На уилище от 6 -по желание-има ли и други?

• 4 210
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
  • нейде там, където ....
Az i ti, кажи на майка си, че не е права, макар всеки да има право на мнение. Имала съм ученици, които са родени края на годината и са се справяли много по-добре от тези, родени в началото. Или 6-годишни, които са изпреварвали 7-годишните. Както и обратните случаи. ВСИЧКО Е СТРОГО ИНДИВИДУАЛНО.
Присъединявам се към горното. Az i ti, не може един учител да поставя всички деца под една черта по този начин. И когато става въпрос за днешните деца, то родителите им могат да направят по-ясна и вярна преценка, от учител с 20 години стаж. Аз също имам достатъчно лични примери за шестгодишни първокласници, които без какъвто и да е проблем са отличниците на випуска - без преумора, с достатъчно време за игри и т.н., като всички деца. Отношенията с останалите деца, характера и предпочитанията - емоционалното и социалното съзряване  newsm78 - това до голяма степен се формира в семейството и от примерите, които детето има извън училище.

# 31
  • София
Много си зависи и от детето.За да тръгне на у-ще не е нужно да може да чете.Трябва да има физическа и психическа готовност за училище.Знанията са най-малкия критерий за готовност.Аз съм имала ученици на 6 г.,които пишат съчинения и знаят таблицата.Но в 3-ти клас се изравняват с другите,а понякога и изостават.Зависи и детето какво е като темперамент,дори като физика(ако е по-дребничко , като е най-малко в класа, няма ли да се чувства зле).Абе трябва много добре да се премисли.Както казва една моя колежка:"Да не стане така ,че да тръгне 1 година по-рано,а после 12 години да се мъчи."А и има ли някаква полза в дългосрочно бъдеще за детето?В крайна сметка предучилищната е по-спокойна.Без бързане,без тестове.Може да се чуства детето по-спокойно.А когсто детето е спокойно училището винаги върви по-леко.
Моето лично мнение-По -добре една година по-късно,отколкото 1 месец по-рано.Здравата психика и увереността на децата  са нещо много лабилно ,а училището си е стрес .Тази година предучилищна дава време на децата да укрепнат емоционално.И изобщо не става дума за овладяване на знания.

# 32
  • Варна
non44e,  Peace

# 33
http://riskov.hit.bg/you_are/ya12.html - нещо интересно за училищната готовност.

# 34
Прощавай, че питам за подробности, но ми е интересно кое трябва да навакса дете, родено през януари- февруари, следващаа година, в сравнение с дете, родено през ноември- декември предходна? Интелектуално- не вярвам, достатъчно лични примери имам, за да съм наясно, че разликата от 2-3 месеца въобще не е от значение в тази връзка. Всички деца, тръгнали на 6 години, които познавам, също можеха да четат и смятат от ДГ още и нито едно не е изостанало с материала в училище. Емоционално и социално какво трябва да наваксат също не съм наясно. Затова питам за пояснения. 
А защо да не е с децата на своята възраст? В класа, освен родени през ноември-декември, ще има и родени през януари- април предходната година - защо детето да бъде поставяно в догонваща позиция насила? В този случай разликата не е 2-3 месеца, а година, година и нещо.
Ако знаех, че така буквално ще се хванете за думите ми, сигурно нямаше да се обаждам. От агресията, с която е посрещнато мнението ми, си правя извода, че тук има дами, които изобщо не са готови да чуят мнение, различно от тяхното.
Исках просто да ви дам решението на човек с опит, който го е взел за своите деца - т.е. най-доброто, според него. Разбира се, всеки решава за себе си и за собствените си деца, нали
всеки да има право на мнение. ВСЕЧКО Е СТРОГО ИНДИВИДУАЛНО.
Няма да  питам sea woman кои случаи са повече, не искам да си навличам повече агресивни изказвания...
 Peace

# 35
Аз питах нещо конкретно. Ако не можеш да ми кажеш- не можеш, приемам го.
Децата "на неговата възраст" са колкото по- големите от него с 5 месеца, да речем, толкова и по- малките от него със също толкова месеци. Моят син има деца, по- големи от него с близо година, най- добрият му приятел е най- големият в класа, вече четири години. Ако бе подкарал с останалите "сънаборници" всички щяха да са пък по- малки от него. Какъв е проблемът питах, реалният.
То как и да разбереш "Кои случаи са повече", като за емоционално и социално порастване няма точни норми, нито пък някой е водил статистики. Има общи постановки и конкретни преценки от конкретни хора спрямо конкретни деца.

# 36
  • Варна
Аз и ти, не се сърди. Няма агресивни изказвания. Добронамерени сме, поне аз де, но не мога да бъда и крайна в изказването си. Не мога да сложа децата под общ знаменател.

# 37
Имала съм ученици, които са родени края на годината и са се справяли много по-добре от тези, родени в началото. Или 6-годишни, които са изпреварвали 7-годишните. Както и обратните случаи. ВСЕЧКО Е СТРОГО ИНДИВИДУАЛНО.

Така е / личен опит /!

# 38
  • София
Дъщеря ми скоро навърши 6, досега посещаваше частна градина.  Сега трябва да решим септември в предучилищна или в първи клас да тръгне. Позната учителка твърди, че времето на заетост и условията са съизмерили, разликата е само в материала и ме убеждава, че ако я запиша в предучилищната група, ще и загубя цяла година( защото вече чете и нямало да и бъде интересно).

От друга страна- дори да се справи успешно сега, няма ли да се затрудни във втори, трети и т. н клас-все пак ще е цяла година по-малка от съучениците си? Освен това Ния е доста дребничка, някак съвсем малка изглежда...

Има ли родители, които са си записали децата в първи клас от 6 години?Моля споделете-доволни ли сте или съжалявате за избора си и защо? Как се преценява дали детето е достатъчно емоционално зряло за училище и всъщност има ли разлика дали е в първи клас или подготвителна към училище, т.е общуването с децата, звънецът, часовете...не е ли еднакво?

Аз само да попитам - все още може да се записва за първи клас? Срокът не свърши ли отдавна? А и при нас изрично искаха документ за завършена нодготвителна група - тези, които не го представиха просто освободиха място за резервите! В кое училище разрешават записване без този документ?!....При мен проблема беше по-скоро как да задържа дребната още една година в подготвителната понеже е родена в края на годината и никак не е порастнала за училище. Е, не ми разрешиха и сега се подготвям за операция "Ужас и буквар", но това е друга тема!

# 39
Morgana, при наличие на свободни места, записването продължава. Засега все още може да се запише дете без да е посещавало предучилищна с декларация от родителя. Но явно там, където има наплив от желаещи, просто не се занимават с това. Ако набора на детето ти подлежи на обучение в 1 клас, не можеш да я отложиш / единствено по мед. причини, за много сериозни заболявания /.

# 40
  • София
Morgana, при наличие на свободни места, записването продължава. Засега все още може да се запише дете без да е посещавало предучилищна с декларация от родителя. Но явно там, където има наплив от желаещи, просто не се занимават с това. Ако набора на детето ти подлежи на обучение в 1 клас, не можеш да я отложиш / единствено по мед. причини, за много сериозни заболявания /.
Възможно е, вероятно ако има свободни места. При нас имаше резерви за още 3 паралелки и директорката беше категорична, че на 15 юни в 17 часа който не е представил документа за завършена предучилищна губи мястото.
А това за набора е здрав парадокс - ето, ако искате да ги дадете на 6 години може, но ако искаш да не е на 6 и малко, само защото е родено 8 дни преди другата година - не може! Много се ядосвам на такива неща, но не ми се занимаваше с лекарски комисии. Не са чак толкова сериозни заболяванията - трябва да се докаже, че психически и емоционално не е готово за първи клас и госпожата от градината да е написала препоръка по въпроса.
Тайно ви завиждам, че сте готови за първи клас...ние сме толкова далеч от идеята, че ми призлява от мисълта какво ме чака.....

# 41
Моргана, а може притесненията ти да са напразни и на детето да му хареса, не се настройвай предварително негативно.
За сроковете- в провинцията живеем и тук няма такова нещо като липса на места, по-скоро на желаещи Laughing

# 42
  • София
Bili, благодаря за милите думи! Притеснението ми не е за харесването , а за справянето с учебните задачки. Но както казаха  - първи клас не се повтаря, а се учи и лятото....ако се наложи да доучваме - ще доучваме, какво да се прави Wink Wink Wink

# 43
  • София
Моргана,можеш да отложиш детето с една година,но трябва да мине на комисия(звънни в регионалния инспекторат и ще ти кажат подробно как става).Една приятелка миналата година направи така,синът и е роден  в началото на декември и тя го остави още една год. предучилищна,защото прецени ,че не е готов.Мина през някаква комисия,дадоха и бележка и го записа отново в предучилищна.
А за свидетелството за завършена предучилищна група-това е задължителния документ с който записват за първи клас.Мисля ,че без него не записват в никое училище.(или може би само с някакъв пaраф от министерството)

# 44
  • София
Non44e, мерси за инфото. Но от градината вече дадоха документа и даже ме увериха, че била готова за първи клас...и на мен не ми остана друго освен да я запиша първи клас. Някак директорката никак не искаше в нейната точно градина да има дете, което не е готово за първи клас..а и едната от учителките на дребната се кълнеше, че е готова....Само аз не съм убедена в това, като гледам колко е далеч от идеята за училище, за съсредоточване за 30-тина минути и за изпълняване на задачки, изискващи мислене и търпение....А буквите за нея са мъката на света, както и четеното...та учителката ни ще види зор докато я научи на всичкото това..А в къщи водим битка да седне и за 15 минути да се бори с буквите...със смятането е малко по-добре...

Общи условия

Активация на акаунт