме...
Успех на всички!!!!!!!!
Само,ако имаше как да прегърна всички ви!
Така съжалявам и за твоята загуба...

# 121
  • София-Велинград
Днес е рожденият ден на сина ми,за първи път без неговата баба.Тя толкова много го обичаше.Помня деня в който го видя за първи път,цялата обич ,която му даваше,а днес няма да е на празника на 14 годишният си внук.Толкова много се радва когато това лято,той влезе в желаното училище,искаше да го види абитуриент,но гадната болест ни я отне,само на почти 59г..Защо,защо още не може да се намери лек за тази ужасна болест????!!!!

# 122
  • София-Велинград
Момичета,никога нищо не ми каза,дори и да я е боляло нещо,тя си мълча,до края.А аз нищо не забелязвах,и сега се обвинявам,ако я бях усетила,ако бях видяла и най-лекият признак.....,тичах с нея по болницата,водих я на скенер,всеки ден бях там,но вече бе късно.Доктора ни каза,че този вид рак,е рядко срещан,и почти винаги се проявява,когато вече е доста късно...И все пак,ако бях забелязала нещо,сигурно можех да и удължа живота поне с малко.А тя все мислеща за мен,за внуците си,не се грижеше достатъчно за нея си.
И прави сте,пак д-р Койчев ми каза,че ако в нашата мила родина бяха останали задължителните профилактични прегледи,доста ракове щяха да се хванат в по лек стадий!!!!!

# 123
Славина,  Hug и от мен.. И честит рожден ден на сина ти - това е чудесен повод да се усмихнеш днес   bouquet

А за какви профилактични прегледи иде реч? Т.е. по какъв начин се хващат лесно раците?

# 124
  • София-Велинград
Преди така наречената демокрация,е имало прегледи (задължителни)-кръвна картина,скенер,абе всичко.Аз например имам такива в Дженерали,като социялен пакет от работата ми(но естествено като повечето българи съм немарлива към здравето си).
А рака може да се хване рано,ако си правим поне два пъти в годината скенер,преглеждаме се за бучки например,всяко малко неразплоложение му обръщаме внимание.Така поне си мисля,но знае ли човек.
Мерси за пожеланията,но е толкова трудно днес да се усмихна,като знам,че няма да чуя гласа и които да ми каже"Да ти е жив и здрав,мамо"или "на баба голямото момче".
Толкова ми липсва,всеки ден все повече.
А и имам един грях към нея,не и казах истината,за болестта и...дали постъпих правилно.Но неможех да и го кажа,не можах....

# 125
 Честит празник, Славина. Да расте жив и здрав сина ти и да пази спомена за баба си. Не се упреквай за профилактиката. Според мен медицината е много далеч от лекуване на тази болест. Има отделни успехи, но те се дължат по-скоро на устойчивостта  и борбеността на болния. С  някои видове рак на кожата и дебелото черво се справят  донякъде успешно. При много от останалите видове, не съм убедена, че могат да свършат много, когато и да ги открият. Някакъв американски лекар беше казал, че е илюзорна представата за удължаване на живота при ранна диагностика на рака. Просто по-дълго човек живее, знаейки за болестта. А и леченията ,въпреки, че са доста неефикасни, са за сметка на това  мъчителни . А и за каква профилактика говорят , като на майка ми докрая не можаха да разберат източника, въпреки скенера, който й правиха. Като е ходила с оплаквания, както казах ,нищо не бяха установили. Изследвали я  за съвсем други неща. С тази профилактика ми звучи като прехвърляне на вината на глават на болния, че не си е обърнал внимание. А като вземе да си обърне , малко са лекарите ,улавящи отрано симптомите на страшните болести. И на майката на Усмихнатото  е трябвало да се направи биопсия още при първото възпаление на възела, защото те често са злокачествени. Не да дават антибиотик за приспиване на симптомите. А като не мине , нали пак ще дойде. Но загубила няколко ценни месеца. После пренебрегвали сме профилактиката. То със симптомите отиваш и те не знаят за какво иде реч.....

# 126
  • София
славина  Hug
Честит РД на сина ти. Гушкай го.
И аз се чувствах празна много дълго след смъртта на баба ми.

# 127
Цитат
А рака може да се хване рано,ако си правим поне два пъти в годината скенер
Ако е ядрено магнитен резонанс два пъти в годината е добре, но трябва да се криеш от хората, защото за една година ще имаш за тринайсет години естествения радиационнен фон(преди ямр пиеш изотопи), а ехото е безвредно , но  вижда само в кухините и меките части и това е. Остава скрининга на мъжете за рак на простата идебело черво и на жените за рак на гърдата, защото са най-вероятни. След визуалното като по-прецизно идва химическото тестване с туморните маркери. Ако туморните маркери излизат от нормата значи има клетки, но още може и да не могат да се видят от образната диагностика

# 128
Мдааа, и аз имам профилактични при Дженерали. Обаче тази година са само ПКК, урина, интернист (прави ти кардиограма), очен, мамолог и гинеколог. ПКК може и да е хубава и пак да си имаш рак - пример - майка ми. От другите - най-много мамологът да засече нещо, евентуално. Гинеколог си имам отделен и си предпочитам там да ходя, че имам доверие и в лабораторията, която ползва  Peace. Тъй де - това, което искам да кажа е, че профилактичните прегледи невинаги казват. А пък това със скенерите - аз лично не бих си правила 2 пъти годишно скенер, дори и със закон да ме задължат. Щото така най-много те да ми докарат рак. Общо взето засега го отдавам на шанс - или се разболяваш, или не... Нали колко рискови фактора има. Ама пък има и хора, които и пушат, и се пекат по 100 часа на слънце и т.н., но пак не се разболяват. Има и такива, които гледат да живеят възможно най-здравословно и пак се разболяват. Общо взето като руска рулетка малко - или те уцелва, или пропуска  Confused. Поне това са моите схващания от информацията, която съм изчела до момента...

Мама ми се обади преди малко - всъщност диагнозата е лимфома коли, с "?" в епикризата  newsm78 - били излезли някакви си изследвания, които никой не знае, че са пускани  ooooh!. Това май е по-малкото зло де, така че може да се нарече хубава новината  Simple Smile

# 129
  • Карлово/ Пловдив
Цитат
А рака може да се хване рано,ако си правим поне два пъти в годината скенер
Ако е ядрено магнитен резонанс два пъти в годината е добре, но трябва да се криеш от хората, защото за една година ще имаш за тринайсет години естествения радиационнен фон(преди ямр пиеш изотопи), а ехото е безвредно , но  вижда само в кухините и меките части и това е. Остава скрининга на мъжете за рак на простата идебело черво и на жените за рак на гърдата, защото са най-вероятни. След визуалното като по-прецизно идва химическото тестване с туморните маркери. Ако туморните маркери излизат от нормата значи има клетки, но още може и да не могат да се видят от образната диагностика

Безработен не съм съгласен с нещата които говориш!Някой ден като имам време ще те поправя и ще ти кажа,защо не съм съгласен.

# 130
  • Точно където трябва
И тате го няма вече! Cry Flowers Rose Flowers Rose

# 131
Ellie,прегръщам те Heart Eyes
На колко години беше татко ти,мир на духа му

# 132
  • България
Flowers Rose
Няма как да те успокоя,но ще продължавам да смятам,че са на едно по-добро място...

# 133

Ели съжалявам за татко ти Cry
Приеми моите съболезнования!

От много време ви чета,но все не се решавам да пиша....
Брат ми в момента е много зле. CryПреди година и половина го оперираха от рак на стомаха,след това направи шест курса химиотерапия и уж всичко беше ок. Cry От началото на юли след страхотни болки всичко започна отначало.Откриха тумор на пикочния мехур и дебелото черво с размери 10см на 7 см.Започнаха едни прехвърляния от лекар на лекар да видят кое ще е най-доброто ................лъчетерапия да могат да го смалят и след това операция или направо операция..........От раковата в Младост го препратиха към хирурга, който направил първата операция в Пирогов(оставиха го за изследвания-гастроскоп,ректопатия(не знам дали точно така се казваше) Embarassed опитаха да вземат биопсия от пикочния мехер не успяха и го прехвърлиха към Урологията на Пирогов.От там една седмица разтъкаване докато се освободи място,след това още седмица докато вземат биопсията .....около месец докато излязат резултатите,след това проф.Мариановски излезе за един месец отпуска,след това замина на конференция с резултатите и всички изследвания,върна се той сега пък излезе в отпуск хирурга ,който трябваше да го оперира ooooh! Казаха му да отиде след 1 ноември тогава ще се е върнал от отпуск. ooooh! Ако не му се чака да си намери друг хирург ooooh!Изгубихме четири месеца само по мотаене от кабинет в кабинет ooooh!Болките вече са нетърпими,пие на ден по 6 течни аналгина,отпада със всеки изминал ден. Cry Вече трудно се изхожда и по малка и по голяма нужда. CryА ние сме безсилни,не желае засега да мине на по-силни обезболяващи,всеки ден се моли да насрочат по-скоро операция.Той е само на 35..................... Cry Просто не мога да се начудя в каква държава живем, ooooh! безхаберието е голямо ..........
Моля се за всички  Praynigда сме живи и здрави  Praynig

# 134
  • Точно където трябва
Не знам какво да кажа... Приемете нещата философски, аз непрекъснато се опитвам да се убеждавам в разни глупости. Истината е, че просто ми липсват!

Общи условия

Активация на акаунт