Помощ в търсенето на работа - 8

• 84 129
  • 775
  •   1
Отговори
# 510
момичета,вярно ли е че при проверка, ако работника не е на ТД, освен за работодателя имало и глоба за работника newsm78

Разбира се, че да.

Как да го принудите--никак. Или като всички го искат, но в БГ всеки си мълчи.

# 511
Значи ако подпиша договор на 240лв и ми обещаят 400лв по никакъв начин не мога да докажа какво ми е обещано?
Сега е криза,безработица...наемат млади момичета,подписват или договор на четири часа,или на минималната заплата и после я видиш пари,я не.И как ме защитава закона?-Никак.

# 512
  • София
аз смятам,че на ИТ не й пука особено дали някой работи без договор, ако пък има такъв,какъв точно е. Защото има толкова много вратички, които държавата си ги е създала. Има хора на половин раб.ден, назначени по чл.114/до 40часа месечно/. Кой ги следи тези работодатели.Ще кажете е какво от това, нали е на договор, да де, ама хората на този договор нямат право на болнични и майчинство по закон, защото не се осигуряват за тях. От мене ли зависи да го променя закона? Какво им пречи. Други работодатели пък назначават работници на една основна заплата и другите пари са като доплащане, всеки месец може различно да получават. И това си е регламентирано.

# 513
  • София
аз смятам,че на ИТ не й пука особено дали някой работи без договор, ако пък има такъв,какъв точно е. Защото има толкова много вратички, които държавата си ги е създала. Има хора на половин раб.ден, назначени по чл.114/до 40часа месечно/. Кой ги следи тези работодатели.Ще кажете е какво от това, нали е на договор, да де, ама хората на този договор нямат право на болнични и майчинство по закон, защото не се осигуряват за тях. От мене ли зависи да го променя закона? Какво им пречи. Други работодатели пък назначават работници на една основна заплата и другите пари са като доплащане, всеки месец може различно да получават. И това си е регламентирано.

Пука й, как да не й пука, нали трябва да се пълни бюджета. На бившия ми работодател му удариха солена глоба за това, че в офиса имаше човек без ТД и работеше.
Колкото до договорите на половин работен ден, проблема е и на работника, че се съгласява на такива условия. Винаги може да се подаде жалба в ИТ, реагират доста бързо.

# 514
  • Бургас
Може ли да се запиша да ви следя.  Peace

За протокола - безработна майка на две деца. Добре поне че таткото работи, че не се виждаме.  Tired

# 515
  • София
Цитат
Колкото до договорите на половин работен ден, проблема е и на работника, че се съгласява на такива условия. Винаги може да се подаде жалба в ИТ, реагират доста бързо.
Е да не се окаже после, че ще глобят и жалбоподателя, щото се бил съгласил да работи на такъв договор.

# 516
Момичета, КТ не е направен за улеснение на работодателя. Има наистина хора, които работят по чл. 114, по граждански договори - такъв съм аз в момента и тн. трябва да има няколко варианта. Но ако ние не си търсим правата, няма кой. Държавата има файда, ние да си търсим правата, защото освен работодателя, ние също плащаме голям процент върху заплатите си, така че - не, тя не пази само работодателя, пази и работника. Но ако някой не си пази собствените интереси - той ще пати, никой друг Peace

# 517
Да ,по взаимно съгласие ще вземаш обещетение само 4 месеца Peace
Това не е вярно, зависи по кой член от кодекса на труда си приела,казвам го от личен опит, аз съм по собствено желание напуснала и вземам 60% , 8 месеца
И то по 6 лв. на работен ден.
Ако те съкратят получаваш 60% от осигурителния ти доход.
Времето на получаване във втория случай зависи от стажа ти.  Peace
В случая- 60%-та  ,които получаваш са на база предходни 9 осигурителни месеца , а за тези които са били в майчинство са си  9 месеца по 240лв, както и да ги смяташ пак не се връзва прилична сума , поне според мен.

# 518
Да така е, смята се по това, което си взимала предишните 9 месеца.  Peace

# 519
Да ,по взаимно съгласие ще вземаш обещетение само 4 месеца Peace
Това не е вярно, зависи по кой член от кодекса на труда си приела,казвам го от личен опит, аз съм по собствено желание напуснала и вземам 60% , 8 месеца
И то по 6 лв. на работен ден.
Ако те съкратят получаваш 60% от осигурителния ти доход.
Времето на получаване във втория случай зависи от стажа ти.  Peace
В случая- 60%-та  ,които получаваш са на база предходни 9 осигурителни месеца , а за тези които са били в майчинство са си  9 месеца по 240лв, както и да ги смяташ пак не се връзва прилична сума , поне според мен.

а ти по кой член си напуснала, 235 ли?

# 520
# 521
има разлика от това, за което говорят момичетата.
чл. 331 е когато работодателя ти предложи да напуснеш.
чл. 325 е когато сам напуснеш и тогава ползваш само 4 месеца по 6 лв на ден, а не 60% от брутото Peace

# 522
Когато сам напуснеш може и изобщо да не вземаш обезщетение.
Идеята е ,че като дойде ред да се "уволняваме" ,ако не си съкратен буквално , има какво да направиш в твоя полза,ако ситуацията позволява.

При мен станаха така нещата ,защото аз бях веднага след майчинство и нямаше как по друг начин да ме махнат , освен срещу обезщетение- аз нямаше  да се съглася да подпиша по собствено желание.

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 17:20 от mariqg

# 523
за чл.325 имах предвид Peace
А някой ако е наясно да ми обясни моля Praynig
Колко процента от осигуровките са за сметка на работодателя?
Оказва се ,че започнах работа,на тр договор.Срок но изпитание 6 месеца(в полза на работодателя)Заплата 450лв.
Но дефакто момичетата, които поразпитах вземат чисто около 350лв. ConfusedМога ли сама да си изчисля колко ще вземам,имам стаж 7 год,това ще ми вдигне ли малко заплатата? newsm78

# 524
Да, на 450 лева вадиш 12.1 % осигуровки и от полученото - 10 % ДОД и получаваш около 356 лв, толкова е нетно заплатата  Peace
Стажа ще ти вдигне заплатата само ако е в същата област и ти го признаят, до около 370лв нетно

Общи условия

Активация на акаунт