Как научихте бебоците да ДЪВЧАТ?

• 2 616
  • 44
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Не съм ги учила да дъвчат то това си е вродено, като им се дава постепенно по твърда храна и ще свикне.

# 16
Хъм, моят пък яде само ако аз му давам. Като му дам в ръка или го мачка до безобразие или грам внимание не му обръща. Дори солети и такива неща не желае да яде. Все чака на мама  Crossing Arms

Ха ха Аманита, Габ е мъж с характер , не му се "ядосвай". Като порасне,  няма да търси толкова твоята помощ така... Laughing Напомня ми на моят Борис, когато беше бебе... срадурко е Габ. Hug

По темата: както повечето са написали , дъвкането е рефлекс , който постепенно се усвоява, от детето. При всеки е различно, но няма не продъвкал човек. Laughing Не се припеснявай, давай му да гризка по-малко щом иска , основното дъвкане при хранене постепенно ще дойде.
Синът ми хич не искаше да дъвче и до година и 3-4 м. съм пасилара , после като му се появиха кътиците изведнъж падна едно дъвкане... Laughing Дъщеря ми сега е на 1г и 2 м. и опитва дъвче , но само определени неща , но яденето не го иска , ако не е хомогенна смес. Въобще и не и се притеснявам, ще продъвче и тя , когато е готова. Hug

# 17
  • Бургас
Аз също не съм правила нищо специално,но забелязвам,че откакто ядем попара синът ми се опитва да дъвче Peace

# 18
Като стана на 8 месеца,започнах да й давам от по-едро смлените пюрета и за 1 месец се научи да дъвче перфектно.Сега си яде всичко и си го дъвче.Не съм на мнение,че не трябва да го учиш на това защото има деца които ядат пасирано до 3 години,защото родителите ''чакат само да се научи''.Това е мое мнение.

# 19
Не смятам,че едно дете може да бъде научено да дъвчи.Ще го направи,тогава,когато е готово.Аз му давах бисквитки,коричка хляб.Не съм пасирала никога,всъщност само в началото като записах на ДК,но не защото не можеше да дъвче,а защото си мислех,че не й е фен,защото не е като пюрето.После установих,че детето просто свиква с вкуса и моментално спрях да пасирам.... Mr. Green

# 20
  • sofia
Aз започнах с едро смляно пюре. В началото гледах частиците да са меки, защото няма нито един зъб. Постепенно мина и на по-твърди бисквити и корички. Сега се справя успешно с всякакви по размер парчета. Няма изгледи за зъби все още.

# 21
И аz не съм ги учила. Само че и двамата някак все едно винаги са си можели, zащото никога нищо не съм пасирала, просто ми се струваше напълно беzсмислено.. Дацата си покаzват.

# 22
  • Юпитер- Сатурн
Един от малкото съвети, които реших да изпълня гласеше:"Искаш ли да направиш детето си мързеливо- пасирай му храната". Е, аз я мачках на по-едри парчета и какво от това. Започна да дъвче преди месец-два. Иначе гълта като пате.
И аз съм убедена, че дъвченето е вродено.

# 23
С първото дете направих грешката да дам парче бисквитка(уж да си чеше зъбките ooooh!),което доведе до такова задявяне,че още ми става черно пред очите като се сетя.Повече бисквита,сухар и хляб не дадох не помня колко време.
След тази моя глупост,и при двамата постепенно въведох по-едро смляни пюрета(намачкани с преса за картофи,а не пасирани),малки парченца меки плодове,после по-големи....и така.Синът ми дъвчеше много добре от съвсем малък,дъвчеше дори гладкото пюре Crazy.А дъщеря ми уж дъвче,но понякога още се случва да гълта като пате,и като вземе и да бърза и става една... Crazy.

# 24
  • Варна
Не пасираш, гладко, намачкваш с вилица,
постепенно се научават какво да правят
с по-едрите парчета храна. Универсална
формула за съжаление няма.

# 25
Когато го приучвах да дъвче, със сигурност не ми е хрумвало да давам бисквити, сухари и др. твърди неща, от които може да се задави. Пробвай с парченца варен картоф, морков, мека круша, банан и др. подобни.

# 26
Третата въведена храна беше авокадо на парче, на ок. 6-7 месеца. Почна да дъвче веднага- а зрялото авокадо се сдъвква с 2-3 движения. Иначе едно е давене- то си е защитна реакция; друго е задавяне.

Хубаво е да се дава храна на парчета, иначе да не вземе да свикне да гълта като пуйче и после- всякакви парченца стават опасни...

# 27
Първо даваш мек плод(при нас беше банан) и след това по твърди храни-бисквити или сухар.Бебетата имат вроден рефлекс да изтласкват с език всичко,което попадне в устата им.Това ги предпазва от задавяне.Ако решиш да дадеш на бебето по-рано твърда храна(а то не е готово за нея), ще изплюе по-голямата част.Тогава рискът да се задави е по-голям.

# 28
  • Бургас
Моето бебе е почти на 8м., все още няма зъби. Няколко пъти съм й давала по-едро смляно пюре и се справя добре. Но сухари,бисквити и т.н. не съм й давала . Peace

# 29
  • Mediterraneo
Не съм учила децата си да дъвчат. Голямата много от рано започна да яде непасирана храна. Бебето до скоро плюеше несмляните частици в пюрето, но вече ги дъвче упорито с двата си предни зъба  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт