Болница Токуда - тема 6

• 42 337
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • в 1001-та нощ
ами.....ще се изкажа малко крайно - не по адрес на пишещите тук - да не прозвучи като генерална нападка, но все ощеома онаследено мислене от типа:"на мен държавата ми е длъжна, защото съм й гражданин - длъжна ми е да ме отглежда, да ме лекува "безплатно", да ми възпитава децата, да ги учи безплатно,  да ми отглежда децата ...

какви са тия безплатни обеди, какви са тия задължения и кой е държавата....излизам малко то темата

ако имаш купон за 2 лв в джоба, но искаш сирене от 3 лв - разликата от 1 лев я доплщаш...

мен ме боли, че съм се осигурявала цял живот на реален доход, почти не съм боледувала, не съм ползвала фалшиви болнични, отпуската не ми стига, защото наистина работя, не кръшкам и имам нужда от почивка....

и има винаги хитреци, които в другата крайност правят обратното, вкл да се осигуряват на по-висок доход преди раждане, за да взимат повече майчинство...а тези пари кой ги е внесъл.... разбира се - будалите като мен ....

и за болниците - това оправдание с лекарите е именно защото не могат да преодолеят факта, че за качественото обслужване ще трябва да платят и държавата няма да им го подари, като длъжна ....

# 391
Напълно съм съгласна с a.l.e.n.a , научени сме постоянно да искаме и да казваме че държавата ни е длъжна, а питаме ли се какво допринесохме и дадохме ние на тази държава. Аз съм здравно осигурена и през цялата бременност личната лекарка не ми даде едно направление за изследване ( защото мъжът и е АГ и аз не ходех при него на ЖК), няма проблем ходех плащах си на частно и за ЖК и за всяко изследване което трябваше да направя, защото искам нещо по-добро за себе си и за бебето. И въпреки всичко не съм тръгнала да плюя по държавата и по доктори, всеки има право на избор - дали да отиде там където държавата плаща или да доплати за нещо по-добро.

# 392
най- лошото е, че не винаги когато плащаш получаваш качествено обслужване. За мен това е голямата трагедия на българското здравеопазване и не навсякъде това плащане е регламентирано

Аз например съм на платена ЖК, но не ми правят нищо по различно от това, което правят на мойте приятелки, които са по здравна каса
Да не говорим, че има една камара лекари, с някакви частни кабинети, където ходиш, даваш някакви нерегламентирани пари, за които не получаваш нито документ, нито внимание, нито качество

За мене тези порочни практики в здравеопазването трябва да приключат- разни кабинети и кабинетчета, някакви рушвети, плащаници на ръка

И съм много за допълнителното здравно осигуряване,

Всъщност аз затова се насочих към Токуда, защото поне няма никой да ми иска някакви пари под масата

# 393
права си look_at_me и затова ми се струва малко нагло когато някои доктори тръгват да стачкуват, а когато ние опрем до тях в нас виждат единствено ходещ портфейл, гледат те в ръцете какво ще им дадеш, плашат те с разни техни диагнози, които в последсвие се оказва че не са истина, или пък въобще не могат да ти сложат точната диагноза и те лекуват на принципа на пробата. Скоро на деттето ми му излезноха някакви пъпчици, отидохме при джи пи то, изписа ни мощен кортикостероид и каза ако до два три дни не мине да отидем да изпише нови лекарства. Купих аз естествено лекарствата и когато прочетох в листовката за какво иде реч, реших че мойто дете не е опитно зайче  и записах час в Токуда, слава богу страшната диагноза която ми сложиха преди това не се потвърди. Примери има много които могат да се дадат, затова трябва реформата да стане по възможно най-бързия начин, защото сега особено в провинцията положението в здравните заведения е меко казано трагично.

# 394
  • София, Лагера
Момичета, за много хора 2000 лв са много пари  Sad. Може и да могат да си ги позволят еднократно, но това сериозно ще им удари бюджета.
А също и това мнение е разпространено и сред лекарите. Не знам защо, но ще питам моя док, при когото се следя. Като му казах, че съм се насочила към Токуда за раждане той също не остана щастлив, но не спомена причината. (той не изражда, не е от това).

За протокола - мен си ме осигуряват на реална заплата от 13 години (при това не малка). Не искам да си мисля колко пари съм внесла. Но не мрънкам... така трябва да бъде просто! Това, че сега не мога да се възползвам от нещата, за които съм плащала индиректно е именно заради хора, които ги осигуряват на минимум. Не трябва така...

# 395
  • София
Ноеми, съгласна съм, че много хора не могат да си позволят сумата. Просто в случая става въпрос за друга мотивация при вземане на решението. Моята идея беше, че има хора, които могат да си позволят този разход, но отиват в МД, където са "най-добрите лекари".

Иначе в случай, че човек не може да си го позволи - естетсвено ще се разполага според възможностите си Simple Smile

bouquet

# 396
  • София, Лагера
LadyAngel   bouquet

Според мен е важно, ако имаш проблем с плода (да не дава Господ никому) да имаш неонатология наблизо. Такива има само в Токуда и в МД. Предполагам затова го избират...

Специално за МД знам, че са много добри специалисти, защото през ръцете им минава какво ли не. Но като условия там е... направо шокиращо!!! Не съм капризна, уверявам ви, но мизерията там е отвъд границите на допустимото! Sick Мен лично би ме било страх дори и да се роди добре бебо, да не докопа някой бацил само от мръсотията.

# 397
Наистина раждането в Токуда си е сериозна сума за българката, жалко, че много жени теглят кредит за да родят в човешки условия и за да получат човешко отношение!
За мен разликата е фрапираща и всичко ми прави впечатление, тъй като до сега бях в държава в , която здравната система е една от най-добрите в света.Раждането в частна клиника , която аз си бях избрала ми излезе напълно безплатно, да не говорим за прегледи, фетални, лекарства.Ами за съжаление това е положението на този етап у нас, да се надяваме , че нещата постепенно ще се подобряват Hug
Сега съм сигурна , че и от Токуда ще остана доволна, но пък за жалост в повечето от държавните болници нещата може би са плачебни.
В нашата отчетна темичка чета , че в Окръжна болница нещата много са се подобрили.

# 398
  • Дъблин
Привет, имам един въпрос към вече родилите в Токуда, но и другите могат да споделят ако знаят.
Какво се случва, ако въпреки плановото секцио, бебето тръгне да излиза по-рано и избраният лекар е в отпуска? Ще ме върнат ли от Токуда, кой ще ми направи секциото в този случай?

Питам, защото днес уговорихме дата с Димитров и той спомена, че последната седмица на октомври го няма. Аз обаче имах толкова други въпроси, че хич не го отразих това и забравих да го питам какво да правя, ако беба тръгне по-рано  Shocked

Много ще се радвам да споделите как се процедира!   bouquet

# 399
Здравейте отново, наистина интересна тема се заформи дано не досадим на тези, които търсят подробности само за Токуда, но искам още вежднъж да се включа по темата..
Първо аз също се осигурявам на реалната си базплата и именно за това не ми е приятно да плащам два пъти макар и "легално" , освен това въпроса ми беше провокиран от това , че в сайта на Токуда пише: Раждането се поема от здравната каса, но допълнителни услуги като "Избор на екип" струват както следва .... За това ми стана интересно, ако на мен не ми е важен определен екип, тъй като няма наблюдения от нито един и вярвам, че там са се събрали лекари с ярка биография, именно поради по- добрите заплати, по- добрата база и по- европейската среда на работа. Нямам нищо против ако пише така "Раждането в Токуда струва примерно 2000, ЗД поема 400 , останалото се доплаща от пациента" .. пак е легално и съвсем ясно написано. Доказателство   Така няма да се появят такива като мен и да се чудят сега плаща ли се или не.. съгласете с мен. Така знаеш ,че имаш купон от 2 лв, а сиренето ти е 3, а не сиренето струва колкото ти е купона, но за да ти го нареже Чичо еди кой си доплащаш още 1 лв и нямаш право да искаш да ти го нареже който и да е ... !!!
По темата с безплатното здравеопазване съм абсолютно съгласна с вас, нека държавата ми каже 10 % здравни вноски или 20 % ..  - ти вече си реално осигурен и можеш да ходиш където искаш.. или няма държавно здравеопазване - насочете се към частни фондове и пак знаеш къде си и за какво си .... Реформа е необходима и не да надигат вой хората, като нас като вдигнат вноската от 6 % на 7,2% и да има се струва скъпо.. естествено, че и аз се ядосва на това, че има такива, които изобщо не са се осигурявали и искат всичко наравно с нас .. но в крайна сметка за ТОВА Е държавата да реши проблема и да направи така ,че и за мен и за другите да е оредено..
За МД си има достатъчно теми с доволни или недоволни, всеки има своя личен опит все пак, но да не бъдем крайни МД не е 6-та глуха.. и там има наистина добри специалисти и хора- персонал с висок морал и добронамереност въпреки, че сигурно има и търтеи, като във всеки сектор или институция. За мизерията също мисля, че не е чак мизерия, преди 4 години като раждах там 12- етаж (нормално родили) вече беше ремонтиран с  чисти и нови бани – по една на всяка стая, стаите с  две легла , а не 9 .. като в Тина Киркова например, ремонта мисля, че е продължил и етаж по етаж положението се нормализира. За родилна зала знам, че сега са я преместили на 2 етаж (примерно  ако е била на 3- ти .. не помня) и също и правят основен ремонт, а хигиена според мен винаги се е сплазвала.. ходят им на инспекции постоянно!  Има надежда и там да знете ... За Шейново (не съм била) , но също ми се струва абсурдно да има тоалетна на етажа и 5 жени да чакат на опашка...   Това е малко като спора между държавната и  частната градина или училище .. че нали освен да го родиш трябва да го направиш и човек детето си ...  а сега!
За това не ми се искаше да споря коя е по- добрата болница и дали Токуда е добра, комфортна и европейска , а както от началото си зададох въпроса – длъжен ли си да си платиш допълнително или не .. а  от там ествено всеки прави своя избор!
Прекалих извинете ме още веднъж!
П.П. И понеже са загледах в сайта на Токуда и стигнах до раздел „Екипи” .. само да отбележа  - 95 %  от лекарите идват или са минал през МД в някакъв период от изграждането на кариерата си , а Токуда не са се досрамили да го напишат като приоритет в представянето им! Проф. Карагьозов – главе консултант е даже с 37 години трудов стаж там, за това дайте да не казваме, че МД не е място което заслужава да се обсъжда !

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 16:20 от mama_meggie

# 400
Здравейте и от мен. Незнам дали въпроса ми е за тук, нека бъде преместен, ако не е по темата.
Та бременна съм в 7 г.с. + . Избрах Токуда за следене на бременността. Първичния преглед за установяване на бременността беше направен от Д-р Живкова. Записах си час за Д-р Кирякова за 05. 11.2010, тогава по мои изчисления ще съм в 10-тата седмица и вече ще е време за ЖК. Въпроса ми е имате ли представа дали Кирякова работи по ЗК, и дали ще ме приеме след като не съм уточнила за какъв преглед става на въпрос, т.е. не казах на регистратурата, че искам да се запиша за ЖК.
Много благодаря предварително.
  bouquet

# 401
Здравейте,

Днес бях на първи запис в Токуда. Първо ме сложиха на един апарат после на друг нещо не се записваше, после ми правиха ехограф и после пак запис, накрая ме пуснаха и казаха че беба е  добре, дано да е така.  Praynig

Но Димитров ми каза че няма да е тук за термина ми на 23.11, бил в чужбина и сега не зная какво да правя. Не зная кой да избера.
Още дори не сме решили дали да е нормално или секция, за сега май няма проблеми за нормално раждане.
Доста съм притеснена, мисля си да говоря да ме поеме Илиев, но не зная дали толкова късно няма да е препълнен  Sad

# 402
.., но отиват в МД, където са "най-добрите лекари".
Много алтруисти, много нещо.
За Токуда болница, доколкото съм чела, е фирмена политика да привличат водещи специалисти. Тази им политика, добрата материално техническа база и добрата мотивация на персонала допринасят за качественото обсужване. От тази гледна точна 2000 лева че и повече не е много, особено ако човек си планира нещата.

А "обяда" в бг здравеопазване хич не е безплатен, той е безценен.

# 403
Държавните болници си имат много предимства и са най-добрата школа за лекарите. Според мен не е лъжа, че там са най-добрите специалисти. В Токуда има много добри специалисти, но има и много съвсем млади доктори завършили наскоро без опит. Частните клиники са по-скоро като хотели, отколкото лечебни заведения  без апаратура, специалисти (например, кардиолози, неонатолози, реаниматори), без  реанимация и неонатология. Ако има проблем те карат в държавната болница. Аз затова избрах Токуда, защото е едновременно болница и с добри условия. Но ако имах проблемна бременност, едва ли бих е избрала. 

# 404
  • в 1001-та нощ
Здравейте и от мен. Незнам дали въпроса ми е за тук, нека бъде преместен, ако не е по темата.
Та бременна съм в 7 г.с. + . Избрах Токуда за следене на бременността. Първичния преглед за установяване на бременността беше направен от Д-р Живкова. Записах си час за Д-р Кирякова за 05. 11.2010, тогава по мои изчисления ще съм в 10-тата седмица и вече ще е време за ЖК. Въпроса ми е имате ли представа дали Кирякова работи по ЗК, и дали ще ме приеме след като не съм уточнила за какъв преглед става на въпрос, т.е. не казах на регистратурата, че искам да се запиша за ЖК.
Много благодаря предварително.
  bouquet

мисля, че  ЖК по касата води само Евтимова;другите имат прегледи по каса, но АГ, а не ЖК

аз така си бях записала час за АГ без да уточня, че е за ЖК  и не ме допуснаха до преглед, насрочиха ми час за часовия диапазон, кгато специалистът приема за ЖК и така

така, че по-добре ссе обади и запиши както трябва

Общи условия

Активация на акаунт