112та есенна среща в Италия

• 34 606
  • 759
  •   1
Отговори
# 420
По принцип всичката Лавацца е италианска  Wink Просто има различни видове Лавацца.

Гледах Мисия Лондон ( в изохънт го има качен филма) - отдавна не съм се смяла така.
Припомних си годините ми на държавен служител, цялото безумие...
Всичко за мен е 100% достоверно, но като всяка комедия на недоразумения и тук цветовете са засилени, та може и да е прекалено за някой.. Мислих, че и на майка ми ще й хареса, но не можа да го приеме филма, почувства се обидена, направи генералните изводи, че всъщност ние сме велик народ, а те са тъпи и ни се подиграват и така. Аз се забавлявах чудесно във всеки случай, препоръчвам го.

# 421
Момичета, много моля да ми помогнете още веднъж с информация относно Италия! Както вече писах синът ми учи там и трябва да си извади документ за по-дълъг престой от трите месеца, на които всички имаме право. Та освен другитет бумаги, които имаме се оказа, че т.нар "европейска здравна карта" не е позната за чиновниците в Болоня, а трябва друг документ, че е здравно осигурен в Италия. На сайта на унито пише, че това е достатъчно, говорил е с Джи пи там, те са му казали, че щом е студент, ще го обслужат, ако има ннужда и тази карта  е достатъчна. Да ама не. Та въпросът ми е - моля напишете ми за всеки случай  някои дружества, които извъэршват частно здравно осигуряване в Италия /или здравни застраховки - не зная каква точно и системата в Италия, да се обърнем към тях, да си платим и да се свърши с разкатаването. Бих потърсила Дженерали тук в София, но се страхувам, че застраховката трябва да е направена в Италия в тамошна компания, която се занимава със здравно осигуряване. Ако се притеснявате от реклама - може и на ЛС. Аз го засилих да попита изрично какъв точно документ ще задоволи чиновниците в общината, но за всеки случай може да се наложи да прибегнем и до частно осигуряване, въпреки че има право и т-н. - иди обяснявай. Днес даже са му снимали въпросната здравна карта, което ме навежда на мисълта, че може и да признаят този документ, но кой знае. Страхувам се, че ако си дойде за Коледа, няма да го пуснат обратно в Италия без такъв документ и му се проваля следването. Предварително благодаря и се надявам, че не досаждам много с въпросите си.

Милитана, интересно ми е, синът ти говори ли италиански?
Би трябвало да може да се запиШе към местното АЗЛ. Да провери там кой то4но Е формуляр му трябва от Бг.
Ако реШи, 4е не му се занимава и иска 4астна застраховка, пробвай например  europe assistance.
В университета не ги ли упътват при такива ситуации?

Не бих си губила времето в аутлети по този марШрут. Има толкова много интересни неЩа за разглеждане и дегустиране. Приятно изкарване

# 422
Гледах Мисия Лондон ( в изохънт го има качен филма) - отдавна не съм се смяла така.
Всичко за мен е 100% достоверно, но като всяка комедия на недоразумения и тук цветовете са засилени, та може и да е прекалено за някой.. Мислих, че и на майка ми ще й хареса, но не можа да го приеме филма, почувства се обидена, направи генералните изводи, че всъщност ние сме велик народ, а те са тъпи и ни се подиграват и така. Аз се забавлявах чудесно във всеки случай, препоръчвам го.
Страхотен е.Ние с мъжа ми го гледахме лятото в БГ.Въпреки ,че прожекцията почна с 45 мин закъснение и всички се изнервиха ,филма успя да ме разстовари.На всичко отгоре имах и жестоко главоболие за което забравих докато гледах филма.Много ми хареса ,особено тази част в която представяхме на фалшивата кралица нашата история в танци,беше безумно,но има такива хореогравски напъни  Joy

# 423
Момичета, много моля да ми помогнете още веднъж с информация относно Италия! Както вече писах синът ми учи там и трябва да си извади документ за по-дълъг престой от трите месеца, на които всички имаме право. Та освен другитет бумаги, които имаме се оказа, че т.нар "европейска здравна карта" не е позната за чиновниците в Болоня, а трябва друг документ, че е здравно осигурен в Италия. На сайта на унито пише, че това е достатъчно, говорил е с Джи пи там, те са му казали, че щом е студент, ще го обслужат, ако има ннужда и тази карта  е достатъчна. Да ама не. Та въпросът ми е - моля напишете ми за всеки случай  някои дружества, които извъэршват частно здравно осигуряване в Италия /или здравни застраховки - не зная каква точно и системата в Италия, да се обърнем към тях, да си платим и да се свърши с разкатаването. Бих потърсила Дженерали тук в София, но се страхувам, че застраховката трябва да е направена в Италия в тамошна компания, която се занимава със здравно осигуряване. Ако се притеснявате от реклама - може и на ЛС. Аз го засилих да попита изрично какъв точно документ ще задоволи чиновниците в общината, но за всеки случай може да се наложи да прибегнем и до частно осигуряване, въпреки че има право и т-н. - иди обяснявай. Днес даже са му снимали въпросната здравна карта, което ме навежда на мисълта, че може и да признаят този документ, но кой знае. Страхувам се, че ако си дойде за Коледа, няма да го пуснат обратно в Италия без такъв документ и му се проваля следването. Предварително благодаря и се надявам, че не досаждам много с въпросите си.

Милитана, интересно ми е, синът ти говори ли италиански?
Би трябвало да може да се запиШе към местното АЗЛ. Да провери там кой то4но Е формуляр му трябва от Бг.
Ако реШи, 4е не му се занимава и иска 4астна застраховка, пробвай например  europe assistance.
В университета не ги ли упътват при такива ситуации?

.......
Много ви моля, ако въпросът ми ви е подразнил по някаква причина,  спестете си язвителните кометари и просто не ми отговаряйте. В справочника, който са му дали от уни-то има посочен формуляр Е-106 ИЛИ европейска здравна карта, в други указания-  Е-104, на италианскита сайтове - Е-12и нещо си, в българския сайт на НЗОК пък пише, че ако се откаже здравна помощ на евопейски гражданин с европейска здравна карта в ЕС и да се позовем на решения на Административната комисия номер не знам си кой си. Ходил е при италианските Джи пи-и те са му казали, че тази карта е достатъчна, за да получи здравна помощ. Да, ама властите в общината мислят другояче. Аз от България много малко мога да му помогна. Там, където подпомагат чужденците в университета са му казали, че се занимават с проблемите на студенти извън общността. А дали знае или не италиански са преценили и ще преценяват тези, които го обучават в университета, а и преди това в лицея. Както и да е, явно кашата е пълна, а най-вече си позволих да ви обезпокоя с въпроса за частни застрахователни италиански компании, тъй като аз от България нямам много информация по този въпрос. Той е на 19, не познава никого и се оправя както може, но не пиша тук за да го обсъждам или оправдавам. Както и да е, явно темата си е само за вас, живи и здрави да сте, но дано не преживявате моите притеснения след години, тогава може би ще разберете какво е. Желая ви приятна вечер.

# 424
От какво и защо се обиждаш толкова , не разбирам ?? Shocked

# 425
Страхотен е.Ние с мъжа ми го гледахме лятото в БГ.Въпреки ,че прожекцията почна с 45 мин закъснение и всички се изнервиха ,филма успя да ме разстовари.На всичко отгоре имах и жестоко главоболие за което забравих докато гледах филма.Много ми хареса ,особено тази част в която представяхме на фалшивата кралица нашата история в танци,беше безумно,но има такива хореогравски напъни  Joy

на тази сцена аз се смях със сълзи, глас и кучето реши да излезе от къщата:)
Лошото е, че след филма се хванахме с мама гуша за гуша след филма hahaha

по въпроса на Milittana не мога да съм полезна, нищо не разбирам - струва ми се много заплетено всичко, аз бих отишла в АЗЛ да питам ...Това, което се сещам  Milittana е, че Льоли беше студентка тук и тя чете темата, изчакай я или й пиши на лични, сигурно тя е най-добре запозната с въпроса.

Последна редакция: нд, 31 окт 2010, 17:30 от 10 c's

# 426
  • ...до морето..

.......
Много ви моля, ако въпросът ми ви е подразнил по някаква причина,  спестете си язвителните кометари и просто не ми отговаряйте.

Мilittana, не го приемай така, не сме всички еднакви. HugЩе ти пиша на лични с малко информация.

# 427
Аз не мислех да влизам в темата отново, тя наистина има по-друг фокус, а и не искам да се превръщам в нещо като "център на внимание". Извинете ме, ако съм реагирала по-емоционално, но наистина съм притеснена, а излиза, че някак...искам да ви използвам в грозния смисъл на тази дума, а не е така, повярвайте. И не всички сте еднакви, извинете, че не отчетох този факт, а и не съобразих, че всяка от нас си има свои притеснения и приоритети. Още веднъж ви желая приятна вечер - дано не съм обидила някого незаслужено!

# 428
Глупости, никого не притесняваш.

# 429
Аз не мислех да влизам в темата отново, тя наистина има по-друг фокус, а и не искам да се превръщам в нещо като "център на внимание". Извинете ме, ако съм реагирала по-емоционално, но наистина съм притеснена, а излиза, че някак...искам да ви използвам в грозния смисъл на тази дума, а не е така, повярвайте. И не всички сте еднакви, извинете, че не отчетох този факт, а и не съобразих, че всяка от нас си има свои притеснения и приоритети. Още веднъж ви желая приятна вечер - дано не съм обидила някого незаслужено!

изобЩо не разбрах, заЩо се нахвърли да обиждаШ
съжалявам, 4е се опитах да ти помогна
явно наистина си много притеснена, но няма за какво
ето сега на ли4ни (заЩо ли?) Ще ти разяснят неЩата   Peace

# 430
И на мен ми стана чудно, защо подобна информация, която би била полезна за други хора, трябва да се предлага на ЛС.
Milittana, никой не притесняваш. Разбирам притесненията ти и съжалявам, че не мога да ти помогна.

# 431
Я бързо да си признаете...
http://www.moreto.net/novini.php?n=107680

# 432
milittana европейската здравна карта трябва да е достатъчна  да покаже, че човек е здравно осигурен. Такава карта важи и издадена от БГ, ако осигуровките са плащани тук (в бг).  Колкото до това, че може да не  го пуснат след Коледа в Италия ми се струва твърде малко вероятно, все пак здравните осигуровки не са задалжителни, за да може да излизаш и влизаш в страната.
Въпроса на джоя дали говори италиански е нормален, по един начин се упътва човек, който знае езика и по друг такъв който не знае. Все пак щом говори италиански с питане насам натам ще се оправи. Не знам, защо примерно не се опита да пита в посолството или консулството на бг в съответния град. Или ти можеш да се обадиш по телефона в италианското посолство? Аз преди да замина за първи път (още не бяхме в ЕС) ходих до там да питам как да си изкарам разрешително за туризъм и разни други неща. Все пак може да попаднеш на някакви компетентни хора, а и от питане глава не боли.

# 433
milittana европейската здравна карта трябва да е достатъчна  да покаже, че човек е здравно осигурен. Такава карта важи и издадена от БГ, ако осигуровките са плащани тук (в бг).  Колкото до това, че може да не  го пуснат след Коледа в Италия ми се струва твърде малко вероятно, все пак здравните осигуровки не са задалжителни, за да може да излизаш и влизаш в страната.
Въпроса на джоя дали говори италиански е нормален, по един начин се упътва човек, който знае езика и по друг такъв който не знае. Все пак щом говори италиански с питане насам натам ще се оправи. Не знам, защо примерно не се опита да пита в посолството или консулството на бг в съответния град. Или ти можеш да се обадиш по телефона в италианското посолство? Аз преди да замина за първи път (още не бяхме в ЕС) ходих до там да питам как да си изкарам разрешително за туризъм и разни други неща. Все пак може да попаднеш на някакви компетентни хора, а и от питане глава не боли.
Ами аз се подразних от въпроса действително, защото за студент, който учи право в университета в Болоня е смехотворно да не знае италиански - защо тогава въобще е там? А е факт, че той не се оправя перфектно нито с италианската бюрокрация, нито преди това с българската. За италианското посолство в БГ ми дойде наум да отида ида питам - когато синът ми още нямаше "кодиче фискале" те наистина ми помогнаха със съвет. Но истината е, че информацията от България е едно, а пък ситуацията в Италия там на място е друга и иди доказвай, че имаш право. Ще продължа да питам разбира се, не сме се отказали. Наистина много се страхувам дали няма да го спрат по Коледа да се върне отново в Италия, защото тогава ще му е изтекъл тримесечния срок, в който може безпроблемно да пребивава в страната без някакво специално разрешение. Наистина като универсален и много лесен вариант смятам, че е частната здравна застраховка или там както се нарича в Италия. Тук в БГ е нещо като "здравно осигуряване". Сещам за Дженерали , които са италианска компания и ще проверя за техни офиси в Болоня. Колегите му чужденци всички са или от Шенгенското пространство, (за тях май няма и паспортна проверка на границата) или установени в Италия от много години и няма как да споделят полезен опит. Извинете, ако въпросите, които ме занимават не са интересни за всички, затова и помолих който има информация да ми пише на лични. Но ако някой има подобни проблеми в бъдеще - разбира се с радост ще споделя опита си - дано да е актуален.

# 434
Има специалности, които водят курсовете си на английски, така  че знаенето на Италиански не  е задължително. Виж той като студент може да пребивава колкото си иска в  държава от ЕС, просто след изтичането на 3 месеца  трябва да декларира къде живее и евентуални доходи, поне аз така си спомням, нека  другите момичета да кажат. Аз съм стояла и повече от 3 месеца без да декларирам нищо и никога не са ми правили проблем на проверката, така че спокойно.  Бюрокрацията е неприятно нещо,  но ще видиш  че нещата ще се наредят.

Общи условия

Активация на акаунт