Безглутенови рецепти

  • 189 790
  • 320
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 1 849
Благодаря, Венета!   bouquet Изглежда супер вкусно!

# 106
# 107
  • Мнения: 781
Здравейте момичета, ще правя безгл. хляб за детенцето на една приятелка (в хлебопекарната ). Освен към глутен обаче, алергия има и към доста други неща. В повечето рецепти, които прочетох в темата има яйце, а аз не мога да ползвам.
Продуктите с които разполагам са царевично, оризово и елдено брашно, зехтин и безглутенова мая. Трябва ли нещо още да добавям за да се получи. Тази ксантанова гума ролята на мая ли играе ? Линка , който е по-напред в темата не ми се отваря, и не знам от къде може да се купи .
Приемам всякакви предложения и съвети   bouquet

Последна редакция: пт, 29 юли 2011, 13:57 от nikolovi

# 108
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Nikolovi, мога да предложа само да направиш хляба от брашно без глутен. Иначе за тези продукти, които имаш, нека някой друг каже как точно би се получило.

Последна редакция: вт, 18 окт 2011, 20:09 от Venetta

# 109
  • Мнения: 781
Включвам се, за да споделя какво се получи от безгл. хляб - една малка питчица  Mr. Green Стана 3 пръста дебела питка......хич не съм доволна от резултата . Още не съм се чула с приятелката ми, за да каже на вкус как е било, ама и за него силно се съмнявам  ooooh!

# 110
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Как я направи питката, Nikolovi? Имаш ли снимка да я видим?

Между другото и готовият безглутенов хляб, който си купувам тук, не ми е вкусен, затова си поръчам ръжен хляб (правят го специално за хора с алергия към глутена) и той ми е по-вкусен вече. На мен половин хляб ми стига за една седмица.

# 111
  • Мнения: 781
Venetta , аз мислех, че ще стане по надутичък хляб, но не стана, та затова казах питка  Laughing
Иначе сложих (не помня пропорциите, тогава ги гледах от книжката на машината) 1л. зехтин , вода , по равно оризово и царевично брашно , малко брашно от елда и безглутенова мая .
В ръжения хляб няма глутен, така ли ? Предполагам, че ще се получи по-добре от този , който скопосах  Mr. Green

# 112
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Venetta , аз мислех, че ще стане по надутичък хляб, но не стана, та затова казах питка  Laughing
Иначе сложих (не помня пропорциите, тогава ги гледах от книжката на машината) 1л. зехтин , вода , по равно оризово и царевично брашно , малко брашно от елда и безглутенова мая .
В ръжения хляб няма глутен, така ли ? Предполагам, че ще се получи по-добре от този , който скопосах  Mr. Green

Такъв хляб няма как да стане надут и човек който е свикнал да се храни с традиционния български хляб, а се налага да премине на безглутенов, ще му се наложи да се научи да харесва безглутеновия.

Да в ръженият хляб има глутен, но е много по-малко и е в по-неустойчива форма отколкото в пшеницата. Аз лично имам проблем преди всичко когато консумирам тестени изделия от пшеничено брашно.

# 113
  • Мнения: 2 275
аз правя безглутенов хляб и номера е да се остави дълго време да втасва
или както пиеше в рецептата изключете машината и  "забравете" тестото
Друг вариант е със сода,вместо мая.
И в двата случая тестото се сипва с лъжица на малки питки.

# 114
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
То вместо с мая, може с кисела закваска, която се прави от стария хляб, мисля че на български се нарича квас.

# 115
  • България
  • Мнения: 9
Тази ксантанова гума ролята на мая ли играе ? Линка , който е по-напред в темата не ми се отваря, и не знам от къде може да се купи .
Приемам всякакви предложения и съвети   bouquet

Ползвала съм ксантановата гума (и на мен ми беше супер ново до скоро и предварително бях направила проучване). Това е веществото, което ползват в готовите дресинги - заради него подправките не се утаяват на дъното, а сякаш "висят" из сместа. Не работи като мая, а по-скоро като лепило - особено за безглутенови рецепти, или с много високо съдържание на ръжени или пълнозърнести брашна, които се получават по-лесно трошливи, тази добавка ги олекотява малко и стават по-свързани (не знам как по-точно да го обясня - правят по-малко трохи и лееееко по-пухкави). Всъщност представлява бяла пудра, абсолютно без вкус или мирис. Честно казано, аз имах много големи очаквания към това нещо, защото ми се щеше все пак да имат някаква прилика с хляб здравословните ми печива, обаче се отказах (струваше ми се, че едни обриви, които ми бяха излезли, се дължат на гумата).

Ако обаче мислиш да я използваш за дете с много алергии, давай много внимателно - ксантановата гума (Е415) май се води силно алергизираща, и много често създава проблеми.
Колкото до това от къде да я купиш, не мога да съм особено от полза - аз си я бях взела от едно  пътуване до Лондон.

# 116
  • Мнения: 781
BorislavaK , благодаря за разяснението   bouquet

# 117
# 118
# 119
  • София
  • Мнения: 160
бихте ли ми препоръчали рецепта за хляб с брашно от соя, без яйца,без мая.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт