Аз съм против задължителното вероучение!

• 14 923
  • 207
  •   1
Отговори
  • Там, където ме обичат
Тези дни се изписа толкова много за това вероучение, колко хора го подкрепят, какви перформанси и хепънинги се предвиждат, че взех да се замислям само аз ли съм против? Е, пък не искам децата ми да учат това. Да тичат, да смятат, да учат езици, да наизустяват стихотворения, в които половината думи са толкова архаични, че не ги разбират, това - да. Но вероучение ми идва в повече, пък било то източно, западно или южно.

# 1
Не си само ти, просто въпросът се обсъжда тук.

# 2
И аз съм против. БПЦ иска наготово да и вкарат под строй невинните душици, вместо да си размърдат синодалните задници.  От моя страна аз не надъхвам детето си с атеистични догми, но не давам и да ми го надъхват с вероучение. Когато порасне и съзрее нека само прецени.

# 3
Много теми имаше и все още има в този форум, които да обсъждат този проблем.
Аз съм твърдо против. Честно казано, изтощих се да се обосновавам, затова тук споделям само това.

# 4
  • usa
аз пък се замислям да си сменя позицията. каква по-добра тактика за отказване на децата от религията от задължителното и изучаване? наскоро се появиха резултати от някаква анкета до колко хората в щатите са запознати с библията, основни моменти в християнството и другите религии. ми резултатите сочеха, че атеистите и агностиците са по-добре запознати с религията и християнството в частност отколкото самоопределящите се като християни.

# 5
Във всяка тема засягаща задължителното вероучение съм изразила своето несъгласие.Като гледам обаче, хората от които зависи това много,много не се вслушват в мненията на нас родителите.Та въпросът ми е, ако все пак, въпреки нашите възражения го направят задължителен,какво правим ние в случая. За себе си мисля, забранявам на детето си да влиза в часа.После обаче няма оценка и годината провалена.Просто  е лудост това да направят този предмет задължителен.

# 6
  • Бургас
Аз не съм твърдо против. Доста е неясно какво, как и от кого ще се преподава. Ако има яснота, не мисля, че е чак лудост да се изучава. По-скоро го възприемам като обогатяване, а не като догматизиране - редно е да се учи не само за християнската религия, но тук вече навлизам в друга територия, в която религията се доближава повече до философията. Не мога да отричам нещо, преди да е ясно какво е. Peace

# 7
Според мен е лудост да налагаш изучаването на вероучение което детето и семейството му не изповядват.
Семейството ми са вярващи християни-протестанти.Децата ми ходят на неделно училище.
Аз като майка не искам да изучават-Провославие,Католицизъм,още по малко Ислям или други алтернативни течения във вярата.
Имам пълното право като родител да възпитавам децата си и да ги въвеждам във вярата която аз изповядвам.

# 8
  • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
Според мен е лудост да налагаш изучаването на вероучение което детето и семейството му не изповядват.
Семейството ми са вярващи християни-протестанти.Децата ми ходят на неделно училище.
Аз като майка не искам да изучават-Провославие,Католицизъм,още по малко Ислям или други алтернативни течения във вярата.
Имам пълното право като родител да възпитавам децата си и да ги въвеждам във вярата която аз изповядвам.

Аз съм против, но след това изказване се замислям права ли съм...

# 9

Аз съм против, но след това изказване се замислям права ли съм...
Имаш право на това.Както и всеки друг.
Аз не налагам на никого мнението си.Всеки сам избира пътя си.

# 10
Доста е неясно какво, как и от кого ще се преподава. Ако има яснота, не мисля, че е чак лудост да се изучава.
Ето един малък цитат от разпределението по СИП Религия за  първи клас, който в момента се изучава в училищата.
" Тема - Молитвата –разговор с Бога - І
Цели - 1. Да се създаде представа за молитвата и смисъла от нея;
           2. Да се научат децата да се молят от сърце;
           3. Да се развива потребността от връзка с Бога чрез молитвата."

Разпределенията за 1-4 клас ги има тук.
Как стои въпросът със СИП Религия - Ислям не ми е известно.

# 11
Аз също съм против. Нямам възражения по отношение запознаването с библията, корана тората и т.н., но не бих искала да е задължително. Който чувства необходимост ще намери начин. Училището трябва да запази изцяло светския си характер.

# 12
Ето един малък цитат от разпределението по СИП Религия за  първи клас, който в момента се изучава в училищата.
" Тема - Молитвата –разговор с Бога - І
Цели - 1. Да се създаде представа за молитвата и смисъла от нея;
           2. Да се научат децата да се молят от сърце;
           3. Да се развива потребността от връзка с Бога чрез молитвата."

Не мога да повярвам: Naughty
Против съм !

# 13
  • София
И аз съм против налагането на една религия.
В часовете по литература, история и география децата се запознават различните вярвания, обичаи. Изучават се книги от Библията,заедно с древногръцки митове и ромски приказки.
Идеята е да се възпита толерантност към различните и да се обогати общата култура.

# 14
  • София
Аз също съм против задължителното вероучение!

Общи условия

Активация на акаунт