2880 лв. накуп за майки студентки - 4

• 48 096
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
  • Бургас
Момичета признавам ,че съм прочела само първа страница и нямах време за цялата тема. Колежката ми е студентка магистратура редовно обучение , едновременно с това и работи, термина и е декември , когато и е защитата на дипломната работа. Въпроса е има ли право на тази еднократна помощ и по-важното какъв ще е размера на майчинството , при условие ,че е работила с прекъсвания последната година и половина?

# 691
 Здравейте гледах през страница четох четох, но такъв въпрос като моя не видях, извинявам се, ако има.Та значи сега съм студентка 2ри курс редовно обучение и съм бременна в 10г.с. , терминът ми е на 11 ноември.Датата е близка долу горе с започването на 3-ти курс от 1ви октомри, значи ли,че заради един месец трябва да си платя семестъра от 1000лв, за да мога ноември месец да се водя редовна студентка и да си взема помощта?  newsm78

# 692
  • Русе, България
Здравейте момичета!

Голям зор видях със събирането на всичко документи за помощите и попълване на декларациите, но все пак успях Simple Smile Края на март подадох документите, казаха ми към края на април да чакам паричките.

между другото всички молби декларации можете да изтеглите от сайта на социално подпомагане: http://www.asp.government.bg/ASP_Client/ClientServlet?cmd=add_co … d=20&selid=20

Аз подадох документи за всички помощи накуп. Малко се озориха служителките с цял куп документи, но ме изтърпяха и се държаха много мило. Да спомена че става въпрос за Русе (клон Възраждане)
                              Да не забравите да вземте и личната карта на таткото!

за еднократната помощ за майки студентки 2880лв. ми искаха: молба-декларация, уверение от университета, копие от акта за раждане;

еднократна помощ за раждане 250 лв.: молба-декларация, копие от акта за раждане, удостоверение от  служба ГРАО за броя родени от майката деца (подава се молба в общината, тук в Русе е 4 лв и става от днес за утре), копие и оригинала на акта за раждане (оригинала на акта за раждане остава в социалното до изплащане на тази еднократна помощ, така че направете повече копия в случай, че ви потрябват в периода, когато акта ще е при социалните);

Детски 35 лв.: молба-декларация, служебна бележка за доходите за предходните 12 месеца,  уверение от университета, че не съм получавала стипендия през тези 12 предходни месеца. (Тук в Русенския университет  попълваш едно уверение, първо във факултетната канцелария за печат и после с това уверение в отдел стипендии", Бележка от личния лекар за извършените имунизации, копие от акта за раждане;

Аз подавах молба и за социално майчинство, тъй като все още нямам достатъчно осигурителен стаж. Сега на 15 април придобивам право на майчинство т.е 12 месеца, но реших да се възползвам и от тази възможност, няма да ми попречат едни 100 лв Simple Smile допълнително.
за там освен бележки за доходите ми искаха и удостоверение от НОИ за липса на достатъчно осигурителен стаж.  или при положение че нямате никакъв стаж: "удостоверение за липса на осиг. стаж."

Само да спомена, че съм магистратура втори курс.  Още миналото лято трябваше да се дипломирам, но като разбрах че съм бременна, специално оставих два изпита, за да мога да прекъсна зимния семестър и да презапиша летния. Така и направих, с бележка от гинеколога подадох молба до ректора за прекъсване поради бременност, после същата процедура за презаписване. Тук в Русенския първо ми искаха да си платя 780 лв. семестъра, защото съм прекъснала и съм нямала вече право на държавна поръчка, но с малко бягане и една молба до ректора към която се прикача бележка от гинеколога за бременност, платих само 225 лв. колкото си и беше семестъра до сега.

Оф.... нещо дълъг ми стана поста  newsm78 Надявам се, че все пак съм била полезна за някого Simple Smile

Приятна вечер на всички!!!! Hug

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 19:47 от nat_ly

# 693
Здравейте отново и от мен. Родихх през февруари и искам да попитам ако сега се запиша редовна студентка за 2011/2012 (през април) помоща ще бъде изплатена от април до януари, или ще бъде изплатена  от септември, когато започва учебната година до януари. Аз го тълкувам че трябва от април до януари по ал. 6 от чл. 16 а Правото за получаване на еднократната помощ по ал. 2 възниква от датата на раждане на детето и/или от датата на записване в редовна форма на обучение на лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД.

Моля кажете вашето мнение. Благодаря  Hug

# 694
  • Mediterraneo
значи ли,че заради един месец трябва да си платя семестъра от 1000лв, за да мога ноември месец да се водя редовна студентка и да си взема помощта?  newsm78

Значи, да.

# 695
  • Русе, България
А да, сетих се за още нещо... Всяка редовна майка студентка има право на стипендия от 120 лв до навършване на 6-на възраст, без значение от успеха и доходите. Така ми казаха от нашия отдел стипендии. За там ще ви трябва само копие от акта за раждане,  справка от банката за сметка, по която да превеждат стипендията и една попълнена молба, която ще ви дадат в университета.

Айде още веднъж приятна вечер от мен Simple Smile

# 696
  • Mediterraneo
Ау, 120 лв! В ШУ е 70 лв. Изплаща се целогодишно, но ако не запишеш семестър, спират я.

# 697
При нас /аз съм в ЮЗУ/ е 60лв стипендията.
Не е въпросът ми за тук, но да попитам по повод това:
Детски 35 лв.: молба-декларация, служебна бележка за доходите за предходните 12 месеца,  уверение от университета, че не съм получавала стипендия през тези 12 предходни месеца.
Получаването на стипендия пречи ли на получаването на детски?

# 698
  • Пловдив

ne

# 699
  • Mediterraneo

ne

Не пречи, стига да не надвишите 350 лв, понеже се смята за доход.

# 700
Благодаря за отговорите   bouquet  bouquet  bouquet
 Аз не получавам стипендия, но мислех да кандидатствам за такава догодина, стига да остана редовна форма. С таткото на бебка нямаме брак, което значи, че не трябва да надвишавам 700лв доход за мен и бебка. Не ги надвишавам по моите сметки.

# 701
Искам да ви попитам ако майката учи редовно в частен университет както е НБУ важи ли пак правото на тази еднокранта помощ?

# 702
Искам да ви попитам ако майката учи редовно в частен университет както е НБУ важи ли пак правото на тази еднокранта помощ?

Няма значение какъв е университета, достатъчно е само на уверението да пише редовна форма на обучение

# 703
Момичета един доуточнителен въпрос имам.Вероятно няма конкретен отговор,защото май на всякъде са различни изискванията,но...На уверението от университета трябва ли да пише точчна дата на завършване при условие,че съм последна година.В случая ще си взема уверение юни,а официално завършвам и съм редовно до юли?

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 09:00 от PaO

# 704
  • Mediterraneo
Благодаря за отговорите   bouquet  bouquet  bouquet
 Аз не получавам стипендия, но мислех да кандидатствам за такава догодина, стига да остана редовна форма. С таткото на бебка нямаме брак, което значи, че не трябва да надвишавам 700лв доход за мен и бебка. Не ги надвишавам по моите сметки.

Много ти е объркано питането. За стипендия за майки не се доказва доход, поне в ШУ е така. 700 лв ще се гледат, акот кандидатстваш за детски.

Общи условия

Активация на акаунт