Как научихте бебоците да ДЪВЧАТ?

• 2 617
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
Няма как да го научиш да дъвче, щото на тази възраст с учене не става. Но може да седнеш пред бебо и да дъвчеш и ти, ако трябва дъвка дъвчи  Laughing Нали знаеш че децата повтарят каквото правят възрастните, така и в този случай ще има ефект, пробвай.

# 31
  • София
Първо оставях по някое парченце в пасираната супа,давах сухарче,бисквита и като се поусети дъвчех пред нея и тя ме имитираше Grinning и така стана някак си.По скоро мисля,че им идва интуитивно,и на каквато и маймуна да се правя те си знаят,просто се случва по различно време.

# 32
И мен ме интересува. Вече го усещам като проблем.  Tired
Понеже зъбките избиха много рано, етапът на опознаване на храната стана сложен. Можеше да отгризе парче без да е придобила умението да дъвче. Сега, ако храната не е пасирана, не я желае. (вкл. и тази с малките парченца) Няма проблем да дъвче храна, ако е хапната от ръката директно, но щом е с лъжица - цък и нье.

Същата работа TiredЯде кубети,брускети,бисквитки и всякакви твърди неща,но предложа ли нещо с лъжица-гълта като пате,изобщо не дъвче и ако има малко по-голямо парченце-плюе и не иска повече Sad

Един от малкото съвети, които реших да изпълня гласеше:"Искаш ли да направиш детето си мързеливо- пасирай му храната". Е, аз я мачках на по-едри парчета и какво от това. Започна да дъвче преди месец-два. Иначе гълта като пате.
И аз съм убедена, че дъвченето е вродено.
Не съм пасирала от 11-ия месец.Тогава я записах на ДК.Пак си гълташе всичко направо.
Дано и моето дете скоро започне да дъвче всичко Praynig

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 14:00 от синя птичка

# 33
И до дете е. Моите имат разлика в желанието да дъвчат и в това какво да е. Вторият дъвче по-отдавна и всичко /аз съм и по-смела/. А за задавянето - давам малки парчета, защото малчо си отхапва огромни или се натъпква с цялото нещо Simple Smile
А първото ми дете си гризеше само и по малко /той и бозаеше по-често/.
Ето, че разлика има и в това отношение.

# 34

Същата работа TiredЯде кубети,брускети,бисквитки и всякакви твърди неща,но предложа ли нещо с лъжица-гълта като пате,изобщо не дъвче и ако има малко по-голямо парченце-плюе и не иска повече Sad

А да, това с лъжицата се случва в началото, просто бебо по навик възприема "кашавата" храна като нещо за гълтане. Ще свикне лека-полека, не става с бързане. Има хора които и като възрастни не обичат много да дъвчат  Laughing

# 35
И моето гълта като паточе. Лошото е, че не близва нищо, което му давам в ръка - парче плод и въобще късче от нещо.  Tired Предлагала съм му абсолютно всякакви видове храни. Може да ги хване и да ги подържи, храни ме с тях, но не близва. Храня го само с лъжица, а ако е едро пасирано - повръща. Отскоро плода в кашата го давам настърган, вместо пасиран. То е е едно давене, опитва се да го изхвърли няколко секунди, но все пак гълта накрая. Мисълта ми е - с 300 зора! За намачкана с вилица храна не може и да става дума. Дори намачкана диня не иска.  Tired А е вече голям ... Къде сгреших?!

Последна редакция: ср, 22 сеп 2010, 23:31 от Epifania

# 36
А е вече голям ... Къде сгреших?!

Чакай първо, колко е голям?  Laughing Не го насилвай и не го стряскай, не му се мръщи и т.н. Важното е да му е комфортно докато го храниш, за да не се задълбочава " проблема " (то не е баш проблем, ама айде, да го наречем) Ще си свикне постепенно, не се безпокой  Peace

# 37
Аз пробвах с настъргана ябълка, не помня дали се прие добре, но поне имаше няколко опита с ръце да се опита да хапне. Иначе давах бисквитка, която от слюнката се разтапяше почти нацяло.

# 38
Първо да уточня, че дъщеря ми не е яла пасирани/пюрирани храни. На 7 м направо си я захраних с малки пърченца. От бебе сядаме на масата заедно, тя ни гледа как ядем и се учи сама. Когато прояде, слагаше парчета храна в устата ми и гледаше как ги дъвча. Започнах с варени (но не разварени храни) като картофи, моркови, тиква, сладки картофи. Месото (телешко) започнах да го давам отначало на малки парчета (микро парченца), тя се опитваше да ги дъвче, постепенно увеличихме големината.. и така.
Единствено с една хледба ябълка сме имали проблем, тъй като самият плод се чупеше на много големи парчета, но с внимание какво и давам (т.е. да не приеме нещо, с което може да се задави) вече не сме имали проблем. Бисквити и солети я черпиха в парка на 14+ месеца. Аз лично и давам овесени ядки, хляб и други зърнени от 11 м. Благодарение на ранното дъвчене, може да си яде цели ядки без проблем от много рано, може би годинка, въпреки, че предпочитах да и ги давам на мляко, но .. не би.

# 39
Не съм правила нищо специално, за да го науча да дъвче...никога не съм му пасирала храна, пюретата бяха предимно с парченца. Единствено първите пюрета бяха гладко пюрирани, после започна да хапва плодове - намачкани с вилицата или рендосани....беше голям кеф като откри, че може да дъвче и дъвчеше всичко, дори и редките плодови пюрета Laughing

# 40
И ние имаме проблеми с това дъвчене.Като усети парченце,дори и малко да е плюе храната и му се гади .А е на 1 и 7.Все още му пасирам ябълки,праскови.Не иска да ги вземе в ръчичка  да яде.Все трябва да е намачкато с вилица да няма парченца.Показвам му как да дъвче със зъбките,ама не и не.А иначе солетки си яде с ръчичка и ги дъвче.Странна работа

# 41
  • Шумен
С интерес прочетох темата, и на нас ни е болна. Михаела може би беше на 8 месеца, когато започна лека полека да дъвче. Имаше момент в който ако храната не става за дъвкане бива изплюта, например крем от ДК няма какво да му дъвчеш на него. От няколко дни гледа сестра си как яде (Валерия не дъвче) и тя спря, направо гълта  ooooh! А Валерия едва последните дни прави бегли опити да дъвче храната. По моите наблюдения гризкането на бисквита или коричка хляб няма общо с дъвкането. Валя си отхапва къде-къде по-добре от Миша а пък направо гълта. И логично се задавя (закашля) имало е и случаи след потупване да повърне част от храната заедно с голямото парче.

# 42
Не съм я учила специално да дъвче. Захраних я с купени пюрета, но после започнах да правя аз като нищо не съм пасирала, само мачках с вилица. Не знам дали това е помогнало. Мисля си, че и личният пример допринася. Успех!  Peace

# 43
Предлагах не толкова добре пасирани храни и постепенно дъщеря ми започна да дъвче.  В интерес на истината, сега, когато я мързи, чат-пат отказва да дъвче храната и директно я изплюва. Кара го на настроение. Grinning

# 44
Не съм я учила специално да дъвче. Захраних я с купени пюрета, но после започнах да правя аз като нищо не съм пасирала, само мачках с вилица. Не знам дали това е помогнало. Мисля си, че и личният пример допринася. Успех!  Peace
и аз така,не съм пасирала никога,но той доста добре се справя с дъвкането-никога не се е задавял или повръщал или отказвал да яде

Общи условия

Активация на акаунт