? към младите шофьори(КИ) - 7

• 50 247
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
  • област Варна
flambe ще ме извиняваш много но натиснат съединител автоматично ти превежда колата на "нулева", нищо, че скоростния ти лост е вкаран в някоя предавка. Така, че по този начин не се спира на скорост, а по описаната от мен точка едно.
Ей, аз пак съм се учила при някакви инструктори-виртуози след като съм карала най-малко с по 40 км/ч. в града и са ме учили какво е това полусъединител и как се спира на скорост. А спирането на скорост е много важно нещо зимата. Между другото днес реших да си "тренирам" спирането на скорот. Как пък успях да мина 10 км. без да направя задръстване или да бутна някой пред мен, щото нямам място да спра или да си изредя скоростите.
А как се тръгва по баир на горе на полусъединител без да подаваш и грам газ идея си нямам. Моят мотор е с доста добра компресия и пъпли толкова бавно по баира на горе, че ако го карам само на полусъединител някой може да слезе и да ми удари един.
А я обясни какво е
Цитат
тръгва се винаги със синхронизирано  отпускане  на съединителя и подаване на газ
на човек, който е взел само един час по кормуване.

# 61
Мен също са ме учили тръгване по баир и що е то полусъединител. Така че явно зависи много от инструктора.

# 62
ПП - проблемът с мигачите ми взима застрашителни размери. Остава да се прежаля кога да я заведа в сервиза и да се лиша от нея за ден поне. Много ни е сложна процедурата, защото се караме взаимно на работа с мъжа ми /той е на другия край на града, аз на центъра/, вечерта се прибираме в обратен ред .... става мазало дори ден да сме без кола.
Kaкъв е проблема с мигачите?

# 63
  • о`майна лунна нощ е
Пействам си направо едно оплаквателно ЛС

Лостът на мигачите е механичен, направен си е стандартно при приключване на маневрата по завиване с изправянето на волана да се самоизключва мигачът.
Спирането на километража и умирането на стрелката на скоростомера наред със самоизключването на лоста при подаване на десен мигач - още дори преди да си почнал да завиваш, накараха мъжа ми да отвори таблото и да потърси причината. Няма скъсано жило, поне горе. Ще трябва да го отваря майстор, за да се види дали връзката не е скъсала/счупило се е нещо някъде покрай скоростната кутия. Когато сглабяха обратно таблото, нещо не се справиха с монтажа и стана още по-зле. Всмисъл не само, че скоростомерът и километражът не проработиха,  ами и лостът за мигачите отказа почти напълно - трябва да се набирам върху него, за да подам ляв или десен. Така щрака, че имам чувството, че всеки момент ще го изкъртя и тогава хептен ще я втасаме. Докато не сме разбили окончателно таблото, ще се наложи да я закарам при чичо доктор.
И времето, и парите са кът, но никой не пита. Имам чувството, че кон да яхна поне с ръце ще мога да подавам сигнали на къде искам да тръгна ....а и ще ми излезе една бала слама на седмица сигурно.

В това време не върви да махам с ръце и краци през джамовете.  Crazy

# 64
Защооооо, защоооо, защоооо дават книжка на жените без допълнителни изпити, защоооо  Mr. Green Малко са ми поразклатени нервите, сутринта в София по стар обичай - падне ли дъжд, стават огрооомни задръствания! Нищо де, криво ляво го преживях, но жените по пътя, о жените - тях не можах!

Номер 1 - задръстване, колите са на по метър дистанция, светва зелено, колите пред нея правят ляв завой, тръгва тя тръгваме ние... Скорост 20-30км/ч, когато лейдито ненадейно скача на спирачките все едно животът ѝ зависи от това, оттам насетне цялата колана наби рязко спирачки (аз бях зад нея), успях да спра на сантиметър от бронята ѝ, а колата зад мен буквално ме целуна, ама неееежно, защото има само една резка. Но останалите коли се нацелуваха далеч по страстно. А защо спря така рязко ли...ми имало локва, тя от де да знае колко е дълбока  ooooh! Аз и тоя зад мен си тръгнахме, че няма да чакам КАТ за една резка, я.... Та тая същата после от лента за наляво се пробва да продължи надясно, мястото е моста на Сточна гара, откъм Орландовци - ако се сещате, знаете сутрин за какво влизане и редене иде реч  #Crazy Почти нацели един челно... после я чакахме около 10 минути да се престраши да се качи за кръговото, та се наложи луди маневри, за да я заобикаляме  Tired

Номер 2
- минимален наклон, ама изгаси колата 4 пъти, та изпуснахме 2 светофара..нищо учи се сигурно, ама как показва средни пръсти, та слиза един мутроподобен да я пита така ли правят дамите  ooooh! Тя пък пита "А пе*ерасите така ли свирят!?"  Rolling Eyes Ама за малко ѝ беше...

Номер 3 - ремонтират един дъъъълъг участък, платната са 2. В насрещното е задръстване, плътно. В нашето не беше, ама не беше, преди тя да се появи пред мен и караше с 5 км/ч, беше се окопала с две ръце за волана, седалката придърпана, така че воланът ѝ беше опрял в гръдния кош, а личицето си беше залепила на предното стъкло  Flutter Чистачките бяха на последна степен, а то...пръскаше много, ама много леко! Мисля че още ми кънти главата от около 20 клаксона, но не би...километражът за малко ми мръдна към 10 км/ч, ама тогава се набиха едни спирачки, загаси колата, запали и ихуууу с 5 км аз летяяя ли летяяя. Дойде ми шанс да я изпреваря, направих го, само дето след мен тръгна колона от 15-20 коли, в насрещното, та имаше малко мармалад  Confused

Номер 4 - лети от лява лента, с ясната мисъл, че ще се забие пред мен, в лентата за направо, да не чака... сигурно е видяла тарикатлъка от мъжа си, ама да беше гледала по-внимателно, щото се позасили повечко, та спря по средата на кръстовището, направи ситуация и трябваше да я заобикалят, за да минат. А от задната седалка махаше едно малко човече...да не си помислите, че беше в столче, тц! Ама и майка му смела душа бе, да го забоде по средата на кръстовище, като ни свети червено, на натоварено кръстовище! без да е обезопасено - евала!

Това са фрапиращите, за нефрапиращите не ми се говори...имаше още една, две...ама защо за Бога имат книжки!?

# 65
...
А как се тръгва по баир на горе на полусъединител без да подаваш и грам газ идея си нямам. ...

В такъв случай е странно, че даваш такива категорични съвети на потребителката, която сега се учи. Не знам в кой град си карала курсовете, но това "съм карала най-малко с по 40 км/ч. в града" е много странно, не виждам как ще стане във Варна или в София. Може би евентуално някъде в покрайнините.

Трейси,
пази си нервите за зимата  Whistling Като гледаш как е след първите дъждове, помисли как ще бъде след първите снежинки...

# 66
  • област Варна
Не съм давала съвет на начинаещ да тръгва по баир на горе без да подава и грам газ. Писах, че с добро желание мога да накарам моята кола и то да пъпли с по сантиметър. Но ако карам така тоя зад мен трябва да ме изчака поне минута, че да измина метър два. И да карала съм във Варна (лятото държа да уточня) Ауди А4 и Мерцедес 190 D (тук може и да съм в грешка за цифрата). Още на първия час ме изкарайа извън града да карам със 60-70 км/ч, за да се науча да държа колата, от там нататък е нямало булевард, на който да излезна и да не карам поне с 40 км/ч. То за това инструктора си има педали пред него, ако прецени че ми е висока скоростта и не се справям сам ще намали. Първо карах Аудито 20-тина часа, после още толкова мерцедеса. Може и да Ви се стори смешно че съм карала 2 пъти повече часове, но то беше за мое добро. Първия път ме скъсаха, защото и аз си мислех че дизела ще потегли без газ по стръмен наклон но УВИ. 4 пъти я изгасих и се отказах. Та за това се прехвърлиш при друг (на Мерцедеса). колко ми е пилил на главата докато ме направи шофьор поне в ума ми (за това допълнителните часове ми бяха 20, вместо 4 преди да се явя пак на изпит). И веднага след като си получих ДА-то ме качи на колата и ми каза : "Сега ще те науча как се кара из града над ограничението". Явно съм някаква супер мега хипер добра шофьорка та толкова бързо схванах как се кара и до сега имам само една катастрофа - причина описания Номер 1 от Трейси. Една патка ми спря рязко пред мен и аз докато скоча на спирачките ауспуха й вече беше във фара ми.
Аааа забравих да кажа, че някъде към 15 час карах със 100 км/ч. по магистралата. Верно, че инструкторите съм ги търсила с връзки и те си знаеха, че много хубаво трябва да ми обясняват. Ама ако не ти... за какво им плащаш тея луди пари.

# 67
treisy. поразсмя ме. Само си представих ситуация, в която някой от тукпишещите се разпознава, че чак си и признава, че е бил участник в твоите истории Wink

# 68
  • при него
Защооооо, защоооо, защоооо дават книжка на жените без допълнителни изпити, защоооо  Mr. Green Малко са ми поразклатени нервите, сутринта в София по стар обичай - падне ли дъжд, стават огрооомни задръствания! Нищо де, криво ляво го преживях, но жените по пътя, о жените - тях не можах!

.................
Това са фрапиращите, за нефрапиращите не ми се говори...имаше още една, две...ама защо за Бога имат книжки!?

Трейси, нямаш спирачки момиче!  hahaha hahaha hahaha

# 69
за книжките  Thinking ами за джиБ определено трябва да има друга буквичка от категориите
поне някакъв стаж ли, какво ли - а не, на тати момичето му купили книжка, после и джиБ и като седне зад волана - Вардаа ...

# 70
  • Sofia
Трейси, милаь, как успяваш винаги да си в екшън Grinning И да ме разсмиваш, макарн че сигурно не ти е било до смях.
Аз идиотите, или идиотките, засега ги докарвам до 1 на ден, което е приемливо Laughing Laughing Laughing Laughing

# 71
  • област Варна
Да Ви се оплача. Тръгваме днес от вкъщи за свекърва ми, че мъжО някакъв инструмент да вземел и тъкмо натовари колата и ще се качва - гледа предна лява гума каталясала. До тук добре. Вади резервната от багажника. Аз викам ще си стоя в колата на топло, ама на шофьорското място да прехвърля на газ, да не хабим бензин. И там си останах. Слага мъжО крика и почва да надига колата и аз в тоя момент се усещам, че ръчната е на предните колела и докато извикам: "Сложили камъни пред задните?" и гледам как колата тръгва напред, докато ударя спирачката се беше измъкнала от крика. Добре, че беше запалена, че иначе крика щеше да му е е... мамата от всякъде със тон и триса отгоре му. Само едното колелце му се счупи. Ама най ме е яд, че мъжо взе да крещи все едно аз съм виновна, че не си е сложил камъни. Ами ако въобще не бях в колата, как щеше да си я търси на края на нанадолнището.

# 72
  • София
Аз не съм се разпознала в описанието на Трейси, но да питам нещо. Къде младите шофьори да се учат да карат в градски условия, след като са взели книжка? Ясно е, че нещата са съвсем различни, когато слезеш от учебната кола и се качиш на такава без помощни педали. Аз много се притеснявам именно от реакциите на шофьорите около мен. Не е лошо да има малко повече толерантност. Естествено изключвам ситуациите, в които липсва всякаква спазване на правилата на движение, отнемане на предимство и т.н.
В събота карах, но през цялото време ми трепереха краката. На "Орион"-светофара изгаснах два пъти, докато потегля, добре, че шофьора зад мен не беше някой нервак Rolling Eyes
Вечерта ходихме на пиано бар и прекосих цяла София без инциденти. Накрая заслужено си пийнах едно за добре свършено шофиране Blush

# 73
  • област Варна
Ох, мила, има хора, които и десет години да карат все са си като в описанието на Трейси. Тази дето си е мислила, че локвата е дълбока, едва ли и е бил първия дъжд през живота, а и едва ли тя е минала първа през тая локва. Сигурно е имало и други коли пред нея. Да намалиш лекичко и да минеш едвам едвам през локвата - да, ама да набиеш спирачки, какво ще я прелетиш ли после? За завиванията от крайна лява на дясно и обратно въобще няма да коментирам - това пък изобщо не си го позволяват начинаещи шофьори.

# 74
Оф, тая дето щеше да ме натресе една сутрин, излизайки от паркинг, днес щеше да да го направи челно.
Прави ляв завой, излиза насреща ми и имам чувството, че не вижда ( гледа в друга посока сигурно), щото и скоростта й е висока, и не намаля. Все в последния момент набива спирачки. Пак имаше малко дете отзад ( да не помислите, че е в столче).
Много нервно кара жената и следващия път мисля да сляза и да й препоръчам да върви пеша като е зле с нервите, а не да се мъчи да предизвиква ПТП-та по улиците в квартала. Най-вероятно кара едното ( по-голямото) дете на у-ще ( то е 2 преки по-нагоре, т.е. мн.близо и може, и без кола да се придвижат), а другото като багаж отзад го разкарва. Не че има някакво значение, но да кара като ненормална с деца в колата, застрашавайки здравето и на моето дете ( и не само), ми идва малко в повече.
Е-и аз се оплаках  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт