СЕПТЕМВРИЙското дете,вече гука,папа и расте!

• 25 131
  • 697
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Palmirka, аз също ги давам преди предпоследното хранене по 5 капки като  deskutu - мисля, че няма проблем да се дават и на вашата възраст

# 481
  • София
Здравейте момичета,
да ви се похваля вчера правихме погачата на Йоана и по-късно ще кача снимки от нея.
Относно кърменето на обществено място ние вече сме се кърмили по пейки ,по кръчми и през цялото време на погачата вчера  Crazy .

# 482
Palmirka - и аз давам Био Гая но в комбинация с Еспумизан по предпосание на лекарката, сутрин и вечер по 5 капки Био Гая преди хранене и 3пъти Еспумизан по 15капки. Ние в началото пробвахме само Био Гая да даваме но нямаше никакъв резултат. Сега са по добре нещата. Също и слагаме затоплена възглавничка със спелта на коремчето. Абе всякакви комбинации  ooooh!

И аз да се похваля  Grinning днес Дани става на един месец, малкия ми бонбон - да е жив и здрав
а ето и една виртуална почерпка  newsm38 Wine Glass beer2 

# 483
БЛАГОДАРЯ   bouquet не мисля за званя на педиатърката ние смед 8 дни сме на теглене  и ако няма ефект ще питам, а и за сега заспива на кремчето на тате  Thinkingдаже от вчера не давам и инфакол .....

# 484
Мами от днес съм сама с бебко  Confused Трудничко си е  Tired Това безсъние е много съсипващо+колики и трудно заспиващо бебе  Sad
Нямам време да си сложа нещо за хапване и ходя като надрусана.Сигурно при много от вас е така,но аз още не мога да се адаптирам.
И все пак си гледам и му се радвам на малкия сладур  Heart Eyes

# 485
Мами от днес съм сама с бебко  Confused Трудничко си е  Tired Това безсъние е много съсипващо+колики и трудно заспиващо бебе  Sad
Нямам време да си сложа нещо за хапване и ходя като надрусана.Сигурно при много от вас е така,но аз още не мога да се адаптирам.
И аз от днес съм самичка с малката, но даже успях да пусна прахосмукачка тя плака но не от шума а почти накрая, за да я взема  Hug.Даже две перални пуснах, папках докато я  ooooh!кърмих с лявата ръка окапах аз, но детето остана чисто  Joy сега даже мисля да полегна, че тази нощ не спах.   bouquet

# 486
  • Пазарджик
MIMSAT, благодаря за подробното обяснение. И аз опитвам подобна поза, но малката е настрани, а не по коремче. При поставяне на корем няма ли проблем при поглъщането на млякото?
Да пусна и аз едно линкче за пози - намерих го като псунах търсачката за австралийска поза

http://breastfeeding.org.ua/how/position.html

Giada,

този линк наистина е чудесен. Има доста пози и са обяснени добре.

Повечето бебета нямат проблем да сучат догато лежат върху майките си. Може би сте чували, а дори и виждали клипчета в нета, че ако току що родено бебе се постави върху корема на майка си, скоро то само започва да лази нагоре към гърдите ѝ и засуква само. Тогава всъщност лежи именно с коремчето надолу, но нямат никакъв проблем с това. Все пак ти сама ще усетиш и разбереш, дали тази поза ще е удобна за вас. Може да направиш малки модификации, така че да се чувствате добре и двете.

...
ЛЛЛ, моля за коментар - на зълва ми преди 2 години (ние родихме с 2 седмици разлика през 2008) един мамолог от Вита й беше препоръчал да си вземе ампула окситоцин и да сложи памучета в носа - така окцитоцина бързо минавал в организма и помагал за разнасянето на бучките.
Предния път с Лора си слагах така окситоцин, сега пак си сложих.
Иначе сега не знам кое от всичките неща помогна де  newsm78

В смисъл - молбата ми за коментар е - ако мислите че това ще помогне, да знаят и другите мами...

Здравей v_spasova,

чувала съм за предписван от лекари окситоцин в такива ситуации. Действието му е, че кара мускулните клетки да се съкращават и да изстласкват кърмата надолу към зърното. При всички положения може да се каже, че действието на изскуствено внесения окситоцин не е толкова силно, колкото на естественно отделящия се при физическа стимулация на зърната (при сучене от бебето) или прихологическа (например когато майката мисли за бебето, чува го да плаче или го гледа).

Друго като коментар не мога да кажа, освен че всяка намеса в крехкия хормонален баланс (особено след бременност и раждане и по време на кърмене - хормоните просто се побъркват, знаете) е добре да става само при необходимост и задължително след консултация със съответния специалист лекар.

Иначе зелето наистина може да помогне в такива ситуации - само е добре да се внимава с него и да не се прекалява, защото може да доведе до обратния ефект - намаляване на кърмата.

...
mimsat Много ти благодаря за отговора. Като си правя компрес и и дам да суче бучките почти изчезват но като ми се напълни гърдата пак наново се появяват и така.Ще си го купя тоя лицетин,да пробвам.
...

Kalinastamatova,

сигурно е много досадно отново и отново да се връщат тези бучки. Имам въпрос - когато бебето изсуче гърдата, напълно ли я изсуква или остава още малко? Ако не успява да я дренира добре, може да не успява и да разкара добре бучката. Мислиш ли, че ако след кърменето направиш затопляне и масаж на мястото с бучките и след това изцедиш още, може да има по-добър ефект?

Ще се радвам да споделиш и дали усещаш действието на лецитина при теб.

# 487
И аз от днес съм самичка с малката, но даже успях да пусна прахосмукачка тя плака но не от шума а почти накрая, за да я взема  Hug.Даже две перални пуснах, папках докато я  ooooh!кърмих с лявата ръка окапах аз, но детето остана чисто  Joy сега даже мисля да полегна, че тази нощ не спах.   bouquet

Направо ти  завидях  Embarassed Ние сме постоянно на ръце иначе не спи  ooooh! и съответно мога само да ползвам лаптопа  Crazy Друга дейност ццццц

# 488
brilliant,  браво за всички усилия, които полагаш и упоритостта да кърмиш! Ще започна с малко сметки – твоето бебе е 3.4 кг сега нали? Средно бебетата имат нужда от 180 мл на килограм тегло, което за вас прави 612 мл за денонощие. Няма голямо значение дали бебето ще приема по 90 мл на 7 хранения или по 60 мл на 10 хранения, общото количество е едно и също. Но като се има предвид, че бебенцето е на 25 дни и стомахчето й е малко, то едва ли може да изяде 90 мл на веднъж. Т.е. съвсем нормално е, че бебето е изяждало по 40 или 60 мл на кърмене и в случая моятата препоръка е да започнеш да предлагаш по-често хранене, още повече че сама си забелязала, че това е и желанието на бебето, особено в следобедните часове. С по-честото кърмене (може и на 2 часа) ще се стимулира и производството на кърма, защото най-силният фактор за увеличаване на лактацията е честото изпразване на гърдата.
Тази неспокойност в следобедните часове е много характерна за бебетата и може да се дължи на много неща – както преумора от дена, така и желание да с „запасят”  с достатъчно кърма, за да изкарат по-дългите часове сън през нощта. Но каквато и да е причината, в повечето случаи кърменето ги успокоява и им помага.
Само за справка ще ти кажа че в рамките на 1 час в гърдите се синтезира 70% от общия им капацитет, така, че е достатъчно да има и 1 час пауза между кърменията или между цеденето и кърменето, за да си спокойна, че бебето ще се нахрани.
Не мисля, че е добра идея да храниш с шише, за да следиш колко изяжда бебето. Тук опасностите са основно две – по-малката е, че помпата не стимулира толкова ефективно гърдите, колкото сукането на бебето, но по-голямата е, че бебето може да привикне към по-различното хранене с биберон и това може да наруши добрите й умения да суче. Пишеш, че в началото си следяла по колко изяжда на гърда, предполагам ,че имаш кантарче. Би могла и сега да следиш за няколко дни колко общо изяжда за едно денонощие и щом си близо до средото за нейните килограми, значи всичко е ок.
Може да опиташ за няколко дни да сгъстите кърменията, за да видиш как ще ви се отрази – колко ще изяжда бебето за денонощие и как ще се повлия количеството мляко, което имаш. Сигурно ще ти се стори, че в тези дни няма да правиш почти нищо друго, освен да кърмиш, но този интензивен режим е временен. Може да се опиташ да използваш това време и като почивка за себе си – с книжка, с дистанционното или дори просот подремваща на леглото Simple Smile

# 489
Palmirka, това, че изпитваш такива силни болки по време на кърмене не е нормално и наистина трябва да потърсим причината, защото едва ли можеш да издържиш много. По това, което описваш, разбирам, че проблемът е механичен (раните и сцепванията). В повечето случаи това наистина се дължи на неправилна поза. Предполагам, че си чела и гледала клипчета, но все пак ще повторя – важно е бебето да е близо до теб през цялото време на кърменето, за да не „виси” на гърдата, ако например след 10-тина минутки ръцете ти се изморят и без да усетиш ги отпускаш надолу. То тряба отваря широко уста и да захапва и част (възможно най-голяма) от ареолата, а не само зърното.
Има и една друга възножност – понякога, когато майкте се оплакват от такъв непрестанен дискомфорт по време на сукане се оказва, че бебенцата имат къса юздичка. Това не е нещо необичайно и се случва често – ципата, която „държи” езичето отдолу е малко по-къса и не му позвалява да се движи добре. Дали важия педиатър не е споменал нещо за това?
Ето една снимка, която показва, как може да изглежда късата юздичка:
Това може лесно да се коригира и след това болките при кърменето изчезват почти веднага.
За сега можеш да опиташ с каучуковите зърна, те не винаги решават проблемa, но не пречи да опиташ - може да са вашето решение. Пиши как се чувстваш с тях, има ли подобрение?

# 490
  • Пазарджик
Здравейте маминки!
Не знам как успявате да следите форума, при мен няма свободна минута.
Aila, Mimmsat, secret girl, имам нужда от съветите ви отностно кърменето.
Бях разказала за своята драма по-рано. Aila, благодаря ти за отговора, сега да продължа.
Александра се роди 2,850 на 15 септември. Преди точно 3 седмици ни изписаха 2,810кг. В момента бебето е на 3 седмици и половина, на 25 дни и тежи около 3,400кг.
Започнах да я кърмя още в родилното, но не се цедях редовно, за да не предизвикам свръхлактация. Няколко дни по-късно кърмата ми намаля (или поне на мен така ми се струва) и от тогава е все така. Пробвам всякакви методи, за да увелича количеството, но нещо не ми се получава. Не ми се смейте, но ям орехи, пия вода в промишлени количества, сок от моркови, бирена мая, Омега 3-6-9 мастни киселини и коластра от крава на таблетки.  
Храня бебето на около 3 часа средно 7 пъти в денонощие, т.к. през нощта прави малко по-дълги паузи. Тя яде сравнително бавно и често заспива на гърда. Отначало я претеглях преди и след всяко хранене, за да установя точно какво количество изяжда, но всеки път, когато виждах, че е изяла 40 или 60 гр. например, изпадях в истерия, че кърмата ми е малко и не мога да си нахраня детето. Преди седмица спрях да я меря, за да си спестя част от нервите.
През нощта бебето се буди 1 или два пъти в зависимост от това колко и кога е яла за последно вечерта преди нощния сън.
Аз се изцеждам след почти всяко хранене. Проблемът е в това, че се храним от 45 минути до час, след това я уригвам и докато я приспя (ако изобщо успея, т.к. не спи много) вече са минали 1,5-2 часа от началото на храненето. Изцеждам се чак тогава с притеснението, че няма да има достатъчно време до следващото хранене да се събере достатъчно количество кърма и понякога точно затова пропускам цеденето.
Ето как протича един наш ден:
Обикновено, сутрин в 7, след като бебето се е нахранило само от едната гърда, изцеждам от двете общо около 80-90 мл.  В 10 ч. бебето яде от двете гърди и често пъти след това спи спокойно . В 13ч. я храня от двете гърди, но след това бебето остава неспокойно, плаче и не може да заспи. Често пъти и давам да си похапне от гърда след около 1,5-2 часа от началото на последното хранене и чак тогава се успокоява. От 16:00ч. нататък я храня и от двете гърди, но явно количеството значително намалява, защото детето плаче неистово, дере се, гласа и дори преграква. Понякога я дохранвам с изцедената от сутринта кърма или в редки случаи с АМ, ако е изяла изцеденото на някое от предишните хранения. Ако не я дохраня, мислейки си, че проблема е в коликите, а не в глада, детето реве до посиняване и накрая заспива от умора точно преди часа за следващото си хранене и от там нататък режима съвсем се разбива. Сигурно е странно, но аз наистина не мога да различа кога и защо плаче, от глад от колики или от нещо друго.  
Въпросите ми са: Какво количество средно трябва да изяжда бебе на 25 дни (т.е. през четвъртата седмица) и какво е количеството кърма за едно денонощие, което трябва да се приема?
Днес реших да се изцеждам преди всяко хранене и да и давам изцеденото, за да видя колко кърма произвеждам за едно денонощие. Сега се цедя на три часа. Въпросът ми е: ако се цедя на всеки 2 часа ще увелича ли лактацията и  има ли сериозна опасност бебето да откаже да суче от гърдата след хранене с шише в продължение на 2-3 дни.
Имам и още въпроси, но бебето реве и сега ще спра до тук. Предварително ви благодаря!

Здравей brilliant,

усещам че си малко объркана. Предприела си много добри мерки, за да поддъжаш лактацията си. И явно се виждат резултатите - за 25 дни Александра е наддала поне 590 гр., а най-вероятно е повече, тъй като наддаването за първия месец се гледа от най-ниското тегло - не от рождненното, не от изписването, а от най-ниското.

Бебетата са уникални същества и всяко има различни нужди. Може би Александра е от тези бебчета, които обичат да сучат повече и да стоят гушнати при гърдите на мама по-дълго време. Което е напълно разбираемо - бебчетата обичат да усещат мириса на мама, да се гушкат, да се притиснати и натясно, да чуват ритъма на сърцето на мама и нейния глас - това ги успокоява, чувстват се сигурни като в утробата. За това има бебета, които обичат да прекарват повече време на гърдата, не само за да си набавят нужното им количество кърма.

Именно, защото са различни, всяко бебе има нужда от различни количества кърма. Може да се каже, че обикновено бебетата на тази възраст поемат между 590 и 900 мл кърма на ден (средно се смята около 750). Може би ще ти е интересно да прочетеш тази статия -  От колко изцедена кърма се нуждае бебето ми? Може би е добре тук да се спомене, че обикновено бебетата изсукват повече кърма, отколкото може да се изцеди с помпа.

Питаш, дали ако цедиш на 2 часа, лактацията ще се увеличи - да, в повечето случаи, това би помогнала за увеличаване на количествата кърма. Същото действие, че дори и по-добро, има ако се дава на бебето да суче по-често, дори и винаги когато пожелае, независимо дали е гладно, жадно или просто има нужда от успокоение. Обикновено на тази възраст бебчетата имат нужда от по-често сучене по различни причини (8-12 пъти на ден в повечето случаи). Ако се притесняваш, че кърмата ти намалява и че на Александра не ѝ стига в момента кърмата, може би ще искаш да вкараш още 2-3 допълнителни кърмения. По този начин допълнително ще стимулира гърдите да произвеждат повече мляко, а и има голяма вероятност да поема повече.

Голяма част от бебчетата, които по една или друга причина приемат кърма или друга течност с шише, често се объркват и започват да отказват гърдата. Вероятно има доста различни причини за това, но може да се каже, че основното е различния начин на сучене - участват различни мускулни групи на лицето. От шишето е доста по-лесно да се пие - млякото е там, само трябва да се направи леко усилие и то потича. Докато свалянето на кърмата от гърдите на мама и стимулирането за произвеждане на още си е тежък физически труд - не случайно на повечето бебета са им потни главичките след хранене. Именно поради това често майките предпочитат за всеки случай да дохранват / храня по алтернативни начини - лижички, чашки, спринцовки.

Разбирам, че в момента може би имаш чувството, че кърменето продължава почти без прекъсване и само това правите. Но с течение на времето Александра вероятно ще стане експрет в сученето и ще започне много по-бързо да поема количествата, които са ѝ необходими. Трябва малко време, търпение и спокойствие, докато нещата влязат в релси. Ще има няколко изкачвания (например скоковете в растежа, когато майките имат чувствата, че бебетата са закачени за тях и само сучат, но това е защото е нужно да увеличат количеството кърма и да го нагласят спрямо текущите им нужди), но обикновено ако мама е спокойна, уверена и се вслушва в бебето си, нещата минават бързо и без много трудности. Колкото и да ни е странно, децата са изключително умни и знаят от какво имат нужда и как да го получат, стига възрастните да не им пречим толкова много (може би защото инстинктите им са все още толкова силни и необременени).

Вие с Александра се справяте чудесно.

# 491
Здравейте от нас  Hug . Ние днес си направихме погачката. Бях си поканила няколко приятелки и беше много хубаво. А преди това сутринта с таткото и бебето бяхме на църква да ни четат молитва. И така вече сме голеееееееееми на 40 дни  Mr. Green .

TaniaDanaia
, я кажи каква доза от Лефакс даваш на бебето. На мен ми го донесоха, само че от Чехия, но е същия, обаче не знам каква доза и по колко пъти на ден да го давам.

# 492
Здравейте,

влизам само да кажа здрасти и да ви пожелая лек ден  Rolling Eyes по-скоро вече лека вечер - по-малко колики и повечко сън за мамите Hug

ние сме добре, но нямам много време да пиша, едва смогвам с всичко ooooh!
вече оздравявам и съм по-добре, а на Андреа май се размина само със сополки и сега ги борим и тях, че се дави и прокашля от  нослето.
Чаках с нетърпение да оздравя за да дойде пак консултантката по кърмене, че съвсем ми изяде зърната това дете, няма оправия свикнала е да суче плитко и имам чувството, че и кърмата ми намалява от това сукане #Crazy, иначе доки ни премери и сме качили около 350 гр. за 15 дни, но ми каза, че очаква повече от нас, но нямах сили да споря с нея си спестих коментарите за да не спорим пак за дохранването

целувки от нас Heart Eyes

# 493
Здравейте, мами.
Ние тъкмо се връщаме от консултацията на първия месец. Мартин е станал 4700г  (роден е 3520) и е порастнал с 3 см. Сложиха му и ваксината. Но, както предполагах е наследил моята къса юздичка, което не му пречи на сукането, де. Но за да му спестя проблеми с говора и целувките в бъдеще ще трябва да му я резнат  Sad
Въпрос към мъжките мами - какво правите с пишките - заголвате ли, как и по колко...?

# 494
Щица на мен ми казаха за пишлето му да не го пипам преди 5-тия месец.

а съм чувала че като стане 2м трябвало да се заголва полека полека.
и аз не знам какво да правя ама моето педи е категорична да не го пипам още  Thinking

мами по колко мл на ядене хапват вашите бебета?
аз му правя мляко 120мл като винаги остава по 10-20  грама
а иначе наддава по 50грама на ден. не искам да го насилвам да си изяжда всичко ама да не му е малкко хапването ?

Общи условия

Активация на акаунт