Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 407
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
  • София и там където не се пуши
sofi82 , аз доколкото знам, нямаше норматив приет в България  и работеха по чужд. Специалисти има в св Никола в МА - София. 

# 181
  • София
sofi82 , аз доколкото знам, нямаше норматив приет в България  и работеха по чужд. Специалисти има в св Никола в МА - София. 
Толкова съм разочарована от там - веднъж нямали еди какъв си специалист, после друг - директно се отказах да се занимавам с тях...

# 182
  • София
Ние като бяхме на обследване в ресурсния център, психоложките ми казаха, че нямаме специалисти в България които да диагностицират деца под 4, 5 годишна възраст докато назапад дори и на годинка се устъновява аутизъм при бебетата или други диагнози и какато _re_ge е казала ранната терапия е от решаващо значение за социализирането на тези деца, но лекуване в пълния смисъл ако изобщо говорим за болест няма.
Още през 2005г. поставиха диагноза аутизъм на синът ви в клиника св. Никола.Тогава той беше точно на две год. и шест месеца.И не беше единичен случай.
sofi82, психоложките в този ресурсен център да не говорят глупости или да си върнат дипломита.Маркери за диагноза могат да бъдат забелязани още на едномесечно дете, кажи им, ако не ги знаят - да им намерим литература да прочетат  ooooh!

# 183
Ние като бяхме на обследване в ресурсния център, психоложките ми казаха, че нямаме специалисти в България които да диагностицират деца под 4, 5 годишна възраст докато назапад дори и на годинка се устъновява аутизъм при бебетата или други диагнози и какато _re_ge е казала ранната терапия е от решаващо значение за социализирането на тези деца, но лекуване в пълния смисъл ако изобщо говорим за болест няма.

Това в ресусрсния при нас беше  бла-бла в пълния смисъл на думата , а дали са специалисти там е мноооого въпросно. От психиатърите при нас имаше един младеж който се опитваше да се направи на интересен като критикуваше останалите колеги из Варна ( на мен това хич не ми бешпе смешно нито интересно ) . Ние обаче бяхме достатъчно тактични да не му съобщим имената на всички през които сме минали из българия. Доста въпроси които трябваше според нас да бъдат зададени не чухме, и накрая се получи ние да обесняваме за състоянието на детето. Мъжът ми ме предупреди да изглеждам "тъпа и неинформирана за да не ги дразня" обаче беше доста трудно да си "тъп" като не чуваш въпроси които доста биха осветлили ситуацията.В крайна сметка най-адекватни бяха педиатърката и терапевтката . Без лицемерие ни попитаха къде сме кандидтаствали, дали се занимаваме на частно по колко пъти седмично  от кога и какво според нас е постигнато - доста откровен разговор. Накрая заключиха че е добре такива деца да са обхванати от всички възможно места с терапии , особенно ако се вижда полза от тях. В крайна сметка разбрахме че сме одобрени за ресурсното ..

# 184
Аутизма наистина е много повече от неговорене - обаче в БГ има една инертност или немарливост към проблема неговорене. повечето педита и специалисти съветват родителите да изчакат което е лоша услуга и за родителите и за децата. Дават се примерно диагнози от сорта на - забавяне в експесивната реч , или просто казват ИЗЧАКАЙТЕ до 3,5-4 години за да не стряскат родителите !?!? В Америка примерно си има маркери по които ако едно дете не проговаря или няма необходимия набор от думи и изречения до 1,8- 2 години се говори за дете от спектъра или дете с аутистично поведение ( неговоренето често води до такова) . Задължително се прилага терапия в следствие на което се следи как са социалните маркери на детето - по тях се определя в крайна сметка дали детето е аутист, атипичен такъв или аутистичното поведение се дължи на други фактори.

Пиша всичко това защото искрено се надявам неговоренето на всички в темата да НЕ Се дължи на аутизъм обаче за тези които нямат този късмет изчакването би било просто катастрофално. За мен най-добрата рецепта е добрата терапия след примерно да кажем 3-тата година - ако детето "проговри" - чудесно, ако обаче е аутист или атипичен такъв тази терапия ще му е от безкрайна полза...
[/quote]

Това се отнася за няшия случай,изчакай,спокойно,ще проговори,истината е че не сме попаднали на специалист,ходихме на някои места в Пловдив,което се оказа пълна загуба на време и пари,неможе специалиста да ме пита,ама тя май е хиперактивна,а?може би е аутист...и в крайна сметка аз незнам на детето ми има ли му нещо или не,и дали само проблема е в забавяне на експресивната реч.Моля ви кажете ми къде да отида,към кого да се обърна ако има специалист в Пловдив би било добре,ако ли не ще се насочим към София.Искам някой да ми каже със сигурност аутист ли е или не,да не се окаже после че е късно и не сме обърнали внимание.Благодаря ви предварително.

# 185
Здравейте  и за много години и от нас  Hug За първи път тази година успяхме да кажем стихче от 4 реда  Joy на Дядо Коледа.Май аз бях по развълнуваната от колкото детето Heart EyesПродължаваме с игрите у дома упорито.Понеже кукли у дома няма,сме на етап да обличаме и събличаме плюшените играчки.За по реалистично ги облича с неговите дрешки,много му е интересно.

# 186
Понеже кукли у дома няма,сме на етап да обличаме и събличаме плюшените играчки.За по реалистично ги облича с неговите дрешки,много му е интересно.
Ние имаме един голям розов мечок и много му хартесваме дрехите та редоно го сабличаме и си слагаме неговите дрехи  Mr. Green
baby80 дотук което съм прочела най добре София александровска болница иначе има да си обикаляш по специалисти и да си събираш диагнози както много от нас  Simple Smile

# 187
Sofi82,към кой да се обърна в Александровска болница?

# 188
Sofi82,към кой да се обърна в Александровска болница?
ето ти сайта http://www.alexandrovska.com/node/38  аз званях на на един телефон и говорих с една жена може да те насочи и към специалист във вашия град, но прегледа ще трае поне 5 дни за да го наблюдават, обади се те ще ти обяснят, аз лично нямам опит с тях не съм ходила.

# 189

Цитат
Аутизма наистина е много повече от неговорене - обаче в БГ има една инертност или немарливост

Това се отнася за няшия случай,изчакай,спокойно,ще проговори,истината е че не сме попаднали на специалист,ходихме на някои места в Пловдив,което се оказа пълна загуба на време и пари,неможе специалиста да ме пита,ама тя май е хиперактивна,а?може би е аутист...и в крайна сметка аз незнам на детето ми има ли му нещо или не,и дали само проблема е в забавяне на експресивната реч.Моля ви кажете ми къде да отида,към кого да се обърна ако има специалист в Пловдив би било добре,ако ли не ще се насочим към София.Искам някой да ми каже със сигурност аутист ли е или не,да не се окаже после че е късно и не сме обърнали внимание.Благодаря ви предварително.

Заповядай в темата на децата от спектъра тук:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=550038.0;topicseen

ще ти дадат много адекватни съвети , на първа страница има много линкове. Доколкото четох там  вие в Пловдив имате доста добри възможности - просто не си попаднала на нужната информация  - имате  центрове за работа с такива деца , доста добра мрежа създадена от родители с цел взаимопомощ и пр. Но така или иначе доброто адекватно диагностиране винаги опира до София...

# 190
Благодяря ви момичета!

# 191
baby80   аз посетих http://tzonkova.hit.bg/index.htm   Радка Цонкова останах много доволна милаи отживчива жена е мисля ,че си разбира от работата  Peace Тя работи и тук
http://therapy-centar.hit.bg/index.html

И посетих и
http://s-ivvena.com/index.php  център Сивена  и него препоръчвам

Оказа се ,че нямаме аутизъм ,а само забавяне в проговарянето  Peace

# 192
Благодаря Белисима,втория сме го посещавали,не съм доволна,няма да пиша подробности,защото мисля че четат тук,и се обиждат.
За Радка Цонкова много съм слушала,и си мисля че скоро време ще я посетим.За сега ми препоръчаха д-р Майсторова,някой има ли впечатления от нея.

# 193
Благодаря Белисима,втория сме го посещавали,не съм доволна,няма да пиша подробности,защото мисля че четат тук,и се обиждат.
За Радка Цонкова много съм слушала,и си мисля че скоро време ще я посетим.За сега ми препоръчаха д-р Майсторова,някой има ли впечатления от нея.
д-р Майсторова в Пловдив ли работи ?

п.сПрочетох какво си написала за д-р Пискова и аз съм на същото мнение че тя само изписва ненужни лекарства на децата ни ,и аз бях на консултация при нея и аз недавах тези лекарства предписани от нея защото неможе на малки деца с такава лекота да им дават дори и безвредни за тях лекарства

# 194
Аз лекарствата от д-р Пискова ги давах около 6мес,но след това ги спрях ,без прглед,само по тел.казваше продължавайте още 1мес....и така.Обадих се в София в св.Никола и от там след като подробно ме разпитаха,ми казаха първо да минем през д-р Майсторова,и ако тя прецени ще отидем в С-я.

Общи условия

Активация на акаунт