Безглутенови рецепти

  • 189 785
  • 320
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 186
Много вкусни и лесни меденки!!!Миленка ако се повтаря някъде рецептата ми кажи ,ще я махнем Peace
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.ч. захар
    • 1/2 к.ч. олио
    • 2 с.л. мед
    1/2 ч.л. сода
    • 1/2 ч. л. канела
    • 1 ванилия
    250 гр. безглутенова смес
Яйцето,захарта и меда се разбиват с вилица или тел.Прибавя се олиото и се разбърква докато се усвои от сместта.Добавят се содата,канелата и ванилията.Прибавя се брашното и се замесва тесто от което с леко намазнени ръце се оформят топчета с големината на малък орех,имайте в предвид че докато се пекат  почти си удвояват размера!!!Нареждаме ги в тава ,върху намзнена пекарска хартия.Пекат се в загрята на 180 гр. фурна ,при мен за 12 мин.Оставят се да изстинат и се слепват със сладко две по две.Аз използвах шипков мармалад,станаха страхотни!!!Забележка:трябва да ги оставите най-малко за два дни затворени ,в кутия с капак за да омекнат.От тази доза ми излязоха 27 меденки .Да ви е вкусно!!!Ето и линк:http://poxy80.snimka.bg/other/bezglutenovi-izkusheniya.543619.22466453

Последна редакция: нд, 20 фев 2011, 09:23 от poxy 80

# 91
  • Мнения: 1 849
Един боровинков чийзкейк - суров:
http://www.zemianazaem.com/archives/293#more-293

Суров чийзкейк с райска ябълка:
http://www.recipemagician.com/recepti/sladki-izkushenia/surov-raiski-cheesecake/

Въобще тези два сайта активно могат да се използват за всякакви сурови и безглутенови рецепти, много полезни за всеки!  Peace
Разбира се, трябва да се следи състава на продуктите да няма глутен!

# 92
  • Мнения: 1 849
Кремсупа от леща и картофи
Сваряват се 4-5 картофа, 2-3 моркова и малко лук (праз по-добре). Като започнат да поомекват се добавя 1 ч.ч. червена леща и се доварява за още 10-15 мин. Добавя се и олио, сол, чубрица, кимион и др. подправки на вкус. След сваряване се пасира и при нужда се долива още вода.

# 93
  • Мнения: 56
Много хубава темичка! И аз в момента избягвам глутена и мога да се включа с моите любими безглутенови рецепти:
Сурови крекери от покълнала елда
   Тези хрупкави крекери са много вкусни и с неутрален аромат. Вървят добре с всякакви салати и дипове. Те са изключително полезни, без глутен и богати на Омега 3 мастни киселини.
Ето и рецептата:
500 гр. покълнала елда (250грама в сухо състояние)
100 гр. смляно ленено семе
100 мл вода
50 гр. микс от накиснати слънчогледови и тиквени семена
2 с.л. зехтин
1-2 скилидки чесън
хималайска сол на вкус
сух риган и босилек на вкус
   Всички съставки без микса от семена се поставят в кухненски робот. Блендира се докато се получи гъсто тесто. Сместа се разстила на тънък слой върху хартия за печене. Оформят се на квадрати с нож (12 на брой) и се поръсват  слънчогледовите и тиквени семена. Тавата се слага във фурната на 60 градуса за 1 час. След това температурата се намаля на 50 градуса. След 6-7 часа крекерите се обръщат внимателно с шпатула и се оставят да се сушат и от другата страна. Целият процес на сушене е около 16-18 часа докато станат напълно готови и хрупкави. Изключително трайни са и ако желаете може да си направите двойно количество. Просто ще имате нужда от още една тава.
   С тези крекери може да си направите супер здравословни сандвичи с авокадо и домат.
http://desilifestyle.net/2010/12/%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2% … 0%bb%d0%b4%d0%b0/
Сурова зимна пица
   Тази пица е страхотна, сурова, веган, безглутенова и нискокалорична. Правя си я вече втора зима и бих казала, че вкуса й не може да се сравни със стандартната мазна слузообразуваща пица, а да не говорим за факта, че е пълна с витамини, минерали и ензими. Използвах зимни зеленчуци като гъби и праз.
Ето и рецептата:
за блата – използвах същата рецепта като сурови крекери от покълнала елда.
за доматеното пюре – пасирани 1 домат, 3 накиснати сушени домата, 1 скилидка чесън, 1 с.л. зехтин, шипка босилек и риган.
за гарнитура – 100 грама нарязани гъби и малък стрък праз се мариноват в 1с.л. соев сос и 1с.л. зехтин. Изсушават се за 1 час във фурната.
за веган „пармезан“ - смлях 2 с.л. сурови кедрови семена и 1 с.л. хранителна мая.
   Първо се намазва блата с доматеното пюре, след това се гарнира с маринованите гъби и праз. Накрая се украсява с няколко маслини Каламата и се поръсва с веган „пармезан“. Ако желаете може допълнително да затоплите пицата за 30 минути във фурната на 50 градуса. Вкусът й е невероятен!
Съвет: Следващият път когато си приготвяте сурови крекери, удвоете дозата и  направете допълнително и блат в кръгла тава. По този начин винаги ще имате под ръка готов и ще можете по всяко време да си направите вкусна и полезна пица.
http://desilifestyle.net/2011/01/%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0- … 0%b8%d1%86%d0%b0/

# 94
  • Мнения: 56
Ето още една рецепта за безглутенови крекери:
Сурови средиземноморски протеинови омега 3 крекери
   Ако имате нужда от екстра доза суров растителен протеин, тези хрупкави безглутенови крекери са идеалното решение. Изключително полезни, вкусни и богати на нутриенти като омега 3 мазнини, много минерали, витамини и фибри. Съчетават невероятни средиземноморски аромати и 4 вида сурови семена.
Ето и рецептата за 16 крекера:
1 чаша смляно ленено семе
½ чаша белено конопено семе
½ чаша накиснати слънчогледови семена
½ чаша накиснати тиквени семена
4 парченца накиснати сушени домати
4-5 чери доматки
2 с.л. зехтин
½ глава червен лук
2 скилидки чесън
босилек и риган на вкус
   Първо накиснете смляното ленено семе с чаша вода. След това пасирайте накиснатите сушените домати, чери доматките и другите подправки и добавете пюрето към ленената смес. След това прибавете и останалите семена – конопено, слънчогледово и тиквено и разбъркайте много добре. Накрая сместа се разстила на тънък слой върху хартия за печене и се оформят квадрати с нож. Тавата се слага във фурната на 60 градуса за 1 час. След това температурата се намаля на 50 градуса. След 12 часа крекерите се обръщат внимателно с шпатула и се оставят да се сушат и от другата страна. Целият процес на сушене е около 20-24 часа докато станат напълно готови и хрупкави. Така и срока им на годност се удължава доста.
Съвет: Препоръчвам ви ги в комбинация с богата зеленолистна салата!
http://desilifestyle.net/2011/03/%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2% … 0%be%d0%b2%d0%b8/

# 95
  • Мнения: 56
И една рецепта за суров безглутенов гранола бар:
Ето и рецептата за 8 гранола барчета:
1 ч.ч. покълнала и дехидрирана елда
24 пресни фурми
½ чаша сурови бадеми
½ чаша стафиди
½ чаша кокосови стърготини
2 с.л. разтопено кокосово масло
1-2 ванилии
   Първо сложете фурмите и бадемите в кухненския робот и ги разбийте. След това добавете и останалите съставки и продължете докато се получи гъсто тесто. След това го сложете в тавичка и хубаво го пресовайте. Оставя се  да се стегне  в хладилник и с нож се режат 8 барчета. Накрая всяко едно барче се увива в домакинско фолио и  се съхранява в хладилник.
http://desilifestyle.net/2011/03/%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2- … 0%b1%d0%b0%d1%80/

# 96
  • Мнения: 168
Мъфини с банан и тиква
1 ½ брашно/безглутеново/
3 яйца
¾ ч.ч.захар
1/3 ч.ч. масло
1ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
½ ч.л. сол
1 банан
тиква/една чаша сварена и  пюрирана/
ванилия
Смесват се течните със сухите съставки ,като банана и тиквата се прибавят накрая внимателно.Пекат се в предварително  загрята фурна 200-210 градуса , 20-25 мин.

# 97
  • Мнения: 234
не знам дали ще преставлява интерес за вас, но все пак ще го пусна - на нас много ни хареса тази вечер и си го хапнахме с апетит, пък и е много хранително

млечен крем с киноа

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 22:41 от lux

# 98
  • Мнения: 1 849
Благодаря, Лукс - разбира се, че представлява!   bouquet

# 99
# 100
  • Мнения: 1 849
Lux, тези рецепти са много интересни, но трябва да се внимава с тях - овеса макар и в малки количества съдържа глутен (или по-скоро протеин с подобна на глутена структура), овес не се дава на хора алергични към глутен.
Ако са алергични само към пшеница - става!
Говоря за дадената долу рецепта с овесени бисквитки.
Иначе има много сайтове с безглутенови рецепти и е хубаво да се ползват.
Май ползваме повече български (или поне пускани в български сайтове) сладкиши, върху които проверяваме дали стават с нашето брашно  Wink А и голяма част от посочените брашна все още ги няма тук или са на доста високи цени.

Бърз крем с извара и ягоди
Пасира се 150 грама извара (безсолна) с 3 с.л. захар, 3 с.л. кисело мляко и 2 с.л. прясно мляко до гладко кремче. Към края се пускат в каната на пасатора 4-5 разрязани ягоди.
Вместо прясно и кисело мляко може да се сложат 4-5 с.л. заквасена или течна сметана.
Става много вкусно кремче, което ако постои малко в хладилника успешно замества сладоледа.

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 09:46 от M_Nik

# 101
  • Мнения: 414
Записвам се да следя темата.   bouquet

# 102
  • Мнения: 168
Записвам една рецепта ,която още не съм изпробвала,но изглежда много апетитно.
Картофени ньоки с доматен сос
700гр.картофи
индийско орехче
1с.л. масло
1ч.л.сол
1с.л.кашкавал/настърган/
150гр.безглутеново брашно
или смес - 50гр.брашно от маниока,100гр.оризово брашно и 1 с.л.царевично нишесте

Продукти за доматения сос:
5-6 средно големи домата
4-5 скилидки чесън
зехтин
1 ч.л. захар
сол
черен пипер
магданоз

Картофите сварени и намачкани на пюре /още топло/ се смесва с маслото ,солта,индийското орехче ,черен пипер/по желание/,настъргания кашкавал.Омесва се тесто  и към него се прибавя брашното /пресява се предварително / и се меси /поне 5 мин./.Омесва се хубаво тесто, което не бива да е прекалено лепкаво.Оформя се фитилче и се режи на каквато форма искаме /правоъгълничета,топчета/.Когато ньоките са готови, се сваряват на партиди във вряща подсолена вода за 1-2 минути. Добре е да имат място да плуват. Готови са, когато изплуват сами на повърхността. Вадят се с решетъчна лъжица и се поставят в гевгир, за да се изцедят добре.

сосаНарязаните на филийки скилидки чесън в зехтина за 1-2 минути и после се добавят настърганите домати. Оставят се да  къкрят на умерен огън около час, за да стане сосът гъст и хомогенен. След това се добавя малко сол, черният пипер и лъжичка захар . Точно преди да се свали тенджерата от огъня, се добавя и на ситно нарязаният магданоз.

Сервират се в чиния с готовия доматен сос и настърган кашкавал отгоре.

# 103
  • Мнения: 199
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=207760455923078&set=a … ype=1&theater

Тази сутрин правих тези печени питки.Много са вкусни,препоръчвам ги!не ми се надуха обаче,но пак ги излапахме веднага.Аз сложих 1/3 царевично брашно.Сложих и повечко масло в тестото,а имат нужда и от повече сол,щипка не е достатъчно.Угасих содата в млякото.Не знам дали содата не дойде малко.Но станаха много вкусни.поръсих отгоре с шарена сол.
Може би трябваше по-силна фурна в началото newsm78.

# 104
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Здравейте момичета,

извинете ме, че нямам време да прегледам темата, за да видя дали има публикувана подобна рецепта като тази (Mohn-Topfen-Kuchen / Кекс с мак и извара), но за всеки случай ви давам линк към нея, просто защото на мен ми допада много и не бих искала да я пазя само за себе си. За тези, които биха искали да я пробват, искам да споделя, че след около 2-3 дни ще добавя още някои подробности и промени, които направих към нея.

Общи условия

Активация на акаунт