Безглутенови рецепти

• 189 790
  • 320
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря, Венета!   bouquet Изглежда супер вкусно!

# 106
# 107
Здравейте момичета, ще правя безгл. хляб за детенцето на една приятелка (в хлебопекарната ). Освен към глутен обаче, алергия има и към доста други неща. В повечето рецепти, които прочетох в темата има яйце, а аз не мога да ползвам.
Продуктите с които разполагам са царевично, оризово и елдено брашно, зехтин и безглутенова мая. Трябва ли нещо още да добавям за да се получи. Тази ксантанова гума ролята на мая ли играе ? Линка , който е по-напред в темата не ми се отваря, и не знам от къде може да се купи .
Приемам всякакви предложения и съвети   bouquet

Последна редакция: пт, 29 юли 2011, 13:57 от nikolovi

# 108
  • забравих си мисълта...
Nikolovi, мога да предложа само да направиш хляба от брашно без глутен. Иначе за тези продукти, които имаш, нека някой друг каже как точно би се получило.

Последна редакция: вт, 18 окт 2011, 20:09 от Venetta

# 109
Включвам се, за да споделя какво се получи от безгл. хляб - една малка питчица  Mr. Green Стана 3 пръста дебела питка......хич не съм доволна от резултата . Още не съм се чула с приятелката ми, за да каже на вкус как е било, ама и за него силно се съмнявам  ooooh!

# 110
  • забравих си мисълта...
Как я направи питката, Nikolovi? Имаш ли снимка да я видим?

Между другото и готовият безглутенов хляб, който си купувам тук, не ми е вкусен, затова си поръчам ръжен хляб (правят го специално за хора с алергия към глутена) и той ми е по-вкусен вече. На мен половин хляб ми стига за една седмица.

# 111
Venetta , аз мислех, че ще стане по надутичък хляб, но не стана, та затова казах питка  Laughing
Иначе сложих (не помня пропорциите, тогава ги гледах от книжката на машината) 1л. зехтин , вода , по равно оризово и царевично брашно , малко брашно от елда и безглутенова мая .
В ръжения хляб няма глутен, така ли ? Предполагам, че ще се получи по-добре от този , който скопосах  Mr. Green

# 112
  • забравих си мисълта...
Venetta , аз мислех, че ще стане по надутичък хляб, но не стана, та затова казах питка  Laughing
Иначе сложих (не помня пропорциите, тогава ги гледах от книжката на машината) 1л. зехтин , вода , по равно оризово и царевично брашно , малко брашно от елда и безглутенова мая .
В ръжения хляб няма глутен, така ли ? Предполагам, че ще се получи по-добре от този , който скопосах  Mr. Green

Такъв хляб няма как да стане надут и човек който е свикнал да се храни с традиционния български хляб, а се налага да премине на безглутенов, ще му се наложи да се научи да харесва безглутеновия.

Да в ръженият хляб има глутен, но е много по-малко и е в по-неустойчива форма отколкото в пшеницата. Аз лично имам проблем преди всичко когато консумирам тестени изделия от пшеничено брашно.

# 113
аз правя безглутенов хляб и номера е да се остави дълго време да втасва
или както пиеше в рецептата изключете машината и  "забравете" тестото
Друг вариант е със сода,вместо мая.
И в двата случая тестото се сипва с лъжица на малки питки.

# 114
  • забравих си мисълта...
То вместо с мая, може с кисела закваска, която се прави от стария хляб, мисля че на български се нарича квас.

# 115
  • България
Тази ксантанова гума ролята на мая ли играе ? Линка , който е по-напред в темата не ми се отваря, и не знам от къде може да се купи .
Приемам всякакви предложения и съвети   bouquet

Ползвала съм ксантановата гума (и на мен ми беше супер ново до скоро и предварително бях направила проучване). Това е веществото, което ползват в готовите дресинги - заради него подправките не се утаяват на дъното, а сякаш "висят" из сместа. Не работи като мая, а по-скоро като лепило - особено за безглутенови рецепти, или с много високо съдържание на ръжени или пълнозърнести брашна, които се получават по-лесно трошливи, тази добавка ги олекотява малко и стават по-свързани (не знам как по-точно да го обясня - правят по-малко трохи и лееееко по-пухкави). Всъщност представлява бяла пудра, абсолютно без вкус или мирис. Честно казано, аз имах много големи очаквания към това нещо, защото ми се щеше все пак да имат някаква прилика с хляб здравословните ми печива, обаче се отказах (струваше ми се, че едни обриви, които ми бяха излезли, се дължат на гумата).

Ако обаче мислиш да я използваш за дете с много алергии, давай много внимателно - ксантановата гума (Е415) май се води силно алергизираща, и много често създава проблеми.
Колкото до това от къде да я купиш, не мога да съм особено от полза - аз си я бях взела от едно  пътуване до Лондон.

# 116
BorislavaK , благодаря за разяснението   bouquet

# 117
# 118
# 119
  • София
бихте ли ми препоръчали рецепта за хляб с брашно от соя, без яйца,без мая.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт