Аз съм против задължителното вероучение!

• 14 921
  • 207
  •   1
Отговори
# 45
Не мога да разбера как се очаква да се внедри една стара традиция, която е била прекъсната преди повече от 70 години! Та учениците в момента са трето, дори четвърто поколение, след последните, които са имали предмет "вероучение" през 1944 г. Как господата от БПЦ смятат да наложат словото Божие - с огън и меч? Най-много да постигнат онова, което другарите-комунисти постигнаха с децата на соц-а - да намразят този предмет, както ние мразехме научния комунизъм, история на БКП, лекциите по марксизъм-ленинизъм и прочие идеологически щуротии. И как си представят децата на родители-атеисти да припяват във френетичен унес "Да нямаш други богове освен Мене!"
В подобни теми винаги гледам да съм умерена и да не наранявам искрено религиозните хора, но и аз гледах днес предаването по БТВ и определено в момента съм агресивна.

# 46
  • София и там където не се пуши
Да добавя към изказването на baibibi  - Политическа икономика на социализмът  Shocked . Мразех го този предмет и учителката покрай него.

Някакси точно с тези си изпълнения, Църквата си прави лоша услуга. Мен например ме отвращава обичта им към събиране на такси. Моя съседка, самотна майка иска да си кръсти децата, нооо не може да отдели по 30 лв за това. Май беше проучила, че някъде правят и без такси.

Църквата ни трябва да е като преди, сиропиталища, закрила на изпаднали в беда хора ( както е манастира на отец Иван от Нови хан) , а какво става, много е обидно входна такса на някои манастири 4 лв  #Crazy , а вътре на много места залитащи и мирищещи на алкохол. Определено не всичко е така, аз уважавам и отците на Покров Богородичен (зад хотел Родина) - там наистина са хора с финес. И определено и на други места има такива.

# 47
  • София
Изпуснала съм дълбокомислените приказки за поредния опит за въвеждане на религия. Надявам се да не се случи, понеже и аз ще бъда сигурно от майките, спрели децата си от тази дивотия.
Не искам да обидя истински вярващите хора, но разни комерсиални попчета да промиват мозъците на децата ни - ааа, не Naughty Naughty Naughty

# 48
  • Там, където ме обичат
Да добавя към изказването на baibibi  - Политическа икономика на социализмът  Shocked . Мразех го този предмет и учителката покрай него.

Някакси точно с тези си изпълнения, Църквата си прави лоша услуга. Мен например ме отвращава обичта им към събиране на такси. Моя съседка, самотна майка иска да си кръсти децата, нооо не може да отдели по 30 лв за това. Май беше проучила, че някъде правят и без такси.

Църквата ни трябва да е като преди, сиропиталища, закрила на изпаднали в беда хора ( както е манастира на отец Иван от Нови хан) , а какво става, много е обидно входна такса на някои манастири 4 лв  #Crazy , а вътре на много места залитащи и мирищещи на алкохол. Определено не всичко е така, аз уважавам и отците на Покров Богородичен (зад хотел Родина) - там наистина са хора с финес. И определено и на други места има такива.

И аз съм на същото мнение! Май обаче се разминахме с нечии напъни да се правят поредните безумни промени в образованието!

# 49
  • Sofia
Приветствам тази тема!!! Твръдо против задължителното вероизповедание в училище !!!

# 50
Aз също съм против задължителното вероучение.Приемам го като нарушение на личния избор,мисля,че човек сам трябва да определи дали и каква религия да изповядва.Не ме разбирайте погрешно-не съм против християнството,а против това да бъде принудително изучаването му,както и на която и да е друга религия.Това е нещо много лично.

# 51
  • София
Аз съм против вероучението. Много категорично.

# 52
  • зад кестените
Честно казано аз съм раздвоена.По свой начин аз съм вярваща но не налагам своите убеждения на никой..Винаги съм била против забрани ограничения налагания и други такива наложени задължения.Искрено уважавам вярващите и техните религии.НО!Някой да ме задължава да изучавам  задължително вероучение ми идва в повече , това трябва да става по собствено желание на личността напълно осъзнато и прието.
Р.Р Гледах, предаването за недопуснатите младежи инвалиди  в троянския манастир и останах
потресена! Shocked

Последна редакция: ср, 01 дек 2010, 14:09 от цурето66

# 53
  • София
Някой да ме задължава да изучавам  задължително вероучение ми идва в повече , това трябва да става по собствено желание на личността напълно осъзнато и прието.
Теб никой не те кара да вярваш, че Адам и Ева ги е направил Бог, а другите са произлязли от маймуните.
А в училище хем се учи едното, хем ще въведат и другото и то на деца.
А ако някое вземе че се изсмее в час сигурно ще следва забележка - вярва на медицината, а не на Бог.

# 54
БПЦ отново се опитва да впрегне каруцата преди конят. Само дето няма как да стане. Позакъсняла е с няколко десетилетия.

# 55
  • зад кестените
Някой да ме задължава да изучавам  задължително вероучение ми идва в повече , това трябва да става по собствено желание на личността напълно осъзнато и прието.
Теб никой не те кара да вярваш, че Адам и Ева ги е направил Бог, а другите са произлязли от маймуните.
А в училище хем се учи едното, хем ще въведат и другото и то на деца.
А ако някое вземе че се изсмее в час сигурно ще следва забележка - вярва на медицината, а не на Бог.
А може и така да стане, няма да ме изненада.

# 56
цурето66, по принцип твърдят, че това няма да стане. Но в САЩ, например, има цели градчета, които са силно протестантски, в които в училище НЕ се преподава еволюционистката теория, а само креационистката, иначе хората не пускат децата си на училище. В БГ няма опасност това да стане.

Друг е въпросът, че няма как да се осигурят класни стаи и преподаватели за всички религии, за да не се получи дискриминация, а и няма подготвени кадри, които да преподават православие. Изобщо, поредният опит на БПЦ да си прехвърли отговорностите на държавата.

# 57
  • Куциндрел
Не е ли по-добре да учат произход и развитие на религиите, май теология се наричаше?
Против съм на децата ми да се набива в главата някаква религия, която няма нищо общо с възгледите на родителите.
Ако семейството не е християнско или мюсюлманско? Как така ще задължат едно дете да вярва или не в нещо. Все пак сме светска държава.

# 58
Не е ли по-добре да учат произход и развитие на религиите, май теология се наричаше?
Против съм на децата ми да се набива в главата някаква религия, която няма нищо общо с възгледите на родителите.
Ако семейството не е християнско или мюсюлманско? Как така ще задължат едно дете да вярва или не в нещо. Все пак сме светска държава.

Лелее, ужас. Провери си уикито... теологията именно не е произход на религиите...  doh

# 59
Нека първо БПЦ реши - може ли да се яде риба на Никулден !

Категорично - против ,което няма нищо общо с вярата.

Общи условия

Активация на акаунт