Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Безглутенови рецепти

  • 177 187
  • 305
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 836
Благодаря, Meg!

Цитат
Ето ги обещаните миксове за безглутенови брашна (превод от www.glutenfree.com, с малко коментари от моя страна):

Брашно за всякаква употреба 1

Смесват се равни части от всички видове безглутеново брашно, което сте успели да намерите (ориз, царевица, просо, сорго, елда, грах, соя, сладък кестен, пр.). Елдата е тежка и със силен вкус, затова е препоръчително с нея да се внимава. Граха и соята все пак са бобови, които по принцип се обработват по друг начин, затова брашното от тях може да бъде трудно смилаемо и се използва само в допълнение към други брашна. По-голямо количество от сладкия кестен е по-подходящо за брашна за сладки тестени изделия.
Сместа от много брашна е най-подходяща за хлябове, палачинки и плодови сладкиши, но за леки сладкиши и бисквити са по-подходящи някои други миксове.

За бухващо тесто на 450 гр. брашно се добавят 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. “crème of tartar” (страничен продукт от производството на вино; може да се замести със същото количество ябълков оцет или лимон). По принцип търговското наименование на сместа от сода бикарбонат и “crème of tartar” е бакпулвер, така че може да се използват съответно 2 ч.л. от него. Добавките трябва много добре да се размесят с брашното.

Брашно за всякаква употреба 2

Тази смес е подходяща за всекидневна употреба, особено за палачинки и бисквити

175 гр или 6 унции (някои мерителни чаши имат разграфяване за "чаени чаши", унции и милилитри) оризово брашно
100 гр или 4 унции царевично брашно или едро смляно царевично брашно (за качамак)
175 гр или 6 унции брашно от сорго


„Солена” смес 1

Тази смес образува хомогенно тесто, което бухва добре, ако към него се добави съответен агент. Подходяща е за хляб на самуни и печива.
6 унции или 175 гр оризово брашно
6 унции или 175 гр царевично брашно или едро смляно царевично брашно (за качамак)
2 унции или 50 гр. грахово брашно или брашно от елда
2 унции или 50 гр. соево брашно

„Солена” смес 2

6 унции или 175 гр оризово брашно
6 унции или 175 гр царевично брашно или едро смляно царевично брашно (за качамак)
4 унции или 100 гр. брашно от елда

Тази смес е подходяща за тесто за пица, солени кифлички и соленки. Вкусът на брашното от елда е твърде силен за леки и сладки печива.

„Сладка” смес 1

Тази смес е подходяща за „въздушни” сладкиши, бисквити и сладки.

6 унции или 175 гр оризово брашно
6 унции или 175 гр царевично брашно
4 унции или 100 гр. фино картофено брашно
(то обикновено не е 100% картофи, а с добавени протеини и други съставки, които могат да бъдат проблем за хора с алергии и непоносимости към тези съставки; като заместител може да се използва добре сварен картоф, а към тестото се добавя по-малко вода, но трябва много добре да се смеси картофа с другите съставки)

„Сладка” смес 2

Тази смес е подходяща за традиционните френски мъфини, леко овкусени сладкиши и хрупкави бисквитки.

8 унции или 250 гр. оризово брашно
8 унции или 250 гр. брашно от сладък кестен

„Сладка” смес 3

Отлична смес за всякакви „въздушни” сладкиши, мъфини и бисквити. Подходяща и за по-тежките сладкиши с пловове.

8 унции или 250 гр. оризово брашно
8 унции или 250 гр. смлени бадеми

За брашната:
- царевично брашно и едро сляно царевично брашно (за качамак) има във всеки супермаркет
- оризово брашно се намира в някои от по-добре заредените/по-големите супермаркети, както и в диетичните магазини
- брашно от елда се намира само в диетичните магазини
Останалите брашна са почти неоткриваеми на българския пазар (поне засега), въпреки това има начин   
- брашно от просо (може да замести това от сорго, което пък съвсем не се намира) може да се направи у дома с помощта на електрическа кафемелачка; белено просо на зърна се продава в повечето диетични магазини; за смилането на 250 гр. фино брашно са необходими 5 зареждания на кафемелачката и 10 мин.
- брашно от грах също се получава успешно с кафемелачка (ползва се сух грах!), но трябва да се пресява, защото съдържа и по-едри частици след меленето
При непоносимост към някое от основните брашна (ориз, царевица, сорго, просо) то може да бъде заменено с някое от другите 3.
Брашната от бобови (грах, соя) могат да бъдат заменени със сварени и стрити на каша зърна грах или соя. Трябва обаче добре да се размесят с основните брашна. Предварителното сваряване (след съответно накисване) улеснява усвояването им от храносмилателната система.

В много рецепти за тестени изделия без глутен се препоръчва добавянето на ситно настърган (или смлян с чопър) и пасиран на пюре морков, банан или ябълка. Така се осигурява по-голяма влажност и пухкавост на иначе сбитите безглутенови теста.

Ако се прави хляб само с брашнен микс и вода (евентуално сол) е важно сместта да е консистенция на смес за класически палачинки или малко по-гъста (но все пак течна). Излива се в тефлонова тава и не трябва да е по-дълбока от 1- 1,5 см, иначе кората ще стане твърда, а отвътре ще остане глетиво.

В някои супермаркети, както и в диетичните магазини, има готови безглутенови смеси, но те са само за сладки печива и някои от тях съдържат меко казано особени химически деривати. Цените също са плашещи - от 3-4 лв. за български смеси до 8 лв (!) за кг. немска смес. Предимството им е че бухват добре и правят по-хомогенно тесто (на цената на добавките, естествено).

от тук http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3637

# 31
  • Мнения: 836
някой може ли да ми каже дали в България може да се намери xanthan gum?
и ако "ДА" - къде?

благодаря за полезната тема  Hug

# 32
  • Мнения: 1 849
Да споделя какво правя набързо за закуска. Става си нещо като Омлет-палачинка Simple Smile
1 яйце, настърган кашкавал (сирене), малко вода/прясно мляко и царевично брашно.

Кексчета със соево мляко- Диана
 1 яйце
          3 с.л. захар ги разбих с миксери добавих;
          1 ч.ч безглутеново брашно
          1 с.л олио
          1 с.л сок от лимон
          2-3 с.л соево кисело мляко/това е ключа към успеха/
          на върха на чаена лъжица сода
          вода  много малко около 50 до 100мл ,трябва да стане гъсто лепкаво тесто. разпределих сместа в 6 формички за крем карамел отгоре им сложих боровинки. Сложих ги в незагрята фурна първо ги включих отдолу за около 30мин, след това отготе за 15мин/моята фурна пече на около 200градуса/
        
Направих и солени със същите съставки, само че вместо 3 с.л захар сложих 1/2 ч.л захар, и 1 ч.л сол ; вместо боровинки отгоре поръсих с чубрица.
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8380695 - безглутенови произведения на Диана

Бонбони с тахан и мед
6 с.л. сусамов тахан - суров, 6 с.л. мед, 6 с.л. смлени орехи, кокосови стърготини за отгоре, а може и вътре. Правят се топчета и стоят в хладилника

Бананова вкусотия  - Герганчето
1/2 ч.ч.захар,1/2 ч.ч. олио или масло, 2 яйца, 1 ч.ч. намачкан банан (това са около 3 банана), 1 3/4 ч.ч. безглут. брашно, 2 ч.л.бакпулвер (Йоткер), 1/2 ч.л. сода. Смесват се яйцето,захарта бананите и олиото,и отделно другите сухи съставки. Докато разбивам с миксера, ги прибавям по малко. Накрая разбивам още 3-4 мин. Тази смес изсипвам в правоъг. тавичка, блата-1 1/2-2 см. дебел. Пече се в предварително загрята фурна на 160 гр. 1 час. Аз стигнах до тук, и започнах да го ям, а по-нататъка продължава така - Като изстине сладкиша се реже на лентички.Получените пръчици се пекат още 1 час на 160 гр.,за да станат хрупкави.Само да додавя,аз винаги ползвам хартия за печене,за да съм сигурна,че няма да залепне,въпреки,че ползвам само с тефлоново покритие.

Ябълков сладкиш с карамел на Лео - изпробван от М-ник
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=72935.450

Пилешко с домашна майонеза и гъби - Рози
Нарежда се нарязано на едро пил. месо, каквото имате,на дъното на йенска тенджера, отгоре нарязани картофи,отгоре едро нарязани гъби,отгоре едро нарязани 3-4 глави лук. Всичко това се залива с разредена 1 кофичка майонеза. За да мога да дам и на Макси,майонезата си я направих( 2 яйца,ако са от хладилника ги слатам в много топла вода,защото ако са студени понякога нестава,1/2 ч.лъж.лимонтозу,1 ч.л.сол 2 скилитки ситно нарязан чесън и олио,почти до горе. Пасатора от дъното се изтегля леко нагоре за около 2мин. Майонезата става толкова гъста,че не пада когато се обърне буркана). Аз сложих 2/3 от тази майонеза, разредена с вода, но то си зависи от количеството на ястието. Отгоре капака на йена и 1 1/2 часа на 200 гр. Преди да се извади, маха се капака, и се слага настърган кашкавал и да се запече. Картофите аз си ги добавих, защото месото ми не беше много. Стана върха!

Последна редакция: вт, 19 окт 2010, 11:24 от M_Nik

# 33
  • Мнения: 1 849
Ето още рецепти от Мег, под линия има линкове за повечето в Бг кулинар:
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3682

Ксантан гума има в Аналитика: http://www.analytica-bg.com/bg/enzymes-food-additives/pages/xantan/

Последна редакция: вт, 19 окт 2010, 09:58 от M_Nik

# 34
  • Мнения: 1 849
Гофрети - Биси
2ч.ч брашно, 1/2ч.ч.мляко, 1ч.л. захар, 2яйца и 1 с.л.маргарин/масло от мен. Можете да увеличите или намалите дозата на някои продукти за да си напаснете сместа за перфектните гофрети. Можете да не слагате и захар. Стават чудни блатчета за пица. Или пък да ги давате като филийки хляб. Може да добавите и някакви ядки.
 
Содени питки - Биси
2бр.яйца се разбиват,прибавям 150-200гр кисело мляко разбъркано с 1/2чл сода или бакпулвер,щипка сол,2 с.л олио и брашно до гъстота на кексово.Може и сиренце по желание.
Сладкиша с ябълки е със същите пропорции и добавям 3-4 с.л захар.На дъното на тавичка с незалепващо покритие карамелизирам малко захар и покривам с нарязани на филийки ябълка.Изливам сместа и пека.

Хляб на Ради - за хлебопекарна
Яйца не слагам, защото малкия е алергичен, а за мляко използвам Фризопеп, защото още и мляко не яде.
0,500кг, брашно
300мл. вода /леко хладка/
2ч.л. сол/ малката мерителна лъжичка към машината/
2ч.л. захар
2ч.л. мляко/ Фризопеп/
2ч.л. зехтин/и олио не яде/
4ч.л. мая
Задължително спазвай последователността/вода, сол, захар,зехтин, мляко, брашно и накрая маята/.
Най-хубавия хляб ми е ставал от брашното на д-р Шер.

Хляб с Mix Pan - Светльо
Слагам около 3 ч.ч. (300-400 гр.) брашно на Шеер от пакета Mix Pan, щипка или 2 сол, пакетче суха мая на Dr. Oetker  и накрая заливам с ч. чаша и половина вода (водата трябва да бъде на половината на количеството брашно, ако се прекали с водата тестото излиза извън формичката, а отвътре хляба остава кух) и програмата ми за месене, втасване и печене е 3 часа и 20 мин. И да ви кажа, правя страхотен хляб Stuck Out Tongue

Пирог с праз - М-ник
 2 яйца, 1 пакетче брашно (400 гр.), 1 с.л. мая с топла вода, малко захар при маята, 1 ч.л. сол, сирене натрошено, 1 стрък нарязан праз, олио. Пече се като хляба, първо втасва и после около 30 мин. с купичка вода.

Домашно кремче със сухо мляко-безлактозно - М-ник
Царев. нишесте, вода, захар и малко масло. Ако слагам мляко (не слагам масло) го изчаквам да поизстине кремчето, правя концентрирано вода хладка - 30 гр. с 2-3 лъж. мляко и добавям, крема трябва да е по-гъст тогава, с повече нишесте за да не стане много течно с млякото.
Друг крем е е 1 яйце, 4 с.л. захар, 1 ванилия, 4 с.л. безглутеново брашно (царев. нишесте, разтворено в студена вода), малко масло (накрая), 2 ч.ч. вода. Бъркаш, за да не загори и като започне да пука, вариш 3 мин.

Пясъчна торта - М-ник
120 гр. масло се бият с 150 гр. захар, 3 жълтъка и после 150 гр. брашно, малко сода. Добавят се 3-те белтъка на сняг. Разбърква се внимателно, поръсва се отгоре със захар и в гореща фурна се изпича.

Соленки - М-ник
1 ч.ч. брашно, малко сол, 1/3 ч.л. сода, 1/2 пакетче малко масло, добавя се студено на малки парченца, като се мачка с ръце, да стане на трохи с брашното. После 1 ч.ч. натрошено сирене се намачква с предишното и става една топка. Стои 1/2 час в хладилника и после на лентички в загрята фурна, с подправки отгоре.

Последна редакция: вт, 19 окт 2010, 11:24 от M_Nik

# 35
  • Мнения: 1 849
Липови бонбони против кашлица - изпробвани от Виви
Продукти:
120г мед
100г захар на бучки
2 с.л. много силен липов чай
сока от половин лимон
Приготвяне:
Всички продукти вариме, докато капка от сместа капната на чинийка се втвърдява. Така приготваната смес разливане на намаслена хартия и с мокър или намaслен нож нарязваме на квадратчeта, които след втвърдяване съхраняваме в буркан с добре затягаща се капачка, за да не се навлажнят.
Тези бонбони са много добри при кашлица и настинка.

Бонбони от моркови изпробвани от М-ник
Продукти:
600 гр. настъргани моркови
400-500 гр. захар
1-2 щипки лимонена к-на
50-100 мл.вода
В тенджера се слагат  моркови+ захар+ вода.
Вари се на слаб огън,   течността трябва да изври и да се сгъсти сместа. Към края доста се бърка, за да не се карамелизират морковите.  5-10 мин преди да се махне - се слага лим.к-на.
Когато изстине се оформят топчета, които се овалват в:
- смлени орехи (или др. ядки, по желание)
- кристална захар
- кокосови стърготини
и  всичко каквото ви  хрумне.
Ако искаш по-сладки бонбони - слагаш повече захар.
Зависи много и от морковите -защото някои поначало са по-сладки, други не.
За да са по-здравословни може да се намали захарта, напр. морков:захар - 2:1

Рафаело
извара - 250 г
захар - 150 г
кокосови стружки - 200 г
орехи или бадеми - 16 бр
Смесете изварата със захарта, добавете част от кокосовите стружки и хубаво размесете. Оформяйте топчета, като поставяте в средата ядка и овалвате в останалият кокос. Оставете в хладилника за не по-малко от 30 минути.

Желирани лимонови бонбони
за около 30-40 бонбона
2 1/2 с.л желатин
2 ч.ч. захар(по желание може и повече) + за овалване
1 ч. ч. прясно изстискан сок от лимон
В малка купичка слагаме желатина и заливаме с 1/4 ч. ч. студена вода. Оставяме да набъбне за около 5 мин.
В тенджерка на средно загрят котлон, смесваме захарта с 1/2 ч. ч. вода и бъркаме докато захарта се разтвори. После БЕЗ ДА БЪРКАМЕ загряваме до пълното завиране на водата(107 °C), като с помоща на четка натопена във вода обираме стените на тенджерката, за да не се кристализира захарта по стените. След това сваляме от огъня. Прибавяме набъбналият желатин и лимоновият сок и разбъркваме добре. Изливаме в тавичка около 20 X20 см и покриваме с прозрачно домакинско фолио. Оставяме поне 4 часа в хладилника да се стегне добре. След това я обръщаме върху чиста дъска и с нож потопен в гореща вода( или с малки формички) изрязваме квадрати, ромбоиди или различни форми, които овалваме в захар.

Карамелови бонбони(тип Карамел Му) изпробвани от Виви
За около 15 бонбона
Продукти:
20г масло
6 с.л захар
2 с.л прясно мляко
По желание може да прибавите ядки.
 Приготвяне:
Покриваме тавичка с намаслена хартия
В тиган разтопяваме маслото и прибавяме захарта
Оставяме сместа да се разтопи и да започне леко да карамелизира, но трябва да се бърка постоянно. Ще ви се стори дълго най-вероятно, но бъдете търпеливи. Захарта в началото е твърда и на бучки, после се втечнява. Сега намаляме котлона на средна степен и прибавяме млякото. Сместа се вари до получаването на еднородна светлокафява карамелена маса. По желание може да прибавите ядки. Разлейте в приготвената тавичка и оставете малко да се охлади, но още докато е още топла я нарежете.

Последна редакция: вт, 19 окт 2010, 10:59 от M_Nik

# 36
  • Мнения: 1 849
Бонбони от ядки - Диана
По 50гр сурови лешници, бадеми, орехи, белени семки след това се изпичат, смилат. Настъргах малко черен шоколад и го прибавих към ядките. Разстопява се малко захар и се изсипва към ядките, разбърква се хубаво докато е още топла, след това се разтила с точилка защото още пари и единия вариант е да го нарежете на парченца а другия да си късате и да ги оформите като топчета, но докато е топло затова внимавайте да не се изгорите . После в хладилника за да се стегне карамела и са готови за ядене.Стори ми се че шоколада не му понесе добре,затова другия път няма да слагам. Да ви е вкусно Smile

Ябълкови бонбони - М-ник
2 кг ябълки се реже на парчета, залива се с вода и се вари. Прекарва се през сито. На 1 кг пюре се слага 1 кг. захар. Вари се отново докато започне да се отделя от лъжицата. Разстила се в студена правоъгълна тава, реже се на квадратчета (ромбчета или каквото искате) и се валят в захар и ванилия (канела). Слагат се пак в тава и се сушат в съвсем слаба фурна. Богати са на пектин и стават и с дюли.

Гофрети - Рози
125 гр. рзтопено масло(може да ви се вижда много,но не е,не стават мазни)
3 яйца
300-400 мл.вода
250 гр.брашно на Квалитет
1 ч. л бакпулвер на др.Йоткер(с цар. нишесте е)
1 равна ч.л.сол
1 равна ч.л. захар(така стават с неутрален вкус,ако ги искате сладки 3-4 с.л. захар)
1 ванилия(ако са сладки
Намазах гофретника с масло само първия път,по-голямото количество масло не позволяват да залепват.С времето тестото се сгъстява,защото маслото стяга,не е проблем.С тази доза аз направих 10 гофрети,от кръглите,на сърцата.Рецептата беше с 150 мл. вода,но стана много гъсто,та аз прибавих още.Тестото-малко по-гъсто от боза.

Портокалови мъфини - М-ник
Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
100 г краве масло
1 портокал (кората и 100 мл сок)
2 яйца
1 1/2 ч л бакпулвер
1 ванилия
ГЛАЗУРА
5-6 с л захар
1 с л портокалов сок
малко настъргана портокалова кора
Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се разтопеното масло. Добавя се сокът на струйка (оставете 1 с л за глазура).
Слага се брашното с бакпулвера. Пълнят 2/3 от формите на мъфини. Пече се в предварително загрята фурна 180 С около 12-15 минути.
Глазурата : захарта се смесва с портокаловия сок. Готовите мъфини се намазват с глазура. Отгоре се поръсват с настърганата кора.

Френски Флан
Сварява се 1 литър прясно мляко. Отделно се разбиват 4 яйца със 150-200 гр. захар с миксера, добавя се половин пакетче разтопено масло и 200 гр. безглутено брашно, 2 ванилии. Врялото мляко се сипва на струйка вътре, като се бърка непрекъснато. Охлажда се 10 мин. В тава, намазана с масло се сипва всичко и се пече до порозовяване в умерена фурна. Като изстине се намазва с мармалад или конфитюр по желание.
Става нещо като крем-карамел, но не е толкова връткаво!

# 37
  • Мнения: 1 849
Тиганици - Рози
250 мл. кис.мляко
2 яйца
1 ванилия
3 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
140-150 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
Първите 4 съставки се разбиват,добавя се брашното с бакпулвера.Става рядко тесто.С лжицата от тестото-в олиото,добре загрято.Излизат около 20 тиганички.Цялото приготвяне отнема около 15 минути,с пърженето и то!

Кекс с много яйца - Рози
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. и малко брашно
бакпулвер
2 ванилии
1 ч.ч. олио
ако имате,настържете лим. кора
Изсипах половината тесто в тавичката,а към другата половина прибавих брашно от рожков.Изпече се за 20-25 мин.Не го разрязах горещ,за всеки случай,да не спадне.Изядопме го половината топъл.

Торта Бяла Неделя - Рози
Първо изпече един по-високичък блат,който с нож за хляб разряза и от него направи 3 блата,спестява се много по този начин.Сложи първият,сиропира го със захарен сироп,намаза го с крем,отгоре посипа крокан(карамелизирана захар1кг. и 300 гр начукани орехи в карамела,остава се да истине и като се втвърди се счуква),сложи втория блат,пак сиропира,отгоре сметана,крокан,и третия блат,сиропира,и "шпаклова" със сметана отгоре и встрани.После я поръси от горе и встрани с крокан.Направи отгоре покрая розички от сметана,така че като изсипа  течен бял шоколад,розичките го спряха да не се разлее встрани.Отгоре декорацията сте я виждали на рекламата.
блат продукти:
7 с.л.захар,7 жълтъка,7 с.л. брашно,2ч.л. какао
Жълтъците ги прибавя един по един към захарта,като бърка с миксер,така бухва,но за да не спадне когато прибавя после брашното бърка с телена бъркалка,каза че може за всеки случай да се сложи бакпулвер.И тук трябва да се сложи според мен ванилия
захарен сироп: 2ч.ч. вода, 1ч.ч. захар
крем:
1л.пр.мляко
200гр.кр.масло
180 гр.брашно
40-50 гр. нишесте
сметана: 1 л. животинска сметана, 400 гр.захар
За декорация-бял и кафяв шоколад.
Тортата е трудоемка,но хубавото е че трябвало да се консумира на следващия ден.Може да се заместят някои съставки или да се вземе идея за друга торта

# 38
  • Мнения: 1 849
Баница - Биси
Корите за баница направих така: разбих 2 яйца,добавих една кафена чашка вода,1 ч.л. сол и достатъчно брашно за нелепкаво меко тестенце.Разточвам с точилката като поръсвам с брашно на тънка и малка кора.Разбивам яйца и сирене ,поръсвам , навивам на роло.
http://bistrazdravkova.snimka.bg/cooking/moyat-hlyab-bez-gluten.297911.10620839
Със същите кори направих лучник,баница с тиква и лазаня.За лазанята бланширах корите за няколко минути във кипяща вода.Във намазнена форма за хляб излях малко сос бешамел,ред кори,сос с запържена кайма,лук,домати и подправки,ред кори,сос бешамел и кашкавал,пак ред кори и така докато свършат сосовете и корите.Най отгоре поливам пак със сос и настъргвам повече кашкавал.Стана чудна.

Локум
http://www.udoma.com/?view=material&cat=11&itype=8&i … =29&info=1044

Чесново хлебче с кашкавал - М-ник
1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л. олио, 1 ч.л. сода, брашно да се меси - меко тесто, меси се с намазани ръце с олио.
Всичко се обърква и се слага намазана тава. Отгоре се наръсва смачкан чесън. Изпича се до леко зачервяване и се поръсва с настърган кашкавал, пече се до зачервяване на кашкавала.

Страхотен кекс - изпробван от М-ник
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=235415.180

# 39
  • Мнения: 1 849
Бързи хрупкави питки
1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 2 ч.ч. безглут. брашно. Разбърква се и се правят малки посплескани питки. Слагат се в намазнена тава и се слага върху всяка парченце масло. Пекат се до розово.

Солен кекс с пресен лук и копър
0,5 ч.ч.пр. мляко, 2 яйца, 1 ч.ч. безгл. брашно, 3 с.л. царев. брашно, 1ч.л. сода, 0,5 ч.ч. натрошено сирене (кашкавал), 4 с.л. зехтин, 2 стръка пр. лук, копър (магданоз). Всичко се разбърква в последователността и се пече в загрята фурна до зачервяване.

СКАЛИЧКИ (по скоро стават като кексчетата на браво с пълнеж) - Котенце
2 белтъка
120 гр, пудра захар
40 гр оризово брашно
40 гр какао-  най добре нискомаслено
200 гр начукани орехи- но може и без тях(стават по пухкави)
Белтъците се разбиват със захарта, добавят се  браяното и какаото и накрая (по желание) ядките. В тава се нареждат формички за кекс - а за голямо улеснение се слага оризова хартия в тях(за да не залепват). сместа трябва да е малко по гъста от боза- изсипва се течност до половината на формата. Пекат се около 30 мин на  загрята до 150 градуса фурна.... Познават се че са готови по това че са се разпукали отгоре.

ОРИЗОВ ХЛЯБ - Котенце
4 яица
оризово брашно- колкото поеме, но така че сместта да стои малко по гъста от боза( иначе ще е много сух хляба)
1 ч.л. захар
1ч.л. сол
сок от половин лион
3 с.л. разтопено масло (в микровълновата)
 Всичко се смесва- като се започне от най-горния продукт - надолу, изсипва се в намазнена тава и се пече на 180 градуса около 30 мин или докато усетите че е замирисъл на готово

ПИЯНИ МЕДЕНИ ПЪРЖОЛИ - Котенце
2 свински пържоли
черен и червен пипер
сол
1.ч.ч. вино- червено
1 ч.л. мед
1 наренден домат
2 с.л. олои
магданоз
 Пържолите се начукват и се наръсват с подправките. В йенска тенджера, намазана с олои се нареждат пържолите.  Смесват се виното, медът и домата и се залива месото. Ястието се пече в умерена фурна

ЛЕСНИ КАРТОФИ - Котенце
6-8 картофа
3 яйца
сирене- на вкус
Картофите се сваряват, обелват и издълбават с помощта на лъжица. Разбитите яйца се смесват с натрояеното сирене и с издълбаната част от картофите. Всичко се разбърква до гъста смес. С нея се пълнят издълбаните картофи, нареждат се в намаслена тава и се пече в умерена фурна, до лек загар.

Кокоски
Продукти: 6 белтъка, 1 1/2 ч. захар, сокът на 1/2 лимон, 250 гр. кокос
Приготовление: Белтъците, заедно със захарта се разбиват до получаването на пяна. След това прибавяме кокоса и леко разбъркваме. Накрая прибавяме сока от лимона и пак разбъркваме внимателно. В тавичка слагаме готварска хартия и шприцоваме сладките с помощта на щприц с голяма дупка (за който няма пише, че може и с помощта на лъжица да се оформят сладки).
Печем в затоплена фурна на 120- 140`С за 12-15 мин. Необходимо е леко да се зачервят.

Ванилов крем (Йоана)
    * 4 жълтъка
    * 50 гр. захар
    * 3о гр. царевично нишесте или безгл. брашно - 5 с. л.
    * 250 мл. прясно мляко
    * 1 ч. лъж. ванилова есенция
Млякото се загрява в тенджерка на умерен огън, докато почти започне да завира.
Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят. Добавя се царевичното нишесте и се обърква много добре.
Към жълтъците, при непрекъснато бъркане, на тънка струйка се добавя врялото мляко. Сместа се връща в тенджерата и се слага на котлона. Разбърква се непрекъснато докато сместа се сгъсти - 3-4 минути. Маха се от котлона и се добавя ванилията.
Аз добавям и бучица масло накрая. А може и белтъците на сняг да се добавят при внимателно смесване.
Пак можеш да направиш с водичка, накрая да добавиш АМ с малко вода.

Палачинки с кисело мляко - Рози
4-5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка вода
1 к.л сода/малка/
щипка сол
брашно - колкото поеме за гъстота на рядка боза
Престоява 30 минути и в тигана по класическия начин"
С 1 яйце,направих 4бр.

Млечна майонеза (на Бу)
Олио 2 части, Прясно мляко 1 част, сол, лимонтузу (сок от лимон)
Приготовление: Смесват се в общ съд и се оставя да преседи примерно 5-10 минути, за да се изравнят температурите (стайна температура е най-добре да стане). Може от време навреме да се разбърква сместа, за да се уеднакви температурата по-бързо. После - бжжжжт с пасатора бавно отдолу нагоре и готово.
Към нея впоследствие могат да се добавят някои или няколко от долните: зелени подправки (босилек, копър, риган, магданоз...), чесън

Мързеливки
1 ч.ч. кисело мляко, 1 чл. сода, 0,5 ч.ч. олио, 2 ч.ч. безгл. брашно, 2/3 ч.ч. настърган кашкавал, 0,5 ч.л. сол. Всичко се бърка, слагат се с лъжица топки, леко се сплескват и се пекат в загрята фурна на средно положение на тавата до силно порозовяване. Дозата е за 2 тави.

Бърз кекс с кокос. стърготини
100 гр. масло (размекнато) се разбива с 1 ч.ч. захар (може и по-малко), 3 яйца - постепенно и 1 ч.ч. оризово (такова имах) брашно по малко. Добавя се 0,5 или 1 пакетче кокосови стърготини и 1 ванилия. Пече се в по-голяма тава за 20 мин. - става тъничко и хрупкаво или в кексова форма - по-меко е и за 30-40 мин.

Царевичен грис с яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. царев. (оризов) грис
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия или канела
Смесва се и се пече на средно положение в загрята на 180 градуса фурна за 20-30 мин. По принцип се сиропира с вода и захар (компот), но и без това е доста сладичко.


# 40
  • Мнения: 2 192
много хубава тема  bouquet!откога търсех Laughing
кекс със соево кисело мляко (може и с животинско)
100 г бяло оризово брашно
100 г брашно от елда
2 яйца
1 соево кисело мляко (или друго) от 120 г
80 г захар (светла,не рафинирана)
7 г бакпулвер (без глутен,от натуралните магазини)
2 с л олио
ванилия
(мои познати не разбраха,че това е безглутенов кекс Joy)

палачинки с брашно от нахут
225 мл вода
120 г брашно от нахут
тестото да престои 30 минути
солена гарнитура по избор

за френско разбиращите:
www.biogourmand.info
www.cfaitmaison.com
  bouquet

# 41
  • Мнения: 168
Днес направих  пандишпан с ябълки:
-1ч.ч.захар
-1ч.ч. брашно -безглутеново
-4 яйца
-1 ванилия
-1ч.л бакпулвер
-канела
-лимон -лимонова кора
-орехи/по желание/
-бисквити - безглутенови

Ябълките се почистват от семките и се нарязват на тънки резенчета.Напръскват се леко с лимонов сок,за да не покафенеят,докато приготвяме пандишпановата смес.
Белтъците се разбиват с 3/4 ч.ч. захар до твърда пяна.
Жълтъците се разбиват с 1/4 ч.ч. захар,докато побелеят.
Съединяваме и двете смеси,като бъркаме  дървена лопатка(или лъжица) много внимателно,за не спане пяната.Добавяме и ванилията,лимоновата есенция,брашното с бакпулвера.
 Бъркаме бавно и нежно,докато не получим еднородна смес.

 В намазнена и набрашнена тавичка нареждаме бисквитите и резенчетата ябълки.Ако не са много сладки,ги поръсваме с 1-2 ч.л. захар.Поръсваме ги и с канелата,и с орехите.Отгоре разпределяме пандишпановата смес.Заглаждаме я.
Слагаме да се пече в студена фурна и я пускаме на умерена температура.
 Печем до суха клечка.
 След изпичането обръщаме сладкиша и го поръсваме с пудра захар.
рецептата е на Селма -от тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg13746595#msg13746595  с някои промени от моя страна.
Ето как се получи http://myoncheva.snimka.bg/other/recepti.503695.21103380

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 15:45 от Мarieta

# 42
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Marieta, имаш предвид 1ч.ч. безглутеново брашно, нали?

# 43
  • Мнения: 168
Брашното в тази тема винаги е безглутеново!

# 44
  • Мнения: 1 849
Сладкиш с извара - без брашно
4 яйца, 250 гр. извара, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии и 6-7 с.л. захар
Белтъците се бият на сняг, всичко останало се смесва с жълтъците и се разбива с тел (миксер - леко). Бавно се прибавят белтъците и се объркват с вилица.
Пече се на 180 гр. за около 30 минути.

Индийска плодова халва
4-5 ябълки (моркови) се настъргват (или на кубчета) и се задушават до омекване в 2-3 с.л. масло, като се бъркат. Може и малко водичка - 2-3 с.л., ако са сухи, иначе си пускат.
Добавя се канела, начупени орехи, може и стафиди/сухи плодове - леко накиснати. Вари се до изпаряване на водата и може да се пасира, преди да се сложат ядките, ако е едро (на кубчета).
Сипва се в тавичка да изстине. Ако искаме да е стегнато, може да се добави 1 разтворен в студена вода желатин и да се разбърка. Желира се в хладилника. Иначе става като кремче.
Ако ябълките са кисели и на морковите, може да се добавят 2 с.л. захар, аз не сложих и си е доста сладко.

Грис-халва
В 1 ч.ч. вода се сварява 2/3 ч.ч. захар - да ври за 5-10 минути на слабо до захарен сироп.
Сгорещява се 50 гр. масло и се сипва постепенно 1/2 ч.ч. грис (оризов или царев. или 50:50). Бърка се постоянно до бледо кафяво - на слаб огън за 2-3 мин., добавя се по малко зах. сироп, като се бърка постоянно до поемането му. Ври до сгъстяване на слабо, добавя се канела, 1 ванилия, може ядки или стафиди.

Салата със сирене
Малко е на око  Simple Smile Изцедено кисело мляко или домашно - около 1/2 кофичка, натрошено сирене - около 300 грама, 2 сварени яйца - настъргани/намачкани или на кубчета, печена чушка на парченца или кисела краставичка. Всичко се разбърква. Може и чесън, ако хапвате и някакви подправки на вкус, но и без - е достатъчно вкусно!

Орехови квадратчета
Счукани орехи - около 1 чаша, разбъркани с мед - да се захванат и 1 ванилия, може и малко масло - разстопено или кокосово масло. Всичкото се слага в тавичка на около 1 см. и се слага в хладилника да стегне.

Курабийки - домашни обикновени - от майка
2 яйца, 2/3 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода, 1 ванилия, безглутено брашно - около 2 ч.ч. - да се меси. Замесва се тесто от всички продукти и се правят топки около 3-4 см. Мажат се със жълтък и се поръсват със захар. Пекат се до порозовяване на 170 градуса, около 30 минути.

Тесто за пица с бакпулвер
1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар, 1-2 с.л. олио, брашно - повече от 1 ч.ч. с 1 ч.л. бакпулвер. разбърква се всичко и се слага в намазана с олио тава.
Отгоре - настъргани домати, сирене, шунка/луканка, маслини, (лук, чесън - по желание), накрая - настърган кашкавал.

Чесново хлебче с кашкавал
Същото тесто за пица. Отгоре тестото се намазва със зехтин/олио, смачкан чесън. Изпича се до розово и се наръсва с малко настърган кашкавал - допича се за 3-5 минути на почти спряна фурна.

Общи условия

Активация на акаунт