Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 370
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
То си знае детето  Simple Smile

# 481
Привет и от нас! Много ми се иска да захраня беб (6 месеца и половина) по този метод  и от 2-3 седмици се опитвам с променлив успех  ooooh!
Първо той сам прояви желание към ябълка, докато хапвах и му подадох. Смука и облизва доста време. Брокола и карфиол сварени предлагах - хваща броколата, започва да я ближе и я хвърля. В първият момент е много ентусиазиран и посяга да взима, при което аз  му подавам директно в ръката, защото са в чиния и някакси сам не ги взима, а грабва чинията... Брокола може да се каже, че повече посмука. Карфиолът го изхвърли, зелен боб само хваща, държи го малко, мята с ръка и го пуска, морков също..Към банан прояви интерес и подобно на ябълката повечко "хапна". По-скоро няма интерес да взима и да опитва. От миналия месец му давам гастрокинд и имунокинд - хомеопатични таблетки с лъжичка леко разкашкани. Научи се и като види лъжичката, отваря уста и си ги мляска тях и валя из устата преди да ги погълне. Пробвах и храна така с лъжичка. Тогава е по-склонен да "дъвче", когато е от лъжичка, но след втората вече не иска.Днес му дадох круша. Първо си я хвана и започна да я ближе, а после дърпа моята ръка и от нея лапа. Крушата беше много мека, кашеста, а той успя да се задави с едно по-голямо парче (колкото боб) и повърна доста (беше сукал). В такива моменти се шашкам и отчайвам, но не ми се отказва. Чудя се дали даването на лекарства с лъжичка пречи на прилагането на baby-led-weaning. А и не дъвче, както крушата днес........   Confused
Иначе го взимам на закуска и обяд при нас, някой път в мен, друг път в кошче.  Thinking
Изцяло на кърма е.
Това е при нас. Чудя се как да продължа. Взела съм оризово и шипково брашно и се каня да правя бисквитки, макар че съм скептично настроена. Най-много ме притеснява това, че не дъвче.
 Simple Smile

# 482
Здравейте момичета, ние от няколко дни пак започнахме усилино с baby led , направихме си кюфтенца http://atilaramadan.snimka.bg/baby/atila-se-hrani-sam.565069.22164094

картофи+ царевично и елдено брашно, а днес сложихме още морков и пащърнак- стават много вкусни

и направих банички- с ориз, спанак и малко извара - направих ги колкото неговата длан , хапна си ги днес много добре- категорично отказва пак да се храни с лъжичка

утре ще направим банички с ориз, морков и праз лук Simple Smile хапва си ги с апетит, яде им олънката основно, но пък иначе няма как да изяде толкова ако вземе да боцка зрънце по зрънце ориз  #Crazy

фата исках да попитам, на каква възраст си забелязала че ядат без проблем макаронени изделия малко ме притеснява, да не се задави  newsm78 може би панделките ще са подходящи

днес си купихме ръжено и ечемичено брашно, утре ще пробваме нещо, но не съм решила още дали ще е хляб или пръчици  Whistling

а на мъжа ми хляб от  трици, много ни е любим, дали може и той да яде хляб от трици? newsm78

# 483
Ние вчера навършихме 6 месеца и по случая днес реших да я пробвам с пюре. Е, детето с такъв апетит го яде, че ми стана гузно, че сме я държали само на кърмичка досега. Но това съвсем не означава, че се отказвам от BLW. Но исках да пробва и пюре. Дано не я объркам така. Иначе следобяд хапна бананче, но пак от моята ръка, защото преди това изхвърли броколчето, моркова и парчето банан, които държах в чиния пред нея уж да ги вземе  Confused. Нетърпелива съм явно  Embarassed

Lux, много сладки снимки  Grinning.

Buggy-->, fata ®, благодаря за съветите   bouquet

# 484
lux , баничките с обикновени кори за баница ли ги правиш? Добре звучат, ще взема да пробвам и аз  Peace

# 485
Здравейте момичета, ние от няколко дни пак започнахме усилино с baby led , направихме си кюфтенца http://atilaramadan.snimka.bg/baby/atila-se-hrani-sam.565069.22164094

картофи+ царевично и елдено брашно, а днес сложихме още морков и пащърнак- стават много вкусни

Аз пък ще попитам това  как се прави, че на снимката изглеждат много апетитни Simple Smile

# 486
lux, Kabiv, много сладко си похапват вашите дечица  Heart Eyes

Да, и на мен ми е интересно как правиш топченцата. Аз все не мога да намеря подходящ начин, по който да предложа зеленчуците  Sad Малчо си похапва от моята ръка, но когато ги хване сам, ги изхвърля с някаква погнуса. Хлъзгави ли са му, меки ли са му - не знам. За сега с плодовете имаме по-голям успех. Днес цял ден похапва круши. Въпреки че и те са хлъзгави и му се изплъзват от ръцете, хапва с охота, с малко помощ от моя страна.   

# 487
Petiofski , даването на таблетки с лъжичка едва ли обърква чак толкова. Виж, редовното даване и на друга храна по този начин може да създаде объркване. Просто му дай малко повече време, за да се научи как се яде и как се дъвче и преглъща. Може би ще ти е по-лесно да слагаш нещата направо на табличката на столчето пред него, много деца се разсейват от чинийките или купичките и се заиграват тях като разбира се, най-често всичко свършва по пода  Crazy Може би ще е удачно да предлагаш храната малко повече време след ядене или дори между храненията, за да не повръща. При попадането на храна по-назад в устата се задейства точно рефлексът на гадене, който предпазва от задяване.  Peace

фата исках да попитам, на каква възраст си забелязала че ядат без проблем макаронени изделия малко ме притеснява, да не се задави  newsm78 може би панделките ще са подходящи

днес си купихме ръжено и ечемичено брашно, утре ще пробваме нещо, но не съм решила още дали ще е хляб или пръчици  Whistling

а на мъжа ми хляб от  трици, много ни е любим, дали може и той да яде хляб от трици? newsm78

Големи вкуснотии правиш!  Simple Smile

С "макароните" моите се справяха отлично във всеки техен вид  Mr. Green И нарязани спагети нагъваха безпроблемно. Най-удачни за началото ми се струват фузилите (онези спиралки), защото са и по-лесни за дъвчене. Пенне и най-различните видове "макарони" също са много удобни, защото могат да ги хващат лесно. (да не ви разказвам моите сега как си ги нанизват на пръстите като маникюр  Joy)
За хляб от трици мисля, че е още малко рано. Пълнозърнест хляб според схемата се дава след 10 месеца.  Peace

Нетърпелива съм явно  Embarassed

Май да.  Wink Нали детенцето все пак трябва да разбере, че от него се очаква да се храни само. Ако му падаваш всичко няма как да опита.  Peace

# 488
Записвам се да ви следя с едно дребно, но лакомо бебе на 6.5 месеца  Mr. Green.

Единственото, с което малечка има проблем е 'лигавото' усещане на някои неща и ми се струва, че точно тактилното усещане не й харесва, иначе няма проблем да ги хване  Thinking. Необелени резенчета ябълка или круша хваща с две ръце откъм кората и яде - но обелени само ги опипва и прави погнусени физиономии. В този сайт видях идея да се поръсва хлъзгава храна със стрита на прах зърнена закуска, но още не съм пробвала.

# 489
fata ®, Зареждам се с търпение!   
Благодаря за коментара!! bouquet

# 490

Аз пък ще попитам това  как се прави, че на снимката изглеждат много апетитни Simple Smile

само с картоф- сварявам 1 средно голям картоф, като го режа на много малки парчета, за да се свари по-бързо, като се свари размивам царевично брашно(моето е 80 % царевично 20 % елдено)с малко вода , около 3-4 с.л царевично брашно с 30-50 мл вода, знам ли колкото да се размие- след това прибавям към картофите(там водата не е повече от 100 гр), ако искате може да пасирате преди това картофите, така ставам по добре топчетата- прибавям брашното към картофите , намалям кутлона и продължавам да бъркам енергично, става една доста гъста смес- след като изстине разбирате дали сте улучили гъстота Simple Smile  ако става на топчета всичко е наред  Peace

така правех преди това каша за следобедна закуска- когато даваше с лъжичка, но просто по течно- за да станах кюфтетата трябва сместа да е гъста

а вчера прибавих допълнително- морков и пащърнак- станаха малко по лепкава., т.е не беше достатъчно гъста но пак си ги хапна- може би не е подходящо за началото, тъй като все пак са си меки и ще им се размазва между пръстите

# 491
Много хубави идеи са се появили от последния път, когато писах. Кюфтетата ще ги пробвам веднага щом намеря такова брашно, много добре ми звучат  Peace В този ред на мисли, кажете от къде купувате брашно от елда, оризово и т.н. Изевинявам се за въпроса, но аз и обикновено брашно в къщи купувам веднъж на 2 години, до сега съм го ползвала само за панировки  Embarassed
Искам да похваля оризовите макарони, за които писах преди - определено са добър вариант за захранване с ориз. Макар че са малко хлъзгави, все пак са по-лесни за хващане от отделните зрънца ориз, а и са доста по-бързи за приготвяне от бисквитите. Освен това има и царевични.

# 492
Verochka, аз купих елда от Пикадили и смятам да я смеля на брашно както беше писала esma. При диетичните храни беше.

# 493
  • T"A
В София продават брашно от елда в магазините за еко-продукти  Peace
Родителите ми (аз не съм в Бг) ми дадоха и този сайт: http://www.-spam112-/magazin/hrani/brashna/brashno-ot-elda-ola-b … uten-bio-191.html
 - излизало по-евтино да се поръча...

[Може би ще ти е по-лесно да слагаш нещата направо на табличката на столчето пред него, много деца се разсейват от чинийките или купичките и се заиграват тях като разбира се, най-често всичко свършва по пода  Crazy

Така се получава и при нас. И голямо количество, или пък много разнообразна храна също обърква малкия, направо започва да се вълнува, взима всичко в ръчички, забравя да яде и всичко отива по пода.
За чинийката - слагам храната му в негова чинийка и му давам да си вземе от нея, аз също вадя няколко зеленчука и ги слагам пред него и той си ги яде, обаче чинийката отдалечавам от пъргавите му ръчички  Mr. Green

Аз ни в клин, ни в ръкав, но всъщност се включвам, за да ви кажа, че мандарините не се перат от дрехите, ако петната са престояли. Само на едно пуловерче ми се изпраха, но на него бяха пресни.

# 494
Био брашното  от елда, което е на линк-а , който е дала  Mentha , аз го купих от Кауфланд. Ако на някои му е удобно от там, да знае  Peace Не помня колко струваше

Общи условия

Активация на акаунт