Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 119
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
започвам да чета

# 361
  • София, св. Троица
Froh, благодаря за съвета, аз толкова бавно захранвам, основно заради моя мързел де, та не знам кога ще стигнем до месото. Системата наистина е страхотна, но трябва да се измисли сустема за справяне със страха на майките Praynig накратко казано бебето се справя добре за разлика от майка му  hahaha
Все още му държа някои неща, за други, като банана например, го хваща за обелките и се опитва да си набута възможно най-голямо парче. Снощи налапа обелките от зор  Joy Днес си хапна авокадо, аз му го държа а той ми дърпа ръцете към устата си и явно ми казва :" Абе ...дай ми го това парче де, какво ми го дърпаш от устата.." Същевременно като му намачкам нещо в купичката и започва да бърка вътре да загребва и стиска, докато манджата излезе между пръстите, но не се сеща да си сложи в устата.
sinq pti4ka, като отхапе по-голямо парче си поемам дълбоко въздух, стискам зъби и повтарям "дъвчи, дъвчи, дъвчи"......другото което правя е да ям заедно с него  - заставам пред него и дъвча много шумно и с почти отоворена уста, изключвам телевизора, за да не се разсейава и да гледа само мен....
Ох ще получа разрив на сърцето, особено като прочета, че някой е бъркал с пръсти в устата.....но ще се справя, стискам си палци  Praynig Peace

# 362
  • T"A
Бисквитките на esma вече се приготвят от няколко майки, които нямат нищо общо с този форум, даже не знаят български  Laughing Мъжът ми черпи познати наляво и надясно и гордо отбелязва, че жена му ги прави за детето, и по заявка раздава рецептата  Mr. Green

Направих още едни бисквитки - от смлени на брашно овесени ядки (ок. 50 гр), кърма (20-30 мл) и стафиди (черни, 1 непълна шепа, смлени с пасатор). Бебето предпочита бисквитките от елда и ябълка, но и тези от овесените ядки не ги отказва.

Любимото ястие на малкия е омлет от жълтъка на яйцето със спанак. Не е за вярване, но за първи път нямаше и трохичка паднала храна на земята  Mr. Green
---
ЖужуHug Като ти прочетох поста, накупих манадарини и Йойо също много им се радва!
---
За много години на всички! Желая много добър апетит през Новата година  People Santa

# 363
Момичета, не съм ви забравила, просто се посветих малко на едни новогодишни близнашки каузи. Дано всичко завърши със щастлив край. Още утре ще се опитам да отговоря на въпросите ви!  Hug

# 364
Имам въпрос към тези, които притежават книга на Рапли или имат информация: намирам две книги тази и тази. Каква е разликата между двете книги, знаете ли?

# 365
angelv, ще поръчваш ли скоро книга? Или друг ако прави поръчка скоро, може ли да поръчате един екземпляр и за мен, моля! (така може да поръчаме двете различни книжки и да обменяме).

Авокадото не се прие особено въодушевено (даже никак), след няколко дни ще пробвам отново. Ябълка давам сурова, твърде малко й обръща внимание и на нея. Бананът е нещото, което наистина се държи в ръка и се яде целенасочено и осъзнато. (тези дни се надявам да се сдобия с домашни дворни морковчета и ще ги сваря)
Най-малките бебета, като моето, на 6 месеца, как ги слагате да седят удобно? Крум подпрян седи, но на стола, който имаме се "пинка" на всички посоки и му е трудно да се фокусира върху продуктите. Засега го държа в скута си, и се насочва директно към чиниите. Но много по-голямо "мазало" става така  Crazy

# 366
Да, ще поръчвам, но ако се спра на по-старото издание има вероятност да го поръчам в Киндъл версията. Ако ще е книга няма проблем да ти поръчам и на теб. Надявам се да пише някой, който има впечатления от двете книги, за да ми помогне да реша. И разликата в цената не е малка  newsm78.

# 367
  • T"A
Имам въпрос към тези, които притежават книга на Рапли или имат информация: намирам две книги тази и тази. Каква е разликата между двете книги, знаете ли?

Даже не знаех, че съществуват тези два варианта - може би просто едното е преиздадена версия?  Thinking
Аз имам тази и тази. Като човек, който готви, мога да кажа, че книгата с рецепти не ми е много полезна. Може би, ако здравословната кухня не ми беше позната, бих намерила повече полза от рецептите на Рапли  Peace Книгата с основните положения на метода намирам за приятно и полезно четиво  Grinning

offioly[b\], подпри го с възглавничка, за да е по-стабилен Wink

# 368
  • София
Ето ни и нас.

Искам да попитам Фата - според таблицата за въвеждане на храните овесените ядки са дадени препоръчително в 10ти месец. Аз съм й давала на няколко пъти с плодово пюре, когато не съм разполагала с пресен хляб (бял такъв, с малки изключения и Добруджа...). Каква е причината за овеса да е по-късно, ако детето не е правило реакции към храна, както и към глутен до този момент (дай, Боже, и нататък да е така...  Praynig)

За книжките - нямам наблюдения. Имам позната, която има книга, но кой от вариантите е, не знам.

# 369
nikolovi, сега погледнах, че поред таблицата на първа страница за пълнозърнестите пише 10м., може и малко да съм подранила, но моето човече рядко хапва по-големи количества и затова, действам малко по-смело, а и честно казано нямах на разположение друго качествено брашно.

Пропуснах да кажа, че и аз давам мандарини, макар и не много често и много се харесват!

# 370
  • T"A
Пълнозърнестите са по-трудно смилаеми и могат да попречат доброто усвояване на желязото, за това препоръчват да се изчаква с тях и първоначално даваме бял хляб/продукти от бяло брашно  Peace

# 371
  • Пловдив
Здравейте! И на нас скоро ни предстои да се захраним. След провала с класическята схема за захранване с голямата ми дъщеря, се надявам, че този път похапването ще носи удоволствие на малката ми рожба  Rolling Eyes

# 372
  • София
Пълнозърнестите са по-трудно смилаеми и могат да попречат доброто усвояване на желязото, за това препоръчват да се изчаква с тях и първоначално даваме бял хляб/продукти от бяло брашно  Peace

Мента, мерси. Надявам се да не съм я затормозила много, ама... вече е минало. В следващите седмици ще караме само на хляб значи  Peace
А мислите ли като попорастнат дребните и са опитали достатъчно неща, да ги записвате на кухня? Или ще отделяте от вашите манджи, без подправки?

# 373
Първо добре дошли на новите попълнения, радвам се, че толкова много дечица имат възможност да се хранят самички. Simple Smile Успех на всички нови мъници в новото начинание!

offioly, кога ти честитихме новото бебе, кога вече захранваш Crazy Как само лети времето! Чудесно е, че следваш най-вече майчиния си инстинкт. Това, което ми харесва най-много в тази вид захранване е, че няма строги "правила" и "схеми", оставено е много пространство и за самите бебета и родители.  Simple Smile ;
Авокадото не се прие особено въодушевено (даже никак), след няколко дни ще пробвам отново. Ябълка давам сурова, твърде малко й обръща внимание и на нея. Бананът е нещото, което наистина се държи в ръка и се яде целенасочено и осъзнато. (тези дни се надявам да се сдобия с домашни дворни морковчета и ще ги сваря)
Най-малките бебета, като моето, на 6 месеца, как ги слагате да седят удобно? Крум подпрян седи, но на стола, който имаме се "пинка" на всички посоки и му е трудно да се фокусира върху продуктите. Засега го държа в скута си, и се насочва директно към чиниите. Но много по-голямо "мазало" става така  Crazy

Ябълката е малко твърда сурова в началото на захранването. По-добре е да минеш резенчетата малко на пара докато поомекнат. Peace
В началото може да закрепваш бебето с възглавници, за да може да седи изправено, някои столчета дори имат нещо като каишки за закрепване на бебето.  Simple Smile

fata ®, благодаря за линка. Ще се опитам в скоро време да се възползвам от него.
Споменаваш за маслини и ми напомни, че от известно време се каня да попитам мамите с повече опит и в частност теб, на каква възраст за първи път предложихте маслини на децата? В моето семейство маслините са любима храна и доста често присъстват на масата. Та се чудех кога е подходящо да ги предложа на моята госпожица - разбира се в по-безсолен вариант и без костилките.

froh, трябва да си призная, че въобще не помня кога съм предложила маслини  Blush Предполагам, когато започнаха да плюскат паста с доматен сос Mr. Green Някъде след 8-9 месеца сигурно  newsm78 По принцип единствения проблем с маслините може да е, че са много солени, ако са безсолни няма проблем, даже късържат полезни мазнини Peace
И разбира се, без костилки!

Здравейте Simple Smile
Забелязвам от 2 дена, че когато дъщеря ми отхапе по-голямо парче и аз се опитам да го извадя от устата ѝ, тя стиска здраво за да не позволи това. Взех да се притеснявам да не стане така, да не успея да го махна от устата ѝ, или пък тя да се опита да глътне по-бързо щом ме види, че я пипам  по устата и да се задави Confused При вас случва ли се подобно нещо? По принцип не се намесвам, но когато видя, че отхапва голямо парче няма как да не бръкна в устата ѝ и да го извадя  ooooh!

sinq pti4ka, няма нужда да бъркаш в устата на детето, така само го стресириш и сама виждаш реакцията. Peace Децата просто изплюват по-големите парлченца, които не успяват да сдъвчат, трябва само да бъдат оставени да контролират сами процеса. Сигурно сърцето ти трепва при всяко по-голямо парченце, но бъди спокойна и ще видиш, че детенцето ти само ще ти покаже, че няма нищо страшно.  Simple Smile

Ето ни и нас.
Искам да попитам Фата - според таблицата за въвеждане на храните овесените ядки са дадени препоръчително в 10ти месец. Аз съм й давала на няколко пъти с плодово пюре, когато не съм разполагала с пресен хляб (бял такъв, с малки изключения и Добруджа...). Каква е причината за овеса да е по-късно, ако детето не е правило реакции към храна, както и към глутен до този момент (дай, Боже, и нататък да е така...  Praynig)
За книжките - нямам наблюдения. Имам позната, която има книга, но кой от вариантите е, не знам.

Малини, таблицата не съм я писала аз, но може би причината е, че овесените ядки се водят "пълнозърнести" и са по-трудно смилаеми, а не заради опасност от алергия. В холандския сайт има една доста подробна (и доста дълга) статия за алергиите, от която превеждам един пасаж:

При 2-3 % от децата в кърмаческа възраст се появяват хранителни алергии. При кърмените деца този процент спада до 0,5%.
Между 5 и 15% от децата са предразположени към "алергия" като например екзема, сенна хрема или астма.  Ако единият от родителите или роднина по първа степен страда от тези алергии, шансовете за детето се увеличават на 20-40%. С двама роднини по първа степен с алергия процентът нараства на 40-60%. Ако и двамата родители имат един и същ вид алергия, рискът се увеличава до 50-80%. Децата, които са кърмени най-често са алергични към кравето мляко, яйца или соя. Тези, хранени с АМ най-често може да страдат от алергия към краве мляко и / или соев протеин.

В този смисъл глутенът не е сред най-алергизиращите неща, особено пък когато няма фамилна обремененост и при кърмените деца. Пък и ти вече на практика си го въвела  Simple Smile

А вие по колко време държите малките да се хранят? Никола си осмуква коричка около 5 най-много 10 мин и след това вече започва да се върти и да се опитва да слиза от стола . След като не му е интересно вече го свалям от столчето

А ако му предложиш нещо ново не се ли заседява повече?  Simple Smile Всъщност няма накакво "време", което децата трябва да прекарат на масата. Докато се наядат и докато им е интересно е ОК, по-лесно ще е за родителите ако остават на масата докато приключи вечерята обаче  Flutter

angelv , в нета също има много информация за метода на Рапли, даже и неин сайт.

http://www.rapleyweaning.com/

и форум:

http://www.babyledweaning.com/forum/

някой тук в темичката беше открил и интересен блог:

http://babyledweaning.blogware.com/blog

А пък мандарините стават още по-забавни, когато дечицата успяват на ги белят сами, опитайте!   Grinning

# 374
Привет,
зачетох се в тази книжка в amazon (в първите глави, които са достъпни там), загледах се днес в бебето си, и май Видях!  Mr. Green Той като че ли не е напълно готов все още да хапва сериозно.
Ето показно  Mr. Green
Всъщност, той доста добре седи сам.
Преди заснетия момент доста си игра с парчетата, но като че ли не иска изобщо да си ги слага в устата; но пък си смуче, когато му подам. След това му омръзна и го свалих Simple Smile
Мисля да продължавам да му предлагам разни неща всеки ден, нищо, че повече играе с тях, отколкото да ги опитва.
Да давам ли по няколко дни едно и също, както при класическото захранване, или мога всеки ден различно?

Общи условия

Активация на акаунт