За бързи въпроси и отговори,за тези,които нещо ги вълнува,но не искат тема - 32

• 38 546
  • 749
  •   1
Отговори
# 15
# 16
  • При елфите ...
Момичета преди време питах, но така и не се намери решение на моя проблем. С риск да стана нахална искам да ви подпитам отново за рецепта за глазирани моркови. В една от предходните теми тук беше предложена на съфорумка, която питаше за гарнитури. Морковите  бяха на колелца с копър. Спомням си, че се запържваха в масло и олио. Правих я няколко пъти след това, но забравих да запиша рецептата ooooh! Не е голяма философия самата рецепта, знам, но ми се иска да запиша в архива оригинала, пък вариациите да си ги правя след това. Главно ме интересуват пропорциите, иначе знам: олио, масло, захар, сол и копър ....  Praynig Praynig
Виж и това:

http://forum.mama-gotvi.org/viewtopic.php?f=4&t=36&start=10#p3270

# 17
Измъчва ме един въпрос  Mr. Green
В някой от рецепти на кексове сладкиши и т.н има сода , може ли да се заменя с бакпулвер. Една и съща роля ли играят?   Embarassed сори за тъп въпрос

# 18
Аlyona,aз също се замислях над този въпрос и от прочетеното тук във форума разбрах че може спокойно бакпулвера да се замени спокойно със сода и обратно.
Лично аз предпочитам,когато в сладкиша е казано да сложа сода- да я сложа и когато е бакпулвер- да си е бакпулвер.Дори смятам лично за себе си,че кекс със сода никога няма шанс да се провали за сметка на такъв са бакпулвер Peace

# 19
Личният ми опит показва , че със сода са по- сполучливи , кексовете

# 20
Момичета, имам две тубички от 500 мл пресни боровинки.  Flutter
Дайде идея какво да приготвя с тях. Мисля конфитюр да направя.  Rolling Eyes
Уж търсих в гугъл, попаднах на това, но не знам колко грама са.
Или пък, има ли някоя интересна рецепта с пресни боровинки?

# 21
Измъчва ме един въпрос  Mr. Green
В някой от рецепти на кексове сладкиши и т.н има сода , може ли да се заменя с бакпулвер. Една и съща роля ли играят?   Embarassed сори за тъп въпрос
Альона......и двата вида са си набухвател(содата и бакпулвера)....Бакпулвера представлява равни части лимонтозу(кисело) и сода.....А когато правиш сладкиш със сода....Тая сода се "загасява" в нещо кисело.....Оцет или кисело мляко и тогава се прибавя в продуктите....Тоест действието е пак същото както на бакпулвера.....

Аз примерно ужасно мразя соден вкус,особено ако е силно изразен поради по-голямо количество сода или не добре загасена сода...И затова предпочитам да ползвам бакпулвер.....Даже на Бъдни вечер содената питка ми е с бакпулвер и всички се убиват да я ядат....А преди оставаше,защото всеки си чупваше,колкото за традицията и толкоз.....А сега ушите им плющят.... Mr. Green

Последна редакция: сб, 21 авг 2010, 21:40 от TheNMaster

# 22
  • Варна
TheNMaster може ли рецептата за питката  Blush?

# 23
TheNMaster може ли рецептата за питката  Blush?
Разбира се! Hug

СЛагаш си в подходящ съд брашно,колкото искаш,но да знаеш,че едно пакетче бакпулвер(на д-р Йоткер) е за 500 гр брашно.
Та.....Слагаш си брашното,сол,бакпулвер.Разбъркваш и наливаш хладка водичка,2-3 с.л. олио.Замесваш меко тесто,колкото меката част на ухото(ако е по-твърдо тестото ще стане жилава и сбита питка!).Оформяш питката и я слагаш в намазнена тава.Отгоре правиш шарки с вилица и слагаш в студена фурна.Включваш и печеш на умерена Т.
вНАЧАЛОТО КАТО ЗАПОЧНЕ ДА СЕ НАДИГА НЕ ОТВАРЯШ!!!
Проверяваш с клечка дали е опечена .След изваждането се напръсква с вода и се завива с кърпа за малко(да си обиколи нивката  Wink)

П.П. Когато не е за Бъдни вечер питката след като я извадя от фурната я намазвам с краве масло отгоре и пак завивам...

# 24
  • на Земята
Наскоро тук или мисля беше в съседната тема бе дадена рецепта на торта ''Наполеон''.Много моля,ако някой се сеща да даде линк или рецептата.Преглеждах на зад двете теми,но не я откривам,а с търсачката ми излизат други и различни.Бих искала тази.Благодаря предварително.

# 25
  • DE
Наскоро тук или мисля беше в съседната тема бе дадена рецепта на торта ''Наполеон''.Много моля,ако някой се сеща да даде линк или рецептата.Преглеждах на зад двете теми,но не я откривам,а с търсачката ми излизат други и различни.Бих искала тази.Благодаря предварително.
Има тортена библиотека
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.msg8954597#msg8954597

И тортена тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=517491.msg16066634#msg16066634

# 26
Момичета, имам две тубички от 500 мл пресни боровинки.  Flutter
Дайде идея какво да приготвя с тях. Мисля конфитюр да направя.  Rolling Eyes
Или пък, има ли някоя интересна рецепта с пресни боровинки?

Конфитюр ще ти излезе малко,  от 1 кг боровинки ми излизат точно 7 бурканчета (от по 200гр.

Предлагам ти ей тия невероятни мъфини с боровинки  или този Сладкиш к боровинки

# 27
Вместо запис  Crazy да ви питам за тия бели патладжани  newsm78 по-различни ли са на вкус  newsm78

# 28
Пепчо, благодаря за отговора ... Simple Smile
Толкова много им се радвам, че ме страх да не се развалят нещо. През 15 минути проверявам за отговори ...  Mr. Green

Сякаш искам да ги направя на конфитюр, въпреки че ще излезе доооста малко. Но след месец и половина имам рожден ден, та си мислех да сложа такъв конфитюр между блатовете на френскта селска торта. Колегите много я харесват. Някои пък  помагаха при брането. Та, ако ги направя на някакъв сладкиш, някои няма да могат да го пробват, понеже не са в офиса. Стига толкова, че го обърнах на вестник "Лична драма".  Mr. Green

И последно, един килограм боровинки колко е като количество горе-долу? Каква кофичка?

# 29
ами  newsm78 различно, зависи колко са престояли; ако са понамачкани - може и 2 кофички от кисело мляко да са. Ако са хубави - едри, цели и здрави - може 3 такива да са.
Прибягай до близък магазин да ги измериш, няма да ти откажат.
Конфитюр - правя и съм много доволна от Гелфикса 2/1 на  Доктора. Така не убива от сладост, като  го ядеш.
1 кг боровинки, 500 гр. захар и пакетче гелфикс. Има и само Гелфикс, но той е 1/1 - на кило плод, кило захар, което на нас ни е много.
Ако нямаш гелфикс и няма как да ги премериш -  прави на око - 2ч.ч. вода с 4 ч.ч. захар, да поври на котлона доста, като започне да става като сироп, сипвай боровинките и бъркай, но внимателно, да не се разкъсват.Ако е по-широк съда, по-добре - по-бързо ще изври водата.  Като видиш, че се сгъстява - пробваш с лъжичка - вземаш на върха, капваш на студена чиня, изчакваш 1 мин. да се охлади и накланяш, за да видиш дали капката ще се стига, или ще остане на място. Ако остава или се стича, но съвсем леко, слагай 1 ч.л. лимонтозу, пълни горещо в бурканчета, затваряш и обръщаш с дупетата нагоре.

Ilita*** белите патладжани ги посолявам, колкото да омекнат за пържене - не излиза черна вода от тях - не са така горчиви, като другите. Като ги пържа, не се свиват, като черните, остават си месести. Ако не са пържене, а за готвене - дори не ги посолявам предварително. И нямат толкова семки като черните  Peace

Общи условия

Активация на акаунт