Искам да разбера какво мислите по въпроса

• 5 657
  • 83
  •   1
Отговори
# 30
Дори да направя шведска маса, все има някой дето да пита : "А има ли клечки за зъби ?", "Къде е солта ?", някое хлапе: "Ами аз не обичам компот/кола/спрайт/нещо си, искам Сок.", а и си познавам хората, не сме за шведска маса, представата им за вечерно събиране с похапване включва стол и маса, чиния пред теб с някаква порция.
Това, което може да направя е следобедно събиране и яденето да е сложено в общи чинии, и да бъде баница на парченца или питка, сладки, някакви мезенца, кафе, ликьорчета, безалкохолни. Но пак със седене на столовете и ставане по необходимост. Най - близкото до шведска маса, което мога да постигна е това.

# 31
Ей, мацки, ето затова празниците понякога се превръщат в досаден ангажимент, вместо в повод за радост. На мен също често ми идва в повече събирането с родата, но няма как да се пропусне...

# 32
  • София, в полите на Витоша
Ей, мацки, ето затова празниците понякога се превръщат в досаден ангажимент, вместо в повод за радост. На мен също често ми идва в повече събирането с родата, но няма как да се пропусне...

Зависи как ги научиш... а и от родата зависи- майка му на мъжа ми ни събира на Коледа и на Великден например... но има семейства, дето младите са всеки уикенд при родителите- не че и на мен не ми харесваше някой да ми сготви поне веднъж седмично... ама вече не е така. Винаги може да се променят нещата, не трябва празниците да са ад за тези, които имат повод да черпят.

# 33

Абсолютно вярно !

Пък при мен има промяна в плана. Мъжа ми би отбой, как тъй щяло да бъде обедно събирането, без пържоли и салати, ми децата ако огладнеели, какво съм щяла да правя  ooooh! Казах му, че ще направя сандвичи например. Не, това било половинчата работа, ако ще се кани някой, ще го посрещаме както трябва, ако не - по - добре да не каним никой.
Точните му думи: "Ако питаш мен, да ги поканим и толкоз.".
Но ако толкоз ми било проблем, щял да се примири  ooooh!
Ох, ще го удуша с голи ръце  Crossing Arms

# 34
Въобще не става дума за учене, когато живееш в по-тесен кръг, хора на по 40-50-60 години няма да се променят от раз - заради теб.
Роси - тогава направи си от сега списък, подготви си готвенето от предния ден, опъни една голяма маса отстрани и нареди там манджите и всичко. Салатката я нареди на масата с чашите и пиенето. Като дойдат гостите - само се пресягаш и слагаш на масата. Ако имаш място направи в еднат астая ниска масичка за децата, махни другите мебели, които може де - да има място децата поне да стоят малко или много отделно.

# 35
Дори да направя шведска маса, все има някой дето да пита : "А има ли клечки за зъби ?", "Къде е солта ?", някое хлапе: "Ами аз не обичам компот/кола/спрайт/нещо си, искам Сок.", а и си познавам хората, не сме за шведска маса, представата им за вечерно събиране с похапване включва стол и маса, чиния пред теб с някаква порция.
Това, което може да направя е следобедно събиране и яденето да е сложено в общи чинии, и да бъде баница на парченца или питка, сладки, някакви мезенца, кафе, ликьорчета, безалкохолни. Но пак със седене на столовете и ставане по необходимост. Най - близкото до шведска маса, което мога да постигна е това.

Ааа аз говоря за шведска маса с банички, сандвичи и хапки. Сол, клечки за зъби (това пък не си представям как ще присъства на бебешки рожден ден) изобщо не са необходими. Като питат има ли сок - отговор: това което има е на масата. Този въпрос очаквам да е от дете, което най-вероятно ще е обслужено от майка си, която пък най-вероятно ще даде отговорът.  Wink За сериозни трапези с "манджи" не съм си и помисляла.   Wink

Установила съм, че майки, които не се престарават си изкарват доста по-спокойно от тези, които се опитват да угодят на всички. Може би това е ключът.  Peace

# 36
Сега съм прекалено бясна, заявих му, че тогава той да организира всичко, да мисли кой къде ще сяда и какво ще се пазарува  #Cussing out.

Ама отсега си знам, че моя ще е тази чест.
Наблизо ще са ми манджите, на мен хола ми е и трапезария и кухня, сравнително голяма стая, ама като седнем 10 души, а то така ще стане, и се напълва. От предишни събирания, за щастие 4-5 пъти досега само са били, та имам опит. Щеше ми се да се размине тоя път обаче.
Велико, когато посрещаш гости с желание за празнуване, не ти тежи. Когато е по задължение обаче ...

Shushino сериозните трапези с манджи се очакват. Племеникът ми е на 13 и яде като разпран. Той ще е първият, който ще пита за сок и като похапне ще попита: "А сега какво ще ядем ?"
У другите, в които сме били на гости, и у сестра ми включително, се посреща така - с големи трапези, сериозни яденета и т.н. И те не могат да си представят друго. Ще дойдат с нагласата за сериозни яденета, мъжът ми е прав за това, като ще ги каним, наистина трябва да е сериозна трапезата. Уф.

# 37
Не ти е лесно, ама изобщо. Ако всички изброени хора, лели, зълви и т.н., са ти близки и се виждате често, няма как да ги пропуснеш. Още повече, че казваш, че и вие ходите на техни поводи. Като прочетох и мнението на съпруга ти, мога да ти кажа само - Стягай се! Но пък погледни от друга гледна точка - щом имате толкова приятели значи сте много хубаво семейство и хората Ви харесват.

# 38
Роси - вярно е, ама ти не го приемай с тая нагласа, че е по задължение. Детето е малко, всички му се радват, радвай се - че го обичат и ви почитат. Имате голяма рода - и това трябва да те радва, че сте в добри отношения, нещо, което не е много често срещано.
Та, направи си скара, купи си салати готови, малко да остане ти да режеш и приготвяш, мезетата гледай да ти ги нарежат в магазина. Тоест не знам имате ли големи, но отиди до някой близък град и си накупи наготово според мен.

# 39
Не ти е лесно, ама изобщо. Ако всички изброени хора, лели, зълви и т.н., са ти близки и се виждате често, няма как да ги пропуснеш. Още повече, че казваш, че и вие ходите на техни поводи. Като прочетох и мнението на съпруга ти, мога да ти кажа само - Стягай се! Но пък погледни от друга гледна точка - щом имате толкова приятели значи сте много хубаво семейство и хората Ви харесват.

Мъжът ми е харесвания, аз съм темерут  Mr. Green
Да, често се виждаме. Едните са ни на гости примерно в петък, сестра ми идваха вчера вечерта. Хубаво си изкарваме, но когато сме малко хора, две семейства, три най - много. На камара ми идва нанагорно.

Велико, права си, нагласата е важна, а иначе пак весело ще изкараме, ама голямо тичане пада.
А иначе не сме в толкоз забутано село  Laughing, пазаруваме от Кауфланд и Била, ще гледам всичко готово да е.
Най - големите притеснения ми бяха за дребното, да си прекара добре, ама той ще се забавлява у баба си през седмицата, пък ние ще го заведем през деня в детския център с другарчето му да поиграят, пък туй събиране ще остане за вечерта.
Един вид ще го компенсираме.
Но за третия рожден ден, отсега ще кажа, че смятам с негови приятелчета да го правя и събиране на възрастните няма да има.

ПП Мъжът ми се обади да ми се мазни и ме омилостиви като каза почти дословно същото като Велико  Mr. Green

# 40
      Мдааа, наскоро имах същата дилема. И аз не си падам по многото хора на едно място, затова поканих само 3 майки с 3 деца, с които играем всеки ден на площадката. Идеята беше да бъде тип пикник в парка, но времето не беше много хубаво и се събрахме вкъщи. И тъй като не си падам по прислужването,  Laughing единствено нарязах тортата в чинии, всичко друго беше на големи плата и всеки си взимаше, каквото желае. Всичко беше приготвено от мен лично - и тортата, и 3-4 вида кифлички (много сполучливи, по рецептата на Пеп-чо   bouquet ) със сладко, сирене и кренвирши, 2 вида сок, кола и кафе за майките. Никой не остана гладен, нито пък аз разнасях чинии напред -назад.  Simple Smile
   А за първия дори не съм канила гости - нито детето ще разбере нищо. По-добре със спестените пари да му купя някоя хубава играчка.  Peace

# 41
Обясни на мъжа си, че това е празник на детето, а не празник на родата, на която да ги събираш и да ги храниш и поиш.

Моето предложение при тези обстоятелства е следното.
Каниш ги в събота СУТРИНТА на кафе с дребни сладки и соленки, стоят 1-2часа, дават си подаръците и си заминават.
След това след обед, или на другият ден в неделя хващате детето, отивате във В.Търново в някой детски клуб детето да се наиграе и толкова.

# 42

Лошото е, че тези семейства на своите деца правят рождени дни - тип "малка сватба"  lianka  Wink супер определение, и ние сме ходили, канени сме редовно, притеснявам се да не се обидят  Tired
Moже в началото да се засегнат, а после да се сетят, че твоят вариант е по-добър и да го приложат и те.

Мен ме дразнеше този вариант с 1000 манджи и вечното ми превървяване хол - кухня. Докато ги сготвя, ме заболяваше кръст, а после не можех да седна да си кажа една дума с хората. И реших, че стига съм се престаравала да доказвам колко добра булка съм.
На този ден веднъж съм се мъчила да раждам - е всяка година ли да се мъча?
Поцупиха се, но...
После се научиха и те така - на кафе и сладки приказки, да се видим и разберем от гостито, а не да правим кулинарни изложби и преяждане за 3 дни напред.

Последна редакция: ср, 13 окт 2010, 15:43 от white s.

# 43

Лошото е, че тези семейства на своите деца правят рождени дни - тип "малка сватба"  lianka  Wink супер определение, и ние сме ходили, канени сме редовно, притеснявам се да не се обидят  Tired
Moже в началото да се засегнат, а после да се сетят, че твоят вариант е по-добър и да го приложат и те.
Обидят или не, колкото по-рано разберат, че рождения ден на твоето дете е негов празник - толкова по-добре. И че този празник ще се празнува от тук нататък така, както детето ще се чувства добре - с деца, приятели. Иначе има опасност до 18 години да спретваш мини сватба, дори и "детето" вече да е излязло да празнува навън с приятели. По-неприятното е че до колкото разбирам първо със съпруга трябва да се пребориш. Успех и весел празник пожелавам.

# 44
  • Луната ни пази
Та случая е следният: имам дете на почти 2 години, и точно наближаващият му рожден ден ме хвърли в такива дълбокомислени  размисли. Първия рожден ден правих както си е традицията с доста хора, всичките рода ни се падат, с децата им и изобщо у дома беше лудница. И точно рожденикът /горкичкият/ най - зле си прекара. От наша гледна точка добре - пийване, хапване, сладки приказки. От гледна точка на бебето: мама няма време да му обърне внимание, щото търчи с едни чинии насам натам, тате седи на масата и също няма време за него, другите деца /братовчеди близки  далечни/ са по - големи и си играят заедно, но той е още малък и не може с тях, разни радко виждани от него роднини го гушат, целуват, опитват се да го натъпчат с луканка и го щипят по бузите. Превъзбуди се, не можа да заспи 2 часа /и заради шума в хола/ и резултата беше - едно уморено и изнервено дете, една уморена и изнервена майка и един татко, който недоумява що е ядосана жена му  Laughing
Апокалиптична картина, а  Laughing
Сега наближава втория рожден ден на малкия. И съм в раздвоение. Същите хора от миналата година очакват да бъдат поканени, вече ми се обади една от жените в родата да пита какво да купува за подарък, смотолевих нещо. Не искам пак да става тая лудница, просто не искам. Искам детето да си прекара добре.
Споделете как според вас трябва да протече един детски, почти бебешки всъщност рожден ден.

Първи рожден ден, съчетан с кръщене- картинката като при вас. Втори рожден ден: поканихме децата заедно с майките на заведение (пицария), купих им балони, свирки, шапки, приспособления за балончета от вода и веро. Поръчах тортата отделно (имаше свещи като бенгалски огън и други подобни). Купон голям , бяхме общо 14 човека и ми излезе 120 лв. Все още, когато минем покрай заведението, малката казва: "Мамо, Коки има ден ден" и се насочва да влиза, а от тогава минаха 5 месеца. Правите само с деца и роднините нямат право да ви се сърдят. Пожелавам приятно изкарване!

Общи условия

Активация на акаунт