Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 174
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
Рецептата е на стр.20  Peace

# 391
  • На топло...
И ние тук Hug!

Захранваме се след навършени шест месеца, с показани признаци на готовност.

Боян е второто ми бебе, което опознава света на "истинската манджа" по този начин - на 2. януари с първа храна банан. Интересно му е, но дотам. Има я за алтернатива на всички прекрасни предмети, въргалящи се наоколо и готови за физико-химичен анализ Laughing...

Йоши за разлика от него беше леко ненаситен, много доволен и целеустремен дъвчеше прекрасно от първия път и без зъби Flutter Party. Докато те се появят минаха 3 месеца и половина, а той беше опитал много неща.

Яни е с едно зъбче и днес ме "заплю" с парче банан, така че си остана с него... или по-скоро без него Mr. Green. Гледа ме нахилен в очите, оформя устата на О и звучно изстрелва едно "Пу", парченцето хвръкна на 15 см. разстояние Joy! Такова нещо не съм очаквала от шестмесечно бебе Heart Eyes...

# 392
nanunana, добре дошла!  Hug

След като така сам хапва съвсем миниатюрни хапчици, не пречи да му давам всеки път, когато пожелае, нали така? Примерно на обед като седнем на масата и следобед? (То така ще се окаже дори по-лесно, отколкото си мислех  Crazy)

Да, не пречи.  Simple SmileБих давала обаче една и съща храна или вече въведени неща следобеда, защото се препоръчва новите храни да се въвеждат в парвата част на деня  Peace
Страхотно, че малкия похапва така сладко!

Благодаря за отзивите за книгата. fata@, значи ли това че мога да мина без книга? В интернет няма кой знае колко информация по темата, може би защото методът е сравнително нов. Сигурно, както offioly казва, е много по-лесно отколкото си го представям и няма нужда да изчитам фермани  Thinking. Недоверието, което срещам от околните, с които съм споделила намеренията си, даже и откровеното неодобрение от някои, ме прави леко по-страхлива. Тъй като имам пълната подкрепа на таткото обаче няма да се поддам и ще захранвам по този метод  Peace.

Ами аз захраних без книга  Blush Докато се наканя да я поръчам и дойде време да започвам, а и информацията в интернет ми се стори доста надеждна. Има и доста хубав форум за метода на холандски и четях и там  Simple Smile Филмчетата на Оливиер, който се храни сам (тогава имаше само тези) също ми бяха достатъчен нагледен материал.
Но пък нямах баби наоколо и скептични педиатри  Rolling Eyes Щом таткото те подкрепя карайте смело, все пак вие решавате кое е най-добро за детето ви.  Naughty

fata,  благодаря ти много за линковете   bouquet
Относно превода на информацията за алергиите исках да попитам нещо. И двамата с мъжа ми имаме поленова алергия, което според дадената информация означава, че има риск между 50% - 80% Малчо да също развие алергия  Sad Понеже тези дни мисля и аз да започвам със захранването, се чудя дали да въвеждам по една храна на седмица или мога да го давам малко по-свободно  newsm78 Има ли нещо писано по този въпрос във холандския сайт, от който си дала превода?

В случая, не мога да разчитам на нашата педиатърка за адекватна информация по този въпрос. Тя ме натиска от 3 месеца да захранвам, въпреки че изрично съм и казала, че с в семейството ни има фамилна обремененост от алергии.

Ами съвсем като профан мисля, че детенцето ви има по-голям риск да развие поленова, а не хранителна алергия  newsm78 Имал ли е досега някакви проблеми? Предполагам си чела пояснението в края на схемата за захранване в случай на алергия:

Добре е да се въведат по-късно: ягоди, домати, киви, свинско месо, цитрусови плодове, шоколад и подправки. Препоръчително е това да стане след 9-я месец, след като сте въвели повечето „нормални“ храни.
След това можете да започнете с храни като риба, семена, соя и краве мляко, освен ако не е налице алергия към краве мляко или някой от другите продукти.
След 12 месеца (или в особено тежки случаи 24 месеца) може да въведете храните, за които е известно, че причиняват по-тежки реакции: яйца, морски дарове и черупчести, ядки и фъстъци.
Тази схема за захранване на здрави деца предлага един по-лек подход, в сравнение с „нормалните” схеми. Причината е, че един по-лек подход е по-добър за кърменето. Поради това и въвеждането на храни за деца с алергии понякога е по същото време, когато те се въвеждат и за деца без алергии.

Пускам ти и линк към статията на холандски за алергиите, може би с някой от интернет преводачите ще успееш да разбереш голяма част от написаното.

http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/allergie/voedsel-1.html

При всички случаи ако имаш съмнения и имате някаква фамилна обремененост най-добре ще е да се посъветваш със специалист, все пак не са неща, за които можеш да се довериш изцяло на форума.  Peace

# 393
  • На топло...
Добре заварила, Фата Hug!

За алергиите да се включа, че ни беше болна тема с братовчедчето.
В моята книга на Gabi Eugster, която е консултант на ЛЛЛ и инженер по хранителни технологии, пише, че се унаследява единствено склонността към алергия, а не видът, така че е важно да се внимава какво кога се въвежда. Ако родителите имат поленова алергия е възможно детето да няма проблем с полени, но да речем с прах или храна, или нещо друго - химикали примерно Peace.
Ето книгата:

Дано съм била малко полезна Peace.

# 394
nanunana е права! Онаследява се склонността към алергии и реакции Peace
Като че ли никъде не видях да коментирате ананас от консерва Thinking, а ананаса си присъства в бебешкото меню. Може и да пропускам, ако вече сте го коментирали Embarassed Фата, кога може да се даде?
Ние за момента сме пас след първото ни осмикано морковче преди два дена. Ще се включа с ново предложение, вероятно ябълка, след десетина дни

# 395
Kabiv, става въпрос за пресен ананас. В консервирания обикновено има много захар.  Simple Smile Но така или иначе според схемата ананас може да се дава след годинката, тъй че ако не се прекалява с количествата и захарта няма да е голям проблем.  Peace

За алергиите да се включа, че ни беше болна тема с братовчедчето.
В моята книга на Gabi Eugster, която е консултант на ЛЛЛ и инженер по хранителни технологии, пише, че се унаследява единствено склонността към алергия, а не видът, така че е важно да се внимава какво кога се въвежда. Ако родителите имат поленова алергия е възможно детето да няма проблем с полени, но да речем с прах или храна, или нещо друго - химикали примерно Peace.
Ето книгата:

Дано съм била малко полезна Peace.

nanunana , благодаря ти за включването, много полезно уточнение.   bouquet

# 396
Благодаря много на всички, които се включиха по темата за алергиите.   bouquet  Аз също знам, че се унаследява склонността към алергиите, а видът им. Ще давам малко по-кротко с храните, които предизвикват алергии, иначе по-смело с останалите Simple Smile Все пак Малчо още е на изключително кърмене и се надявам майчиното мляко да му помогне да направи прехода към твърда храна по-лесен  Peace

nanunana, благодаря ти за книгата! Ще я потърся на английски, че нивото на немският ми не е толкова добро  Embarassed

Сега и аз да дам отчет. В неделя предложих морков и брокол на пара. Подадох му ги в ръчичката. Беше меко казано потресен от вкуса и на двете и ги изплю  Joy На другия ден хапвах банан и му предложих от моя. Така го засмука, че едвам успях да си го отскубна обратно. Малко по-късно пак му предложих банан, но този път му дадох той сам да яде. Отново го отхвърли. Сега правя няколко дни пауза, за да забрави за храната и мисля отново да пробвам със зеленчуци, но този път да му ги предложа от моята ръка. Ами това е за сега от нас. Simple Smile

# 397
buggy, бананите са хистаминова храна, тоест също отключват алергиите! Внимателно и с тях Confused
Фата, благодаря за отговора!

# 398
  • На топло...
Kabiv, пак в моята книжка пише за бананите като първа храна.
Хубаво е заради хистамина да се внимава с тях или да не се дават на деца, предразположени към алергии. Самият хистамин не отключва алергии, но дава реакции, които външно могат да се объркат с алергия. Т.е. може погрешно да се сметне, че детето е развило такава, а то просто да е реагирало по-чувствително Peace.

# 399
Kabiv, nanunana, мерси за коментарите  Hug

Аз бананът по-скоро го дадох като експеримент, за да видя дали Малчо изобщо отхвърля храните или по-скоро има проблем в начина, по който му се предлагат.

Някак си предпочитам да го захраня първо със зеленчуци, защото се притеснявам да не привикне към по-сладкия вкус на плодовете и да откаже зеленчуците. За това, след банана, реших да спра за 2-3 дни. 

# 400
  • На топло...
buggy-->, аз от мързел, за да проверя готови ли са, давам банан, след това минаваме на авокадо (нали е много полезно, но не сладко) и айдеее на картофите, морковите, бататите и вече другите зреленчуци, баткото ни много добре се справи, а на малкото авокадото по- му хареса Peace...

# 401
И на мен ми беше полезно да прочета за алергиите. Аз не съм алергична към храни, нито мъжа ми , но имам екземи , които все още не се знае дали са от препарати  Tired
Имам въпрос за авокадото - понеже аз никога не съм яла  Blush не знам какво трябва да е на цвят, вкус и консистенция  Rolling Eyes Не знам кога е узряло - нашето е зелено на цвят като към костилката жълтее , не е много меко .
Опитах го и не мога да го сравня с друг подобен вкус. Малкия го пооблиза, не знам дали му хареса , защото той все прави физиономии като опита нещо .

# 402
nanunana, много ти благодаря! Днес ме насочи да търся отговор на нещо, което дълго време не ми беше ясно - разликата между хистаминова непоносимост и алергия. Зарових се цял следобед в нета и мисля, че този сайт дава най-синтезирана и полезна информация (ако ви интересува) - Хистаминова непоносимост и Богати на хистамин продукти, хистаминолибератори, ДАО блокери

# 403
Добър вечер  Mr. Green

Аз направих бисквитките с овес и ябълка, днес два пъти дори! Първите няколко се изпариха в устата на Митко, и за Крум нищо не остана! Направих втора доза; направих така - първо смлях овесените ядки на брашно, за да стане фино; разбърках ги с вода до гъста каша и ги оставих за 5-6 минути, докато настъргах и смлях с робота ябълка на пюре (уж за да няма едри "трохички"), добавих и лепкавата овесена каша към пюрето, и с лъжица направих бисквитки. Вкусни са по моите (и очевидно по митковите) представи. Сега питането ми е такова - тъй като станаха мекички, да кажем като дебела палачинка, това ще затрудни ли бебето? Аз все си представям нещо твърдичко и трошливо, като бебешка бисквита, за да може да си го мачка с езика; да не се задави с някое по-жилаво парче?
Иначе мисля да пробвам с банан вместо ябълка, също с круша и тра-ла-ла прочие.

nikolovi, авокадото трябва да е меко като масло, да може буквално да се маже на филия; не трябва да е твърдо като краставица (значи е зелено); когато го хванеш, трябва да е леко меко под кората, и когато го срежеш на 4, да можеш да отлепиш кората без много усилие (не да се чупи); зеленото авокадо е  Sick  Традиционно тук продават зелени неузрели, затова аз ги държа 3-4-5 дена, докато омекнат  Peace (лично предпочитам салата от ситно нарязан домат и авокадо, с лимонов сок и копър).

# 404
Моят Борис май не е готов за захранване Simple Smile
Избутва с езиче, като преди това обръща парченцето в устата си и го изплюва бавно и на части  hahaha
Опитал е вече банан, ябълка и картоф. Утре ще опитам да му дам авокадо и може би няколко зрънца ориз. Не бързаме заникъде, но се изненадах, че не желае да яде, имайки предвид колко лакомо гледа храната, когато е с нас на масата (а това е почти винаги).

Общи условия

Активация на акаунт