Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 3 ДИСЛЕКСИЯ

• 81 839
  • 759
  •   1
Отговори
# 600
Мили мами, днес прочетох нещо важно: италианско изследване показва, че деца с дислексия подобряват скоростта на четене най-малко с 20%, ако буквите са по-раздалечени, поне с 2,5 пукта повече, както и редовете един от друг. При деца без дислексия не е констатирана разлика.
МИсля си, че с днешните компютри и електронни книги си струва да се сканират и адаптират текстове по този начин. Просто идея.

# 601
  • Пловдив
Благодаря Маймуна за информацията. Аз също забелязвам, че синът ми чете по-бързо едрите букви. И понеже е лято - давам идея за игра. Изрязахме срички от списание - достатъчно едри букви са, и сега сглобяваме прости думички. Забавно е. Това е обаче предложение за по-малките.
Някой посещавал ли е тези центрове, където се извършва корекция по метода Дейвис и ако е възможно да сподели информация, най-вече - дали действително се получава корекция....Ако сте го разисквали вече - съжалявам  Embarassed, но нямах търпение да изчета предишните теми....

# 602
Ние минахме програмата (не в България). Корекция е силна дума, но сме много доволни. Детето получи много информация и още по-важно -самочувствие! За пръв път някой се зае да го разбере как мислии възприема и да сподели това с него. Някои техники продължава да използва и досега. Нашата психоложка освен това правеше и повече неща, различни елементи от други подходи. Индивидуално си е и не може да се работи само по една рецепта. Книгата си струва да бъде прочетена, много неща можете да направите у дома, без да плащате. Има я в нета на руски със сигурност, за български не знам, май някой я беше превел.
Не съжалявам, че го направихме, но пак повтарям, че си зависи от конкретния специаист.
Успех!

# 603
  • Пловдив
Отново благодаря - но книгите на български ги дава нета, че са изчерпани , а тази на руски - линка не работи, явно е стара връзка. Иначе открих руски форум, ще чета и там. Дано намеря нещо за Метода на Дейвис и прилагането му  у дома.

# 604
  • София и там където не се пуши
 mama mariana книгата от нета на руски я имам някъде на компютъра, ако искаш ми изпрати мейл ще ти я пратя

# 605
http://www.sopbg.org/

# 606
  • София
Привет мами,

Благодаря за подсказките - обаче тези, които вече бях опитала не дават резултат.
За Червения кръст, още докато беше на училище писах на мейл за връзка - но не получих никакъв отговор. За приютите на кучета - тя не пожела, защото я е страх. Гледах преди време по телевизията за свети Мина - програма за работа с дечица - порових в нета, обаче на сайта пише само за парични помощи. Общо взето ударих на камък и затова Ви попитах.
За хобито - необходимо е някой да и показва и да се занимава (поне в началота) с нея. Опитах с арт-студио, хареса й (не коментирам цената), но не иска да ходи сама. А приятелката й не иска да ходи. И така - стоим си у дома.... Тя е голяма и никъде не я искат да спортува.
Разкажете какво правят вашите деца лятото.

# 607
Марги , почти същия проблем имаме и ние , нали са една възраст. До миналата седмица стоя тук. Сутрин става,  закусва , чете малко от литературата, която са им дали и от обяд до късни добри пред компа. По точно във ФБ. Има колело - излиза няколко пъти със съученици , но повечето живеят доста далеч. няколко пъти и аз карах с него. И това е.
Обаче мъжа ми се ядоса, че нищо не правел и го закара в Свищов при свекърва ми. там помага - имат градина, пилета и т.н. Поне е на компа. Но всеки ден ми звъни да ми обяснява колко му било тъпо с изкуфелите старци и как една седмица му стигало. Но аз отлагам. Поне не пред компа по цял ден. Но в началото на август ще си дойде и понеже тая година няма да ходим на почивка и аз не знам с какво да го ангажирам месец и половина. Идеята за зоопарка ще му допадне , но къде трябва да обадя? Или да пиша?

# 608
Ми има си отделна сграда, ама по-малки са децата. На входа може да се пита.

# 609
Ми има си отделна сграда, ама по-малки са децата. На входа може да се пита.
Peace

# 610
  • София
Привет момичета,

Росна - за зоопарка нашите гарджета са големи. Миналата  година проучих, само деца до 12 години (ако не се лъжа) - за 5 дни, платено.
Вие поне карате колело - някакво движение има.
Между другото има разни инициативи и ако има човек време да ги следи - може да се разнообразяват децата. Снощи моята дъщеря ходи с едно приятелче от детството на закриването на фолклорния фестивал пред НДК. И това приятелче обеща да следи за разни събития (но след 5 автуст, защото заминава за малко).
Ако има нещо интересно ще пиша тук... Simple Smile нали съм майка ентусиастка  Wink

# 611
Зравейте!Аз рядко успявам да ви чета,но когато мога не пропущам.Преди време бях писала за шофьорския курс и трудностите с него,е да се похваля,макар и от 3 път сина взе изпита и вече си имам шофьор.
И извинете ме, но да се похваля и с още нещо-имам си и студент.Кандидатства само с матурата по анг.език на която изкара 5.70 и го приеха.Е по български 3.90-но по него толкова си може,нали не го скъсаха.много се радвам за него и пожелавам на всички деца много ,много успех и късмет!

# 612
verra32, браво на момчето ти!

# 613
  • Пловдив
verra32 браво на синчето ти. Дано само така да се хвалиш, а след време разбира се и ние да има с какво да се похвалим.
Интересно ми е, и искам да ви питам - какви точно белези на състоянието са изявени при вашите деца. Защото аз съм чела че трябва да има слаба ориентация, а той се ориентира дори по-добре от мен и то от съвсем мъничък. Е - не ми посочва ляво или дясно - но каквото и да го питаш на къде е - ще посочи, и винаги познава посоката. Като жив компас е. Просто се чудя ако не се извърши специален тест, колко от белезите трябва да са демонстрирани, за да се приеме че е дислексия. Ето например моят син не пише огледално, но пък бърка Б и Д - нито звучат нито се пишат по сходен начин. Чете кратки думи, но дългите - докато стигне до последната сричка е забравил първата.

# 614
  • София
verra32 - браво на момчето! и абсолютно поддържам mama mariana
verra32 браво на синчето ти. Дано само така да се хвалиш, а след време разбира се и ние да има с какво да се похвалим.

mama mariana - изглежда това е признак за дислексия - моето момиче има перфектна ориентация в пространството, но не знае ляво и дясно. Но мисля, че това е логично - при тях пространствено форменото мислене е развито - 3D, така че не е чудно. Аз самата не съм с дислексия (поне така мисля  Laughing), но съм абсолютно неспособна да се ориентирам, даже и в позната обстановка. Като шофьор това много ми пречи, но в съзнанието ми е пълна мъгла. Така че тя е тази, която ме води (навигатор).

PS. нали ме познахте - margaritavass (съкратих си никнейма)

Последна редакция: вт, 31 юли 2012, 17:14 от Margeli

Общи условия

Активация на акаунт