Тежка раница!Редно ли е детето да я носи?

• 35 338
  • 522
  •   1
Отговори
# 375
Синът ми, шестокласник, днес отиде на училище с чанта, в която беше сложил само всичко необходимо - учебниците по български, математика, география, история, рисуване, скицник и бои по рисуване, 5 тетрадки, разни химикалки, моливи, пергели, триъгълници, които задължително са в несесер, за да не се счупят, и 43-ти номер гуменки по физическо.
Чантата му тежеше точно 6 килограма и половина, без в нея да се намират учебните тетрадки, атласите, сборниците и др. помагала, които ще трябва да мъкнат след 1 седмица.

Как пък нещо не измислиха поне за нещата по физическо, акълът ми не го събира.

Това с модулите го предлагаме на училището вече трета учебна година, реакцията им е, все едно им предлагаме да преместим сградата от Младост в Люлин например.

Никаква полезна мисъл не виждам, за съжаление.
Някой може ли да ми обясни какъв е проблемът да учат на модули, особено по-големите, на които не са подсигурени втори комплект учебници?
Каква ее идеята на задължителното носене на учебници в училище от децата в 5-ти и 6-ти клас, особено по разказвателните предмети, по които отдавна не четат дружно в клас?

# 376
съжалявам ги нашите първолаци и не само тях, а и всички ученици, спор няма че раниците йм тежат повечко спомням си, бях гледала един репортаж, в който бяха претеглили раницата на второкласник, тежеше около 5 кг., е това на какво прилича? да сложи пет кила на мъничкото си гръбче, аз също съм за малко повече иновация по отношение на учебния процес, ел. учебниците са добър вариант да се намали тежестта, а и да се модернизира малко образователния процес.

# 377
И моят е в VІ клас. И ние днес тръгнахме така, както описа Нова. Дори и не съм очаквала тази година да има промяна.  Такава си и няма. Отдавна съм се разделила с един  куп илюзии и с наивитета си. Не вярвам ни на правителства, ни на писма, ни на обещания. Особено на идеята "решаване на парче и според възможностите"- тази "идея" е равнозначна на нищоправене.
Когато споделих през ваканцията със сина предложенията за два комплекта учебници лично той се засмя скептично и сам стигна до извода, че у нас няма като как да се случи. Нищо няма да се случи. Само на 11 е и вече има достатъчно акъл да не се връзва на празни обещания дори той- дете в основно училище.
За модулното обучение го обсъждаме вече шеста година /т.к. аз от толкоз години имам ученик/.  Sunglasses. Ще си останем на фаза обсъждане и за малкото ми дете, ако учи в България, след две години.

Каква е идеята на задължителното носене на учебници в училище от децата в 5-ти и 6-ти клас, особено по разказвателните предмети, по които отдавна не четат дружно в клас?

Синът каза, че имало упражнения в учебниците понякога и въпроси. Тази била причината. Рехава му се вижда и на него /меко казано това/. С него отдавна сме взели на майтап редица прояви на системата, ако гледаме на тях сериозно ще вземем да се изнервим, а не си струва просто, надяваме се да я минем с най- малко поражения, очаквания особени от нея нямаме. Напълно е възможно да се преодолее мъкненето на учебниците по разказвателни, но няма желание. Като че ли не може да се ползва един общ учебник за едно упражнение и 4 въпроса, които не са и всеки час.
Един учител давал за пример себе си- той носел всеки час учебника по предмета си. Голям майтап! И за малките е ясно, че той носи по един предмет, а децата- за по 6-7. Ама няма смисъл дори да се обсъжда вече. Аз карам децата до училище и градината на отиване. На връщане сам се справя, добре, че е едър. Само на природата разчитам.
Образованието, за мен, е системата, която е най- безнадеждно остаряла и която най- няма изгледи да мръдне и на йота у нас. Отписала съм го тотално от миналата година и ходим само по задължение. За огромно съжаление.

# 378
Модулното обучение трябва да се приложи и
инициативата явно трябва да тръгне от родителите.
Защо обявиха, втори комплект учебници,
като за това нямат готовност?
Или поредното отклоняване на проблема.

# 379
Модулното обучение трябва да се приложи и
инициативата явно трябва да тръгне от родителите.
Защо обявиха,че за втори комплект учебници,

Длъжник е държавата. Не родителите. Те не управляват системата, не си я съчиняват те.
Не е нито новина, нито учудва някого, че поредно обещание остава неизпълнено.
Толкоз от мен по тази тема изобщо.

# 380
  • СОФИЯ
...Защо обявиха, втори комплект учебници,

През м.юли от МОМН ни иф, че само едно у-ще в Хасково е отговорило, че няма да има втори комплект учебници, з няма къде да ги съхранява. Защо след началото на учебната година се случва нещо др не ми е ясно. И в МОМН получавали сигнали от родители, че няма втори комплект.

# 381
Прегледах последните 2 стр с интерес.
Сега да споделя:
за първи клас няма как да има 2ри комплект безплатни учебници, защото те се дават на децата и в края на уч год не се връщат, в тях се пише.
От там нататък пак може да няма 2ри комплект, защото дадения випуск е сменил варианта на някой учебник Wink Примерно предходната год третокласниците учили по "Просвета", тази ще са по "Булвест" (съвсем хипотетично го пиша) и в случая или цял комплект липсва или отделни учебници.
Н-ти вариант - няма къде да се съхраняват  Rolling Eyes (тук винаги може да се спори и на местно/класно ниво да се реши проблемът).

С вторият комплект учебници работата ще стане същата както с ЦФО - където може-може, където не може - вдигаме рамене, теглим една ... (с извинение Embarassed)
В нашето училище нито безплатна занималня за всички (дори и в първи клас), нито втори комплект учебници.
Shocked Shocked Това защо, ДаркВайлет???
По принцип, доколкото аз знам, за да се образува група за занималня е добре да има поне 20на желаещи. После директорът подава "заявка" или каквото там тр административно и се отпуска щат, всяко дете, посещаващо занималня се води в списък, по който списък се отпускат допълнителни пари, вкл се заплатата на учителят...просто не виждам причина при желаещи да няма занималня....защо не попитате класната,  директорът и т н

За малките 1-4 клас, особено тези, които ползват 1 стая всеу може да осигурят 1 шкаф, в който да стоят учебниците по Дом бит, Изобр изк, Музика, всякакви блокчета/книжки, скицници, бои и т н
Ако са свършили работата в клас по даден предмет и у-кът не им е необходим пак може да остава в стаята за следващия ден.
Помолете на род срещи учителите да направят вс възможно, за да се носят по-малко учебници, всеки сам може да прецени какво кога му е необходимо и кое може да остави в някой шкаф.

# 382
anny_, за занималнята директорката леко ни врътна. Дълго е за обяснение. Иначе в платената занималня имаше ок. 30 деца. Доколкото разбрах обаче столичният инспекторат се занимава със занималнята в нашето училище, защото се явяваме прецедент в София. Дано е така!

Извинете, не е съвсем по темата.

# 383
 Shocked Shocked Това с платената занималня ми е мн странно, при нас такова чудо няма, но съм го чувала/чела....не е ли малко така ъъ в страни и незаконно? Всъщност може просто да се наеме помещение от у-ще и да се ползва за нещо в разрешено време, което си е в рамките на нормалното, ама мене ми иде малко неприятно, особено след като знам, че може да се назначи редовен учител, който да е на занималня с нормална раб заплата и вс необходимо и то от инспектората.
 Hug Дано случаят се разреши във ваша/на дечицата полза, Дарк!

# 384
  • волно калдъръмче
Носихме си раницата с всичко необходимо през всичките години дотук. Ами тежка си беше. Намирали сме начин да се справяме. Адмирации за упоритостта ви и дано децата занапред носят по-леки раници.

Но в някои училища /каквото беше нашето/ се съмнявам, че ще се получи. Децата са много, стаите са малки и не всяка е с хранилище. Учителките си подреждат в шкафовете помощните средства /табла, постери, карти, въобще всевъзможен инвентар/ В една и съща стая има часове до обед и следобед. Ако стаите са по-широки, ще има място за още шкафчета. Освен тези след нас  да бутнат училището, за да си го направят по техен вкус, друго не виждам  Thinking Иска ми се това да е частен случай, но много от училищата в страната, особено в големите градове, имат този проблем.

# 385
Dara-dara  раниците на първолаците и сега тежат по 3-4 килограма, как ги направи 20???

ПП описаната стойка e често следствие на точно на стойка - по време на слушане, писане а не носене.
Абсолютно  е необходимо да се вземат мерки и се вземат, но не пренебрегвайте излишно тежките раници с високо собствено тегло от по килограм и лошата стойка на чина.

арт мама, ако си чела внимателно коментара ми, не говорех само за първолаците, а учениците до 4-5-ти клас. 20 кг беше метафорично казано, имах предвид, че като цяло са много тежки за малките ученици. Раниците на първолаците може да са 3-4, но на 4 или 5-ти клас са повече от 4кг... но да не издребняваме

# 386
При нас пък се случва нещо много странно. Имаме два комплекта учебници. За в къщи ни раздадоха чисто нови. Госпожата още на 15-ти каза да не се носят. Само по английски още не са осигурили и за него за сега не важи.
Да, ама не. Вчера дъщеря ми възмутено ме пита: "Ти защо не ми даде учебниците, всички си ги носиха, само аз нямах и ми се смяха, а госпожата ми даде нейния". Обясних й подробно новите правила и днес пак я изпратих без учебници. В двора докато я чаках питах няколко майки да не би да не са разбрали за втория комплект. Отговориха ми, че са разбрали много добре, но (цитирам) "Ааа, ще й ги давам аз, как така без учебници?"   ooooh! От тези които бяха там всички го заявиха.  Shocked

# 387
 Crazy Crazy Надинка, ама това кой клас?
В кой клас е детенцето?? 2ри?? на такъв ми прилича, че все още му дреме, а пък на родителите се  Shocked Shocked ooooh! при положение, че им се предоставя такава възможност.

newsm78 Предните пъти прочетох в постовете за тежестта на самата раница, ама честно казано май за това, когато се купува някои въобще не се сещат  Confused То няма и как в магазина/книжарницата да измериш колко тежи раницата, която детето е харесало на външен вид, но определено тези с пластмасова част са ужасно тежки, пробвах се днес ей така на едно детенце да му видя как е на тежина, макар че аз с моите кг едва ли бих усетила кой знае каква разлика за 1-2 кг, но в раницата трябваше да има реално само 1 тетрадка и необходими моливи за писане и оцветяване по изискване...това, че някои са купили огромни папки вътре с всевъзможни оцветяващи материали едва ли е по вина на у-щето Wink
Когато родителят купува 1 по 1 нещата и иска да е най-хубавото за детенцето понякога трудно преценя и тази част с грамажа.

# 388
Crazy Crazy Надинка, ама това кой клас?
В кой клас е детенцето?? 2ри?? на такъв ми прилича, че все още му дреме, а пък на родителите се  Shocked Shocked ooooh! при положение, че им се предоставя такава възможност.

В трети клас е. По-назад писах че тази година учебниците са по-голям формат и по-тежки от миналата, предметите са повече и двата комплекта учебници поне компенсира тези факти. Днес например трябваше да сложа пет учебника в повече, ако ги нямаше. Такава им е програмата.
И аз не мога да си обясня защо го правят това родителите. Не че много ме интересува де, само че ефектът от всякакви инициативи и предприети мерки се обезмисля от такова масово поведение.  Sad

# 389
  • волно калдъръмче
И аз не мога да си обясня защо го правят това родителите.
Защото ги водят и си ги взимат все още. Децата са в една стая и не се налага да се мъкнат по коридори и етажи с раницата.

Общи условия

Активация на акаунт