СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 480
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
  • гр.София

РГ
Невероятно, но факт. Възприеха почти всички предложения за промени в правилата. Явно от пролетта до сега все пак са прочетени, осмислени и стана ясно все пак правилни. Да не забравяме основно са уточняващи, детайлизиращи, премахващи противоречия. Критериите ще обсъждаме на следващата РГ 16.12. И ние с Ели предпочетохме, вече беше обяд, а за критериите си тр време. На 16 очаквам ожесточени дискусии.

Момичета, браво на вас  Hug

Само да не се отметнат после. Умеят го. /дир-ките/

kali76, за Дж.Деп-винаги Laughing

# 661
За РГ искам да допълня че нашите предложения в Правилата не бяха с цел ощетяване или ограничаване правомощията на когото и да било, а по-скоро уточняване на права и ОТГОВОРНОСТИ. През пролетта, когато за първи път внесохме правилата се изпокарахме за точката за отговорността на директорите да следят обявените места в ИСОДГ и при класиране на дете на място, което по вина на директор системата е оставила свободно, директорът да няма право на отказ от записване. Сега директорите подходиха по-скоро рационално отколкото емоционално.

Бяхме предложили и всяка година, преди обявяването на свободните места, Педагогическите съвети да имат правото да правят промени в техните си ДК и да ги публикуват своевременно (и да важат за съответната година), но се разбрахме задължително преди обявяването на местата и сформирането на опашките. Това трябва да се публикува и в секция НОВИНИ възможно най-набиващо се на очи.

Така че предложенията ни бяха доста балансирани и за двете страни и мисля че това беше оценено. Също се вписа че когато едно дете посещава една ДГ, а е прието от септември в друга ДГ, да бъде отписвано непосредствено преди постъпването в новата градина. Имаше случаи през последните две години, в които директори бяха отписвали деца май месец, ядосани от това че родителите са се осмелили да кандидатстват в друга, по-удобна градина.

Следващата РГ е на 16.12. и тогава предполагам че ще бъде особено напечено, защото неофициално в края на РГ директорите ни заявиха че искат квоти и че няма да отстъпят за това. Малко дразнещо и декларативно при условие че 50% от децата в яслените групи не са приети през ИСОДГ, а около 20-30% от градинските групи също. Така че те квотите си ги имат и някои по-оправни са осигурили комплексно обслужване с осигуряване на необходимата за ХЗ документация.

# 662
  • СОФИЯ

РГ
Невероятно, но факт. Възприеха почти всички предложения за промени в правилата. Явно от пролетта до сега все пак са прочетени, осмислени и стана ясно все пак правилни. Да не забравяме основно са уточняващи, детайлизиращи, премахващи противоречия. Критериите ще обсъждаме на следващата РГ 16.12. И ние с Ели предпочетохме, вече беше обяд, а за критериите си тр време. На 16 очаквам ожесточени дискусии.

Момичета, браво на вас  Hug

Само да не се отметнат после. Умеят го. /дир-ките/

kali76, за Дж.Деп-винаги Laughing

Чакай чакай  Grinning. Това са предложения, които се приемат на ниво РГ. Практиката показва, че към СОС не текат точно тези и винаги има обяснение, често (напр. за увеличението на таксите) "съобразно...", обобщават се от-не помня вече, к има нерви да погледне и се предоставят. МН ше изтече, но е факт, че дикеркориците са ОК.
Поне Ели припомни за СОС, щото имаха идея следващата РГ да не е дори през януари.

Абе Мацки, що не вземете да ни подпрете по-сериозно. И аз вече издишам

# 663
Преди време ходех на срещите като родител, не представител на род. асоциация
В последствие забраниха такъв достъп
Днес са казали отново че може
Последно трябва ли очвек да е член на асоциация, или не?
Мисля че тази информация е важна, ако някой родител, запознат из основи с проблемите на кг.софиа.бг(а такива тук има доста), иска да отиде и да вземе участие, но не е член на СНБМ или друго

# 664
Мисля че тази информация е важна, ако някой родител, запознат из основи с проблемите на кг.софиа.бг(а такива тук има доста), иска да отиде и да вземе участие, но не е член на СНБМ или друго

За участие в обсъжданията - не може освен ако не е експерт, който да вземе отношение по конкретен принципен въпрос. Хлопнаха мандалото за родителите. Няколко пъти, преди около година, поисках отваряне поне за конкретни по-активни родители, но настана голямо ослушване и отказ.

За изслушване на казуси - може, но не знам дали ще допуснат някой ако не е поканен изрично от тях или доведен от нас.

# 665
  • СОФИЯ

За друг вид помощ говоря, но както и да е.
Лост, аз лично доста се притеснявам за отделеното време, честно казано на фона на останалите проблеми...просто не беше редно. Първосигналността на мъжа ти...е без коментар.

# 666
Ми ако е за друг вид помощ, сподели
Съжалявам за отделеното време, но пък имаше ефект, за което благодаря за съдействието  bouquet

# 667
  • СОФИЯ
Ми ако е за друг вид помощ, сподели
Съжалявам за отделеното време, но пък имаше ефект, за което благодаря за съдействието  bouquet

Ако не разбираш за помощта -кофти, не се нуждае от споделяне, щото не е лично.
Аз не съжалявам за отделеното време, не виждам резултат (не става дума само за детето ти, а за всички деца подложени на този препарат).
Няма за какво да благодариш. Добре би било да споделиш за ефекта, че честно и аз не го разбах, но вероятно причината е в Зъбаря ми Наистина и не разбрах  newsm78

# 668
  • гр.София
 Медии,жалби, сигнали към институции,протест... предполагам.

# 669
Медии,жалби, сигнали към институции,протест... предполагам.

Аз като го гледам това правителство, само от публичност се притесняват...така че, протест може би ще е най-ефективно.

# 670
Някой знае ли 100 ОДЗ кога ще започне да работи. Ние сме приети ама нямам си и на идея кога ще е готова тази градина, никой нищо не казва. newsm78 newsm78 newsm78

# 671
Да добавя че информирахме че сме провели среща с Тодоров, директор на Информационно обслужване и споделихме притесненията си. Минчева твърдеше че СО ще пуска търг за нова система и че нещата ще си бъдат както сега, но с нов изпълнител. Опонирах че Тодоров е казал че системата само ще се направи от външен изпълнител, а че категорично е обявил че поддръжката и класиранията ще се правят от СО. Споделихме че не сме виждали техническото задание което също ни притеснява. Все пак сегашната система беше обект на дълги дебати от страна на потребителите и от двете страни и може да не е най-добрата, но със сигурност поне е консултирана с тях. Казах че е редно и директорите също да се запознаят със заданието.

Всъшност аз не мисля че има към настоящия момент, изготвено такова задание, а по-скоро че се планира това да се случи.

По незнайно каква причина Минчева ме успокояваше да не се притесняваме, защото при един търг може пак Сирма да спечелят  Shocked. Като че ли сме се венчали с тях. Аз и Саня се опитахме да обясним че нямаме никакви претенции кой ще бъде - само да е оперативно независим изпълнител и че държим на прозрачността. Аз говоря за едно - те ми обясняват друго, но не е за първи път.

Дадоха ни една жалба, която получили през виртуално деловодство. Беше някакво почти анонимно, емоционално излияние за "тия от Сирма" и си беше за чиста техническа проверка. Не беше редно да го представят като доказан проблем. Естествено ако има бъг в системата, той трябва да се оправи, но от опит знам че много често емоциите са резултат от непознаване на системата и правилата от родители, както и грешки на директори.

# 672
Ели Х това значи ли, че в крайна сметка класиранията няма да се правят от общината?

# 673
  • СОФИЯ
Ели Х това значи ли, че в крайна сметка класиранията няма да се правят от общината?

Ще се правят, след 31.05.2011 г. Не виждам просто как ше спретнат нова процедура по ЗОП преди това.

Общото мнение е, че през 2012 г. няма да има проблем с места, съответно необходима с-ма и класирания.

Последна редакция: пт, 03 дек 2010, 21:50 от мама САННЯ

# 674
  • София
Значи ще има търг за нов изпълнител? Всъщност договорът за колко време е и колко струва?
А хората от общината за какво ги обучават?

Общи условия

Активация на акаунт