Безглутенови рецепти

• 189 793
  • 320
  •   1
Отговори
# 120
Да споделя нашата изпитана рецепта за палачинки от оризово брашно.

ОРИЗОВИ ПАЛАЧИНКИ

250 грама оризово брашно
500 ml прясно мляко
3 яйца
1 супена лъжица олио

Нещата се разбъркват, желателно с миксер или в блендер. Пекат се най-добре на тефлонов тиган без мазнина, като всеки път преди да загребете от сместта разбърквайте, защото ориза веднага се утаява на дъното. Палачинките стават отлични и са ПО-ДОБРИ от пшеничните по всички показатели.

# 121
Момичета от къде и какво брашно купувате за хляб?Аз взех на фирма техра,но не се получи,стана много твърд.Благодаря предварително но тези които се включат.

# 122
Ето една рецепта за безглутенов хляб.Много бързо става и е вкусен.

Безглутенов хляб

2.яйца
2.с.л. олио
200.мл.вода
1.ч.л сол
1/2.ч.л захар
1 суха мая на д-р Йоткер
400.г. безглутеново брашно

http://loni87.snimka.bg/cooking/hlyab-bezglutenov.693581.28013200
Маята се разтваря в 70мл.вода,захарта и 1 с.л брашно,и се оставя да втасва.Яйцата,олиото,водата и солта се разбиват много добре,след това прибавяме втасалата мая и пак разбиваме хубава,накрая се добавя брашното.Получава се като кексова смес.Изсипваме я във форма за хляб(моята е от малките-идеална е) намазнена с олио и се оставя да втаса малко.Пече се на 180/200 градуса.Пожелание към сместа може да се прибави 1 с.л кисело мляко.

Последна редакция: сб, 04 авг 2012, 22:03 от Лони87

# 123
  • София
брашно купувам от диетичните магазини.  там има-оризово,царевично,соево,нахутно и т.н.има един магазин срещу халите-до бутката, където продават гевреци.   
изкам да попитам   -някой правил ли е сладко от малини с кафява захар.                                                     

# 124
Дами някои правил ли е тесто за мекици(или в хлебопекарна).Някъде прочетох за козунак в хлебобекарна,но се оказа че моята няма тази функция а има за кекс дали ще стане,а и другият ми въпрос всички програми ли използвате с безглутеново брашно или само определената за този тип  ooooh!

# 125
     НЕГЪРЧЕ

2яйца
1ч.ч захар
1ч.ч хладка вода
1ч.ч олио
1ч.л сода
3ч.ч брашно
пожелание може и 1 ч.л ксантан гума
домашно сладко(около 2 ч.ч или по ваше желание)

Разбиваме яйцата и захарта,прибавяме олиото,водата,содата и брашното.Накрая се прибавя и сладкото.Изсипва се в тавичка(средно голяма) намазана с олио_аз сложих хартия за печене и се пече в предварително загрята фурна на 180/200 градуса  chef  bouquet

# 126
Много добър вариант за за допълване на безглутенова диета са рецептите с киноа. Аз птиготвям киноа много често и като цяло всички опитали ястия с киноа са много доволни. Например табуле с киноа и зимни зеленчуци с киноа .

# 127
Момичета, търсейки друга тема, попаднах на тази. А може би не е случайно, по телевизията гледах днес репортаж с една майка, чието детенце има проблем с глутена. По принцип знам за този проблем и когато правя някоя рецепта без глутен го посочвам, за да бъде полезно за хората, които се интересуват.
По принцип се налага да измислям повече рецепти, които са веган- т.е. без животински продукти, и ако някой се интересува, може да погледне.
Леща мъфини с орехи и картофен или тиквен топинг - веган и без глутен
Двойно шоколадови веган кексчета може да използвате крема- който е суров. А аз обещавам да изпробвам кексчетата с безглутеново брашно и ще ви кажа как се получават.
Ягодов чийзкейк без печене
за основа може да се използват вместо бисквити- леко запечени пресовани овесени ядки или пуканки от амарант. Скоро правих такъв за дъщеря ми.

Портокалово бадемов сладкиш без брашно

Лешникови топчета с аромат на канела-(без брашно)

Безглутенови кексчета с коприва и елда

Кулички от патладжан, просо и соева кайма-веган и без глутен

Елхички от сушени плодове и орехи
по принцип могат да се оформат топчета или малки квадратчета, да се сложат овесени ядки, чиа...

Коледни кексчета  правила съм ги с нахутено брашно- не се усеща промяна във вкуса

Тарталети без печене с крем от манго и лайм

Надявам се, да ви допадне нещо или да ви хрумне някоя идея.
Ще се радвам, ако поне с това мога да бъда полезна.

# 128
да се самоцитирам с някои мои вариации на сладкиши:
Шведски ванилени мечти

200 гр омекнало масло се смесват с 250мл захар и 3 с.л. ванилена захар.
1/2 чл амонячна сода (http://en.wikipedia.org/wiki/Baker%27s_ammonia) се смесва с 500 мл брашно и тази смес се добавя към маслената и добре се омесва на ръка.
Оформят се малки топчета (колкото орех), приплескват се, редят се в тава върху хартия за печене.
Пекат се на 150 град, за около 15мин.

Скрит текст:

да допълня: в кутия издържаха доста дълго, едно 2 месеца
останаха си все така хрупкави и вкусни

Безглутенов вариант500мл брашно за местих с 400мл картофено нишесте + 500 мл смлени лешници (200гр) и 2 жълтъка
ако брашното се замени само с нишесте и смлени ядки, после сместта при печене доста се разлива и самите сладки стават доста тънки и много сладки
печене 17мин на 150град.

Скрит текст:

Полента на филийки
Тук продават полента, която правя по италиански тертип
Пише на опаковката "едро смляно цар. Зърно"
150 мл от него изсипвам с разбиване във вряща вода, 750 мл
Бъркам около 10 мин, както пише на опаковката
Добавям и сол, черен пипер, зехтин или масло
Още горещ го изсипвам в мокър съд, на слой около 1 см дебел
След няколко часа се е стегнал, тогавя го разрязвам на филийки и ги пека в добре омаслен гофретник
Оригиналната италианска рецепта е да се запече в зехтин в грил-тиган, но моят вариант ни хареса повече
Стават едни чудесни хрипкави филийки с аромат на пуканки

чийзкейк по идеята на Шоки с малко моя интерпретация:

блат от разбити белтъци (2), смесен с млени лешнини и масло - запекох го във фурната
сложих отгоре сместта - 200гр Филаделфия, 200 гр квасена сметана, 2 жълтъка, 100 разтопен Линд 85%
след 45 мин във фурната стана нещо наистина кадифено

Палачинки
в 1с.л. пр. мляко размивам 1 с.л. картофено или царевично нишесте, добавям яйце и ванилия, разбивам добре и пека на тиган или в гофретник, намазани с масло

и торта:

Скрит текст:
Трицветен шоколадов бавароаз

от тук: http://www.matklubben.se/recept/chokladbavaroise_i_tre_faerger_38963.html

Продукти:
360 гр мляко
240 гр захар
180 гр жълтъци (6 бр)
20 гр желатин (аз ползвах 10 желатинови лист4ета)

(според указанията на опаковката 2 лист4ета отговаряли на 5мл, т.е 4аена лъжи4ка желатин на прах)

120 гр бял шоколад + 250 гр течна сметана, 40% (разбива се в робот или с миксер преди добавяне в ст.7)
120 гр мле4ен шоколад + 250 гр течна сметана, 40% (разбива се в робот или с миксер преди добавяне в ст.7)
120 гр 4ерен шоколад, поне 70% + 250 гр течна сметана, 40% (разбива се в робот или с миксер преди добавяне в ст.7)

27%В, 6%П, 67%М

използва се форма с диаметър 20см и обем поне 2 литра
вътрешността и се облицова с пластмасово фолио

Шоколадът се натрошава,всеки цвят в отделна купа, сметаната се разбива

Смес бавароаз:

1. млякото се кипва
2. жълтъците се разбиват със захарта
3. към полу4ената смес се добавя постепенно горещото мляко при непрекъснато бъркане
4. Новата смес се слага на средно силен котлон до достигане на 85град. (при мен тогава запо4на леко да бълбука) като се бърка непрекъснато
5. Желатиновите лист4ета се накисват в студена вода за няколко минути и се добавят към крема
6. полу4еният крем се разпределя по равно между трите купи със шоколад
7. към всеки шоколадов крем се добавя битата сметана и се разбърква добре

В подготвената форма се изсипва белия крем и се оставя за 30 мин във фризер да се стегне.
Отгоре се изсипва крема с мле4ен шоколад и отново се слага за 30 мин във фризер да се стегне.
Последно е ред на 4ерния шоколад, след което тортата отново се слага  за 30 мин във фризер да се стегне.

След стягане на последния крем формата се обръща върху 4иния за сервиране, маха се фолиото, украсява се напр с какао и се оставя за денонощие в хладилник.
Сервира се с къпини.

# 129
Здравейте, момичета! Искам да науча повече за нраненето без глутен, така че се записвам и се връщам да чета темата.

# 130
Здравейте,

имам доста безглутенови рецепти, особено сладкиши, но много искам да споделя последната рецепта, която открих и считам за изключително сполучлива - безглутенови гевречета и солети/гризини
Освен, че стават "като истински", се правят много лесно и с достъпни продукти.

# 131
# 132
Момичета, кажете ми кое брашно става за хляб в машина за печене на хляб. И може би маята трябва да е различна...Имах неуспешни опити с царвеично и оризово брашно. Пекарната ми няма специална програма за безглутенов хляб /назад в линковете прочетох, че има и такива/.
А дали има безглутенови спагети /паста/?

# 133
Безглутенови спагети и макарони има царевични и оризови в Пикадили. Царевичните са на Паста Д'оро в зелени пакети, а оризовите са в едни прозрачни опаковки.
За всякакъв хляб - ръчен и за хлебопекарна използвам безглутенова смес. На различните марки има различни от 6 до 10лв/кг. Купувам от био магазините или от специализирани за безглутенови продукти. Правила съм си домашни смеси,но не бяха сполучливи. Маята пак от там купувам.

# 134
Le Soleil, да си жива и здрава! Така ми се е дояла паста, от месец съм на безглутенов режим и хлябът не ми липсва много, обаче ми се искат спагетки: ) и още утре ще скоча ди Пикадили да си купя.
И нещо странно забелязвам - не съм свалила и грам, въпреки че напълно съм изключила тестено и сладко с изключение на шоколад и сладолед. Мислех си, че ще сваля килограми /не че това с целта, слаба съм/, но е логично. Имате ли идея защо се получава така?

Общи условия

Активация на акаунт