Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 410
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
  • София
За много години  Hug
А мама и тате не е казвала никога, така ли? Иначе бих предположила, че е стрес от смяната на обстановката.
КОлкото до чуденката ти - заведия на логопед и той ще ти даде съвет, относно психолога.

# 166
Щастлива година на всички!

mimiP25, отидете при логопед за да ти покаже как трябва да работиш с детето. Няма да стане с кажи това, кажи онова. Започва се с отделни звукове и срички.
Опитай се, когато и говориш да е с различни интонации, да използваш възклицания- ах, ох, ех. Това провокира желанието за подражаване.
Също прочети назад темите, ще намериш полезни идеи.
Успех!

# 167
хайде за много години и от нас  Hug живи здрави пък осталаото ще се реши с времето.
Ние имаме скромен напредък, казва здрасти, чао и от време на време и някоя и друга дума, както каза Martini mama интонацията е много важна за да подражават поне при нас е, сега много се кефи да повтаря "така ли" ама така артиситчно го повтаря че всеки път ме избива на смях и л-то не го казва добре и се получава такайй  Laughing и така от нас.

# 168
  • София
За много години и от нас момичета!!!
Хайде пак в борбата. При нас няма особен напредък речево. Новите попълнения са: очи, око, уши, уста, видя ли, портокал ...май толкова. Затова пък по-стари като хляб, мляко съвсем ги спря  Rolling Eyes
Понякога ми е странно как казва думи като:дъга, портокал, морков (макар не много правилно), а леснички като маса, лампа не може и не иска.

Доника канех се да те питам, обясниха ли с каква цел е електрическата четка за зъби? Какво правите с нея - миете зъбите или масажирате някоя част на устната кухина? Може би Жоро е бил малък и затова не са му препоръчали, пък зимата спряхме посещенията, че много тежко ни идва в снега и студа пътуването чак до там.

# 169
  • София
Миа, ако съм запомнила правилно - беше с цел да се стимулира нещо си на слюнчестите жлези, които също допринасяли за правилното произношение. Не е за миене на зъби. Много държат на нея...Щом не са ви казалаи, сигурно проблема ви е друг, не че Жорко е малък...Аз ще водя и моя Жорко на консултация. Сигурна съм, че ще трябва и него да водя, но честно си признавам - не знам как ще издържа финансово...А и как ще ги съчетавам с работата.
Не ме питай как ходим в тия мъгли. Особено как се прибираме. Едната вечер ми идеше да ревна и да зарежа колата...Но пък се поошлайфах като шофьор Rolling Eyes(умря циганката дет ме хвали hahaha)
Таня, сигурно знаеш де, но днес в На кафе съобщиха за конференция в болница Токуда на 9-ти свързана с хранителните режими и деца с проблеми (аутисти и тн). Организирана е от център Тацитус. Ако ходиш, бих се радвала да споделиш чутото  bouquet

# 170
Относно аутистите и децата от аутистичен спектър, четох една много интересна брошура в която се казва че аутизма не е болест, а състояние. И няма лекарство или лечение а по скоро терапия и че мозъка им не е увреден а просто по различен начин възприемат информацията и елементарните неща може да ги затрудняват, но в определени области са направо гениални, пишеше още че 60% от служителите на Бил Гейтс и силиконовата долина страдат именно от такъв синдром и ако някой открие "лечение" за мозъците им съвременния свят ще се срине за 24 часа. Не знам колко беше в темата това но все пак щом едно дете не проговаря до 4 години се вписва в аутистичния спектър и това от мен.

# 171
  • Пловдив
 Sofi82, това се отнася само за високофункционалните аутисти.Абсолютен мит е, че всички те един ден ще се превърнат в Айнщайн.
Има съседна тема за аутизма и ако детето е диагностицирано, трябва много работа, за да му се помогне и идеята, че ще стане гений не успокоява никоя от майките пишещи там.

# 172
Ами нас така и не ни диагностицираха аутизъм, обаче в началото преди да започна да я водя по лекари първо се консултирах със специалните педагози и имаше от всичките приказки които ми изприказваха и аутизъм, но после от лекарите така и не се потвърди, а затова дали едно дете ще развие потенциала си докрай естествено, че трябва много работа.

# 173
щом едно дете не проговаря до 4 години се вписва в аутистичния спектър

Sofi, не вкарвай в този филм всички недобре запознати майки с неговорещи деца. Аутизъм е нещо много повече от неговорене.

# 174
Ето за интересуващите се една моя програмка, която учи детето да брои и да посочва цифри.

Разделила съм я на три нива на трудност.

Първо - за числата от 1 до 3
Второ - за числата от 1 до 5
Трето - за числата от 1 до 10

Най-добре работи с Internet Explorer, не съм я опитвала с други браузери, така че може да има проблем с тях.

Идеята е следната - детето посочва ябълката на Снежанка, от дървото падат ябълки на земята, трябва да се преброят и да се посочи вярната цифра за падналите ябълки.

Виждала съм една друга подобна, но видях, че за моята дъщеря е прекалено сложна, и затова се опитах да направя по-лесен вариант.

# 175
много се извинявам за неумесното объркване на темата с аутизма, особенно ако съм притеснила някого с това   bouquet

# 176
Мария, благодаря и браво, ще свърши работа твоята игра!
Само на трето ниво има грешка в реда var MaxNumb=3  Mr. Green

# 177
щом едно дете не проговаря до 4 години се вписва в аутистичния спектър

Sofi, не вкарвай в този филм всички недобре запознати майки с неговорещи деца. Аутизъм е нещо много повече от неговорене.

Аутизма наистина е много повече от неговорене - обаче в БГ има една инертност или немарливост към проблема неговорене. повечето педита и специалисти съветват родителите да изчакат което е лоша услуга и за родителите и за децата. Дават се примерно диагнози от сорта на - забавяне в експесивната реч , или просто казват ИЗЧАКАЙТЕ до 3,5-4 години за да не стряскат родителите !?!? В Америка примерно си има маркери по които ако едно дете не проговаря или няма необходимия набор от думи и изречения до 1,8- 2 години се говори за дете от спектъра или дете с аутистично поведение ( неговоренето често води до такова) . Задължително се прилага терапия в следствие на което се следи как са социалните маркери на детето - по тях се определя в крайна сметка дали детето е аутист, атипичен такъв или аутистичното поведение се дължи на други фактори.

Пиша всичко това защото искрено се надявам неговоренето на всички в темата да НЕ Се дължи на аутизъм обаче за тези които нямат този късмет изчакването би било просто катастрофално. За мен най-добрата рецепта е добрата терапия след примерно да кажем 3-тата година - ако детето "проговри" - чудесно, ако обаче е аутист или атипичен такъв тази терапия ще му е от безкрайна полза...

# 178
Мария, благодаря и браво, ще свърши работа твоята игра!
Само на трето ниво има грешка в реда var MaxNumb=3  Mr. Green
Оправих грешката Simple Smile

# 179
Ние като бяхме на обследване в ресурсния център, психоложките ми казаха, че нямаме специалисти в България които да диагностицират деца под 4, 5 годишна възраст докато назапад дори и на годинка се устъновява аутизъм при бебетата или други диагнози и какато _re_ge е казала ранната терапия е от решаващо значение за социализирането на тези деца, но лекуване в пълния смисъл ако изобщо говорим за болест няма.

Общи условия

Активация на акаунт