Имам проблем с алкохола

• 24 776
  • 224
  •   1
Отговори
# 105
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Тарталета, много се  радвам, че  си успяла   да мотивираш   достатъчно  добре  съпруга си, та  да се осъзнае  навреме.

При  нас  този  номер не мина. Веднъж  го напуснах  за 5 дни, като  ясно  му казах, че   заминавам с детето   наистина  само няколко дни, за да го оставя на спокойствие   да си помисли   кое  е  най- важното  за него. Пет дни  не яде, не пи и почти  не спа, само  ми се молеше и обещаваше, че каквото било- било. Плачеше  за дъщеря ни, искаше  да я види, но аз не  го  допусках до нея. Накрая, когато  минаха  петте  дни   и се прибрахме,  така  я  гушкаше и така  плачеше, че  сърцето  ме заболя, задето   го лиших  от нея. Все едно  на мен някой да ми я отнеме   и  да ми забрани  да я виждам...стени  ще  помета  и пак ще  се добера  до нея!!
Както и да  е.
Обеща, но обеща  не защото  той  така усещаше  нещата, а   защото  знаеше  какво очаквам аз. Това  беше обещание, дадено  не от вътрешно  убеждение, а  по  силата   на обстоятелствата.
Извоювах  победа- горчива и  за кратко време.
Следващият  път,  когато  реша   да  го напусна, ще е  окончателно.

Saule,Azzy благодаря   bouquet

# 106
  • близо до София
Бронте, миличка съчувствам ти, защото и аз съм в подобно положение. Също като теб имам непоносимост към алкохола. Може би, защото баща ми пиеше, въпреки че не беше алкохолик и като пийнеше, правеше скандали и побоища. Наложи се майка ми да го напусне, а той след това от мъка само пиеше, а почти не ядеше и така си докара остър панкреатит, от който едвам го спасиха. Направиха му 6 операции една след друга и сега не пие въобще, защото докторите му казаха, че може да умре и от едно малко.
Съпругът ми взе да ме плаши с това, че всеки ден пие по сто-двеста грама. За разлика от твоя той си пие  сам, докато си върши нещо в градината. Прибира се от работа, преоблича се веднага и отива в градината, да се грижи за доматите, лозето, кучетата и така му минава цялата вечер. А като се прибере ляга на лежанката през телевизора и заспива. Почти не общуваме или ако общуваме се караме, защото ми мирише на ракия. Не се напива като казак, но е подпийнал. Иначе ако има някакви ангажименти и няма възможност да остане сам, понеже се крие, като пие, защото знае ,че ще има буря, тогава не му липсва алкохола, поне така ми се струва. Иначе и той е много грижовен съпруг и баща, само ,че е станал много нервен и сприхав. Никога не  е удрял мен, и синът ни също,но много вика, говори на висок тон, и се изнервя за дребни неща. Напоследък почти нямаме сексуален живот. Ако аз не го пожелая, той не се сеща да предприеме нещо в тази насока. Отчитам това, че е доста уморен от работа, напоследък почива само веднъж седмично. Като говорим за това, казва ,че пие съвсем малко и не вижда нищо лошо.За мен обаче не е нормално да си пие сам.

# 107
Бронте, това че веднъж си го напуснала заради алкохола и въпреки това той пак продължава да пие, не ми харесва.  Sad Или си мисли, че повече няма да го направиш, или наистина за него алкохола е нужен. Третата вероятност, която ми хрумва е: Някой от компанията му (или някои) да си играят с мъжествеността му - че жена му го командва и т.н. Тоест по този начин той да доказва на приятел/и, че е "мъж". Но не познавам нито него, нито приятелите му и предположенията ми са хипотетични.

# 108
 Hug Бронте  Hug
 Не изчетох всичко, основно твоите мнения.
С разговори явно няма да стане. А от постовете ти струи толкова любов към този мъж, че не бих си позволила да ти кажа да го напуснеш.
Моят мъж също имаше проблем с алкохола. И той така 2-3-4-5-6-7 бирички, с малката разлика че неговото пиянство водеше към агресия. В следствие, на което отношенията ни много се влошиха. Писала съм много теми по въпроса.
Честно казано нямам идея какво да те посъветвам, защото докато самият човек не осъзнае, че вреди на себе си и н асемейството си, няма как да бъде озаптен, така да се каже. И това с приятелите е много неприятно. Те го подкукуросват, пък той не може да откаже, щото ако откаже ще му се подиграват и .т.н...

Защо просто не го оставиш да прави каквото си иска за известно време? Колкото и да си бясна не му го показвай, не му крещи, не го удряй, нека да остане изненадан. Може и да продължи в същия дух, но може и да се обърнат нещата в твоя полза. От това, което казваш за мъжа си ми изглежда добър човек. Ще видиш, че ако спреш да правиш сцени, той сам ще се светне колко ти е зле. Не го занимавай с нищо. Просто се дръж добре и едновременно с това му дай игнор за известно време. Прави си каквото си правиш, все едно че той не е част от теб.

Имай търпение. Ползвай различни подходи не само крясъци и сръдни. Говори му мило, когото изтрезнее.
Късмет ти желая   bouquet

# 109
  • Пловдив
Влезнах в този форум с намерението да отварям подобна тема, но попаднах на тази. Първоначално си помислих, че авторката има проблем, че тя пие, но уви и при нас е така, с тази разлика, че мъжът ми не излиза с приятели, а си пие вкъщи или с баджото(мъжът на сестра ми) по 2 даже понякога по 3 литра бира всяка вечер след работа, а напоследък и ракия и бира. Иначе и той е много добър, много грижовен ,много ми помага с детето, не ми повишава тон, не ме е бил, аз съм тази ,която вика, изнервената, особено последната седмица съм  с ужасен ПМС и направо не мога да го понасям. Само като видя този замаен поглед ми се повдига.
"

# 110
  • София
 А защо не излизаш с него, като тръгне на по бира? Не вярвам да се напие като казак в твое присъствие. На първо време е важно да престане с тежките запои, светналия поглед може да го преглътнеш временно. Веднъж седмично си е прекалено често и определено не е в теб вината.

# 111
Тарталета, много се  радвам, че  си успяла   да мотивираш   достатъчно  добре  съпруга си, та  да се осъзнае  навреме.
При  нас  този  номер не мина. Веднъж  го напуснах  за 5 дни, като  ясно  му казах, че   заминавам с детето   

Май наистина е алкохолик. Трудна битка ти предстои.

# 112
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Напоследък почти нямаме сексуален живот. Ако аз не го пожелая, той не се сеща да предприеме нещо в тази насока. Отчитам това, че е доста уморен от работа, напоследък почива само веднъж седмично. Като говорим за това, казва ,че пие съвсем малко и не вижда нищо лошо.За мен обаче не е нормално да си пие сам.

Даная...хм...това  за сексуалния  живот е  другата  ни болна  точка. При  нас е обратното- той настоява,  но  аз  нямам никакво  желание  вследствие  на всичко, изброено  дотук.
Това  още  повече   нагнетява  напрежение  помежду ни. Той  се  сърди, че  не го искам,  аз пък му се тросвам, че  за  да го искам, трябва  да се  почувствам спокойна  и  сигурна  в него. Обяснявам му, че  още  като видя  блесък в очите му, всякакви  романтични   мераци  към него  ми  се изпаряват  на  момента.

Той  мърмори, че  видиш, ли , какво  да правел  един мъж, след акто  жена  му не  му обръща внимание, освен  да се разтушава с приятели ooooh! И така- това  е  другия  ни омагьосан  кръг, в който  сме  се  затворили,  щото  аз пък  не съм длъжна  да се самоизтезавам   и  да се перструвам.
А имаше време, когато не беше така.

Тонимар, да,  уцелваш  десятката- "приятелите"  му го  подигравали, че е под чехъл. Същите  тези приятели  мен ме считат  за   вещица, яхнала  метлата  и   редовно  му  пилят на главата  как можел изобщо  да ме търпи   с мойто  командорене. Той ненапразно  ми дава за пример  техните  жени, които  кротко и безропотно  правели  салати  на мъжете си и  не ги търсели като мен по телефоните, когато  отидат  да  разпиват.

Вагабонд, точно  това  се опитвам  да правя  от миналата вечер. Не  го  закачам. Снощи пак беше втора смяна  и  се прибра  съвсем навреме. Днес  почти цял ден гледа детето, докато аз бях на работа, а   тази вечер ще е нощна.Ще  се опитам  да мисля, че това  е   съквартирантът, а не мъжа ми.   bouquet

Санела, с малко  детенце съм, иначе бих го правила. Но  си я гледаме  сами и когато единият е навън- другият задължително  трябва  да е с нея.

# 113
...
Санела, с малко  детенце съм, иначе бих го правила. Но  си я гледаме  сами и когато единият е навън- другият задължително  трябва  да е с нея.

Излизайте с детето, канете гости у вас, пък ако не щат то не е задължително да вилеете по кръчмите, те не са задължителни, има си време за всичко. Знам, че доста от семействата държат да имат лично пространство, но мен например подобно нещо би ме отдалечило, виждам, че и при вас е получава така.

Но щом не приемаш въобще употребата на алкохол (не говоря за напиване и въргаляне по земята, а по някоя чашка вечер), не виждам вариант, освен той да стане пълен трезвеник. Лично за мен се вманиачаваш и не си права, но все пак това е твоето семейство и правилата определяте вие. Дано намерите решение  bouquet

# 114
heureuse, да съгласна съм, само дето нейния мъж най-вероятно не е алкохолик. Всеки е наясно колко голям проблем е алкохолизма, но нека не лепваме диагнозата на всеки човек.

# 115
Човече, изпревари ме, изтрих си постинга, ето всички момичета, които мислят че имат проблем с мъжете си и употребата им на алкохол, къде могат да намерят информация (бях копирала част от инфото в сайта):
http://alanon.dir.bg

Има обикновени пияндета, има и алкохолици. Първите могат евентуално да започнат да пият контролирано ако решат, но вторите не. Дали мъжът на Бронте е алкохолик или обикновено пиянде, наистина не сме доктори за да кажем (аз лично смятам че е алкохолик), но в случай че е такъв, ако реши да се справи с проблема няма друга алтернатива освен да стане ПЪЛЕН трезвеник. И това не би било вманиачаване. Така че ако наистина се окаже алкохолик, съветът ти ще се окаже вреден. Има си тестове по Интернет по въпроса, с търсене ще намерите много информация. Знам че народът ни пие много и алкохолизмът се банализира, но това не прави алкохолизма по-малко алкохолизъм. Изобщо не е задължително да пиеш всеки ден за да си алкохолик, нито пък ти трябва да пиеш нещо по-силно от бира Stop Който е засегнат, да си направи домашното и да почете по въпроса. В тая тема големи глупости са се изписали.

# 116
Той не е алкохолик, но ако е вярно това, което разправа за него Бронте, е напълно вероятно да се превърне в такъв.

# 117
heureuse, права си, че хората го приемат за нещо нормално, затова при съмнение, трябва да следят като за начало признаците и ако има, да се търси лекарска помощ, ако въобще успеят да го убедят. Но и маниакален страх, че половинката от малко бялсък в очите ще стане алкохолик, не е здравословен. Сложно е много  Rolling Eyes

# 118
Той не е алкохолик, но ако е вярно това, което разправа за него Бронте, е напълно вероятно да се превърне в такъв.

Третия, много ме е яд на такива приказки. Прочетете малко, информирайте се, има нет, в края на краищата. Човек или е алкохолик, или не е . Пияница е друго. 

# 119
Той  мърмори, че  видиш, ли , какво  да правел  един мъж, след акто  жена  му не  му обръща внимание, освен  да се разтушава с приятели ooooh! И така- това  е  другия  ни омагьосан  кръг, в който  сме  се  затворили,  щото  аз пък  не съм длъжна  да се самоизтезавам   и  да се перструвам.
А имаше време, когато не беше така.

Тонимар, да,  уцелваш  десятката- "приятелите"  му го  подигравали, че е под чехъл. Същите  тези приятели  мен ме считат  за   вещица, яхнала  метлата  и   редовно  му  пилят на главата  как можел изобщо  да ме търпи   с мойто  командорене. Той ненапразно  ми дава за пример  техните  жени, които  кротко и безропотно  правели  салати  на мъжете си и  не ги търсели като мен по телефоните, когато  отидат  да  разпиват.

А дава ли си сметка, че ако спре да пие - ще му обръщаш внимание; или само си мърмори?

Тези приятели са нещастници с такива съпруги (освен ако пият по малко и не всеки ден). Добре е да разбере, че твоето не е командорене, а желание да имаш съпруг до себе си, не светещи очички....

Има начин, Бронте, но не всеки го може. Само тия, които винаги знаят в точния момент какво точно да кажат. Такива хора могат да те убедят във всичко, в това число - че имаш проблем с алкохола и той разрушава семейството. Някак си... трябва да си готова да отвърнеш на всякакво негово извинение, нападка, реплика - с доводи и доказателства. Да умееш да обърнеш неговите реплики срещу самия него. Струва ми се, че само така ще го накараш да промени отношението към собственото си поведение. ...Или с ултиматум. Но вече си взела временно решение - да не му обръщаш внимание. Виж какво ще се получи.

Човече, права си, че може да е маниакален страх. Но щом за нея това е проблем - той би трябвало да се съобрази. Става въпрос само за алкохол, не да си сменя пола примерно.... Фактът, че допуска да шофира след употреба на алкохол би бил достатъчен за много съпруги, не само с маниакален страх от алкохолизъм. Трябва ли всеки да стане втори Максим Стависки, та да светне на близките му, че не трябва да шофира след употреба на алкохол? Или важи правилото "На мен това няма да се случи".

Общи условия

Активация на акаунт