Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да получа еднократна помощ за отглеждане на дете като студентка майка?
Ще получа ли пълната сума от 2880 лева за еднократна помощ за отглеждане на дете до една година, ако детето ми се роди преди да се запиша в магистърска програма?
Какви са разликите между държавна поръчка и платено обучение за студентите?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да получа еднократна помощ за отглеждане на дете като студентка майка?
За да получите еднократна помощ за отглеждане на дете като студентка или майка студентка, трябва да подадете молба-декларация в местната дирекция „Социално подпомагане“ по постоянен адрес. Към молбата трябва да приложите копие от удостоверение за раждане на детето, уверение от висшето училище за вашия статус на студент и лична карта. Помощта може да бъде поискана до навършване на една година на детето, независимо от трудовия статус на майката или дали детето е родено преди записването й в училище. Молбата може да бъде подадена в рамките на една година от раждането на детето, като изплащането започва от месеца на подаване.
-
Ще получа ли пълната сума от 2880 лева за еднократна помощ за отглеждане на дете до една година, ако детето ми се роди преди да се запиша в магистърска програма?
-
Какви са разликите между държавна поръчка и платено обучение за студентите?
Разликата между държавна поръчка и платено обучение се крие в начина, по който се финансира образованието. При държавната поръчка студентите плащат по-ниска такса, която е част от издръжката им като студенти, докато останалата част се покрива от държавата. За разлика от това при платеното обучение студентите са отговорни за покриването на цялата цена на обучението си. Ценовите разлики могат да бъдат значителни, като държавните студенти обикновено плащат по-малко от платените студенти.
-
Какви са изискванията за получаване на помощта за студенти-майки?
-
Кога мога да очаквам да получа помощта, ако съм подал заявлението?