Поредната битово-роднинска

• 9 990
  • 172
  •   1
Отговори
# 75
Ми вземи си спазвай традицията да си показваш чаршафа с петното от кръв след първа брачна нощ  да не би някой да остане неразбрал като си толкова за традиции!  Какво общо имат някогашните селски традиции с днешната реалност? Времето тече и всичко се променя. И ако някой някога си е кръщавал дете с духова музика и половин село, това съвсем не значи че и днес такъв идиотизъм трябва да се смята за нормален.

Може след време и сватбата да стане архаична и селска история, но все още не е.

# 76
Ми вземи си спазвай традицията да си показваш чаршафа с петното от кръв след първа брачна нощ  да не би някой да остане неразбрал като си толкова за традиции!  Какво общо имат някогашните селски традиции с днешната реалност? Времето тече и всичко се променя. И ако някой някога си е кръщавал дете с духова музика и половин село, това съвсем не значи че и днес такъв идиотизъм трябва да се смята за нормален.

Ами общото е че всеки си прави каквото иска,а който иска ходи или не.Не си този човек който да дава квалификация кое е селско и кое градско.
Чаршафа нямаше как да си го изнеса,защото се сетих да се женя на 28 и отдавна петното беше избеляло. Mr. Green

И сватбата я правих с 35 човека ,без рокля и т.н.Лично взех кума,кумата,мъжо и в ритуалната зала.Всичко е въпрос на вкус.Обичам да има лудница и селяния,просто не обичам да съм и в центъра. Mr. Green

# 77
И аз избягвам подобни големи празненства. Дори за сватба не съм привърженичка на големите и селски джамбурета с повече от 50 човека, а 30 за кръщене наистина е прекалено. Според мен на кръщене е излишно да присъстват други освен родителите, бабите и дядовците,кръстниците, и евентуално брат или сестра на някой от родителите, ако има такива и се разбират добре. Добре,че отмениха задължителната военна служба. Преди да я отменят и на войниците им правеха семейни "изпращания"
Имала съм "удоволствието" да присъствам на такова чудо. Кебапчета и шопска, куп непознати гладни съседи на момчето, и "даряване" и закичване с хавлиени кърпи и плюшени зайци и моркови. Музиката беше сръбка, а действието се развиваше в ресторанта на гарата в града на момчето,мой братовчед. Просто няма друга такава селяния

# 78
xenia, както и да се прекръстиш, все си си същата.
Селяния, тъпотия и не знам какво, само защото твоите разбирания за нещо си не съвпадат с тези на другите, е прекалено.

Аз само да попитам авторката, ако предложи на родителите си сама (със съпруга и) да поеме разходите по кръщенето, биха ли имали против то пак да се случи в техния ресторант?
Имам предвид порциона в ресторанта.

# 79

Ами общото е че всеки си прави каквото иска,а който иска ходи или не.Не си този човек който да дава квалификация кое е селско и кое градско.Чаршафа нямаше как да си го изнеса,защото се сетих да се женя на 28 и отдавна петното беше избеляло. Mr. Green

Защо пък аз да ги давам?  Всеки нормално цивилизован и културен човек е наясно с това кое е просташко и селско. Нищо против селото като такова, но простотията там процъфтява. И към градовете мигрира.

До тук с тази тема. Тя изобщо не е за това правят ли се сватбарски кръщанета или не.

Дилемата тук са взаимоотношения които за мен са абсолютно непонятни и абсурдни, но предвид манталитета на авторката, сигурно не трябва да ме учудва.

# 80
Аз до колкото разбрах списъка на 'обичайните заподозрени' при такъв празник е м/у 30 и 60 души, тоест нищо ненормално за родителите на авторката. Според мен проблемът е по-скоро в това, че са минали големи периоди без авторката да уведомява за организационния процес домакините на тържеството, и като се е изцепила, че е поканила 30 души, аниматор, подаръци, чували украса + допълнителен персонал за кюфтетата и шопските,  баща й е изтрещял напълно закономерно.

# 81

За мене е. По точно  начина по който се прави в повечето случаи в БГ - където се канят знайни и незнайни роднини, както и изписването на бебе от болницата с цигански оркестър, патардия и гости които ядат и пият, вместо да оставят родилката  да си почине на спокойствие в къщи.

# 82

За мене е. По точно  начина по който се прави в повечето случаи в БГ - където се канят знайни и незнайни роднини, както и изписването на бебе от болницата с цигански оркестър, патардия и гости които ядат и пият, вместо да оставят родилката  да си почине на спокойствие в къщи.

Сватби се правят все по-цивилизовано. А това с гости на изписване след раждане и аз не го разбирам. Laughing Никога и не съм го виждала реално- видях го по телевизията в риалити-шоу "Такъв е живота" и си глътнах граматиката. Там на бая простотии свързани с раждането се нагледах. ooooh!

# 83

Аз пък за пръв път чувам за патърдия и гости при родилката? Къде се прави такова нещо?  #Crazy

# 84

Аз пък за пръв път чувам за патърдия и гости при родилката? Къде се прави такова нещо?  #Crazy

Патардията се събира в къщи. В количества в които не се побират в хола. Laughing Прави се навсякъде, селянията е плъзнала по всички градове. Laughing

# 85
Е това е ужасно
Никой нормален човек не би направил патъдия и да кани гости в къщи при новороденото и родилката,може би това го правят само циганите

# 86
Ох, аман от хора, които умират да класифицират живота на другите.
Това е нормално, онова не е нормално. Това е селско, онова е градско.
Що за глупости? Я оставете хората да се събират и веселят, както намерят за добре!

# 87
Що за глупости? Я оставете хората да се събират и веселят, както намерят за добре!

Амин.  Simple Smile

# 88

Не съм съгласна! То не е въпросът само как се събират и веселят,проблемът е,че това е отражение на манталитета и културата на много хора,а те ни заобикалят навсякъде.съседи, колеги, роднини. В България се набюдава едно изкючитено опростачване на хората,и тези селски веселби са само един от изразите на това

# 89

Не съм съгласна! То не е въпросът само как се събират и веселят,проблемът е,че това е отражение на манталитета и културата на много хора,а те ни заобикалят навсякъде.съседи, колеги, роднини. В България се набюдава едно изкючитено опростачване на хората,и тези селски веселби са само един от изразите на това

Първо, темата не е за народопсихологията българска и мнението ни за нея.
Второ, селските веселби не са измислени в последните 20 години, чела ли си "Вилна зона"? Разказът на авторката е типичен соц-реализъм, не е чалга и селяния от настоящето. Да не говорим, че такива софри са се вили с километри и в други литературни произведения на български класици много преди социализма.
И трето, как празнувам кръщене, рожден ден, сватба, или дипломиране е лично моя работа.
Момичето ще кръщава детето си, прави го по начинът, който познава и не иска мнението ви за това.

По-голяма селяния и простотия от това да цепиш през просото на нечий личен избор НЯМА. Ако и да е на фона на Малер. ( който предполагам е подходящ да ви настърви маникюра за следващите 30 страници извисени плюнки)

Общи условия

Активация на акаунт