Пак за началните училища в Пловдив

• 381 212
  • 3 230
  •   1
Отговори
# 1 800
Не, няма такава теза. Многократно се е казвало, че в първи клас се избира учител, а в пети - училище. Тук в последните страници се отнесохме в друга посока просто, оспамихме, така да се каже.  Peace

# 1 801
  • Пловдив

Не разбирам как за първокласник родителите ще обикалят града, само и само да не е в кварталното  училище  Rolling Eyes За мен винаги е било важно учителят, а не училището И....комфортът на детето.

Аз съм от тези, които уж си търсят различно от квартално учлище. Но....май ще се спрем на квартално.
Моите аргументи са, че по-лесно бих го водила и вземала, съответно и по-рано, от някое централно училище, отколкото от квартално. Работя в другия край на града (сметнато от моя дом) и до вкъщи се прибирам след обикаляне на града, сменяне на два автобуса, минаване през центъра задължително и доста чакане по спирки.
Но като гледам колко е трудно да се "уредя" в централно, защото те пък почти всичките там се водят "елитни", май ще си останем в квартално.
А на кварталните не виждам нещо да им е лошо. Е, има такива, които отвън си личат, че са доста занемарени, но това пак не е показателно за учителите в тях.
И аз съм на мнение, че ако детето си учи и е амбициозно, може да се постигнат високи резултати. Въпросът е да му създадем от малък навик да учи, да обича училището и т.н. Децата не се раждат с тези качества. Затова е толкова важно от 1ви клас да попадне на "правилното" място. И това може би можем да го постигне заедно с амбициозен и обичащ работата си учител. Поне така си мисля...

# 1 802
  • Пловдив

Но като гледам колко е трудно да се "уредя" в централно, защото те пък почти всичките там се водят "елитни", май ще си останем в квартално.
А на кварталните не виждам нещо да им е лошо. Е, има такива, които отвън си личат, че са доста занемарени, но това пак не е показателно за учителите в тях.
И аз съм на мнение, че ако детето си учи и е амбициозно, може да се постигнат високи резултати. Въпросът е да му създадем от малък навик да учи, да обича училището и т.н. Децата не се раждат с тези качества. Затова е толкова важно от 1ви клас да попадне на "правилното" място. И това може би можем да го постигне заедно с амбициозен и обичащ работата си учител. Поне така си мисля...

И аз така мисля, ...но и мненията за учителите са нещо много субективно Rolling Eyes. Един родител е доволен, друг не...по-простата причина, че очакванията и критериите са различни.
Може ли да ми кажете, в крайна сметка кога се записва детето в първи клас. На повечето места още от миналата година приемат и " записват" деца. Но окончателно се записват след подавате на удостоверение за завършена подготвителна група Rolling Eyes( т. е май месец).
Имам познати които за записали децата си на три места( защо не знам), как е решен въпроса с дублираните места? Кога стават ясни окончателните бройки и класове?

# 1 803
  • Пловдив
Новина - в 4 училища откриват целодневни предучилищни групи.
СОУ „Константин Величков“
ОУ „Кочо Честименски“
ОУ „Васил Левски“
СОУ „Христо Г. Данов“

От това, което съм виждала в ОУ "Кочо Честименски", в сградата на основното у-ще, една от стаите беше пригодена за предучилищна. Изглеждаше по-свежа, по-цветна, като в детска градина Peace. Училището има отделни помещения за първокласниците, които са по-далеч от основнота сграда. Може да са предвидили, част от тях да се ползват за предучилищна група Peace, там според мен има възможност и за спално помещение.

# 1 804
За откриването на тези целодневни предучилищни групи самите училища са кандидатствали пред общината. Те са заявили, че имат празни помещения, които биха могли да бъдат преустроени и/или ремонтирани. И общината ги одобрява и им отпуска пари. За тази година са предвидени 200 хиляди лева за такива дейности, а целта е да се намали проблемът с недостига на места в детските градини.

# 1 805
Не можах да се сдържа Twisted Evil Значи "лошо ви става" като гледате момичетата на кварталното ви училище? А аз живея до "Княз Александър" (Д.Благоев") и просто си нямате на идея аз пък на какво съм се нагледала и то не само от големите, ами и от среден курс. Идело ми е да повърна!  Mr. GreenБоже, колко заблудени майки има! Докога ще робувате на общата "мода" - централното училище? Едно невъзпитано  дете където и да го поставиш, липсват ли първите 7 години, ще си остане такова.... Учила съм в малко училище на края на града (преди да се пренеса в центъра) и не бих заменила МОЯТА Учителка с никоя друга!

Явно изобщо не сте разбрали написаното от мен. Говоря точно и конкретно за нашето квартално училище, а не за малките квартални училища по принцип. Освен това в поста си съм написала, че се колебая между двете училища (Благоев и Ботев), като по никакъв начин не мога да кажа, че "Ботев" е централно или елитно училище. В крайна сметка, така или иначе аз записах детето си именно в "Христо Ботев", като не малка роля изигра и факта, че и аз като съм минавала покрай "Благоев" съм виждал как ученички от по-горните класове пушат на двора в час по физическо и псуват учителя в лицето. Та извинявайте, ама къде от поста ми видяхте, че робувам на модата за "централните училища"? напълно съм съгласна с факта, че "лоши зрънца" има навсякъде, но аз, познавайки детето си, искам поне до 4-ти клас то да е изолирано от такива. Освен това на няколко места в написаното от мен (което явно сте прочели доста избирателно) съм написала, че УЧИТЕЛКАТА в "НУ "Христо Ботев" ми направи много добро впечатление и именно заради това записах детето си там.
Моля, като решите да се заяждате следващия път, не четете отгоре-отгоре!

# 1 806
напълно съм съгласна с факта, че "лоши зрънца" има навсякъде, но аз, познавайки детето си, искам поне до 4-ти клас то да е изолирано от такива.

И как ще го изолирате Wink Като му четете само добрите новини от вестниците? Като му показвате само розовото в живота? Като му затваряте очите, движейки се по улицата, за да не вижда "лошите" деца? И нали в 5 клас съвсем, ама съвсем неподготвено за действителността, неизбежно ще попадне в доста по-различна среда, а тогава ще е по-болезнено, защото при някои деца е начало на ранен пубертет? Кого заблуждаваме с тези извинения - "да е изолирано от лошите зрънца"? Та те са навсякъде около нас! Дори и в началния курс! Twisted Evil Напротив, то трябва да расте сред различни, с наши напътствия да отсява доброто от лошото, виждайки ги около себе си и още в началото на своето развитие да добие усет за това кое е правилно и кое - не Peace

# 1 807
  • Пловдив
Мимоза2, никой не може да ти гарантира, че в класа на детето ти още в първи клас няма да има такова "лошо зрънце". Тях ги има навсякъде - в кварталното, в централното, в елитното ... А пък какви родители има, не питай. И тогава какво ще правиш? Ще местиш детето от клас в клас, от училище в училище, за да го "предпазиш ли" ?  ooooh! Ама имаш време да разбереш за какво ти говорим. Особено след 15/09.

# 1 808
  • Plovdiv
Мимоза2, никой не може да ти гарантира, че в класа на детето ти още в първи клас няма да има такова "лошо зрънце". Тях ги има навсякъде - в кварталното, в централното, в елитното ... А пък какви родители има, не питай. И тогава какво ще правиш? Ще местиш детето от клас в клас, от училище в училище, за да го "предпазиш ли" ?  ooooh! Ама имаш време да разбереш за какво ти говорим. Особено след 15/09.

Съгласна съм с поста на dundi73q  Peace И аз като майка на бъдещ първокласник 2014/2015г. съм в дилема и чуденка къде да го запиша, преди 15 дена подадох молба в НУ "Христо Ботев" и говорих с Директора, който сподели с мен, че в момента в един от първите класове имало три момченца, които всеки ден се биели, учителката всеки ден си тръгвала разплакана и разтреперена, а и отгоре на всичко и родителите на тези деца също се карали по между си и т.н. И той човекът беше в дилема как може деца в първи клас, при това едва са минали 3 месаца от началото на учебната година, да се държат така! Та решението, до което бяха стигнали беше да изключат едното дете /не зная от тук нататък какъв е развоя/, но мисълта ми, е навсякъде може да има деца с лошо поведение! Моята дилема в момента е НУ "Христо Ботев", или СОУ "Пейо Яворов"? Моля помагайте   bouquet

# 1 809

Моята дилема в момента е НУ "Христо Ботев", или СОУ "Пейо Яворов"?

Що за дилема, естествено, че "Ботев".

# 1 810
  • Plovdiv

Моята дилема в момента е НУ "Христо Ботев", или СОУ "Пейо Яворов"?

Що за дилема, естествено, че "Ботев".
Благодаря  Peace, но все пак някакви аргументи?

# 1 811
Няма нужда от аргументи - "Ботев" е с отлична репутация в града и то от години, "Яворов" - точно обратното.

# 1 812
  • Plovdiv
Няма нужда от аргументи - "Ботев" е с отлична репутация в града и то от години, "Яворов" - точно обратното.
Благодаря   bouquet

# 1 813
Знаете ли, писах преди няколко години в този форум и след това спрях, именно поради жени, които си нямат друга работа/интереси, освен да нападат останалите, с мнение, различно от тяхното.
Не знам защо решихте, че живея в някакъв измислен свят и не осъзнавам, че НАВСЯКЪДЕ има невъзпитани, некултурни и неконтролируеми деца (възпитани съответно от такива родители). Напълно наясно съм с това (най-малкото ги има и в детските градини, и по детските площадки и прочее). И моля, нека сега някой не обърне темата на там, че и моето дете не е най-прекрасно на света - не, не е, и аз съм напълно наясно и с лошите, и със силните му качества.
Мислех, че това е форум, където жени/мъже, с една обща цел и "измъчвани" от едни и същи въпроси и колебания мислят, споделят, коментират, разучават, научават нещо ново и т.н.... Е, явно не е. Винаги се намира някой да се заяде и да нападне.
Хубав ден желая на всички (удовлетворени и не дотолкова от живота си) хора, пишещи тук!

# 1 814
Бих обобщила така - ако в предпочитаните училища има деца с лошо поведение и дисциплина - те са изключения . Докато за кварталните , да се разбира редови , училища - са масово явление .
Това мисля аз .

Общи условия

Активация на акаунт