Компании даряват адаптирани млека. Майки не кърмят........!

• 5 318
  • 111
  •   1
Отговори
# 75
Ариел, не, не е нужно да е грубо!
Жалко че навсякъде отделят бебето от майката поне за 2 часа, явно съм имала голям късмет че всички стана както го исках и ми дадоха бебето 15 мин. след раждането (и че си беше при мен, с изключение на половин час сутрин когато го взимаха за визитация).

# 76
Слава богу, бебчето ми си беше неотлъчно при мен още от родилната зала, ама и лекари и акушерки вкупом ми наредиха да не й давам да суче до еди колко си часа. Акушерката всъщност хвана главичката(!) й и я натисна към гърдата ми, тъй като тя се "луташе" и не можеше да намери зърното.

# 77
И за мое голямо щастие съм в графата "НЕ".
Закърмих няма и пет минути след раждането, в продължение на няколко часа след това бебето откара на гърдате, спа и сука.
Не се е отделял от мен в родилното (дори в родилната зала беше отгоре ми), никой не ми е предлагал нито вода, нито добавка  Peace

Преди години с другите ми деца не стояха така нещата, за съжаление. Може би това е една от причините за доста по-малкият срок на кърменето ми тогава.
Eta,
Изключително ме заинтригува с това си изказване. Моля те, би ли споделила това в коя болница се случи- виждам че си от Варна. Аз раждах в Окръжна и бебето ми го дадоха много след раждането. Дори и не мога да си представя в БГ болница да ти сложат бебенцето на гърда веднага след раждането, а звучи толкова хубаво...

# 78
Аз родих със секцио във ВМИ- Пловдив, първите 48 часа бебо беше на АМ. И добре, че с мен лежеше едно момиче, родило по естествен начин и се опитваше да си кърми бебето, та и аз да видя как става  Mr. Green
Няма да забравя обаче как първата нощ една от дежурните акушерки стоя около два часа при нея, за да й помогне да кърми , щипеше леко бебето да не заспива и на другия ден кърмата на майката буквално течеше !
Уви, така и не знам името на акушерката  ...
Иначе мен никой не ме е натискал да давам АМ.

# 79
Аз раждах в Шейново, нормално и ми дадоха бебето близо 7 часа след раждането. Не е нужно да ви обяснявам, че беше голяма мъка да опитам да кърмя, защото нямам оформени зърна. Никой не ми помогна, даже едната сестра дойде, стисна ми гърдата и вика - ааа, ти няма да можеш да кърмиш.... Shocked Ама аз нали съм си твърдоглаво говедо и си купих силиконови зърна, оправих си зърната и кърмих изключително почти до 6 тия месец, а после постепенно захраних. Кърменето продължи почти до втората годинка на Габи и съвсем безболезнено и за двете ни я отбих. Но с ръка на сърцето ви казвам, че заслуга за кърменето ми има този форум и майките в него и моя инат. Медицинския персонал няма никакъв!!!

# 80
Аз отговорих с ДА, буквално си ме манипулираха да я дохранвам. Била много малка, ако съм я кърмила, щяла да спадне на тегло.. Държаха се с мен като с маймуна в зоопарка на визитациите "А тези тук са само на кърма".., бяха и давали адапте въпреки изричната ми забрана.
Действието се развива в Токуда.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 20:32 от Berend Botje

# 81
Никой не ме е натискал за нищо - нито първия път в държаната болница, нито втория - в частната. 2003 не са ми носили добавка АМ за бебето, само вода, която не давах, защото шишето беше гнусно. Втория път бебето беше захранено с АМ и чак на 8-мия ден кърма. Носеха ми добавка и вода, но понеже си го взех при мен, имах свобода да не ги давам.
Лошото е, че една вчерашна майка, която много-много не се е интересувала от кърмене, ще остане с впечатление, че така се хранят бебетата и ще приема за нормално да храни с АМ и след изписването. В деня на изписването главната акушерка ми предложи да му забърка 60 гр. добавка, за да ми издържало бебето до 13.00 на обяд  Simple Smile Аз си отивам вкъщи, а тя се е загрижила, че ще вземе да огладнее преди да е станало време за обяд.

# 82
  • София
През 2005г. раждах в МД в София. Бях на 12 етаж, бебето си беше с мен постоянно. Дадоха ми го след 2 часа, когато ме качиха в стаята. Показаха ми как да кърмя и това беше. Редовно ми оставяха подсладена вода, но аз я изливах. Не са ми давали АМ.
Второто раждане през 2009г. пак беше в МД но този път нямаше място на 12ет. и затова бях на 7ет. Взех си бебето за кърмене след около 6 часа, вече беше хранен с АМ, трудно засука. На следващия ден една от акушерките ме пита имам ли нужда от помощ за кърменето, аз и казах, че това ми е второ дете и ще се справя. Педиатрите поощряваха кърменето. През целия ми престой там имаше шишета с добавки за всяко бебе, аз не ги взимах.

# 83
  • До хладилника, който обичам
Раждах в една и съща болница.
2003-та ме питаха искам ли добавка, казах "не", акушерката беше много доволна, "Браво, днес никой не иска!", въпреки че ме зяпаха като в зоологическа градина, "По американската система, а?", като си взех бебето да го кърмя "рано" на третия час. Изманипулираха ме да давам вода на втория ден, въпреки че не исках.

2009-та закърмих на родилното легло може би 30 минути след раждането (по мое настояване), после я взеха пак, след това след двата часа наблюдение (т.е. бяхме двете с бебето сами в две съседни стаи на отворена врата и се наблюдавахме една друга...) си я взех при мен и това беше. Спеше ми в леглото, не съм й давала вода, не ме и натискаха, не са ми предлагали добавка. Този път ме гледаха като в зоологическа градина заради желанието да раждам без системи и медикаменти, кърменето никой не го отбеляза.

По принцип в тази болница подкрепят кърменето (умерено, като за нашите ширини... но все пак, сравнено с други!); бебетата са винаги с майките. Приятелка, която роди със секцио второто си бебе 4 месеца след мен, си взе бебето и го закърми на 4-тия час май, и си стоеше вече при нея.
Но разбира се, с второ и трето дете е много по-трудно някой да те изманипулира да направиш нещо, което не искаш.

# 84
Eta,
Изключително ме заинтригува с това си изказване. Моля те, би ли споделила това в коя болница се случи- виждам че си от Варна. Аз раждах в Окръжна и бебето ми го дадоха много след раждането. Дори и не мога да си представя в БГ болница да ти сложат бебенцето на гърда веднага след раждането, а звучи толкова хубаво...

О, не само звучи, наистина беше прекрасен момент!  Simple Smile
Щом се роди го цопнаха на корема ми и аз започнах да го галя и успокоявам, роди се много уплашен, с тройно увита пъпна връв. Казаха, че само трябва да го измерят и ако желая, може веднага да го сложа на гърдата (аз и за толкова не исках да им го дам). Желаех и още как  Heart Eyes
После ги помолих да не ми го взимат изобщо и те ни оставиха да се гушкаме на родилното легло. По едно време нещо се притесниха, че има някакъв проблем с кървенето, и д-рът каза на акушерката да ми монтират бебето на гърдата като допълнителна терапия (лежах без да мърдам по гръб с лед на корема)
Изобщо, персоналът тази вечер беше изключително любезен и мил, почувствах се човек (а не жертва)

След това не са идвали да ми обясняват специално за кърменето (може би защото ми е н-то дете), само една бебешка акушерка каза "без да гледаш часовника, щом си покаже го кърми" Което пак си е достатъчно добър съвет  Simple Smile

Болницата е Майчин Дом, със сертификат "Приятел на бебето"

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 07:21 от eta

# 85
При раждането и на трите ми деца не е имало натиск от страна на персонала относно храненето. Първите две родих в държавна болница, а третото в частна- "Дева Мария". Там особено държаха да се захрани на гърда и всички искрено се възхищаваха, че бебето е само на кърма. Явно не им се случва често. Вода и глюкоза обаче раздават в промишлени количества, както и първото хранене на бебенцео трябвало да стане най- рано на шестия час след раждането( за нормално раждане)  Shocked

# 86
И аз отговорих с "Не"
Пет минути след раждането и след като беше премерен бебчо беше на гърда и засука веднага. След това два часа стояхме разделени един от друг- аз на масата, а той в една кошарка и след като минаха двата часа бяхме абсолютно неразделни. Спеше при мен на леглото и постоянно беше на гърда, тъй като в началото си беше гладен и не му стигаше. Никой не ми е предлагал АМ и дори аз като казваш че е много лаком и лекари и акушерки ми казваха да го държа на гърда постоянно и кърмата ще слезе по-бързо. Никой не ми е обяснявал точно как се слага на гърда, но и при мен беше второ дете.
Първия ми син/ роден в същата болница- АГО-Враца/ ми беше даден чак н другия ден,т. е след 12часа тъй като дежурната лекарка реше че като е късно вечерта роден няма да мога да се грижа за него. Като ми го донесоха акушерката го постави на гърдата ми и той веднага засука. Друго обяснение не е имало, но и не се е налагало. След това съм имала проблеми с кърменето/ най- вече кърмачески стачки, кризи на растежа/ и съм била на косъм да взема АМ, но реших че трябва да съм по- упорита и успях.
Малкия все още го кърмя и мисля скоро няма да спирам
И моите проблеми с кърменето се решиха единствено и благодарение на момичетата от този форум. От медицински лица до този момент не съм получила нито един адекватен съвет за съжаление Naughty

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 11:31 от Arven

# 87
  • Mars Hotel
Не, за щастие натиск не е имало.
Родих секцио, в Майчин дом. Първите 24 часа детето е било на АМ. След това беше при мен и я слагах на гърда през час и половина-два. На всеки 3 часа ми носеха АМ и вода, но никой нищо не е казвал, когато им ги връщах непокътнати. На втория ден казах, че няма нужда повече да ми носят нищо и те спряха. Дъщеря ми беше възстановила рожденното си тегло на шестия ден, така че дори получих похвали от неонатоложката при изписването.  Mr. Green

# 88
Репортаж по БНТ точно по темата: http://bnt.bg/bg/news/view/34043 (от преди 10-тина дни е), но казаното е стряскащо! 92% от новородените се захранват с АМ!!! Майките не само не получават съвет как да кърмят, но по никакъв начин не са стимулирани да го правят, отговарят над 50% от анкетираните майки...

# 89
Репортаж по БНТ точно по темата: http://bnt.bg/bg/news/view/34043 (от преди 10-тина дни е), но казаното е стряскащо! 92% от новородените се захранват с АМ!!! Майките не само не получават съвет как да кърмят, но по никакъв начин не са стимулирани да го правят, отговарят над 50% от анкетираните майки...
Bravo Meg!
Не стряскащо, а отчайващо бих казала аз !!!! Confused

Общи условия

Активация на акаунт