Декемврийски бебешоци вече радват ни с подскоци! №9

• 25 537
  • 709
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, момичета.
За водата при новородените- нямам опит, но помня сестра ми даваше на малката вода да и се изплакне устата. Но мисля, че и съвет от педиатър няма да навреди като му дойде времето.
За стерилизатор- споделям мнението на Вилкони. мисля да не прибързвам да купувам, особено ако кърмя. при нужда ще използвам тенджера(и без това не ги ползвам по предназначение  hahaha), ако видя зор- лесно ще се купи.
За стриите -честно, не съм редовна в мазането. чувала съм и случаи, в които бременна няма през цялото време на бремеността, и веднага след като роди се появяват, което май е логично. Не са приятна гледка, няма лечение за разлика от целулита, но...да сме живи и здрави и да родим живи и здрави бебчета!
Имам въпрос към вас - сега съм в 5месец, началото, но от няколко дена имам леки пробождания в коремната област и по-надолу. не е от черва, мисля си че може да е от матката, но....на вас случвало ли ви се е? И нормално ли е корема да не ми е много голям за 20-21г.с.? защото не е. На последния ми преглед доктора каза че бебето си отговаря на седмиците, а чак на 9 септ съм на ЖК.

Извинявам се, че пак пиша във вашата тема, но ми е интересно.
Чопи, за всяка болка е хубаво да се консултираш с лекар,той ще прецени,ще те прегледа и ако трябва ще ти изпише нещо. Едва ли ще е от черва-те в момента не са ти там,както и много други органи за избутани от нарастващата матка. Аз като бях предната седмица на ехографски преглед на бъбреците да не ти казвам къде са ми сега   Mr. Green  С предната бременност пък като имах болки в яйчниците и отидох на преглед ми се изсмя доктора как така съм преценила че болките са ми там след като в напреднала особено бременност те изобщо не са там където са си обичайно. Някои в 21 седмица имат мънички коремчета,не мисля че това трябва да те притеснява и все пак нали ходиш на ехограф и там ти казват бебето на коя седмица отговаря.
Така че споко и смятам че болките не са за пренебрегване и за това трябва консулт с лекар,а не във форума.

# 436
vilkoni , аз смятам, е всеки си отсява най-доброто от двете школи , в смисъл майката си преценява най-добре
Аз например си гледах детето по-доста разлиен начин от старата школа, просто се доверих на педиатърката си във фр, то там школата е една де
Долу горе така-
кърмене на поискване , не под час
късно захранване, при активно кърмене след 6ти месец, деца на АМ след 5ти
не давах и вода до 6ти месец, мисля, че кърмата е напълно достатъчна
пъпчето не го пазех изобщо от вода , там ги прищипват с едни щипчици и си падна на 7ми ден
Ваксинациите, но пък имунизационният календар е разлиен навсякъде, мисля да се придържам към френският отново, с първа ваксина на 2рия месец
За пластмасовите шишета, в повчето държави изтеглиха тези с вредните съставки от пазара, стъклените от тази гледна точка май са по-добри , но пък неудобството е , че са по-тежки и чупливи, надявам се да не ползвам шишета а да кърмя активно.
Не мога да се сетя в момента за друга особенност , но със сигурност има.
Също исках да споделя с вас, специално в другите държави много се тръби за това- Синдромът на разтърсеното бебе!Бебето не трябва в никакъв случай да се подхвърля, в смисъл така нагоре - надолу, да се люлее силно в кошчето или да се разтърсва от радост или някаква друга емоция.Много е времно за малкото мозъче, а последствията могат да бъдат ужасяващи.Дори има за съжеление един трагичен случай на малко бебе във Франция с българска бавачка.
Чопи, аз понякога усещам леки болки ниско в яйчниците, по скоро като смъдене, не мога точно да го опиша усещането.Болки в таза също имам.

# 437
Beni_benni  от седмица ползвам масажен крем на Кокона и съм много доволна. Стириите, които бяха излезнали доста избледняха, а кожата остава мекичка. newsm10
(цената на кремчето е в пъти по ниска от много рекламираните продукти, които не ми вършеха работа)

# 438
7/8, Мари, благодаря ви. В сряда съм за продължение на болничния, ще поискам ехографски преглед.

# 439
Здравейте маминки! Добре дошли на новоприсъединилите се!

Аз исках да ви споделя, че днес нещо не се чувствам много добре - от сутринта съм повръщала 3 пъти и едни топли вълни ме обливат, направо не знам какво ми става. Леко ми се вие свят също така. Утре сутринта съм на преглед и ще видим какво ще се окаже. За щастие на обяд успях да хапна нещо и сега сякаш съм малко по-добре. Някой друг да има такива неразположения случайно? Четох в една друга тема, тази на мамите Септемврийки и там видях, че има няколко мами с подобни симптоми, но те се успокояват с факта, че преди раждане се случвало такова нещо, организма сякаш сам се пречиствал  Shocked Може и някакво вирусче да ме е пипнало, защото от вчера следобяд усещам леки непостоянни болки високо в корема, като от хранително натравяне сякаш и имах много газове  Cry

Иначе, като чух за предстоящото захлаждане, вчера и аз се юрнах да гледам дрехи за бременни, че всичко което ми става в момента е лятно и неподходящо за студено и дъждовно време. Ама направо се шокирах от цените на тези дрехи, може ли такова нещо, за 1 панталон - 140лв. Аз очаквам да го нося не повече от 3 месеца още, заслужава ли си? Отказах се разбира се и се върнах с празни ръце. Ама как ще си реша проблема със зимните дрехи, още не съм решила  newsm78

Относно водичката и кърменето, аз си купих книгата "Азбука на кърменето" вече. Много е интересна и надявам се полезна. От там разбрах, че до 6 месеца на бебето не бива да се дава водичка, защото то си я набавя с кърмата. Чудех се, може би съм пропуснала, но ние имаме ли си консултанти по кърменето? Гледам, че в други теми вече от рано се консултират.

Утре съм на преглед, за първи път ще слушаме тоновете на бебчето. Стискайте палци всичко да е наред, че и хемоглобина ще следим как се повлиява.

Желая ви хубав ден!

# 440
Здравейте на всички, честито ви захлаждане, дано се позадържи, че ни изтощиха жегите доста, поне у наше село:)

Включвам се по темата за водата: факт е, че има много различни мнения, дори различните педиатри дават различни съвети и в крайна сметка всяка от нас ще реши как да постъпи. Според последните препоръки на СЗО, вода не е необходима на бебета, които са изключително кърмени на поискване (т.е. при всеки признак на глад и жажда) до около 6тия месец. Кърмата съдържа повече от 80% вода и напълно задоволява нуждите на бебето от вода до момента на захранването. А основният проблем с водата е, че запълва място в малкото стомахче на бебчето и измества съответното количество кърма. Ако водата е със захар, бебето получава и празни калории от непълноценен източник, отново за сметка на кърмата. Така ако едно бебе пие твърде много вода, то няма да суче достатъчно кърма, ще наддава по-малко, съответно гърдите на майката ще получават по-малко стимулация и кърмата произвеждана от тях ще намалее. Отделно предлагането на различни зърна (защото бибероните са изкуствени зърна) объркват бебчетата и някои от тях започват да сучат по-неефективно от майчините зърна. И се влиза в кръга на недостиг на кърма, дохранване, още по-голямо намаляване на кърмата и накрая бързо отбиване. Нашите майки са ни давали вода, сокчета, чайчета... и са ни кърмили доста кратко, в голяма част от случаите. Сигурна съм, че те са искали най-доброто за нас, но за разлика от нас са разполагали с по-малко информация. Пак казвам, всяка майка преценява и знае кое е най-доброто за нея и нейното бебе, разбира се:) Ако искате прочетете тези Указания за предлагане на вода на кърмачета и пишете какво мислите, наистина ще ми е интересно:) Мога да ви пусна и още линкове, ако искате.

Колкото до шишетата, помпите и стерилизаторите, ако смятате да кърмите и да не предлагате вода, чай и други течности, напълно е възможно и много вероятно да не са ви необходими. Някой беше споменал нещо за маркетинг и продажби... Ако наистина тези неща ви потрябват, те са винаги на рафтовете в магазина Simple Smile Пък и за някои майки, особено такива с първо бебче, тези покупки могат наистина да бъдат демотивиращи по отношение на кърменето. Аз лично не смятам да си купувам нищо такова, а да инвестирам в дрехи, с които ще ми е удобно да кърмя:)

# 441
И да поканя майките от Русе:

~*~

гр. Русе

Заповядайте на лекциите за кърмене в Училище за кърмене
‘Хранене на бременната и кърмачката. Захранване на бебето’,
организирани с подкрепата на Ла Лече Лига

Заповядайте да научите повече за храненето по време на бременността, кърменето и как да захраните Вашето бебе!
4 Септември, събота, 10:30 ч., в клуб "Вихър" на мрежа за здравословен живот Здравей Здраве, намиращ се на ул. Ниш 20 ( зад Пантеона)

Лекциите са безплатни и са отворени за всеки, който се интересува от темата – бременни мами, бъдещи татковци, настоящи майки и бащи (и дори баби и дядовци).

Заповядайте!

~*~

# 442
Забравих да споделя и нещо за залъгалките, в клиниката акушерките стократно ме предупреждаваха, да не давам.При някой деца  сукателният рефлекс става малко по неефеткивен, ние бяхме типичният пример, но успях с кърменето криво ляво до повече от година.Детето ми не я искаше а аз зорлям я тиках, после така свикнахме, че все още заспиваме с нея.Живот и здраве, сега съм решила без никаква залъгалка.
Момичета, вас боли ли ви глава?При мен ми се струда , че е от ниското кръвно.Боли ме горната част, то не е точно болка ами нещо като натиск и ми е едно такова, лежи ми се.

# 443
Благодаря на yoanna за инфото и поканата.
Мари,незнам от какво те боли глава,ама щом ти се лежи-какво чакаш  Mr. Green Сега трябва най много да се пазиш.

За кърменето искам да кажа че като раждах първото си дете по него време излизахме доста майки и само една кърми детето си доста месеци,другите много рано останаха без кърма. Тогава давахме вода,цедяхме кърмата до последно ръчно след всяко хранене,след първият месец се даваше сок от ябълка,а в шестият даже децата ядяха попари и всичко това по препоръки на педиатрите. Сега от срещите на които ходя и познатите кърмещи майки всички имат кърма и си кърмят доста бебетата така че извода за мен си е че явно са правилни тези методи,след като самата аз виждам резултата. А какво по хубаво от едно кърмено бебе-природата си знае работата!

# 444
и аз да се включа по темата за кремчета аз ползвам ето това http://papagal.net/index.php?main_page=popup_image&pID=2144  вече втора опаковка и за сега нямам нито една нова стрия
а за дрехите- днес от магазаин за втора употреба си купих ново дънки за бременни само за 5 лв. до сега това което гледах беше от порядъка на 30-150лв но пък от 30 не ми харесваха Simple Smile
beni за смяната на АГ отиваш при личната и си искаш направление образец 11 (мисля че така беше, пък и джипи-то би трябвало да знае) и от там при новия доктор който си си избрала. аз така направих като сменях моя, но пък аз имах старите си резултати(винаги ги копирах по 2) и направо му ги занесох. пожелавам ти при новия да си по доволна поне аз за сега съм

# 445
В крайна сметка колко деца са отгледани от пластмасови шишета...дали не е вживяване всичко това незнам... А Кока-колата например,всичките му там безалкохолни всички се продават в такива шишета и колко народ ги пие...трябва да сме измрели досега...

7/8... тоно това и аз имах впредвид  Peace
По въпроса за бременните дрехи  ooooh! тоя са луди.Това е като в магазините за големи хора използват че в друг магазин нищо няма да ти стане и вдигат двойно цената.Направо ми идва да ги  #2gunfire Аз си имам едим панталон от предния път който облякох в пробната на магазина от който го купих и вече 5г. си седи в гардероба и чака да му дойде реда.Ееее, сега се надявам че ще го понося  Mr. Green
BetiBoko, за смяната на лекаря от ЖК трябва да идеш при личния и да ти даде направление за АГ на който да пише "Преизбор на специалист Майчино здравеопазване" или нещо такова пишеше.
mari:) , както вече споменах аз съм странна птица  Mr. Green особенно що се отнася до гледането на едно дете при все че не съм отгледала ни едно още  Joy Аз също няма да храня под час, това е тъпо според мен.В крайна сметка ако на детето му се спи няма да му развалям съня с хранене я.Ще се нагласям според тях и според това какво искат те в дадения момент.А за имунизационния календар до колкото ми е известно този у нас е същия като на повечето западни страни /това също го знам от приятелката ми, а тя от педиатъра/

# 446
  • София
здравейте Simple Smile

Мари , аз също страдам от главоболие и то точно такова все едно някой те натиска в горната част на главата - оказа се че ми е ниско кръвното и задължително следобяд си пийвам капучино. След втората глътка и все едно съм друг човек.

# 447
Момичета, вас боли ли ви глава?При мен ми се струда , че е от ниското кръвно.Боли ме горната част, то не е точно болка ами нещо като натиск и ми е едно такова, лежи ми се.
Днес не, но откакто съм бременна ми се случва далеч по-често отпреди.  Четох, че е възможно да боли глава при проблем с кръвното /както предполагаш/, но е притеснително, ако е високо. Намери апарат и се следи. Виж на първа страничка темата за прееклампсия - там пишеше колко се води "високо" при бременност. Но да не се вкараш в някакъв филм де  Hug Все пак при смяна на времето организма реагира  Peace
Аз пък напоследък имам и шум в ушите  Crazy Също го свързвам с проблеми в кръвното, но ще питам доки на следващата среща.

Момичета да питам само аз ли съм с всякакви алергии? Скъсвам се да кашлям, а в някой магазини получавам и обриви по ръцете. Днес ходихме в Джъмбо, пипнах няколко дрешки и взех да се чеша  ooooh! Не мога да си представя да си обличам новороденото от там - ужасно качество на платовете! Аз имам 1-2 места, от които купувам български и турски детски дрехи на наистина тънки цени (3лв за боди, 6лв/ клин...), а са от качествен памук. Другото вече съм казвала - Англия он-лайн.

Прословутата вода и кърменето. Е не може децата да се гледат по калъп. Някой искат вода, други не. И повярвайте, ако умеете да слушате - детето си казва. От акушерки знам, че на летните бебета въпреки новите тенденции е добре да се предлага вода, те да преценят. На зимните, зависи дали ги гледате на сух въздух в стаята, но по принцип при тях може и без вода. По настояване на майка ми в началото правех водичка за дъщеря ми, но тя пиеше по съвсем малко - точно колкото се води изплакване. Продължих да предлагам за всеки случай, но детето си реши, че не желае. Колкото и да са малки правят разлика м/у кърма и друга течност - не са балами.
За бибероните съм много против - имам ужасен пример. Дъщеря ми е още пристрастена и няма отказване. Зъбите и са в лошо  състояние. Новото бебе ще опитам да гледам без биберон, дано не е много ревливо!  Пък и да му дам биберон - каката ще го открадне

# 448
vilkoni , аз смятам, е всеки си отсява най-доброто от двете школи , в смисъл майката си преценява най-добре
Аз например си гледах детето по-доста разлиен начин от старата школа, просто се доверих на педиатърката си във фр, то там школата е една де
Долу горе така-
кърмене на поискване , не под час
късно захранване, при активно кърмене след 6ти месец, деца на АМ след 5ти
не давах и вода до 6ти месец, мисля, че кърмата е напълно достатъчна
пъпчето не го пазех изобщо от вода , там ги прищипват с едни щипчици и си падна на 7ми ден

mari: И аз така си гледах детето, това общо взето е новата школа и да ти кажа съм много доволна. Да чукна на дърво, нито има алергии, нито ми боледува помвече от 1-2 пъти в годината. Намерих си и педиатър, който е в крак с новите проучвания и тенденции.

# 449
  • София
Ох, аз да не се обаждам, щото дете не съм гледала и това ми е първа бременост, но честно казано ми се струва много по-удачно храненето да бъде по режим, а не на поискване. Може и да не съм права, но ако няма хранене по часове то ще стане едно мазало - не се знае детето кога спи, кога яде и в следващия момент какво ще се случва.

Да не се заричам, защото вероятно си зависи от самото дете, но и нощното кърмене не ми се нрави. Последно в 12 и после в 6, така си мисля аз. Сигурно защото много обичам да планирам всичко и да контролирам времето си.   Mr. Green Храненето на поискване не предполага ли да си залепена за бебето? Ако имаш работа за 2 часа и е с режим, ще знаеш, че можеш да го оставиш на някой и да си свършиш работата.....А ако не знаеш кога ще иска да суче, няма да можеш да си планираш нещата. А и да кърмя навън, по време на разходка, примерно -  Stop ми се струва откровен абсурд
Стига съм философствала - да кажат майките с опит

Общи условия

Активация на акаунт