Фотография - 51

• 32 138
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
ех да реша и аз да напиша дълъг пост, и да ми се затрие писаницата....
та на кратко сега - по въпроса на  Barbabeau, който и мен ме вълнува. Понеже нея съм я чела из други теми, и знам, че пита, не защото не знае, ще си кажа аз моето мнение. Мисля, че много потенциално хубави кадри се съсипват именно поради изрязване в неподходящи и нехармонични пропорции. Не случайно камерите са създадени с тези, а не някакви други размери на кадъра, защото въпросните 4:3 и 2:3 са пропорции, приети за еталон, също както златното сечение и прословутите спирали на Фибоначи. И е добре да се придържаме към тези формати поради тази причина, а не защото фотохартията е с такива размери Grinning
Според мен най-красивият формат за портретна ориентация на кадъра е 4:3, както беше моя Олимпус, и когато смених камерата с `канон, ми беше трудно да композирам в новия 2:3 формат.... Този 2:3 стои добре в пейзажна ориентация, за портретна е много тесен и висок, и създава композиционни проблеми....Но човешкото око се адаптира към промените, естествено, и сега 4:3 ми седи тромав, признавам  си Joy няма угодия.

# 616
По тази причина, никога не кропя във ормат, различен от стандарта.Често ми предлагат квадрат или друг произволен кроп - никога не ме устройва, защото снимам, за да вадя на хартия, не само за нет.

# 617
Квадратът го пропуснах в поста аз!
абе квадратът не е за изхвърляне, да ти кажа  Laughing и на хартия добре седи, и на екран Wink
и не е проста работа да се композира в квадрат....хич.

# 618
  • Варна
аз нали от фотошопската тема идвам  Blush в началото правех композиции в правоъгълен формат и квадрата ми беше адски труден, но веднъж като свикнах с него и не погледнах назад...в интерес на истината сега не мога да композирам в правоъгълник, все ми седи сплескано  Mr. Green

# 619
  • София/Осло
Веч- честита първа страница и нова камера и от мен   bouquet
Добре дошла на Любата   bouquet
Ели- многоооо, многоооооооо си готина  Laughing
Джали- тактично ще се покрия и ще млъкна след тази Мария  Crazy ....
Много полезни неща пишете, ще ги запиша  Thinking
Другите- коментирам ви във фликр чинно.
Ето днешния порцион :

http://www.flickr.com/photos/44690076@N07/with/4905054675/

# 620
Да, аз имах предвид пропорцията като визуална и естетическа хармония, а не като проблем при отпечатване. Някои кропове ме притесняват и на екран. Съгласна съм със съображението за композицията вътре в кадъра, но понякога ми се случва да се загледам в периметъра на дадена снимка, понеже му липсва елегантност и дразни. Квадратът си е много добре даже според различните случаи. Според мен най-спорните случаи са при изрязване, което прилича на квадрат, но не е. Или трябва да е точно квадрат, или дългата страна трябва да е категорично по-дълга от късата, а не почти.
Не искам да натрапвам мнението си, това е просто мое наблюдение. Peace
И може би един tip за тези, които казаха, че се тормозят и разсъждават над изрязването. За кропване аз винаги селектирам с правоъгълна селекция с включена опция Fixed Ratio, където задавам някакви числа според случая, но предпочитам да са цели и, по някакви си там сметки, хармонични.

# 621
По темата за пропорциите и кропа,моля предложете ми кроп на  този кадър.Понеже така и така вече съм резнала китките,докато съм снимала,възможно ли е да се спаси кадъра и как.

http://www.flickr.com/photos/mauglibagira/4905394930/

# 622
Честито и от мен на Веч!
Люба, и аз съм надничала неведнъж в стрийма ти, радвам се, че си сред нас!
Темата с кроповете и на мен е много интересна, та и аз като Госпожичката следя, записвам и попивам Simple Smile
Агентке, цветна и за мен, моля Simple Smile
Трейси, честит празник! Много се радвам на ентусиазма и напредъка ти, както и на Госпожичката де, че аз съм от по-бавните  Embarassed и куцукам едвам-едвам...
Jaly, стига мрън! Ти началото на септември там ли си си? Щото може да намина към теб с все д90-то и непослушните ми модели...
За отчет китки и облаци, щото ми позират Simple Smile

# 623
Привет на всички! Току-що се връщам от двуседмично море. Толкова беше горещо, че през повечето време само мисълта за мъкнене на апарат в пясъка ме ужасяваше Crazy Имам разни снапшотс за семейния албум, повечето естествено без фокус и с неприятни елементи в бекграунда Laughing
Ще ги прегледам когато имам време, ако има нещо приемливо, ще пусна.

Много красиви неща сте напускали, не мога да смогна да прочета и разгледам Crazy

Само да вметна, че съм впечатлена от серията на Асол. Обожавам началото на 20 -ти век, а тя го е пресъздала софистицирано и магично. Поздравления! Моделът също е много емоционален и с подходящи за епохата черти на лицето, актриса ли е?

Виждам пак някакъв спор се завихрил, да си кажа мнението и аз. Ако Пикасо беше рязал носове преди да може да ги рисува стандартно и правилно, може би никога нямаше да е световен гений Peace

# 624
Багира, писах под снимката, но ще пиша и тук, че да го видят повече хора - Принципно не е прието да се реже през ставите - китки, лакти, колене, глезени, както и през талията, но не е неприемливо да покажеш портрет до гърдите или до ханша, или американски план - през средата на бедрата. Избираш си как искаш да изглежда кадърът ти - дали да се вижда част от средата, в която е заснет, или искаш по-близък портретен план, и режеш. Хубаво е да се стремиш при това лицето и най-вече очите да попаднат в някоя от точките на златното сечение, като се съобразяваш и с посоката на погледа на модела. И да, внимаваш при това да запазиш пропорциите на кадъра, защото и при показания тук се е стигнало точно до това, за което говорихме - правоъгълник, който много се доближава до квадрата, ама не е, и седи тромаво.

В тази връзка се сетих за една статия, която бях чела в Нешънъл Джиографик, за Венеция и високите води, и как площад Сан Марко и всичките му магазини и кафенета се наводняват, и едно от възможните решения е да му вдигнат цялостно нивото, и да решат проблема. Но хората не искат и да чуят, защото едно такова повдигане би нарушило пропорциите на арките на околните сгради.

Много удобен начин за кропене има в Камера Роу - хем има пропорции, хем следи да не излезеш извън кадър при завъртане  Grinning
Естествено, и във всички останали програми има начин да се задават размери или съотношение на кроп инструмента.

# 625
Аз режа в стандартни кадри в лайтрум с shift и  в квадрат в ФШ...
Момичета имам  проблем с цветовете  ooooh!
моля погледнете този кадър и ми кажете как го виждате преди да съм изперкала окончателно...
Това е кадър който съм качила във Фликр
и който виждам ужасно. Кожата е сивкава, обезцветен е като цяло и изобщо изглежда отвратително  ooooh!
И това е същия кадър, обработен по същия начин, качен във пикаса, който вече на моя монитор изглежда много по приятно и много по-близко до това което съм се опитвала да докарам във ФШ:

Гледам ги под Гугъл Хром, като браузър...
Моля ви споделете, кой как го вижда и с какъв браузър го гледа, преди да съм си изхвърлила лаптопа от бяс, как го правя, а как излиза  smile3511
Всички и други коментари са добре дошли, моля да ме разпердушините от критика...благодаря предварително  Hug

Редактирам: Продължавам да ги виждам ужасно различни дори като тъмб-четаааааа  hit

# 626
firebird,Lois ,благодаря ви за коментарите!
Кропих в Камера Роу,но това за пропорциите ми е убегнало.Все още я разучавам.
Радвам се,че стана въпрос в темата!

# 627
Newborn, за да не ти замазва така цветовете Фликр, най-добре запазвай кадрите в safe for web.

Благодаря на всички за пожеланията! Като се престраша, ще ви покажа.

# 628
Темата за кроповете е много интересна, аз до сега никога не съм се съобразявала с това;( Confused

*newborn*
първата снимка я виждам по сива по отношение на кожата, втората е доста по топла;( и това с мониторите и сървърите е гадна работа;( много се променят нещата понякога;(

П.П забравих да споделя нещо;( снощи голямата ми дъщеря, която се равнява на общо пет деца, падна в един басейн;( едва не се удави;( Rolling Eyesбяхме на един рожден ден който се празнуваше покрай басейн, нямаше никакво осветление и както си играеха 5-те деца(две от които мои) сервитьорката започна да крещи"Дете падна в басейна" Shockedпри което мисълта ми беше"Няма начин да не е някое от моите Rolling Eyesпоглеждам към басейн и виждам водата равна  като стъкло и тъмно.............само като си помислих, че може да е средната Иви и че не може да плува и че в тази тъмница до като я открием по дъното, няма да я има вече Rolling Eyesсе разтреперих и за секунди краката ми омекнаха;( грабнах бебето от ръцете на мъжът ми и той тъкмо да се хвърли във водата, вижда как цветето от главата на Ана-Мария изплува на повърхността и тя, че си подава лицето в тъмното, само я издърпа.............и започна рев и чудо;(а на мъжът ми му стана лошо;(аз едва стоях в несвяс Shockedпървото нещо което ми мина като я видях е  да я натупам едно хубаво.....и ако ръцете не ми трепериха токлова сигурно щях да го направя;(най- лошото от цялата работа е, че никой друг не разбра какво става;( и май винаги стават така инцидентите;(до като се усети човек......

Последна редакция: чт, 19 авг 2010, 13:56 от E.L.I

# 629
Ели, направо ми настръхват косите, като те чета. Представям си какъв ужас  #Crazy Добре че всичко е свършило добре.

Newborn, за да нямаш проблеми с цветовете в различни форуми, сайтове и браузъри, най-добре е да конвертираш цветния профил на снимката, която подготвяш за качване в нета, в sRGB цветно пространство.

Общи условия

Активация на акаунт