Прекрасна новина!!! И въпрос...

• 17 040
  • 171
  •   1
Отговори
Здравейте на всички! След 2 години и един месец чакане, вчера видяхме нашето детенце за първи път!!! Толкова сме щастливи! Отидохме на другия край на България и го намерихме. В момента, в който го видяхме, разбрахме, че това е нашето бебче! Имам един въпрос - какви документи се изискват да представим пред съда? Социалната ни каза, че задължително ни трябва адвокат/според мен не е така/, а и толкова бързаше, че ни остави в дома и си тръгна. Проблема е, че ние решихме на секундата, че това е нашето бебе, но нямаше как да обсъдим това със социалната, понеже мъжа ми бе "помолен" да я закара до дома й. С две думи - не съм наясно какво да правя, какви документи да подготвим, бланки ли са, свободен текст ли са....  Нямам представа какво предстои от тук нататък... Моля, всеки който е минал по този път, да ми даде съвет. Благодаря!

# 1
  • Някъде в България
Всъщност адвокат не е задължителен. Би трябвало да се обади шефката на ОЗД, от където е детето и да изиска от вашето населено място копие от документите ви/целият пакет/. Ако сте далеч е хубаво вие да си ги занесете, когато отивате при детето, но трябва на всяко копие да пише вярно с оригинала и да има подпис от дирекцията. После отивате в тамошното ОЗД и подавате молба и нотариално заверена декларация по образец. Всичко това се внася от ОЗД в съда. Насрочват ви дата за делото и т.н. При нас беше така. Дано съм била полезна! Успех! Hug

# 2
  • Вън от пространство и време
При нас с първото дете също ни казаха да си наемем адвокат "да ни напише молбата до съда". Обърнах се към познати юристи, свършиха ни тази работа и толкоз беше нуждата от адвокат. Искаха ни и подновяване на другите документи с изтекъл срок - медицински, съдимост..., подписване и нотариална заверка на декларация че не осиновяваме с цел получаване на някакви облаги. Останалата документация те си я препратиха чрез куриер и юристката на местното ОЗД внесе всичко в Съда, ние само платихме таксата.

За дъщеря ми само се явихме да подпишем молбата, която юристът от ОЗД изготви и отидохме да си заверим нотариално изискуемата декларация. Медицински и др. не сме подновявали, въпреки че законният им срок бе изтекъл - в този съд си важели за двегодишния период. Всичко тогава стана два пъти по-бързо отколкото със сина ми.

Успех, и час по-скоро да се гушкате у дома!  Hug

# 3
Първо честито.
Става ясно, че във всеки град изискванията са различни / както в почти всяка държавна институция  Laughing/. Трябва да се пита на място. Когато осиновявах бебка адвокат не сме имали. Молбата да съда я написаха от РДСП.
Когато я осинови и мъжа ми, защото сключихме брак по-късно пак не сме наемали, защото питахме трима и тримата ни дадоха различни отговори. Поровичкахме се малко и си написахме сами молбата и приложихме същите документи, каквито бяха нужни при първото дело. Успех Hug.

# 4
Честито бебче Hug
На мен цялата работа ми я свърши социалната, аз само отидох до съда да платя таксата за делото- 25лева.
Успех и бързо да се съберете вкъщи  bouquet

# 5
Честито!
И на нас не ни е трябвал адвокат. Молбата я писа и внесе социалната , документите ни  ги изискаха от София и ги приложиха.Не бяха изтекли , а като чета вие скоро май сте ги подновявали , така че и вашите ще важат.
Защо не й се обадите пак в понеделник на тази социална , може да й по-незает ден .
Във всички случаи успех и скоро да сте у дома!!!

# 6
  • Варна
florence честито!   bouquet  Прекрасна новина  Hug
Наистина във всяко РДСП може да е различно и  най-правилното е да стиснеш още малко зъби  и  да се обадиш на социалната или направо отиди в РДСП.
На нашата първа среща присъстваха соц.работник на детето,шефа на РДСП,Шефа на закрила на детето и директорката на дома.След срещата се върнахме в дирекцията и там попълнихме някакъв документ за да започнат процедурите по осиновяване.От там със соц.работник отидохме при нотариус за да попълнем декларацията ,че няма да се облагодетелстваме от осиновяването.Наехме адвокат/така ни посъветваха,защото службите нямали вече такъв/.Този адвокат написа молбата и той се занимаваше понатакък с нещата .Ние бяхме едни от първите по новия закон и имаше доста врътки и той си ги следеше.На него давахме парите за таксите и той си ги внасяше.Вие ,още повече не сте от това населено място ,а и разбирам че сте и доста далеко .
Успех и бързо прибиране в къщи! newsm10

# 7
Благодаря ви, момичета! Сега възниква още един сериозен проблем -  още не сме купили нищо за бебчо, днес ходихме в един лъскав магазин на околовръстното... не е истина какви са цените... Препоръчайте ми хубав магазин, нямам идея какво трябва да купувам, радостта ми е огромна, но трябва да се взема в ръце и да се подготвя за идването на мъничето. То е момче и е на 10 месеца. Изчетох всичко за храненето на тази възраст, понеже и това е ново за мен! Направо ме е срам колко съм боса по тези въпроси, но напоследък бях изгубила надежда, че ще ми се случи! Не ме жалете, давайте съвети!

# 8
  • у дома
Като начало легло,козметика,не купувай много дрешки,а и ще ти подарят доста,памперси,машинка против комари(не че и с нея не сме вечно нахапани).
А за храната питай в дома с какво е захранен.
Наскоро бяха пуснали списък с нужните неща,ама в момента не го намирам.
Спокойно,че се справиш  Hug
пп защо ли не са ми иска ли нищо нотариално заверено,молбата ни я написаха в РДСП,занесохме нужните документи и те ги внесоха в съда.

# 9
Потърси списъците за новородено, с малки изключения нещата са същите. За мен най-полезни се оказаха повивалника и бейбифона. Е наложи се да купуваме втора кошара защото нашата хубостница не искаше да спи в сгъваемата. Като се намърда в дървената все едно все там е била.

# 10

Количка

Дъждобран за количката. Някаква играчка за количката.

Легло

Музикална играчка за леглото – децата много се впечатляват

Матрак

Протектор за матрака – аз не съм купувала, защото малката много повръщаше, постилах от дебелите пелени, че лесно съхнат.

Мнооооогооооо важно – обиколник за леглото – ще имаш проблеми с удрянето на главата в леглото, но не се притеснявай

Чаршафи – 2 к-кта

Олекотена завивка

Спално чувалче, за да не ставаш през 5 минути да проверяваш дали се е отвил

Корито –  добре е и шезлонг за коритцето

Отделно кофичка и кана за поливане .

Лъжички за хранене – аз ползвах на Авент – малки са и са удобни – продават се двойка.

Купичка и чашка, които да са подходящи за микровълнова печка.

Шишета - не зная дали  е на адаптирано мляко - ще питаш, но ще ти трябват за водичка и сокче, а ако яде АМ, ще ти трябват още 3 броя. За бибероните – в домовете обикновено ги хранят с каучукови, но дъщеря ми прие веднага силиконовия. Ако се притесняваш, занеси следващия път като ходиш едно шишенце със сокче и пробвай силиконовия. Ако го хареса от първия път – добре, но ако не го хареса ще трябва да имаш готовност.

Четка за миене на шишета – продава се заедно с малка четка за биберони.

Лигавници- 3- 4 броя

Непромокаеми подложки за смяна на памперсите – 1 малка и една голяма

От дрехите ще изброя най-важното – бодита – без тях не може, кръстчето трябва винаги да е загънато. За другите дрехи ти си решаваш, но бодита трябва да има. Шапки. Обувки.

Хавлийки – отново два броя – случва се да бъдат напишкани.

Пижамки – аз купих от две части, но сега опитът подсказва друго – по-удобно е да са цели – като боди, заедно с чорапчета, дано обяснявам разбираемо, пак по обясними причини – за да си по-спокойна, че не е отвито кръстчето.

Някаква лека завивка за през деня – децата винаги трябва да се завиват, когато спят – телцето се отпуска и може да настинат.

Гребенче и четка за коса – ако има крусти с тях лесно падат.

За козметиката разпитвах много и се спрях на Бюбхен – масажно олио – това за след баня. За подсичане е най-хубав Бочко. А Пенатен слагам на пъпчици или нещо зачервено.

За къпане използвам детско сапунче Нивея и Бюбхен.

Набави си Панадол за всеки случай и Калгел – това е за зъбчетата – при нас помагаше много.

- За домакинството – бебешките принадлежности се мият само със сапун – аз купувам обикновен детски. С отделна гъба.

1 тенджерка за готвене само за него и някакъв съд за изваряване на вода. Не знам дали е хубава при вас. Тук водата е лоша и затова изварявам. По-този въпрос е добре да се консултираш задължително с педиатъра си.

Микровълнова – предполагам имаш.

Пасатор

Сокоизстисквачка.

За пътя:

Дискове с детска музика – ще ти е необходима за дългия път.

Термос ако е на АМ, водата трябва да е топличка.

За памперси и храна , смятам няма да забравиш, вземи си и лекарствата тогава. За всеки случай.

Както и някакви играчки.

Аз много се притеснявах за пътуването – все пак 420 км не са малко, но децата като че ли по презумпция обичат да пътуват.

Дрехи – вземи 2-3 комплекта в случай че повърне.

По отношение на играчките – топките са чудесни във всякакви големини. А и не може да се нарани с тях. Избирай играчки с по-обли ръбове, ако купуваш плюшени, гледай очичките да не са с копчета – има едни с бродирани очички, че да не се чудиш къде са – това в кръга на шегата. Не му натрупвай всички играчки наведнъж. Давай максимум по 3. Една малка хитринка – ако усетиш, че някоя играчка му е омръзнала- скрии я и я покажи след седмица – за голямо твое и негово учудване това ще е нова играчка.

Педиатър – много важен е изборът на педиатър – използвай времето докато си дойде при вас да проучиш кой е добър.

ГРЕШКИТЕ, КОИТО АЗ ДОПУСНАХ:

Исках целият свят да разбере, че съм станала майка!!! И казвах на всички, че сме осиновили детенце. И тези, които са ме питали, че и на някой, които не са. Да, ама не! После съжалих. Естествено ще има хора, на които няма как да не кажеш, колегите са едни от тях, но сега мнооого внимателно преценявам хората, на които да кажа.

Носенето на ръце. Голяма грешка. Исках да съм по-близо до нея, постоянно да я гушкам, резултатът- с едната ръка бъркам манджата, в другата малката. От позицията на опита – гушкайте го седнал. И се опитвайте да си играете в леглото или да се гушкате там – не и на ръце. Килограмите стават повечко, а и аз не съм от най-силните.

Биберонът – това ми го погоди една колежка – еееее, да не плаче детето...После  биберонът беше залепен с канаколит за устата на дъщеря ми.

Носенето и гушкането от други хора. Периодът на адаптация е много важен и детето трябва да разбере кои са му мама и тате.

Но най-важно е, че на нас жените ни е отредено да бъдем майки, независимо по какъв начин ще стане това. Ще се изненадаш с каква лекота ще се справиш с майчинството.

Ще се радвам безкрайно дълго да копи-пействам този стар пост. Нека да  има мнооооого бебенца при нас. Отворена съм за всякакви въпроси. Hug Hug Hug

# 11
bobkas, ти ме разплака - разревах се като онова мъниче, което сега ме чака толкова далече.... Страшно ти благодаря! Не знаеш колко се успокоих/ след един час рев/. Предстои ни дълго пътуване, ще купим и столче за кола..Ох, толкова се развълнувах, думите ми бягат. Дори не знам какво  колко яде това бебе.. Нищо не знам... По - скоро не знаех... В такъв момент човек се шашва и не знае на кой свят е. Всеки съвет сега ми е безкрайно полезен! Благодаря ви, момичета страхотни сте! Дадохте ми надежда, че ще се справя.  Hug

# 12
на тази възраст май ще е по лесно да го возите в кошница за кола, а пренасянето до детската консултация и на други места е по-лесно с кошница. Скоро купихме количка с кошница и стерилизатор за 500 лева на чико и са много хубави и удобни. Количката има много позиции и в парка може и да поспи в нея , после и да поседи и да играе.  Играчки за количка на joy toy виж, защото имат чесалки за зъби,дрънкалки и са във весели пъстри цветове- а много си играят с тях. Бодитата омаляват много бързо в началото и вземи ако има наблизо от Джъмбо - по са евтини.
Внимавай с домашно приготвените зеленчуци. Всички от пазара са торени и предизвикват много страшни стомашни болки. Купувай пюрета или от био магазин със сертификат продукти.
Питай в дома как са ги хранили. Ние късни установихме , че яде студена храна само и отначало не беше много дохранена. Успех и по-смело. Сигурно е , че ще се справиш отлично.

# 13
а и сещам още , че в бебешкия фокс и бенетон имат мн. големи намаления сега и хубавите им дрешки са на много прилични цени. И радват окото. 

# 14
  • Някъде в България
Хм, детето е на 10 месеца. newsm78 Моята не се събира в кошницата за кола. Според мен трябва да знаете колко килограма и колко сантиметра е човечето преди да купувате каквото и да било. Пък в количка-кошче краката и стърчат 5 см отвън. Питайте с какво се храни предварително. О, аз вече изхвърлям от употреба дъската за повиване, защото тя е 80 см, а дъщеря ми 75см и когато рита си удря крачетата в ръба/ иначе наистина си беше удобна/. Успех и бързо прибиране вкъщи! Hug
 Забравих, след като научите височината му вземайте малко по-големи дрешки,че умаляват направо светкавично. Бодитата са супер! Панталонки, костюмчета, тениски, чорапки, якенца, гледай пижамките да са цели, а не в две части, че ще го намираш събут. За съжаление от една две години не произвеждат в Бг ританки за по-големите деца, все  до 68 см, рядко до 74см. Може и да има в специализираните магазини вносни, затова потърси.

Общи условия

Активация на акаунт