От 2 години съм голям фен на японския зелен чай и удивлението ми от тази вълшебна напитка не е намаляло и до днес. Наистина уникално нещо е това и тук в България почти никой си няма и представа какво означава да пиеш японски зелен чай. В този пост ще се опитам да ви запозная подробно с начина на приготвяне на чая, както и разликата между това, което си мислим за зеления чай и това, което е в действителност, защото съм убеден, че най-доброто, което може да се извлече от това растение е вече направено от японците. Не става дума за самата чаена церемония. Тя е духовния аспект на процеса. Ще разказвам само за напитката - сравнения, ползи, начин на приготване и др. В по-следващите си постове, ще ви кажа нещо повече и за аксесоарите за приготване на Сенча, както и за други видове японски зелен чай.
Основната причина за непознаването на този чай (освен слабата информираност тук) е, че дори и продаваният в чаените магазини Сенча всъщност няма нищо общо с японския Сенча. Освен, че е произведен в Китай, нито вкуса нито съдържащите се в субстанцията вещества могат да се доближат и малко до оригиналния, произведен в Япония зелен чай. С други думи тукашният чай е ароматизирана вода, от която дори получавам киселини. Купих си от един МОЛ сенча само за да се убедя за пореден път, че горното е истина (ще видите по-долу сравнение със снимки). Ако пък отидете в някоя чайна в София (ходил съм само в една) вместо гъста, наситена, тревисто зелена течност, ще ви сипят голяма чаша почти бистра вода без никакъв вкус. Иди се чуди после колко извратени били Японците във вкуса си. Дано да не се лъжа за останалите чайни, но според мен най-много да ви сервират китайска ароматизирана вода със светъл кафеникав цвят, за който да се опитат да ви убедят, че е зелен.
Повече ще се позовавам само на един уеб сайт без лични бизнес цели. Просто купувам само от него, защото със сигурност доставката е директно от Япония, а и чаят от там е невероятен - http://www.o-cha.com . На този сайт всички снимки съответстват на истината и ако спазвате процедурата и условията за приготване, ще получите абсолютно същото, което виждате на картинката за дадения вид чай. Опитвал съм само на едно място още, но някак си не ме впечатли повече от O-cha. Ще предоставям и информация от този сайт, но заедно с нея ще споделям и личните си открития и впечатления като цяло. Ще ви дам и линкове към други надеждни уеб сайтове, за по-богат избор и информация. Съветът ми е - където и да се ровите из нет-а, ако решите да купите, бъдете сигурни, че ще дойде от Япония, а не от Франция или Германия. Първо, ако е истински - ще е по-скъп. Второто вече го написах по-горе - Китай, Тайланд, Индия и т.н.
Ще говоря почти само за Сенча, защото пия само такъв чай. Гьокуро е два пъти по-скъп, а Matcha (ритуалният чай), независимо, че е скъп, ще опитам само след като си набавя най-необходимите аксесоари за приготвянето му чрез натрупването на бонус точки след продължително редовно купуване на Сенча от споменатия от мен основен сайт.
И последно преди да започна да разказвам - не е скъпо. Един месец насипен чай (100 гр. - всеки ден по едно приготване) с доставката може да ви струва около 20 $ като най-евтино решение т.е. по-малко от долар за около половин литър и дори повече на ден. Някои производни видове чай като Genmaicha или Houjicha са и доста по-евтини.
Моля също, ако имате въпроси, каквито и да са, ПИТАЙТЕ. Едва ли ще успея да кажа всичко, а понаучих доста за последните две години.