Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Безглутенови рецепти

  • 177 187
  • 305
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 168
НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО ПИШЕ БРАШНО, ТО Е БЕЗГЛУТЕНОВО ГОТОВО БРАШНО МИКС!

Добруджанки

Ето една много лесна и бърза рецепта за закуска без месене и втасване:
1ч.ч. кис мляко с 1 лъжичка сода/може и с вода/
1ч.ч. натрошено сирене
2ч.ч. пресято брашно
Всичко това се омесва хубаво с вилица.В добре намазнена тавичка се редят топчетата като отгоре се слага бучка масло.Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 25-30мин.Стават много вкусни!

3 минутен шоколадов кекс в чаша

1 голяма чаша за кафе (или по-добре - купичка, защото чашите преливат)
4 с.л. брашно
4 с.л. захар
2 с.л. натурално какао
1 яйце
3 с.л. мляко
1 с.л. олио
малко ванилия - по желание
Сложете сухите продукти в чашата и добре разбъркайте. Добавете яйцето. Изсипете млякото и отново разбъркайте добре. Накрая сложете олиото и ванилията.
Поставете купичката или чашата в микровълновата и я пуснете за 3 минути на 1000 вата. Кексът ще се надигне над ръба на чашата.
Може да се направи и в купичка,може и с масло вместо олио /ще бъде по вкусно/.

Банановите гризини

1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1/2 ч.ч.олио или масло
1 ч.ч. намачкан банан(2 средно големи)
1 3/4 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
малко вода

Всичко се смесва и обърква до получаване на гладка смес.Сипва се правоъгълна намаслена,средно голяма тавичка и се пече на 160 гр.-1час.Изважда се сладкиша и като изстине се реже на лентички.Обаче аз стигнах до извода,че гризините стават по-крехки,ако освен на ленти,се разрежат и посредата,да станат по-тънки(затова писах не голяма тава,за да стане сладкиша долу-горе 1.5-2 см. дебел и като се разреже и посредата,и наленти широки около 1 пръст,нареждат се в по-толяма тава с коричката надолу и се пекат още около 30-40 минутки на слаб огън,пак около 150-160 гр.

Крем
4 узрели банана
400 мл прясно мляко
1 ванилия
100 г захар
5 жълтъка
2 с. л. брашно
1 ч. л. масло

Начин на приготвяне:
Сипете млякото в дълбок съд, добавете ванилията и оставете да заври. Разбийте жълтъците и захарта до побеляване, след това прибавете брашното. Внимателно сипете млякото в яйчената смес. Върнете на котлона и варете 4-5 минути, като разбърквате постоянно до сгъстяване на крема. Накрая прибавете маслото. Нарежете бананите и ги разпределете на дъното на 4 купички. Сипете отгоре готовия крем

Тиквички-кюфтета
-1 кг.тиквички
-0.5 кг. картофи
-3 яйца
-сирене-не много,около 100-150 гр.,а може и без
-копър
-чесън
-брашно
-чер. пипер
-сол

Тиквичките се настъргват,картофите се сваряват,пасират се и се смесват с тиквичките и всичко останало,добре се разбърква.Брашно се слага толкова,че да може да гребеш с лъжицата и да слагаш в тигана без много да се разтича.
Пържат се на не много силен тиган,като се сипе кюфтенцето с лъжицата се го сплескваме ,да стане по-тънко и по-бързо да се изпържи,за около 4-5 мин от всяка страна.Сервирам със заливка като за пържени тиквички-мляко,чесън,копър и сол.

ДЕСЕРТ ОТ ТИКВА
Около 1кг или  повече обелена,почистена и нарязана на малки парчета,колкото кибрит долу-горе(за да се опече по-бързо) тиква се слага в тава с малко водичка и 200 гр. захар  да се опече,водата трябва да изври.После се залива със смес от разбити 6-7 яйца,100 гр. захар 1л. пр. мляко(сварено) и 2 ванилии и пак се пече на не силна фурна-чудничко десертче.

Бисквити
-1 ч.ч. брашно
-1яйце
-5-6 с.л. захар
-1ч.л.сода
-1ч.л.лимонов сок
-2с.л.олио
-10мл.вода
по желание 1с.л.смляно сусамено и ленено семе
Омесва се на тесто-намаслява се масата  и точилката и се разточва на тесто дебело половин сантиметър.С ракиена чашка се изрязват бисквитки нареждат се в най голямата ви тава-стават точно една голяма тава и се пекат на 200гр.НЕ ПОВЕЧЕ от 8 минути.Тестото е много лепкаво но ако намазните и ръцете няма да има проблем.

Царевични бисивитки -много вкусни и лесни.

-2 яйца
10-12 с.л. олио
-6-8 с.л. захар (аз слагам 6 с.л.захар и 2 мед)
-1 бакплувер
Царевично брашно колкото поеме - мекичко и ронливо тесто става. ако сложите повече брашно стават твърдички и сухи.
Оформят се като малки пурички и се пекат докато леко се позачервят (много леко) и ми замирише на готово.

Питка

-3-4 яйца
-щипка сол
-1/2 пакетче масло
-брашно с бакпулвер
-1-1 1/2 ч.ч. вода
-сирене /по желание/
Смесват се яйцата,солта,маслото и малко брашно /бъркаме/след това вода и пак брашно....докато стане кексово тесто и накрая прибавяме сиренето.

Кашкавалени соленки /изпробвани от мен/
http://myoncheva.snimka.bg/other/recepti.503695.21306833
250 г брашно
250 г кашкавал
200 г масло
сол
1 яйцe
1 жълтък + 1с.л. вода
Смесваме брашното с настърания кашкавал, маслото на кубчета и 1 яйце. Ако е необходимо добавяме сол. Оформяме тесто. Разточваме на лист с дебелина 1 см и срязваме с нож в желаната форма. Намазваме леко с разбито яйце с вода . Печем на 180С за около 30 мин до златисто.

Царевични пръчки
-1 пакет 500гр цар. грис
-1с.л. сол
-олио/масло/
-50гр.натрошено сирене
Сварява се гриса в 1.8 литра вода ,слага се 1с.л.сол преди да сложим гриса,прибавя се  олио или масло,но не много,защото после се пържат и ще станат мазни,вари се 2 мин.Слагаме 50 гр натрошено сирене и тази каша я изсипваме в правоъгълна тава,разстиламе до 1,5см.,и оставяме  да изстине хубаво.Става един блат,който се реже на пръчки около 10см дълги,после ги овалваме в безглут. брашно и ги слагаме в хладилника ,още да се стеснат.Като ги извадим от хладилника  ги овалваме в яйце и брашно и пържим,като брашното е отвън.Стават и за мезе.

Мусака от зелен фасул
-1кг зелен фасул;
-3-4 картофа;
-3-4 моркова;
-2-3 глави лук/може цели/;
-2-3 скилидки чесън/цели/;
-магданоз;
-чубрица;
-джоджен;
-червен пипер;
-сол;
-може да сложите и малко месо.
Тези неща ги варите и когато са готови слагате в тавичка. Взимате булюна слагате му 1яйце и малко оризово/царевично / брашно да стане гъсто, заливате и  печете в печката.

Манджа с тиквички
3-4 тиквички,нарязани на колелца с дебелина около половин см,оваляни в брашно със сол .В намаслена тава се редят,като силно се застъпват.Пекат се,около 20-30 минути.Прави се заливка от 3 яйца,1 коф. кисело мляко,малко сода,угасена в него,сирене,копър,и чесън,малко олио или масло,залива се и пак се пече.Това за нормално голяма тава.

Последна редакция: пт, 05 ное 2010, 00:08 от Мarieta

# 16
  • Мнения: 1 849
Хляб с айрян
Разбиват се 1 яйце, 2 с.л. олио, 0,5 ч.ч. айрян (кис. мляко с вода). Отделно се обърква 1 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол, 0,5 ч.л. захар. Смесват се мокрите и сухи съставки, до кексово тесто. Пече се в правоъгълна кексова форма на 180 градуса за 30-40 минути. След 10 мин. от печенето се слага купичка вода в печката. Може да се намаже кората с масло преди изваждане.

Кекс с фанта
Разбиват се 4 яйца с 1,5 ч.ч. захар. Добавя се 200 мл. фанта и 5 с.л. олио. Разбърква се и се слагат 2,5 ч.ч. брашно с 1 бакпулвер и 1 ванилия. Пече се на 170 градуса за 40-50 минути до суха клечка. Фантата, колата и спрайта са без глутен.

Много шоколадови бисквитки
Дозата е за 1 тава. Разбива се 1 яйце с 0,5 ч.ч. захар и 0,5 ч.ч. олио. Добавя се повече от 1 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия и 3-4 с.л. какао (Йоткер), до средно твърдо тесто.
Правят се топчета и се сплескват. Пекат се за 10-15 минути на 170 градуса.

Фъч
1/2 пакетче разстопено масло с 2/3 ч.ч. захар и 2 яйца се разбива. Добавя се 0,5 ч.ч.прясно мляко, разбърква се и се добавя повече от 1 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер и 3 с.л. какао (Йоткер). Отгоре може орехи на едро. Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 30 минути, до суха клечка.

Мъфини с кашкавал за 6 мъфини
1 яйце с 0,5 ч.ч. кисело мляко и 4 с.л. олио се разбърква. Добавя се 0,5 ч.ч. настърган на едро кашкавал (на кубчета може). Отгоре 1 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер и 1/4 ч.л. сол. Отгоре може сусам. Сипват се до 2/3 на мъфина и се пекат в загрята фурна за 30-ина мин.

# 17
  • Мнения: 335
 smile3501

Браво Миленка! Ето  снимки от моята рецепта за хляб,солетки и някои рецепти!

http://bistrazdravkova.snimka.bg/cooking/moyat-hlyab-bez-gluten.297911.8375244
http://bistrazdravkova.snimka.bg/cooking/moyat-hlyab-bez-gluten.297911.16074638

# 18
  • Мнения: 239
Хайде и аз !
Безглутенов кекс с кисело мляко
Продукти
         3 яйца
    1 ч.ч. захар
    1 ч.ч. кисело мляко
    1ч.л. хлебна сода
    1 ч.л. бакпулвер
    1/2 пакетче  краве масло на стайна температура
    3 ванилии
    2 ч.ч. безглутеново брашно
     В купа се разбиват яйцата със захарта  до пълното й разтопяване.  Содата се гаси в киселото мляко  след което се добавя заедно с маслото.   След разбъркване се добавя пресятото с бакпулвера брашно. Тестото се разбърква внимателно в една посока и се изсипва в намаслена  кексова форма. Пече се в предварително загряла фурна на   180 градуса около 1 час, като се проверява дали е изпечено добре с тънка клечица.
     Във фурната се поставя тава със студена вода.

http://vvv1980.snimka.bg/cooking/bezglutenovi-hrani.541720.21053110
http://vvv1980.snimka.bg/cooking/bezglutenovi-hrani.541720.21053345

Последна редакция: пт, 15 окт 2010, 22:02 от gerganavd

# 19
  • Мнения: 1 849
Козунак от книжката с рецепти за хлебопекарна - Герганчето
мляко :120 мл
яйца:5 бр
масло:280 гр
сол:2ч.л
захар:70 гр
брашно:650гр
суха мая: 3,5 ч.л
 по желание :шоколадов чипс:150гр
Сложете съставките в тавичка за печене в следната последователност:мляко,яйца,масло,сол и захар.После добавете брашното и сухата мая. Слагате тавата за печене, количеството на козунака и тегло , вкл . програма 4. Когато чуете звуковия сигнал добавете шокол.чипс ако желаете.
Описание: Златиста кифла, не твърде сладка, върви добре със салата или сирене(ние така го ядохме), а също така с кисело мляко или мармалад. Перфектна за закуска или чай.
Дадените количества са за 1кг500 гр. Време:3ч.50мин.

Сладко от портокали в хлебопекарна - Герганчето
750гр портокали,750 гр захар , 50гр пектин(или 50мл лимонов сок)
Обелете портокалите,нарежете на парченца и отстранете семките.Поставяте ги в тавичката за печене,добавете захарта и пектина.Програма 11-Сладко.Тегло:1200гр. Време:1час05мен.
Съвет:Ако не сте намерили пектин, заменете с лимонов сок.Той се добавя 40 мин преди времето за готвене.

Милинки със сирене - изпробвани от M_Nik
http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=a … sto&Itemid=10
Правих половин доза - за една голяма тава, направих ги мънички и са много вкусни:
http://mnik.snimka.bg/bulgaria/s-delchevo-zemen-kaya-bunar-emens … o.338888.18044310

Бухтички от Биси
1-2 яйца,една чашка кис.мляко с малко бакпулвер,щипка сол,щипка захар и няколко капки олио и брашно до малко по гъсто от боза  и с лъжицата в загрятото олио.Стават чудни.Радост последния път искаше да ги шприцова със сладко,но докато се канеше ги излапа.  eat
http://bistrazdravkova.snimka.bg/cooking/moyat-hlyab-bez-gluten.297911.10620850

Хляб без яйца и мляко - от Иле
С брашното на Шаер-Фарина ние само него можем да ползваме заради лактозната ,
 глутеновата и оризовата зависимост.Без яйца и без млако е.
РЕЦЕПТА:
0,100мл-Вода
0,01мл-зехтин
1к.л-домашен оцет
1/2  к.л-сол
1к.л-с връх фруктоза
0,130 кг-брашно Фарина това е рецепта с 130гр БРАШНО!!!
1/3 к.л пълна-Ксантант гума
1/3-пакетче бакпулвер на Йоткер

# 20
  • Мнения: 1 849
Елда с лапад (спанак)
Задушава се лапада, пресен лук и чесън (ако обичате), малко джоджен и елдата (може и гъби). Сипва се водичка и да поври до поемане на водата на слабо (15 мин.) Обърква се с 2 яйца и отгоре настърган кашкавал, запича се до розово.

Елда със зеленчуци
Задушавам лук, чушка, морковче, скилидка чесън, може тиквичка и малко кимион вътре. Сипвам измитата елда (харесваме зелената, сурова) и обърквам всичко. Сипвам вода да покрие и варя 20 минути, почти до разпукване, като разбърквам 1-2 пъти.

Алмойшавена от Лина Каз, изпробвано от M_Nik
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=505638.30 Много бързо и вкусно стана, не съм слагала свинска мас отгоре.
http://www.album.bg/lionsgate/images/25321757/138424/ - ето как се получи

Пана Кота изпробван от M_Nik
http://benyta.blog.bg/hobi/2009/07/27/panakota-s-kiselo-mliako.370349
Страхотно кремче, сложих му и какао на половината и го сипах в средата, стоеше на шарки.

Последна редакция: пт, 15 окт 2010, 23:40 от M_Nik

# 21
  • Мнения: 1 849
Соленки от парено тесто от Рози
Продукти:
250 мл. прясно мляко
80 гр. масло
160 гр. брашно
3 яйца + 1 жълтък за намазване
120 гр. сирене
Сол
Ким по желание
Приготовление:
В тенджера се поставя да заври млякото с маслото и солта.
Добавя се брашното и  се бърка, докато сместа се отдели от стените на съда.
Отстранява се съда от котлона. Бърка се, докато тестото изстине. Прибавят се едно по
едно яйцата. След всяко се бърка, докато се поеме напълно от сместа. Добавя се
настъргано сиренето.
Шприцоват се малки топчета, с диаметър 2 см. Намазват се с жълтък. Пекат се
до златисто върху хартия.
По желание соленките може да се поръсят с ким.
Страхотни са,но отнемат повечко време.С тази доза,излизат почти 2 пълни тави от тези на печките.Големи малки сладури,2 см. им е диаметърът  Wink.Похвалени са от поне 10 момичета от темата за соленките,затова реших,че няма начин да не са хубави.

Орехова торта от Рози
http://gal3.ineogen.ro/galleries/socialbg/1b/f4/7da4c2b0_0040024222003_00_600.jpg
http://gal3.ineogen.ro/galleries/socialbg/1b/f4/7da490e4_0040024222121_00_600.jpg
блат:
5-6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
1ч.л. ромова еснция
брашно,бакпулвер
смлени орехи-сложих 1 1/2  ч.ч.,а може и повече,още по-вкусна става
крем:
300мл. сметана
захар
1 буркан исцедено кисело мляко(то прави много вкусен крема)
може още 1 ванилийка,или в крема или в сиропа
може и тук смлени орехи
Блата го разрязах на две с конец,сиропирах с компот,ако нямате със захарен сироп,но не много,да не се разкашкват блатовете като се режат,а и си поемат от крема,може би около половин компот.Първо разбих сметаната със захарта и после прибавих цеденото мляко и ванилийката.Крокан сложих върху крема между блатовете и отгоре и отстрани.Исках да украся,но нямам безглутенов шоколад,затова разтопих 2 шоколадчета киндер(но бялото е повече от кафявото),смесих с останалата малко сметана и нашарих отгоре и я оставих блатовете да си поемат от сиропа и крема няколко часа.Наистина стана много вкусна,а и за няма 2 часа я направих,и то защото чаках млякото да се оцеди.Крокана ,на око,около 3/4 ч.ч. захар и 1 ч.ч. нарязани орехи,като се разтопи захарта,обърках с орехите и също като сусамките,разтелих върху мокра дъска и посля начупих .Може да се наредят и плодовете от компота  и между блатовете и отгоре.Блата пекох в 25 см тавичка и с тази доза,тортата стана нормално висока.

Кашкавалени солени пръчици от Рози
Само че аз ги направих на кръгчета,че са без яйце и се разпадат,солети не стават.Но са много вкусни.Пиша рецептата,ако решите да разнообразявате и вие.
150 гр. настърган на ситно ренде кашкавал
80 гр. масло
150 гр. брашно
4-5 с.л. пр.мляко
сол
1/2 к.л. настъргана лимонова кора(аз не сложих,нямах)
1 ч.л. червен пипер-от мен прибавено,че ми е любима подправка,но не е натрапчива,почти не се усеща
Настърганият кашкавал и омекналото масло се размачкват с ръка в купа.Прибавя се млякото и всички други съставки.Разточва се кора с дебелина 0,5 см.,и аз нарязах на кръгчета с малка чашка.Пекат се на 180 гр-10-15 минути.Много бързо стават и са много приятни,мекички.Може ли да не са хубави,щом основните съставки са кашкавал и масло Very Happy!?

# 22
  • Мнения: 168
НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО ПИШЕ БРАШНО, ТО Е БЕЗГЛУТЕНОВО ГОТОВО БРАШНО МИКС!

Крем
-1 яйце
-4 с.л. захар
-1 ванилия
-4 с.л. безглутеново брашно (царев. нишесте, разтворено в студена вода)
-малко масло (накрая)
-2 ч.ч. вода
Бърка се , за да не загори и като започне да пука, ври 3 мин.

Качамак-баница
Сварява се 1 ч.ч. царевичен грис, добавя се бучка масло и натрошено сирене. Разбърква се. На дъното на тава се разтопява масло, слагат се отгоре 3 разбити (или се чукват) яйца. Върху тях се слага качамака, а отгоре се рендосва кашкавал. Запича се за 20-30 мин. в загрята фурна.

Тесто за Пица - Рози/за хлебопекарна/

-330-350 мл вода
-сол
-4ч.ч. брашно,около 450 гр.
-захар
-мая -1 пакетче на Йоткер
Всичко това се бърка в машината 1:20 час и става невероятна!

Крем супа от тиква и пуйка с ориз

1 парче тиква,
1картоф,
50-60гр.пуешко месо/сварено предварително/
праз/бялата част на един стрък/,
ориз,
1с.л.зехтин,
стрък магданоз/замразен при мен/
щипка сол.
Приготвяне:
Месото варя в тенджера под налягане и винаги имам готово сварено месце, вадя, размразявам и добавям в манджата/не пасиран на кубчета, а така на порцийки за едно готвене/.
Нарязвам всички продукти на дребно, добавям солта и зехтина и слагам да се варят.
Ориза варя във вряща вода слагам една стиска/моя мярка(: хващам с едната ръка/ориз и варя до разпад.След което добавям 1с.л.от свареният ориз към супичката която ще пасирам.Пасирам и добавям още 1 с.л.ориз, за да има по-едри частици и да свиква с по-едра храна.

Постни сърми с елда

1 неголяма зелка
1 водна чаша сварена елда
1 среден морков
1 глава лук
1 домат
подправки на вкус( магданоз, черен пипер...)

Зелето се слага в кипяща вода и се вари докато омекнат листата. Вадим го, изчакваме да изстине и отделяме листата ( ако не се отделят добре, варим още малко).
Задушаваме моркова, лука и домата, посоляваме на вкус и смесваме със сварената елда и подправките. Правим сърми, подреждаме ги в тенджера и слагаме вода колкото да ги покрие. Задушаваме 20 мин. на бавен огън, ако е необходимо добавяме вода. Може да се приготвят и на пара за около 20- 30 мин.

Елда с прясно зеле

За 2 порции:
1/4 зелка
1 кафяна чаша елда
1 домат
червен пипер, сол и черен пипер на вкус

Готвите зелето по стандартния начин за прясно зеле, НЕ ДОБАВЯТЕ МАЗНИНА.
В друга тенджера слагате елдата да ври в съотношение 1:3. Оставяте да заври на силен огън, а след това захлупвате тенджерата и намаляте котлона. Сварява се за около 20 минути - зърната трябва да се разпукат хубаво. След като е сварена изплаквате със студена вода и добавяте към зелето.


Палачинкова торта
Продукти:
1 чаша брашно от елда (смляна елда в блендер)
1,5 чаша студена вода
1 яйце
1 чаена лъжичка зехтин
Плънка:
Натурално кисело мляко
Ябълка

Продуктите за палачинките смесваме и печем на сух тиган. Смесваме продуктите за плънката и мажем между палачинките.
Киселото мляко може да се замени с крем нишесте –царевично.

Запеканка с елда

Продукти:
Елда 1 чаша
Колбас 200гр
Лук 2глави
Яйце
Зелени подправки
Кетчуп 1 чаена лъжичка/в кетчупа има глутен ,затова домашен или лютеница/
Олио 1 чаена лъжичка
Сваряваме елдата. Нарязваме салама на кубчета и запържваме заедно с лука, добавяме кетчуп/домашен/. В тавичка изсипваме ½ от елдата, следва ред колбас, зелен лук и най-отгоре останалата елда.

Моряшка елда
500гр кайма
200гр елда
Лук
Морков
Сол, пипер

Задушаваме каймата, след това морковите и лука, подправяме със сол и черен пипер.
Отделно сваряваме елдата, всичко се смесва и разбърква добре.

Приготвяме заливката: разбъркваме яйцето с щипка сол, изсипваме я върху запеканката и поръсваме със зелените подправки.
Печем около 30минути на 180 градуса.

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 15:44 от Мarieta

# 23
# 24
  • Мнения: 383
здравейте, да ви преведа една рецепта от Турция  Hug

Турски Безглутенов Хляб (Селски)
източник: glutensizmutfak.blogspot.com

- 1,5чч ............вода
- 3бр ...............яйце
- 1чл ...............оцет
- 3сл ................олио(зехтин)
- 3сл ...............захар
- 1,5чл ............сол
- 1сл ...............XANTHAM GUM
- 1,5чл ............суха мая
- 1чч ..............оризово брашно
- 1/2чч ...........царевично брашно
- 1чч ..............безглутеново брашно
- 1/2чч ...........брашно от соя

в машината първо течните после сухите(като в упътването) и на програма за обикновен хляб/средна кора

# 25
  • Мнения: 1 849
Венета и Ердинч, благодаря ви!   bouquet

Венета ти имаш много изпробвани рецепти, ще се радваме да ги споделяш!  Hug

Ердинч, в турската кухня има страхотни вкусотии с ориз и царев. брашно (безглутенови), ще се радваме да описваш някои от тях!  Simple Smile

Шекерпаре е по рецепта на Ердинч, като го направих с безглутеново брашно и масло:олио (поравно вместо маргарин):
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373486.msg11976219#msg11976219
Стана разкош!

Казан диби
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254554.msg6063737#msg6063737
Много хубаво се получи! Нещо между крем-карамел и мляко с ориз.

Езогелин - леща с ориз
Рецептата на същия линк - отдолу през една.

Реване на Берина, страхотна вкусотия! Сложих оризов грис единия път, а на следващия само от нашето брашно вместо грис.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254554.msg6090866#msg6090866

# 26
  • Мнения: 199
   Хрупкави гофрети с вода-5 бр. от детелинките

2 яйца
3 с.л. захар
1 ванилия
1 1/2 вода
80 гр разтопено масло
около 7 пълни с.л. брашно

Отделят се жълтъците от белтъците в 2 купи.При жълтъците се слага захарта и ванилията и се бърка хубаво с миксер.Добавя се водата,маслото и брашното,все се бърка.Накрая отделените белтъци се разбиват на сняг и се прибавят.Най-важна е гъстотата на тестото,малко по-рядко от кексово,така че като се гребне с черпака,и се сложи в гофретника,бавно да се разтила и да има нужда леко да помогнеш с черпака.Няма нужда от намасляване на гофретника.Пека ги повечко,около 7-10 минути всяка,за да станат хрупкави,като натискам първата минута гофретника,защото започват да се надуват и повдигат горната част.Страхотни са и са ни любими.


   малай (солен кекс със сирене)

2 яйца
1/2 кофичка кид. мляко
50:50 царевичен гриз и брашно
сол
1/2 ч.ч. олио
сирене

кексово тесто


  мързелива баница

3 яйца
5 с.л. олио
15 с.л. брашно
1ч.ч. кис. мляко с 1 ч.л. сода
натрошено сирене
настърган кашкавал

пече се 30 минути на 250гр.


  циганска баница

2 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
4-5 с.л. олио
хапки хляб
настърган кашкавал или сирене,или и двете



   палачинки с кисело мляко

3-4 яйца
1коф. кис. мляко с 1к.л. сода
1 коф. хладка вода
сол,захар(зависи кой как ги обича)
около 3 ч.ч. брашно


Последна редакция: сб, 16 окт 2010, 15:27 от rozi_maxi

# 27
  • Мнения: 144
ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ/ПИТКА

1.5 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. безглутеново брашно
2-3 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
5 с.л. меко масло
8 с.л. олио или зехтин
1.5 ч.ч. мляко

1. Двата вида брашно се пресяват и към тях се добавят захарта, бакпулвера и солта. Разбърква се. Отделно се разбиват яйцата с вилица и също се добавят към брашното.
2. Замесва се бързо тесто, като по време на месенето се добавят млякото и мазнината.
3. Оформя се питка или се продълговато хлебче. Поставя се в тавичка или форма за кекс, добре намазана с мазнина и поръсена с брашно. Оставя се за около пет-десет минути да "отпочине".
3. Междувременно се загрява фурната. Пече се около 40 минути и се поднася топла. При поднасянето върху всеки резен се поставя малко парченце масло или отделно в чинийка се слага зехтин с малко чубрица, орегано(риган) или мащерка за потопяване на залците.  

Царевични питки 2

1 кг царевично брашно
20 гр мая
20 гр олио
10 гр сол
550-600 гр вода
Маята се разтваря в хладна вода и се замесва тестото с останалите продукти до средно меко тесто.Престоява 20 минути, след което се премесва. След още 5 минути се формират малки питки, които втасват около 30 минути. Питките се пекат 30 минути на 230 градуса. По желание при замесване на тестото може да се добавят подправки като брашно от чесън, чубрица, кимион, сминдух, кориандър, семена от слънчоглед, лен и др.

Хумус
турска кухня / предястия и гарнитури
ПРОДУКТИ:
1,5 ч.ч. нахут
1/2 ч.ч. тахин /сусамено масло/
1/2 ч.ч. зехтин
3 ч. л. червен пипер
4-5 скилидки чесън
3 лимона
сол на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Нахутът се накисва от вечерта. Сварява се добре, така че да могат до се отделят люспите на всяко зърно. Нахутът се прекарва през машина за орехи или се смачква добре в хаван.
В една купа се смесват смления нахут, тахина, смачкания чесън, червения пипер и солта. Бърка се докато се получи еднородна смес. Много бавно, при непрекъснато бъркане се добавя зехтина и сока от лимоните. Сервира се с парче лимон, маслини или туршия.

Арменска чорба
интернационална кухня / супи
ПОРЦИИ: 6
ПРОДУКТИ:
3-4 средно големи картофа
1-2 моркова
сол на вкус
червен пипер
кисело мляко-1 купичка
1 яйце
джоджен
ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите и морковите се настъргват на ренде. Загрява се олио и в него се запържват настърганите картофи и моркови като непрекъснато се разбъркват, слага се червения пипер, солта и водата.След като хубаво се сварят зеленчуците може да се сложи малко фиде.Маха се съда от котлона и се застройва докато е гореща чорбата. Застройката се прави с разбитото яйце в купата с кисело мляко. На края се слага джоджен.

Пилаф от кафяв ориз
/Рецептите на Д-р Емилова/

1-2 средно големи глави лук, предварително обелени и измити омекват на пара с 1 червена чушка и около килограм грах. 3/4 ч.ч. кафяв ориз се почиства и измива. На слаб огън омеква с вода 1:5. Смесваме омекналия ориз със зеленчуците. Прибавяме 1-2 с.л. зехтин. При сервиране се посипва с 1 връзка накълцан копър с 1-2 скилидки чесън.

КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА С КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=389894.0

4 големи картофа
100 гр. тофу
1 шепа грах
3-4 кисели краставички
сол
черен пипер
чубрица
зехтин за намазване на тавата

Картофите се сваряват и настъргват или намачкват. Добавя се настърганото тофу, граха - омекнал на пара, ситно нарязаните кисели краставички .Овкусява се с подправките и се обърква добре.Оформят се на кюфтета и се пекат до зачервяване.

Кебапчета от соево сирене
(http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=389894.0)


2 ч. Тофу (настъргано)
1/4 ч. галета (безглутенова - царевична или др.)
1/4 ч. смлени орехи
1/2 глава лук (задушава се с 1 с.л зехтин и вода)
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер,
подправки за суджук, сол

Всички съставки без червения пипер, се смесват и се оформят кебапчета. Наръсват се с червения пипер и се слагат в намазана със зехтин тава. Пекат се на 220°С около 20 мин., обръщат се и се оставят още малко да се зачервят.

Картофени бисквити
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=389894.0

450 гр. картофено пюре
230 гр. фини безглутенови ядки
100 гр. масло
1 бакпулвер (без глутен)
подправки (по желание - чубрица, черен пипер)
семена (по желание - ленено, сусам, слънчогледови белени семки)
сол
Сваряваме картофите на пара и пасираме на пюре. Замесва се тесто, покрива се с найлоново фолио и почива 1 час.
Разточва се на 1/2 сантиметър дебелина и се нарязва на ивици.
Пекат се в намаслена и набрашнена тава, в загрята на 190°С фурна.
Трябва да се ядат веднага, ако престоят един ден стават неприятни, заради картофите.


ЧУШКИ С ЯЙЦЕ И СИРЕНЕ

•   500 г сирене
•   1 буркан стерилизирани печени чушки
•   1 връзка пресен лук
•   1 връзка пресен чесън
•   3-4 с. л. олио
•   2 яйца
•   3-4 стръка копър
Приготвяне: Дъното на йенска тенджера се намазва с олиото и се покрива с консервираните печени чушки. Чесънът и лукът се нарязват на филийки и се поръсват върху чушките. Отгоре се разпределя сиренето. Редуват се ред чушки, ред сирене, до изчерпване на продуктите. След последния слой сирене се пече в загрята фурна около 10-15 минути. Приготвя се заливка, като яйцата се разбиват и към тях се прибавя нарязания на ситно копър. Заливката се разпределя върху ястието, след което се слага отново във фурната и се пече до зачервяване.

Соево мляко
Накисват се за през нощта 2 чаши соя. На сутринта водата се излива и соята се изплаква. Минава се през мелничка за месо или се смила с комбайн.
Получената каша се залива с 1,5 л. вода и се слага на слаб котлон. Вари се 10-тина минути. След това се прецежда през тензух. Получава се соево мляко и т.нар. окара.
Соевото мляко може да се използва като заместител на кравето мляко.

Шведски десерт
интернационална кухня, десерти

ПРОДУКТИ:
1 кг ябълки
1 ч.ч.стафиди
1 ч.ч натрошени орехи
1 ч.ч захар
1 ч.л. канела
2 ч.ч безглутенови грис (царевичен) или безглутенови зърнени ядки
1 пакетче масло (125 гр.)

ПРИГОТВЯНЕ:
Ябълките се обелват и се нарязват на продълговати парчета. В отделен съд се смесват стафидите, натрошени орехи, захарта, канелата и безглутеновия грис (или ядки). В намазана с масло тава се нарежда пласт ябълки, ръси се със захарната смес, после отново се редят отново ябълки и така, докато свършат продуктите.
Най-отгоре се разделя на парченца едно пакетче масло. Сладкишът се пече във фурната, докато добие златна коричка.


АЛИВЕНЦИ пай с извара

Ето една чудесна румънска рецепта за пай с извара. Аливенци може да се приготви сладък и солен . Ако го правиш сладък, се прибавя 1/2 до 3/4 ч.ч. захар заедно с разбитите белтъци.

250 гр извара (колкото по-мазна е изварата, толкова по-вкусно става). Ако изварата е много мокра, се оставя да се отцеди в тензухена торбичка за няколко часа.
3 с.л. сметана
1-2 с.л. масло
3 яйца
Сол на вкус
По 1 с.л. нишесте и брашно (безглутенови)
1 ч.л. олио
Галета (безглутенова - царевична или др.)

1. Смесват се изварата, маслото, солта, сметаната и жълтъците от яйцата. Оставят се за около 10-15 минути настрана.
2. През това време се разбиват белтъците на плътен сняг и се добавя нишестето и брашното (ако го правиш сладък, прибавяш и захарта).
3. Двете смеси се разбъркват внимателно като се преобръщат с лъжица.
4. Изсипва се в тавичка обилно намазана с олио и масло и поръсена с галета. Пече се на умерена температура за около 20-30 минути.


Последна редакция: нд, 17 окт 2010, 13:47 от Sega

# 28
  • Мнения: 186
Milena Nikova: Ето една рецепта за ПАСТИЧКИ
Прави се нещо като кексово тесто: 1/2 пак. масло се разбива с 2/3 ч.ч. захар и 1 яйце, слага се 1/2 ч.ч. прясно мляко и 250 гр. безгл. брашно с 1/2 пак. бакпулвер, като се сипва по малко. Пече се в по-голяма правоъгълна тава на 1 см. дебелина на тестото. Като изстине се нарязва на квадратчета 2Х2 см. и се топи в ГЛАЗУРА:
1 пак. масло с 1/2 ч.ч. захар и 3 с.л. какао, залято с 1/2 ч.ч. прясно мляко - тази смес, разстопена на водна баня. Глазурата да е поизстинала при топенето.
Овалват се пастичките в смлени орехи или кокосови стърготини.

# 29
  • Мнения: 199
Днес правих ореховки,само с белтъци и са страхотни,препоръчвам ги горещо!
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs796.snc4/67643_112 … 974_7730481_n.jpg

3 белтъка
14 с.л. захар
1-2 ванилии
200 гр смлени орехи

Сложих толкова орехи,защото толкова имах,но с повече ще станат още по-хубави.Пекох ги на вентилагор,че станаха 2 големи тави, на 90 гр,2 часа.

Не разбрах,това тема изобщо за рецепти ли е?Защото  в нета е пълно с рецепти,и трябва само да се замести брашното.Аз си помислих,че е тема само за изпробвани неща,как се получават като се заместят някои съставки.

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 17:51 от rozi_maxi

Общи условия

Активация на акаунт