Компании даряват адаптирани млека. Майки не кърмят........!

• 5 311
  • 111
  •   1
Отговори
# 60
Виж сега, чеши се пред тях, на мен тези неща са ми странни също като и на теб.
Връзка с цеденето няма- пряка. Но аз съм от цедящите се. Колко ли от иначе смелите, безпроблемни кърмачки, ще се лишат наистина от много неща- свободно време, вечни болки в ръцете, а често и в гърдите..., за да осигурят ценната течност на децата си? Лесно е, да се говори от позицията на успешното кърмене. Силна и смела в приказки и дела бях и аз до преди проблемите със сукането при малката.

Това че раждаш и отглеждаш дете, няма нищо общо с това с какво ще го храниш. Иначе по твоято логика излиза,ч е хранените с АМ деца= на необичани от родителите си деца.

# 61
Иначе по твоято логика излиза,ч е хранените с АМ деца= на необичани от родителите си деца.

Аааа, момент-таз "логика" не виждам къде я съзря в моя постинг. Stop Хайде да не правим волни интерпретации Wink

"Виж сега, чеши се пред тях,"-това нещо не го схванах Rolling Eyes

А иначе, не знам защо реши, че аз трудности с кърменето не съм имала..
Именно защото съм имала такива, именно защото съм кърмила "прилично" дълго-сега отново, смея да давам мнения Wink

# 62
Родих секцио и следователно беба беше хранена 24 часа с АМ. Когато ми я донесоха тя още имаше изписано АМ, но аз имах коластра и си я слагах на гърда, а АМ го изхвърлях в мивката, но ми беше предлагано. На останалите майки също. Питаха дали искаме добавка.

# 63
Виж сега, чеши се пред тях, на мен тези неща са ми странни също като и на теб.
Връзка с цеденето няма- пряка. Но аз съм от цедящите се. Колко ли от иначе смелите, безпроблемни кърмачки, ще се лишат наистина от много неща- свободно време, вечни болки в ръцете, а често и в гърдите..., за да осигурят ценната течност на децата си? Лесно е, да се говори от позицията на успешното кърмене. Силна и смела в приказки и дела бях и аз до преди проблемите със сукането при малката.

Това че раждаш и отглеждаш дете, няма нищо общо с това с какво ще го храниш. Иначе по твоято логика излиза,ч е хранените с АМ деца= на необичани от родителите си деца.

Аз не смятам така! Това с какво храниш  новороденото си бебе е твое задължение, като майка която е създадена да има мляко с което да храни детето си до възраст ( 1-2г или поне до 6м при захранване) когато то само може да избира храната си. Преди тази възраст каквото му дадеш, това суче. Но майката е отговорна за здравето на детето си и последствията като порасне. За болните бебета и майки без кърма - АМ е спасение ( за това е създадено ), а за другите оправдание!

# 64
  • Видин
 Grinning

# 65
Аз съм от безпроблрмно кърмещите, при това получих подкрепа и информация в болницата след раждането, но бях дълбоко убедена, без да знам откъде и защо че бебе не може да се отгледа без шишета. И си купих комплект шишета, които никога не ми дотрябваха (свекърва ми си замразява бульон в тях). Като заминавах за САЩ преди да родя загрижени приятелки ми дадоха назаем помпа, защото без нея не можело (също не ми дотрябва). Та това са стереотипи, които са много дълбоко вкоренени в мисленето ни. Нали във всеки списък с покупки на бебето ги пиша като задължителни, всички казват че трябва....
Второто ми раждане беше в България. По мое настояване бебето си беше при мен в стаята, не е дохранвано, нищо освен гърда не е влизало в устата му. Т.е. на собствен гръб не съм усетила натиск. Но ме гледаха като леко лудичка и се чудеха как ли ще оцелее бебето. Ходех с бебето в акушерската стая, където държат останалите бебета. Акушерката си ги хранеше с АМ едно след друго преди да ги закара на майките им, за да наддадат и да била спокойна...
С гинеколожката ми си говорехме, разказвах и как би трябвало болницата да подкрепя кърменето- да се поощряват майките да кърмят често, да не се дохранват бебетата, освен ако спаднат много на тегло и т.н. (разказвах и моите преживявания от САЩ, както и как на брат ми бебето спадна повече от 11% и еднократно му дадоха АМ с лакт-ейд, докато суче). Тя беше изумена, каза че било много рисковано това, не можело новородено само на кърма да живее. В списъка със нещата, които искат от болницата фигурира и биберон.
И накрая, на изписването (изписаха ме на втория ден, сина ми беше вече наддал 80 грама, само от кърма) педиатъра на отделението ми тегли една реч, да кърмя, после да изцеждам и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да дохранвам, с кърма, АМ, каквото има. Новородените били слаби, те не можели да изсучат каквото трябва!

Когато раждах бяхме 6 жени. 2 от бебетата не искаха да засучат, 1 сучеше добре, но майката "нямала нищо", защото бебето изсуквало само 30 гр., едната излизаше да пуши докато бебеето беш при нея за 30 мин, и едно бебе сучеше добре и си изяждаше добавката "както трябва".

Имало е моменти, когато съм се чудила аз ли не съм в ред, защото  всички се чудят как е възможно (бебето до 6-тия месец да живее само на кърма, да не е опитвало друго изобщо и да е добре)- но всички реагираха все едно им разказвам куриоз, нещо рядко и почти невъзможно- и ЛЛ на детето и познати, роднини, приятели....
Всички ме подкрепяха, никой нищо лошо не ми е казал, но се съмняваха че е възможно...

# 66
Хах, yanast    Laughing
Някои цитати от поста ти заслужават одебеляване! Ма как тъй ще може да оцелее бебе на кърма, ужасТ, абсолютно невъзможно...
Подобни думи чувам и от майка ми "как живее това дете само на една гола кърма?!"  Simple Smile Болно е, иска само да суче, обаче "ау, не само на кърма ли ще го държиш?"

По подобен начин аз примерно не вярвах, че мога да родя без индукция и дирижиране на раждането. Също така бях убедена, че не мог да кърмя.
Изобщо не вярвах в собствените сили и възможности на тялото ми. Но се оказа, че можело и още как  Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 08:05 от eta

# 67
То не опира само до дарениято от АМ... на много места е скъсана връзката в грижта за майките и бебетата. Примерно още в ЖК с прост разговор и внимателно наблюдение може да се открият много от онези случаи в които жената наистина няма да може да кърми или няма да може да произвежда достатъчно; могат да й се дадат насоки и изобщо да се подготви; по същия начин както всички други се подготвят че могат да кърмят и какво да направят за да се случи това.... Не е кой знае какво, сигурно ще коства допълнителни 30-40 мин. за цялата бременност!

# 68
  • Варна
Преди 16 години  в АГ Варна с първия ми син...недоносен, нямаше доброжелателни
фирми дарители, но пък съществуваше Банка за майчина кърма, 3 дена беше в
кувьоз, на четвъртия започнах с опитите да го кърмя, не беше лесно, помогнаха ми
акушерките, макар и грубо кърмих 9 месеца, наум не ми е идвало за АМ тогава....
Случай с дъщеря ми, преди две години Майчин дом Варна, все още не защитили
заветния сертификат, родена 30 дена по-рано секцио 3 дена в кувьоз хранена с АМ,
на четвъртия ми позволиха да  цедя и давам кърма, вечерта същия ден засука
успешно. Обаче, при първата сериозна кърмаческа стачка и алтернативата АМ се
предадох...на около 4 месеца, започна се с добавка и мантрите "не ти стига кърмата",
"след секцио няма да можеш да кърмиш" и так далее. Е, успяха да ми разцъкат и без
тава изтрещелия мозък, че кърменето е мисия невъзможна, колкото и да вярвах, че
веднъж кърмила, няма начин да не се случи пак.
И последното отроче, пак секцио Майчин дом Варна вече "Болница приятел на бебето"
Закърмих на няколко часа по-късно и така до сега. Никой не ми предложи адапте, даже
припираха да кърмя... Явно има значение...

# 69
Изключение правят родилите секцио - малко по-късно идва кърмата, но правилото с бебе на гърдата нон-стоп е също валидна.

моля те , обясни ми защо - не се заяждам    питам само.Имам информация че не начина на родоразширение спомага да отделянето на кърмата и за това се интересувам.Много пъти съм  го чувала това твърдение , но зао ставало така че по -късно се отделяла кърма никой така и не успя да ми отговори Tired
Сега конкретно на въпроса - първия път раждах в Шейново .Нана беше с проблеми - и стоя 5дни в кувьоз.През това време се цедях , ревях и последното което на някой му хрумна - ако не на мен ,то на персонала е че можех да давам кърмата на бебето си.Признавам бях уплашена и стресирана и не мислех трезво.Докараха ми я на 6-тия ден с добавка и ме попита сестрата знам ли как да я сложа на гърда и с малко    досада -как така не знам ми я постави тя.Случайно поставянето беше правилно детето засука и проблем с кърменето не съм имала никакъв.Е ,не   защото някой ми помогна-късмет ли , инстинкт ли ,по малко и от двете ли но стана.Кърмих я година и половина и се наложи да я отбия.
Сина ми родих в Майчин дом .Дадоха ми го след 2 часа , дойде една акушерка да ме попита дали мога да го слагам на гърда.Казах и че мога ,показах и и тя усмихната и спокойна отиде да си гледа работата.И това в два часа през нощта.Беше много приятно.Съществуваше обаче практиката там да се дава подсладена вода ,не подкрепяха даването на биберон на бебето .казваха да го кърмим колкото и когато пожелае и отказваха даването на добавка освен ако не е изрично предписана.Толкова разбрах оттам от 3 дневния ми престой.Като изключим даването на вода - да мнението ми е положително Peace 

# 70
Изключение правят родилите секцио - малко по-късно идва кърмата, но правилото с бебе на гърдата нон-стоп е също валидна.

моля те , обясни ми защо - не се заяждам    питам само.Имам информация че не начина на родоразширение спомага да отделянето на кърмата и за това се интересувам.Много пъти съм  го чувала това твърдение , но зао ставало така че по -късно се отделяла кърма никой така и не успя да ми отговори Tired
Сега конкретно на въпроса - първия път раждах в Шейново .Нана беше с проблеми - и стоя 5дни в кувьоз.През това време се цедях , ревях и последното което на някой му хрумна - ако не на мен ,то на персонала е че можех да давам кърмата на бебето си.Признавам бях уплашена и стресирана и не мислех трезво.Докараха ми я на 6-тия ден с добавка и ме попита сестрата знам ли как да я сложа на гърда и с малко    досада -как така не знам ми я постави тя.Случайно поставянето беше правилно детето засука и проблем с кърменето не съм имала никакъв.Е ,не   защото някой ми помогна-късмет ли , инстинкт ли ,по малко и от двете ли но стана.Кърмих я година и половина и се наложи да я отбия.
Сина ми родих в Майчин дом .Дадоха ми го след 2 часа , дойде една акушерка да ме попита дали мога да го слагам на гърда.Казах и че мога ,показах и и тя усмихната и спокойна отиде да си гледа работата.И това в два часа през нощта.Беше много приятно.Съществуваше обаче практиката там да се дава подсладена вода ,не подкрепяха даването на биберон на бебето .казваха да го кърмим колкото и когато пожелае и отказваха даването на добавка освен ако не е изрично предписана.Толкова разбрах оттам от 3 дневния ми престой.Като изключим даването на вода - да мнението ми е положително Peace 
Медицинско обяснение и аз не мога да ти дам, въпреки , че съм родила секцио по мед. причини. Аз мисля, че секциото не е раждане - това е операция! Раждане има само едно и през едно място. Природата се е погрижила след раждането да дойде кърмата на майката за да храни детето си. Родилка след операция ( с цезарово сечение ) ще чака докато мозъка и каже на тялото, че бебето е излязло от корема и трябва да яде!!! АЗ така си го обясних и тихичко изчаках на 2 ден да дойде коластра.
След моите фантасмагории, сега някой сериозно да обясни ако знае медицински защо?!

# 71
  • София
Не е баш така, аз питах в една друга тема същото, и там ми обясниха, че отделянето на плацентата казва на тялото - ти вече си майка, произвеждай кърма. Факт е, че след второто секцио имах коластра веднага.  Peace

# 72
аннаанна, Ника е права. С отделянето на плацентата се задейства отделянето на хормоните, които са отговорни за лактацията. А отделянето на плацентата става приблизително по едно и също време и при вагинално раждане и при секцио. Това, което вероятно забавя "слизането" на кърмата е практиката да дават бебетата на майките родили със цезарово сечение доста късно. Ако не се лъжа най често 24 часа. А кърмата се произвежда на принципа на търсенето и предлагането и когато търсенето се забави, няма стимулация от рано и предлагането е по-забавено.

# 73
И двата пъти родих в една и съща частна болница. Не е имало натиск/предложение за АМ. Всички се насърчаваха да кърмят. Е, имаше шишенца с водичка и глюкоза. По желание на майката предоставяха АМ, но продължаваха да настояват да се кърми.
Аз лично, като родих второто дете, го закърмих след 3 часа. А на другата сутрин накарах една акушерка да напише бележка "Да не се дава АМ на бебето" и да я лепне на кошчето му.  Mr. Green

# 74
Родих нормално, в държавна болница, единственото от което мога да се оплача е, че не разрешават кърменето в първите няколко часа след раждането, въпреки, че и аз и бебето бяхме напълно готови. Иначе след това акушерката ми помогна (малко грубичко, ама може и така да трябва) да накарам детето да засуче и педиатрите, като минаваха на визитация всеки път питаха дали бебето е закърмено. Никой не е повдигал въпрос за АМ, дори не препоръчваха използването на биберон-залъгалка. Вода даваха.

Общи условия

Активация на акаунт