Тежка раница!Редно ли е детето да я носи?

• 35 152
  • 522
  •   1
Отговори
# 135
Излишни са по 5-6 тетрадки, всякакви размери, за това иде реч, в час от 35 минути не е възможно навсякъде да пишат, а ги задължават да ги носят.
Защото понякога вместо час по физическо възпитание - си пишем по математика...
Излишни, защото ох, това ме довърши - в учебника, който е много лошо илюстриран, с гръмкото БУКВАР отгоре, вътре има груба правописна грешка. Пък да не споменавам как е подлепен и не се разтваря хубаво като нормална книга...
А илюстрациите, които възпитават невероятен вкус, според съставилите ги - разпилени косища, неясни картинки, ей винаги са ме изумявали и на времето нашите си детски книжки вътре с..."красоти".
Ама кога ще се научим, че може да настъпи промяна, ако наистина го поискаме. И кажем еми няма да купувам еди кое си помагало...Той добре, че Пабло Пикасо, или да вземем Дали за пример са разполагали с такива "красиви" учебници като нашите, за да се възпитават.... Хайде моля Ви, помислете малко.
Ето какво може да се направи - както е казано по-горе, да се опише какво изискава учителя всекидневно, а това Не е 1 тетрадка по предмет. Аз ще го направя, сега подпитвам всеки ден какво се изисква, никак  не е малко, и не се изполва всичкото за тези 35 минути. Да не говорим, че засичам 35 минути и сама се убеждавам какво се постига... Да не се залъгваме...
А относно температурите в училищата, ама какви 24-25 градуса, има си норми. Надули парното, което хайде да помислим 1-во кой го плаща, 2-ро дали е здравословно в задух и изсушен въздух да си варим децата. Нека им създадем нормални условия за развитие. Всичко добро Grinning.

# 136
Уютната стайна температура е около 20 целзиеви градуса Peace

# 137

Ама кога ще се научим, че може да настъпи промяна, ако наистина го поискаме. И кажем еми няма да купувам еди кое си помагало...Той добре, че Пабло Пикасо, или да вземем Дали за пример са разполагали с такива "красиви" учебници като нашите, за да се възпитават.... Хайде моля Ви, помислете малко.
Ето какво може да се направи - както е казано по-горе, да се опише какво изискава учителя всекидневно, а това Не е 1 тетрадка по предмет. Аз ще го направя, сега подпитвам всеки ден какво се изисква, никак  не е малко, и не се изполва всичкото за тези 35 минути. Да не говорим, че засичам 35 минути и сама се убеждавам какво се постига... Да не се залъгваме...
А относно температурите в училищата, ама какви 24-25 градуса, има си норми. Надули парното, което хайде да помислим 1-во кой го плаща, 2-ро дали е здравосложно в задух и изсушен въздух да си варим децата.

Така мисля и аз- то се подразбира от отговора на МОМН - само това, което е безплатно, то е задължително да се носи. Всъщност задължително е само според вътрешните правилници на училищата, които трябва да се съгласуват с родителите преди да се приемат. Ние родителите също сме свикнали с тези порядки- каквото кажат учителите-това. Това не е правилно.

Онда, това е начина. С факти ще се види как е всъщност. И не заради друго, а защото "Работа с учебник или помагало$ е метод на обучение, с който ако се прекалява оказва негативно влияние върху децата. Някак не се връзва с методиките на преподаване. Един час от 40 минути- 4 тетрадки, учебник и две помагала- кога, с каква цел и за колко време се използва работа с тези всички неща. И тъй като обратната връзка за проверка дали децата са разбрали преподаденото е много важна- кога остава време за нея. Затова твърдя, че тежката чанта е резултат от безумията в БГ образование и това се вижда.
http://www.dnes.bg/obrazovanie/2010/12/08/neshto-ne-e-nared-v-si … i-uchenici.105794

# 138
О, да не би аз да плача за такава температура, какво ми говорите на мен...Много добре знам , да не говорим, че детето ми трудно вирее на такъв задух.Какво предлагате да направя точно-да им спра парното ли?Факт е, че на някои пък им е студено, но болшинството са зачервени и запотени, събличат се по къс ръкав, а учителката ги намята обратно с жилетките...да се облечали...като добавим и ботуши-сещайте се. Tired
При нас излишни тетрадки няма.По всяка, която детето е занесло е писано.Обикновено всъщност тетрадката е една при нас по предмет.Няма такива 5-6 тетрадки по предмет като спряганите от вас. ThinkingНямам аз тук за какво да се хвана просто.И да броя и да не броя-по една тетрадка има по писане, една за четене/хахаха/, една роден край/учебна, комплект/ и учебните по математика и български, от комплекта.Толкоз.Чудя се по музика за какво им е учебник обаче...
Та затова тук аз изоках-щото, ако отворят чантата на детето ми-ще видят 3 учебника и 3 тетрадки и ще кажат-ми ето-кило тежест.Изключвайки останалото "оборудване" за оцеляване през деня-от сутринта до вечерта, често и храна има сложена...като ненужни.Ми да-ненужни са за учебния процес, но не и за живота на детето принципно денем.То пие вода, яде, мие се, ака и се бърше...без извинение!

Последна редакция: ср, 08 дек 2010, 15:51 от Jizzlobber

# 139

Та затова тук аз изоках-щото, ако отворят чантата на детето ми-ще видят 3 учебника и 3 тетрадки и ще кажат-ми ето-кило тежест.Изключвайки останалото "оборудване" за оцеляване през деня-от сутринта до вечерта, често и храна има сложена...като ненужни.Ми да-ненужни са за учебния процес, но не и за живота на детето принципно денем.То пие вода, яде, мие се, ака и се бърше...без извинение!

Едно от исканията ни е индивидуални шкафчета. Действа се по въпроса от МЗ.  Peace

# 140
Естествено, че проблемът е 50/50 субективно/обективен - в едното 50 са тежките учебници, изработени от най-луксозната и същевременно тей-тежка хартия, а в другото 50 са напъните на различните учители да донапълнят раницата с всевъзможни помагала и помощни материали. (освен безумията, които съм описала по-рано по ДТИ) върха за мен беше тетрадка по изобразително! която според учителката им трябвала за да си записват в нея какво да носят за следващия път #2gunfire

# 141
Днес рано сутринта Подадохме жалба до Омбудсмана Peace Ако има желаещи да помогнат за няколко измервания и снимки, с които да съберем факти, пишете. Ако искате на лични. Да се видим или чуем Simple Smile Благодаря ви.

# 142
  • Sofia
Днес рано сутринта Подадохме жалба до Омбудсмана Peace Ако има желаещи да помогнат за няколко измервания и снимки, с които да съберем факти, пишете. Ако искате на лични. Да се видим или чуем Simple Smile Благодаря ви.

Браво на вас   bouquet Утре ще му взема учебниците от шкафчето и ще гледам да замеря по дни. Днес му носих чантата не повече от 500 м. и след това имах зверски болки в кръста.

# 143
Обадиха ни се от Канцеларията на омбудсмана - подкрепят инициативата. Омбудсмана е получил уверението на зам. министър Дамянова че ЩЕ има създадени стандарти за тежестта на ученическите чанти. Очакваме обаждане след нова година.
Весели празници на всички  Hug

# 144
# 145
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=t … DRmYjMx&hl=en

Ще се радваме ако имате възможност да разпространите проучването из нета чрез своите блогове, ФБ и др. Hug

Последна редакция: сб, 25 дек 2010, 10:34 от Fanni

# 146
гласУвайте тук за мисия РАНИЦА Hug
http://svejo.net/960920-misiya-ranitsa-na-sdruzhenie-nastoyashti … ayki-kade-sme-nie

който има желание и възможност да разпространи из нета.
Весела и щастлива 2011 г. от сърце!!!

# 147
готово  Hug

# 148
гласувах  Hug
Всичко най-добро!

# 149
и аз, но съм само 9 номер Sad

Общи условия

Активация на акаунт