"Системата минус 60" - Тема №13

• 33 010
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте,

Нещо не успях да се доредя до компютъра тези дни. Не успях много със системстването вчера и онзи ден, но без да прекалявам, така че кантара не ме наказва. От утре съм на работа, така че ще ми стане много по-лесно да контролирам храненето.

В петък: з. остатъка от попарата на детето; о. 2 сандвича със сирене, масло и домат, диня; в. бяхме на бар след 22 ч. - бирички, малко моркови, ядки, 2-3 шоколадови бонбона.
Вчера: з. мляко с нес, дюнер, 4-5 захарни бонбона; о. царевица с капка зехтин и лимон; вечерята я пропуснахме.
За днес: з. многооо сладолед; о. царевица; в. диня, ябълка, ако ми е гладно ще добавя и кисело мляко

Бебок, и аз мисля, че ако граха не е преобладаващ в яденето, не е проблем да има.
Алиена, честит празник.
el_ena, браво за резултата. Според мен организма се е изчистил от задържана вода, но и тя трябва да се махне. Много е стимулиращо да виждаш резултатите ден след ден. На мен това ми помага най-много, за да спазвам системата.

# 451
привет от морето! край варна времето е хубаво и слънчево, а водата е топла. с децата си изкарваме чудесно, къпем се в морето, в толия басейн, копаем дупки по плажа, строим канали и изкълчени замъци.
аз съм (мисля) системна, така че животът тече долу-горе по план. до момента имам 2 дребни системни нарпения: едното - че снощи вечеряхме в 6.30, но просто нямаше как да стане по-рано; а другото, че пак снощи пих чаша чай, но със захар - съвсем изключих за захарта, а инак се радвах колко хубаво системствам без да пия алкохол. хубавото е, че ям само разрешените неща, но пък се храня с по-големи порции, отколкото у дома. категорично съм сита дори и късно вечерта.
мляко с нес - явно си права, че у дома или си налагам някакви количествени ограничения, или не ям хранителни неща - щом у нас вечер огладнявам, а тук не, значи нещо не правя като хората, което значи, че си била права без да съм си давала сметка  Peace. интересно ми е какво ще покаже кантарът као се върна - щом тук не гладувам, а у дома преди хранене съм гладна, сигурно ще съм качила.  newsm78
и сега се хващам да работя, че само това ми е времето - докато домочадието спи. после маймуните пак ще искат да правя дупка до другия бряг  Wink

# 452
Здравейте и от мен,

Отечтът ми за днес:

З: три филийки ръжен хляб с кашкавал и салам, 2 парчета руло
О: шопска салата и два франкфуртера
В: ябълка и кофичка кисело мляко

Забелязвам, че за 20 дни съм мръднала само с 1 кг. надолу. Явно и при мен започва застой, което никак не ми се нрави, защото се демотивирам така Sad След седмица очаквам и МЦ, та и това оказва влияние.

Бихте ли споделили, колко продължи при вас застоя, който е имал такъв, разбира се  Simple Smile

# 453
  • ВАРНА
Диетите – ефектът на платото
здраве.bg

Всеки, който някога се е опитвал да отслабне, спазвайки диета, се е сблъсквал с т.нар. ефект на платото – въпреки всички усилия след определена граница теглото не намалява. Причината за това е забавянето в обмяната на веществата.

Това спиране на отслабването може да стане както през първата седмица от диетата, така и след няколко седмици или месеци. И въпреки всички усилия да се ограничава храната, организмът не понижава теглото си, а само енергията, която изразходва. Именно това забавя обмяната на веществата.

Дишането, съкращенията на сърцето, поддържането на мускулния тонус и температурата на тялото, делението на клетките – всичко това са процеси, които се нуждаят от енергия, т.е. от храна, запаси от мазнини и въглехидрати.

Когато намаляваме обема на приеманата храна, ние заставяме организма да премине към разход на своите резерви. И ако той поради някакви причини не може да извлече от запасите си необходимото количество енергия, но ние упорито продължаваме да пазим диета, правилният изход е един – да се намали изразходваната енергия.

Още преди да намали количеството използвано “гориво”, организмът подава сигнали:

• Чувство на глад - тялото сигнализира за това, че организмът не може да получи енергия от вътрешните запаси и силно се нуждае от храна.
• Отпадналост - няма достатъчно енергия, следователно ще се намали и мускулният тонус. Това е придружено от виене на свят и липса на концентрация.
• Мръзнене - спада температурата на тялото. Дори в горещи дни хората се обличат и обуват дебело.

Забавяното на обмяната на веществата е неприятна последица не само защото пречи на постигането на ефективни резултати. То води със себе си още два основни проблема:

• Теглото започва да се повишава! - човек се връща към привичното си хранене, но обмяната все още е затормозена. Килограмите бързо се връщат на предишното си ниво, а често го и надминават.

• Нежелателен опит - всеки опит за отслабване оставя следа в “паметта” на тялото. Следващият път при диета то се опитва още по-бързо и по-силно да намали разхода на енергия и колкото се може по-дълго да не го възстановява при връщането си към обичайното хранене – за да трупа запаси.

Какво води до забавян разхода на енергия

Причина №1: намаляване на калоричността на храната

Колкото по-малко енергия постъпва, толкова по-вероятно е разходът й да се забави. Но при умерено и комфортно (като скорост) намаляване на калоричността скоростта на обменните процеси често не се намалява, а точно обратното – увеличава се. Няма преяждане, няма и сънливост след храненето. След лека вечеря човек спи по-добре. Чувства се отпочинали, изразходва повече енергия. При постепенно намаляване на порциите се повишава активността на адреналина и норадреналина – хормони със силно липолитично (мастно разграждащо) действие.

Причина №2: нарушение в съотношението мазнините-въглехидрати

Организмът получава основната си енергия от мазнините, но по-лесно и бързо той получава енергия от въглехидратите. Ако те са малко, организмът ще премине на “икономичен режим”.

Причина №3: недостиг от незаменими вещества

За нормалния обмен организмът се нуждае от постоянно количество аминокиселини, витамини, минерали и микроелементи, полиненаситени омега -3 мастни киселини. Недостигът на всяко едно от тези вещества обикновено води до намаляване в скоростта на обменните процеси.

Причина №4: липса или неправилно физическо натоварване

Много от подлагащите се на диета, я съчетават с усилени тренировки - за да накарат мускулите да изразходват повече енергия – нали именно те изразходват 80% от мазнините. И изведнъж открива, че е свалил много по-малко килограми, отколкото е смятал...

Всъщност интензивните физически упражнения не увеличават разхода на енергия, а точно обратното – често те предизвикват неговото намаляване. За твърде активните и резки натоварвания се изразходва енергия, която организмът усвоява от въглехидратите, защото мазнините не могат да се разграждат толкова бързо.

Когато въглехидратите свършат, техните запаси могат да се попълнят само с храна. Организмът включва сигнал за глад, но ние мъжествено го “потушаваме” и тогава се забавя обмяната на веществата.

Причина №5: психични предпоставки

Най-разпространените и типични са липсата на значим мотив, недоверие към избрания метод за отслабване и неправилна оценка на получения резултат.

• Мотивът - мисълта е материална, т.е. ако знаем точно защо искаме да отслабнем, самата ни потребност ще стимулира мускулния тонус като активизира хормоните.

• Убедеността в метода - по подобен начин действа например убеждението, че сме на прав път. Ако вярваме, че избраната диета е ефективна, настроението ни ще бъде по-добро, тонусът – по-висок.

• Оценката на резултата - той само по себе си може да стимулира обмяната на веществата, но само ако сме доволни от него. Например човек за една седмица отслабва с 500 г и това го радва. Настроението се повишава, а след него се увеличава активността на хормоните, които разграждат мазнините. Разходът на енергия расте. И обратното – ако отслабването с половин килограм не ни носи удовлетворение, ще възникнат съмнения, ще се понижат настроението, тонусът и в крайна сметка разходът на енергия.
Според повечето диетолози намаляване на теглото с 500 г за седмица е наистина добър резултат - постепенното отслабване дава максимален оздравителен ефект, а и продължителен резултат.

Как да излезете от “капана”:

• Намерете си убедителен мотив.
• Не прибягвайте към диета, ако няма да промените нищо друго. Отслабването никога не е “само диета”. Ако смятате, че само тя ще свърши работа, по-добре изобщо не започвайте.
• Наспивайте се добре.
• Хранете се правилно, т.е. по-често, увеличете количеството на белтъчините и сложните въглехидрати и ограничете сладките и мазни продукти.
• Не се претоварвайте физически. За повечето хора са оптимални натоварванията със средна интензивност (например ходенето).

Най-голямата грешка

Не се опитвайте да преодолеете “ефекта на платото” с ожесточена диета. След 1-2 седмици отслабването ще се забави и ще спре, т.е. ще са нужни още по-големи ограничения в храненето, за да намаляват килограмите. А когато се върнете към обичайното си меню, теглото ще започне да нараства, като не е изключено да превиши първоначалното.
Увеличете количеството на позволените продукти. Ходете пеша всеки ден, наспивайте се добре. След 1-2 седмици, когато се възстановят силите ви, можете да продължите с отслабването.(а)

Съвет от мен - мерете обиколки или отчитайте по дрехите няма ли промяна. При всеки застоя продължава различно време. Щом винаги, когато се отслабва, го има тоя пуст застой, може би наистина е необходим за тялото ни. Чела съм в руския форум, че се "намествали" вътрешностите... или пък се прибирала кожата...  Thinking  Не знам. Но е факт, че дори и когато не мърдат килограмите, ние слабеем  Peace
        И продължавайте да ядете Simple Smile  Или ако досега сте гладували, започнете да ядете Grinning

Последна редакция: нд, 19 сеп 2010, 14:08 от Мляко с нес

# 454
Мляко с нес , благодаря ти   bouquet

# 455
Здравейте,системки!Минавам само да напиша менюто си за днес,че много ми беше натоварено тия дни:
з.2мекици с мед,пр.мляко с нес
о.свинко кебап,салата домати и краставици,десерт-диня и сини сливи
в.сини сливи-чувствам се толкова изтощена,че нямам сили да си спретна нещо специално.Добре,че и глад не ме гони.Дано довечера не съжалявам за това си решение.Ако мога ще взема да си хапна и чаша кисело мляко.Това е от мен.Дано утре има много минуси!Желая ви приятна вечер!

# 456
Идвам на отчет
З: 2 парчета баница, 2 сладки, 3 хапки сладка баница
О: Пилешка яхния с лук, моркови, чушка и много малко грах(почти нямаше)
В: Свинска пържола на барбекю и половин наденица
Прегрешения - 5 бадема след 12 часа.
Днес бива. Вода - около 1.5 литра, но докато легна ще стане поне 2.
Лека вечер Hug

# 457
Момичета може би ще ви напусна за едно известно време.
Тъй като виждам,че нещата при мен са винаги в застой,единственно смъквам мазнини ще премина на Дюкан.
А вечерите ми са много трудни с това до 18 ч. поне ако е 19 по е добре.
Не ми се сърдете,а после когато достигна това което искам ще дойда вече при вас.
Това ме съветват дюканките, а те също нахвърлят по едно око тук за след 4 етап,когато трябва вече да се храниш нормално.
Пак ще ви чета и ще ви поздравявам,но знам ,че с Дюкан успявам особенно и сега когато имам компютър и има толкова много инфо и рецепти.
Аз винаги съм и обожавала чистите протеини,изчаквам да ми дойде и свърши и започвам.
тогава направих голяма глупост,когато към края спрях цигарите,а трябваше още първия ден със започването.Но не съжелявам.
Просто съм уверена ,че ще успея тия 10 кг да ги смъкна,които направо ме изтормозиха тия 2 месеца.
Успокоих се вече психически,настроих се и след седмица започвам.
А ето днес си беше направо дюканско меню с изкл.на кашкавала и още не съм гладна.
Това е ядеш и слабееш,когато си искаш зеленчуци не се делят с изкл.на морковите,картофа и ориза отначало не се ядат,но аз тоя картоф и тоя ориз нещо не ги долюбвам.
И така ви желая много минуси,но аз пак ще ви пиша как съм и ще ви чета!!!

# 458
Джижи, а неможе ли да съчетаеш и Системата с яденето на чисти протеини. Сама казваш, че ще започваш Дюкан след 1 седмица. Защо през тази седмица не пробваш менюто на ГРИП на първа страничка? Тя самата за 4 месеца свали 20 килограма. не се опитвам да те разколебая, ти вече си взела решение, ама нужно ли е да се тормозиш  за 10 килограма Peace Hug

# 459
Бебок86 ще го пробвам за седмица,но ефект специално няма да има защото очаквам МЦ.
Знам,че когато ще ми идва качвам дори и до 3 кг,но това са течности.
Как ли не пробвах,но явно когато имаш да смъкваш 5-6-10 кг точно те не могат да се смъкнат.
не казвам с магическа пръчка,защото не си ги натрупал за 2 седмици или месец  тия кг.
Точно тия малките кг са тормозещи при много от нас.Това е моето наблюдение.

# 460
Ето ме пак  Mr. Green
Благодаря на всички Simple Smile за търпението и за това, че ме вкарахте в системния път Simple Smile днес ми е много леко Simple Smile

По повод течностите - както казах отдавна пия по много течности.. от 15 години насам правя 2 литра дневно задължително. Свързано е със здравословното ми състояние. Но вчера и днес чувствително съм увеличила течностите. На моменти устата ми пресъхва в буквалния смисъл.

Мляко с нес - страхотна статия, благодаря! Simple Smile

Та да ви кажа какво похапнах днес..
Закуска - 2 кроасана, 1 сладолед, почти цял черен шоколад ritter sport с цели лешници (странно ми е, че не го изядох целия - за първи път ми се опира шоколад...)
Обяд - 2 кремвирша, 1 порция ориз със зеленчуци (остана ми от вечерята снощи) и 1 домат
Вечеря - 2 кебапчета и 2 печени чушки

И не бях много гладна на вечеря....

# 461
Джижи,не съм съгласна с твоето решение,но все пак изборът си е твой.Поне обещай,че ще ни навестяваш и нас!
Отчет за мързеливата ми неделя:
з.солети "Нашенски" с кисело мляко
о.салата домати със сирене и лук,кремвирш,2 ръжени филийки
в.ябълки,извара и 2 морковчета
Ама,че е гаден този филм по БТВ!"Смело сърце" с Мел Гибсън.Много е тежък Cry!

# 462
Системки само прелитам на бързо да напиша менюто за вчера и днес и ставам да си довършя работата из вкъщи. Ох, вчера и днес нямам време изобщо да седна дори и за 5 мин. ooooh!

За вчера:
З: макарони на фурна, нескафе
О:макарони на фурна, салата от домати
В:заек-задушен

За днес:
З:филийки с пастет, нескафе и казънлъшки понички (че ходихме на панаир Crazy)
О: пълнени чушки с кайма и ориз с доматен сос на фурна, и порцията си залях с подлучено кисело мляко, към това добавих порция салата с домати
В: салата от домати, чушки, лук и сирене

Много минуси на всички утре на отчета. Утре обещавам да пиша повече Peace

# 463
Ще ви пиша момичета няма да ви забравя!
Ел_ена съхнат ти устата,защото това е признак че слабееш! Peace Знам го от Дюкан!!!
Деси макс тия кг трябва да ги смъкна,та аз за 2 м като кг нищо,ако бях там поне щях едно 5 кг да ги смъкна.А за филма съм го гледала"Смело сърце" и затова по Нова дават много хубав за едно съкровище и убийство.

# 464
  • ВАРНА
Ето ме пак  Mr. Green
Благодаря на всички Simple Smile за търпението и за това, че ме вкарахте в системния път Simple Smile днес ми е много леко Simple Smile

По повод течностите - както казах отдавна пия по много течности.. от 15 години насам правя 2 литра дневно задължително. Свързано е със здравословното ми състояние. Но вчера и днес чувствително съм увеличила течностите. На моменти устата ми пресъхва в буквалния смисъл.

Мляко с нес - страхотна статия, благодаря! Simple Smile

Та да ви кажа какво похапнах днес..
Закуска - 2 кроасана, 1 сладолед, почти цял черен шоколад ritter sport с цели лешници (странно ми е, че не го изядох целия - за първи път ми се опира шоколад...)
Обяд - 2 кремвирша, 1 порция ориз със зеленчуци (остана ми от вечерята снощи) и 1 домат
Вечеря - 2 кебапчета и 2 печени чушки

И не бях много гладна на вечеря....

Добро ти е менюто днес, само вечерята мъ-ъ-ъничко си я пообъркала  Grinning  Ако искаш, прочети пак вариантите и сама си открий грешчицата  Wink

ПП Кренвиршите  "Стара планина" ли бяха? Защото ние кожа, сланина и соя нали не можем да ядем на обяд Wink Grinning

Общи условия

Активация на акаунт