Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 364
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Mentha, благодарности и от мен!   bouquet
Чудесна идея за превода на книгата. Ако нямате нищо против, бих могла действително да попитам хората от Горичка дали проявяват интерес. Те са пълни с интересни проекти, защо да не прегърнат още един  Laughing

BTW, как се справяте с критикуващи коментари за метода. Майка ми не пропуска - "направи си му една попарка и си му дай с лъжичка", ""ама трябва и с лъжичка да го учиш, няма да яде така като аборигенче...", и подобни, че е като прасенце в копанка и т.н.  Tired

Отминавам ги или казвам, че аз съм майката и имам привилегията и отговорността да реша как да се храни детето ми.

Чудех се обаче друго - предстоят ни 2 пъти по няколкодневни пътувания и не знам дали бебето ще може да яде храната там, където ще бъдем. Ресторантска храна не ми е напълно ОК да му давам... Thinking Може да му купя авокадо, меки ябълки и круши, банани...и така да ги давам.

# 571
offioly, страхотни снимки  Heart Eyes Heart Eyes. Наистина пълнят сърцето и дават кураж  Hug!

Идеята за Горичка е супер! Евридик@ и fata ®, чудесно ще е ако се свържете с издателство, което проявява интерес! Рапли е писала, че ако намерим такова да и пиша пак и ще изпрати информация с кой да се свържат. Иначе, относно книгата, аз я попитах само за части, защото не знам колко време ще имам покрай бебчето да превеждам, а за цялата книга ще трябва повече време. Разбира се, ще пишем от коя книга е превода, автори, издателство.

Аз също искам да започнем опити на гърне от рано, срещам противоречиви мнения за очакваните успехи  Thinking Thinking. Ще пробваме и ще видим  Peace.

BTW, как се справяте с критикуващи коментари за метода. Майка ми не пропуска - "направи си му една попарка и си му дай с лъжичка", ""ама трябва и с лъжичка да го учиш, няма да яде така като аборигенче...", и подобни, че е като прасенце в копанка и т.н.  Tired

Аз досега се потих да се обяснявам защо BLW ми допада повече от хранене с пюрета, какви са ползите за детето и дали няма да се задави  Rolling Eyes. Обаче се изморих да говоря едно и също на едни и същи хора, и вече май ще е "Ами така съм решила, значи така ще е"  Crazy.

# 572
  • T"A
И аз приветствам идеята за превод на книгите  Hug Но за сега давам линкове към статиите в блога на Фата, ако някой се интересува (и на семейството си дадох, за да са информирани как и защо постъпвам така... по-точно не съм ги давала, но небрежно сложих линковете на стената си във ФБ  Wink)

Ако някой пита за лъжичката, казвам "всяко нещо с времето си", все пак, ако го хранех с пюрета, той нямаше да може на този етап да си държи лъжичката, нали? няма основание да го очакваме от него на тази крехка възраст...

Имаме една приятелка, мен не ме пита, но пред мъжа ми е поставяла въпроса "с какво този метод е по-добър от традиционното захранване", той се е опитал да и отговори, но искам да ви кажа, че така формулиран въпросът е подвеждащ и няма смисъл от обяснения на предимствата, само се разпалват страсти. Установихме, че е най-добре да се казва, че нямаме претенции, че захранваме детето си по-добре от друга майка, но това ни е пасвало, сторило ни се е подходящо за нашето дете (което в нашия случай си е точно така) и след това споделяме с какво методът ни е грабнал - самостоятелност от ранна възраст, има данни, че с този метод се постига превенция на злоядство, не ни се налага да приготвяме специална храна, а всички хапваме заедно от ранната възраст на бебето, всеки се занимава със своята си порция и т.н. Казват - да, но много цапа, от къде време да чистиш? Обаче неизбежно всеки родител минава през етап да чисти остатъци от храна след детето си...

Фата, имам въпрос към теб: как си била сигурна кога момичетата са свършили с храненето?

# 573
И мен ме вълнува въпросът с отбиването на атаките от роднините. Тук всяка моя "революционна идея' среща отпор. Мъжът ми също подхожда с недоверие, макар и да се старае да ме подкрепя. Как се справяте?

# 574
angelv, Евридик@ и fata ®, браво за инициативата по превода на книгата на Рапли  Peace

За критикуващите метода, и ние с мъжа ми постъпваме като Мента  Peace Обяснявам, че най-много пасва на начина на живот на нашето семейство и за това сме се спрели на него. Критики отнасям най-вече заради опасността от задавяне, но контрирам със следното изречение: "Малчо и с кърма се задавя, да му я спра и нея ли?"

Аз влязох да пиша, че днес предложих краставица. Вчера видях някакви био в нашия магазин и взех. Бебо я хареса и си хапна няколко парчета. Евридик@, може и това сложиш в багажа на адаша Wink

# 575
Здрасти, здрасти Simple Smile
Относно храненето с пюрета и лъжичка - то в книгата си е написано: "Храненето с пюрета не е лошо, то просто не е необходимо."
Също така е написано, че дете, хранено с лъжичка, ще се научи да дъвче и да се храни; просто с лъжичка и пасирана храна има по-голям риск да се усложни процеса на усвояване на тези умения, и за някои бебета да възникне проблем със задавяне и нехаресване на храната.

Лично за мен тази информация е пре-предостатъчна, за да спра с колебанията и с обясненията. Още повече, че когато се случва да предлагам нещо с лъжичка, никога не го натрапвам на бебето, а гледам неговата реакция; в повечето случаи Крум се взира в лъжицата, хваща я с една ръка и си я завира сам в устата, както прави и с парчетата. Не изглежда "объркан" в последствие, затова когато нямам никаква алтернаива, предпочитам да му отворя едно пюре (а и в момента плодовете са кът) или да му разбъркам една готова каша. Особено ме устройва, когато го пращам у баба му - спестявам си обясненията и (най-вече!) избягвам риска да го нахранят с нещо по тяхно усмотрение, защото имат такава склонност.

Тези дни мисля да дам месо, както е посочено в книжката - сварено или печено, на парче за смукане. Естествено, много се колебая какво месо да дам, и откъде да го взема. Иска ми се да намеря някое домашно, но и домашно да е, пак може да е лекувано и хранено с какво ли не; а и рано или късно пак ще опрем до купешките пилета.

Яйца и сирене вече съм въвела, в състава на разни домашни хлябове и питки, също и като филийка с яйце и сирене; конкретно за тези продукти вече толкова противоречива информация изчетох, и всичката подкрепена с факти и логични обяснения...  затова реших, че давам отсега, но по малко, и не в чист вид.

Кажете, цитрусите са някъде след навършени 8 месеца, нали така? И помелото влиза в тази група... а вчера такова хубаво узряло помело хапнахме с Митко, сладко и сочно, много съжалих, че нямам за Крум, но днес ще го компенсирам с манго.

Пак много се разписах. Зациклиха ми клипчетата, после ще пусна Simple Smile

Поздрави!

# 576
http://galkabg.multiply.com/video/item/86/Baby-led_weaning
 Mr. Green

PS: още едно, по-ожесточено - http://galkabg.multiply.com/video/item/87/BLW_2

Последна редакция: сб, 05 фев 2011, 16:42 от offioly

# 577
 да ви се оплача...  Sad

Опита ни днес с банана приключи със жестоко задавяне и обилно повръщане Sad
А аз дори не и го дадох сама да го държи, а контролирах отхапванията да са съвсем малки парченца. Защо стана така не знам  Shocked Sad

А иначе има такова желание милата сама да го яде тоя банан. Протяга ръчички, като види, че и давам. Не знам къде сбърках, може би ни е още рано за самостоятелно ядене?

# 578

Освен всичко, изброено досега, можеш да кажеш, че това е най-новата тенденция в захранването и така децата се научават да ядат не само самостоятелно, но и с прибори още след годинката  Sunglasses И двете неща са напълно вярни  Simple Smile

Чудех се обаче друго - предстоят ни 2 пъти по няколкодневни пътувания и не знам дали бебето ще може да яде храната там, където ще бъдем. Ресторантска храна не ми е напълно ОК да му давам... Thinking Може да му купя авокадо, меки ябълки и круши, банани...и така да ги давам.

За пътуване можеш да вземеш и нещо домашно приготвено в бурканче. За удобство съм ползвала и пюрета от по-едро смляните, зависи как ще пътувате и какви количества изяжда вече детето. Неудобството е също така, че е малко по-трудно с храненето извън къщи, все пак се цапа малко повече, няма столче на разположение... Плодовете са отлична идея, може да вземеш и някакъв вид бисквитки или екструдиран ориз, например. Краставицата, както е посочила buggy--> е също отличен вариант. Нарязана на пръчици не цапа, хидратира и е лесна за даване. Определено е хит при нашите пътувания.  Simple Smile А и нали имате винаги млако от мама на разположение   Grinning

Тези дни мисля да дам месо, както е посочено в книжката - сварено или печено, на парче за смукане. Естествено, много се колебая какво месо да дам, и откъде да го взема. Иска ми се да намеря някое домашно, но и домашно да е, пак може да е лекувано и хранено с какво ли не; а и рано или късно пак ще опрем до купешките пилета.

Яйца и сирене вече съм въвела, в състава на разни домашни хлябове и питки, също и като филийка с яйце и сирене; конкретно за тези продукти вече толкова противоречива информация изчетох, и всичката подкрепена с факти и логични обяснения...  затова реших, че давам отсега, но по малко, и не в чист вид.

Кажете, цитрусите са някъде след навършени 8 месеца, нали така? И помелото влиза в тази група... а вчера такова хубаво узряло помело хапнахме с Митко, сладко и сочно, много съжалих, че нямам за Крум, но днес ще го компенсирам с манго.

offioly , много хубави клипчета  Heart Eyes Малкия се справя страхотно! Относно месото ако намериш домашно е добре, но от друга страна детето така или иначе вече е влязло в контакт с това, което ти си яла през бременността и чрез кърменето в месеците след раждането, та и досега, а ти не ядеш винаги домашно месо  Naughty
Цитрусовите плодове, според схемата се въвеждат на 9 месеца.  Peace

Фата, имам въпрос към теб: как си била сигурна кога момичетата са свършили с храненето?

Ето така  Laughing:

Майтапът настрана, обикновено когато привършат с храненето почват да се въртят, да се разсейват, да играят повече или просто се поуморяват и ентусиазмът почва да намалява... Моите понеже са две в един момент се отдаваха на игри заедно и размяна на ядене Grinning

offioly, страхотни снимки  Heart Eyes Heart Eyes. Наистина пълнят сърцето и дават кураж  Hug!

Идеята за Горичка е супер! Евридик@ и fata ®, чудесно ще е ако се свържете с издателство, което проявява интерес! Рапли е писала, че ако намерим такова да и пиша пак и ще изпрати информация с кой да се свържат. Иначе, относно книгата, аз я попитах само за части, защото не знам колко време ще имам покрай бебчето да превеждам, а за цялата книга ще трябва повече време. Разбира се, ще пишем от коя книга е превода, автори, издателство.

Проблем може да бъде доколко рентабилно ще бъде издаването като се вземат в предвид авторските права  Thinking След това превод, редакция, печат...
Но и части от книгата пак ще са определено от полза!

Тук му е мястото да пусна един чат с Джил Рапли, на който попаднах случайно. Полезното е, че дава отговори на въпроси на майки, които са и най-често задаваните въпроси и в тази темичка  Simple Smile

http://www.iwantmymum.com/site/articles/baby-led-weaning-webchat … th-gill-rapley/56

# 579
да ви се оплача...  Sad

Опита ни днес с банана приключи със жестоко задавяне и обилно повръщане Sad
А аз дори не и го дадох сама да го държи, а контролирах отхапванията да са съвсем малки парченца. Защо стана така не знам  Shocked Sad

А иначе има такова желание милата сама да го яде тоя банан. Протяга ръчички, като види, че и давам. Не знам къде сбърках, може би ни е още рано за самостоятелно ядене?

nlight, жалко, че се е получило така  Sad Но може би причината е точно във факта, че ти контролишаш процеса, а не самото дете. Щом протяга ръчички и иска сама да вземе банана явно може също така и да се справи сама с него.   Simple Smile
Повръщането е естествена реакция на тази възраст за избягване на задавяне, защото се задейства рефлексът на гадене. След като детето само е овладяло ситуацията значи и ззадявянето не е било нищо сериозно, не всяко по-сериозно закашляне е задавяне  Peace За да не повръща обилно количество може би ще е по-добре да не предлагаш новите храни непосредствено след кърмене. Опитай между храненията, например.  Peace
Дано не се стряскаш повече! Hug

# 580
Много неприятно е това със задавянето. Дано не се повтаря.
Моето чаве почти на всяко ядене се "задавя" поне веднъж, но вече разбрах, че това е само някаква реакция да изплюе излишъка. Естествено, че ми се изправят косите, като го видя да оцъкли очи, да отвори уста и да почне да прави онова специфично движение с глава като на змия, гълтаща два пъти по-голяма от главата си мишка  Crazy но досега само до там е било. Изплюва, охилва се и почва да тъпче обратно парчетата. Днес така изплю три едри парчета хляб + 1 картоф... лакомия.
Ако това е някакво успокоение - и с пасирана храна могат да се задавят също толкова лошо, не е в парчетата проблема  Peace
Днес пробвах да направя някакви картофени кюфтета (по форма кебапчета) със спанак и жълтък. На вид и текстура го докарват, да видим дали ще се оценят следобед.
Аз отново съм попаднала в съмнения дали да не давам повече храна с лъжица, успоредно със самостоятелното... много почва да ми натежава това постоянно нощно кърмене и се замислям все по-често да ускорим процеса на отбиване. Трета година ми става вече и ми идва в повече недоспиването. Чакам да пробият зъбите, и ако и след това не започне да спи по-добре, ще наблягам на повече манджа денем, дано помогне. Че и хич едно килце не мога да вържа, станала съм скелет  Tired

# 581
Ето за задавянето от чата:

Gill we are in the early days of blw and have experienced a wierd gagging - nothing drastic more surprise than fear. Just wondered if this is ok ? it has particularly happended with steamed parsnip and carrot but not banana for example - annalise mentioned something about chew and suck foods ????

[Gill Rapley] Tinksbell: Gagging seems to be reasonably common but I have had no reports of any harm resulting. Interestingly, the babies don’t seem to be at all botheres by it - just the mums!

[Annalisa] why do babies gag gill?

[Gill Rapley] Annalisa: Gagging is a response to food going a little too far back in the mouth for what nature considers safe - the baby spontaneously pushes the offending item forward. The spot on the tongue where the gag reflex is triggered ‘moves’ back during the first few months of life, so very young babies gag more easily than older babies. Yes - work through it, always making sure the baby is in control of what goes in his/her mouth.

Peace

# 582
offioly, Крум е много сладък Simple Smile как добре се оправя с дъв4енето и хапването! Браво на него Simple Smile
Днес даже пусках клипчетата на майка ми:)

Днес отново пробвах с малко банан, но пак стана същото с тази разлика, че не повърна, но беше на границата. Тя се давеше и повръщше и от залъгалките, които преди време и предлагах. Явно има засилен рефлекс за повръщане на езичето.

# 583
  • FRANCE
Здравейте, включвам се да ви следя. След кошмарното захранване на каката с пюрета (тя си изкара почти на кърма до 1.5г, по човешки прояде чак към 2) реших бебка да я захранвам така. Ментичка благодаря за събраните рецепти.

# 584
  • T"A
мадам, и в отчетната има вече няколко момичета, които са запознати с книгата на Рапли и статиите, които Фата е превела, и тук ще питаш и стискам палци бебка да има апетит и интерес, шоуто е голямо (както се вижда и от приложения нагледен материал в тази тема  Laughing)

Офиоли, за задавянето споделям - така и аз разбирам нещата. Крум е великолепен Grinning, броколите и на нашата маса се котират с успех!

Фата, мерси, и аз така си мислих. Досега го махах от столчето, когато видя, че започва да играе, да маже, да се върти и най-вече да хвърля храна на земята (това последното ме влудява, едва се владея да не реагирам). Но забелязах, че понякога той се заиграва на земята, след като го сваля, ние продължаваме да ядем и по някое време той пак иска... И започнах да се колебая дали не го свалям твърде рано, дали той не се оттегчава преди да се е нахранил окончателно?  Thinking

Ето 2 снимки и от нас:     Simple Smile
http://media.snimka.bg/8038/022332046-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/8038/022332047-big.jpg?r=0

Днес обядва червено цвекло и следобяд вече памперса беше с цвят бордо  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт