До кога е "прилично" да се кърми?

• 20 219
  • 220
  •   1
Отговори
# 180
Мафани, колко голяма е дъщеря ти сега? Наистина е много интересно как разсъждават  Simple Smile

На 6 години и три месеца е.

# 181
Може ли да използвам темата за да задам 1-2 въпроса, ще съм благодарна на първосигнален и честен отговор......

отби се  Laughing
когато бебето поиска Laughing

MTV, разплака ме - ако се замисли човек ще открие мн истини в тази приказка  bouquet  bouquet  bouquet

# 182
Знаете ли какво си мислех преди малко по повод "непоправимите психически травми, които се нанасят на по-големите кърмачета"...
И един ден би било неприлично да се кърми за някой, който вижда в кърменето само.. ъм.. извинете.. смукане на цици!  Crossing Arms

# 183

И един ден би било неприлично да се кърми за някой, който вижда в кърменето само.. ъм.. извинете.. смукане на цици!  Crossing Arms

Така разсъждаваше една девойка, с която родих второто си дете. Тя твърдеше, че "лапането на цици е работа на мъжа ми, не на сина ми". Нито веднъж не сложи бебето на гърда.

# 184

Така разсъждаваше една девойка, с която родих второто си дете. Тя твърдеше, че "лапането на цици е работа на мъжа ми, не на сина ми". Нито веднъж не сложи бебето на гърда.

ooooh! Tired

Стаменка, СЗО= Световна Здравна Организация, и останалите авторитети твърдят, че до годинка менюто на детето трябва да се състои от 75% мляко (в идеалния случай майчино). Как би могло да се набави с едно вечерно кърмене? newsm78 Никаква логика!
И аз много обичам да чета "титулувани" мнения, но никога не взимам предвид само едно, сравнявам, размишлявам и прочие.

Шамане Simple Smile, съвсем първосигнално
Отби се.
и
Когато детето поиска.

# 185
Стига вече се занимавахте с проф. Михов, оставете го да почива в мир!Човекът си отиде в начлото на 2009та на 88 годишна възраст."Книга за майката" е писана през 60те години на миналия век и многократно преиздавана (явно се преиздава и до сега на принципа "копи-пейст"). И за времето си съдържа наистина много ценни неща, стига нахъсената модерна форумка да може да се съобрази с времената, в които е писана.Още преди СЗО и съвременните изследвания по темата, във времена в които кърменето след 6 месеца е било заклеймявано като "ненужно" професорът застъпва теза, че най-рано на 10 месеца и докъм две годинки може да се пристъпи към плавно отбиване. Много добре описва и как да се стимулира лактацията - с честота на суканията.И това във времена, в които АМ е било решението за всичко. И макар и отдавна пенсиониран проф. Михов продължаваше да се интересува от новостите в областта си и да участва в мероприятия популяризиращи кърменето (докато огромна част от неговите студенти и студенти на студентите му да са застинали в престъпно невежество по много въпроси, дотам че дори отхвърлят спусканите от министерството нови схеми за захранване и си карат "по изпитаната от времето" такава) както и Бу спомена. А може да е било защото е психически обременен (самият той имайки споени от това, как е бил кърмен  newsm78 ).
Хайде нека се гордеем, че сме имали педиатри от старото поколение като него и да го оставим да почива в мир. За съжаление има страшно много сайтове, които копират цитати от стари издания на книгата му, ползват фриволно името му (без абсолютно никакво право, но ако пльоснеха цитати на някой западен експерт щяха да бъдат санкционирани, а на кой му пука за някакви си авторски права на починали нашенски професори...) и кой знае още колко дълго из нета ще се въртят негови думи извадени от контекста, без никакво разбиране за що иде реч и още дъъълго съфорумките ще се потрисат и ще питат "колко телета даде баща ти ,че да станеш професор"  Sick Жалко!

# 186

Аха... хубаво щеше да е да си остане само теория.. Жалкото е, че и майки го приемат така  Close

# 187
На въпросите на Шаманката:
Отбих;
когато бебето поиска.
С уточнението, че за мен след 1 годинка някъде не са никакви бебета, а дечица Simple Smile Защото оставам с впечатление, че за някои са си бебета чак до 3, а съм чела в нашите деца, че и до 5 (години, не месеца).

stamenka, не сме малоумни, няма нужда ни говориш, все едно че сме. Прочела една книга и айде - много е компетентна по въпросите с храненето в кърмаческа възраст  Laughing
Най-правилно се гледат деца без да си прочел нито една книга, достатъчно е да се водиш по бебето, без да се обременяваш със схеми, какво е правила майка ти или какво говори педиатъра. Забелязала съм, че каквото пише по книгите, или съм се сетила по инстинкт, или категорично не пасва на мирогледа ми и го отхвърлям моментално.
И не виждам каква е връзката между кърменето след 10-месечна възраст, пристягането на крачката и мазането със свинска мас. Това, че някой смята последните 2 за глупост, по никакъв начин не означава, че ще приема и мнението му за кърменето.

# 188
stamenka, съмнявам се да е писана 2009-та, понеже не мисля, че греша и професорът почина, лека му пръст Peace
Хубав човек беше и ми допадна много отношението му към кърменето - спокойно и без притискане за схеми, каквото и да пишеше в старото издание на книгата му. На живо съм се срещала и разговаряла с него. Много спокойно се отнасяше към идеята за кърмене на поискване и дълго кърмене, за разлика от колегите си.
А в старата му книга на 10м има само едно кърмене просто, защото това е старата схема - книгата му е писана оригинално преди доста десетилетия, примерно когато ние с теб сме били бебета.

И аз цитирам именно психолози, а не средностатистически педиатри. Моите източници казват, че вреда няма, напротив, само ползи.

Не знаех, че е починал. На книгата пише "най-новото преработено и допълнено шесто издание" и след това "Христо Нинов Михов, автор, 1998, 2002, 2003, 2005, 2007, 2009 г.". Ако държите ще го сканирам. Отбелязана е преработка и допълнение от автора през 2009 и в същото издание и дума не става за кърмене на поискване. Кърменето на поискване отхвърлиха още няколко педиатри, с които разговарях и акушерката, която водеше училището за бъдещи родители в Шейново. Мотивът им е, че не се дава достатъчно време нито на гърдата да произведе ново качествено  мляко, нито на стомахчето на бебето да преработи погълнатото, нито бебето се е нахранило докрай и съответно режимът на спане се обърква, а самото бебе се изнервя. Същите педиатри, с които съм говорила са единодушни, че кърменето трябва да продължи минимално 6 месеца и оптимално 1 година.

След като източниците ни казват различно, включително и психолозите, с които сме разговаряли очевидно няма консенсус по въпроса. Следователно естествено, че всяка от нас ще избере кой специалист или неспециалист да послуша.

Форумът е в писмен вид и е много лесно за този, който може да чете да се увери, че не съм използвала нито едно изразно средство, с което да убеждавам който и да било да в правотата си, да казвам кое е най-правилно и кое не е или да натрапвам мнението си. Още повече, че дори никъде все още не съм изразила такова. Всичко, което споделям по темата е цитат на специалисти, с които съм разговаряла или съм чела публикации.  Така че изказвания от рода на
Прочела една книга и айде - много е компетентна по въпросите с храненето в кърмаческа възраст  Laughing .... Най-правилно се гледат деца без да си прочел нито една книга....
го отдавам на ниската култура или моментното психологическо състояние автора.

Оттук насетне ще се радвам да чуя мнението на всяка от вас, която счита, че моите източници не са прави и която е способна на интелигентен диалог.

# 189
  • Пловдив
За края на кърменето най-близка до вашето усещане е фразата, отбих го (я) или отби се?

За ритъмът на сукане най-близка до вашето усещане е фразата, когато бебето поиска или когато майката прецени?
Категорично - отбих я. Наложи се след като забременях заради контракции около 20 г.с.
Първосигнално бих отговорила " когато детето ми иска", но като се замислих, всъщност, я кърмех когато аз преценявах - след 1.6 почти не кърмех навън, а и в къщи често се случвало да отказвам или да отлагам за по-късно  newsm78

# 190
Всъщност вече ти бе написано- твоите източници са прави и достоверни, НО отнесени към времето, в което са правени тези изследвания и печатано първото издание на книгата.
Аз притежавам две идентични издания на книгата на Лиляна Трифонова "Хранене на детето". Едното издание от 2004-та, на другото, от 2009-та пише преработено, НО преработеното му е само в частта нови реклами + актуализирана цена. Simple Smile

Отношението към вида раждане, кърменето, отглеждането на детето, възпитанието му и пр. са лични.
Това че, Х, У, Z, кърмят, раждат, възпитават по даден начин, е повече от ясно, че няма нужда да бъде еднакво и при теб и мен.

Много от съвременните теории за отглежда на детето са чужди и далечни за мен. Не ги приемам, не отразяват моята същност и възпитание, но съм си направила труда да ги прочета, защото се отнасят до здравето, развитието и бъдещето на моите деца, а това е важно, поне за мен.

# 191
  • София
Оттук насетне ще се радвам да чуя мнението на всяка от вас, която счита, че моите източници не са прави и която е способна на интелигентен диалог.

Опитах...

към 10ия месец бебето да остане само на едно вечерно кърмене

Не става въпрос за заместване с друго мляко.

Понеже аз не съм чела материалите  на професора, ще коментирам твоето схващане за неговите препоръки. Та от цитатите да разбирам ли, че според теб  10 месечно бебе не се нуждае от повече мляко, от колкото би поело за едно вечерно кърмене? Такова схващане не знам да е битувало нито преди векове, нито по време на изпълване на петилетките, нито в съвремието ни. Нито мнение от  "простосмъртните" нито от специалисти в областта.

# 192
Рошл@ , радвам се, че ти е харесала от "Приказки за порастнали деца" е.

стаменка
-абривиатурата (сбъркана е от Гос`жа Мафани, защото предполагам нея има предвид- ) -АПА-е Американска Педиатрична Асоциация.
А една книга може да е написана и преиздавана във времето n брой пъти, или редактирана и отново преиздавана(зависи дали автора ѝ е съгласен с редакциите, ако не са негови,)..(например такава е на Спок-той сам прави корекции във времето)...

Шаманката, при мен:
 отбих;
винаги е сукал на поискване.

samuraika , до колкото ми е известно през 60-тте години в нашата държава е било доста трудно да се снабдиш с АМ...че и доста след това..по-скоро битува идеята за ранно захранване и заместване на кърменията, за да се връща "другарката" в трудовите редици Wink

# 193
stamenka, много от момичетата доста интелигентно писаха защо твоите източници предлагат неадекватна информация. Ще се опитам и аз.
Кърмата се произвежда на принципа на търсенето и предлагането. Колкото по често се изпразва гърдата, толкова повече мляко се произвежда. Кърма се произвежда и докато бебето суче, в рамките на едно кърмене може да слезе кърма няколко пъти. Гърдата няма нужда от почивка за да се напълни с мляко, има нужда често и ефективно да бъде изсукана от бебе или в някои случаи изцедена от майката. Просто и логично  Peace

Ще пробвам с примерен сценарий. Това горното лесно може да се случи, дори и когато бебето суче на заветния режим от 3 часа, ама може и да не се случи. Но ако е по-мъничко, суче по-вяло, майката кърми само по 10-15 мин. на интервал от три часа. През останалото време залъгва нервното бебе със залъгалка или дава вода. Бебето суче малко, предимно предно мляко, не наддава добре, става още по вяло и отпуснато. Поради слабата стимулация кърмата намалява и бебето се затруднява още повече да суче слабата струя. Плаче, не наддава, майката е притеснена .... нататък какво следва?

Може много да се напише и спори, но темата не е за това. А щом СЗО (Световна Здравна Организация) както и нашето МЗ (Министерство на Здравеопазването) препоръчват изключително кърмене до 6м., кърмене без заместване на кърмене с твърда храна до към годинката, кърмене до когато на майката и детето им е приятно и т.н., извинявай, ама педиатрите, които споменаваш са ми малко ... "царя дава, пъдаря не дава".

Бебетата са индивидуални, а майките най-добре знаят от какво има нужда тяхното бебе.

# 194
абривиатурата (сбъркана е от Гос`жа Мафани, защото предполагам нея има предвид- ) -АПА-е Американска Педиатрична Асоциация.

Нищо не съм бъркала, моля, моля- American Academy of Pediatrics /ААР/

Общи условия

Активация на акаунт