До кога е "прилично" да се кърми?

• 20 222
  • 220
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте мили дами
знаете ли до кога е най - пълноценно да се кърми?
 Simple Smile

Проф. Христо Михов - педиатър с над 50 годишен стаж препоръчва към 10ия месец бебето да остане само на едно вечерно кърмене, което да спре когато прецени майката, но не по-късно от двугодишна възраст.

По темата до кога е прилично да се кърми - в една комедия се казваше, че когато детето започне само да откопчава сутиена на майка си е крайно време да се отбие. А от психолог съм чувала, че майки, които продължават да кърмят големи деца им нанасят непоправими щети на психиката.

# 166
  • София
Вековният стаж на вековното човечество казва, че препоръките на господин професора с 50 години стаж са крайно нелогични. Вероятно г-н Михов има своя теория за нуждите на бебето. stamenka , смята ли господинът, че бебе на 10 месеца се нуждае от по-голямо количество мляко, от това, което бебето може да си набави за едно вечерно кърмене? Ако ли това малко количество мляко е крайно недостатъчно, за да задоволява нуждите на бебето, тогава какво мляко трябва да приема бебето? И с какво другото мляко е по-добро от човешкото мляко за човешките бебета?
 Такива разни въпроси възникват и се чудя имат ли друг разумен отговор, освен такъв, който би направил за посмешище професора( ако наистина описаното по-горе са негови препоръки)

# 167
Здравейте мили дами
знаете ли до кога е най - пълноценно да се кърми?
 Simple Smile

Проф. Христо Михов - педиатър с над 50 годишен стаж препоръчва към 10ия месец бебето да остане само на едно вечерно кърмене, което да спре когато прецени майката, но не по-късно от двугодишна възраст.

skrech, 50 години стаж има професора и то по времето, когато са се преизпълнявали петилетки и прочее. Нормално е било, майката трябва да работи, през деня няма как да кърми често, затова само вечер.

# 168
Не става въпрос за заместване с друго мляко. Професорът счита, че до 10 месечна възраст плавно всички останали хранения през деня, освен вечерното трябва да бъдат заместени с каши (или друга обща храна, ако държиш да я цитирам точно ще го направя, но книгата в момента не е до мен). На мен последното не ми звучи нито нелогично, нито смешно. Още повече, че ми е изложено от авторитетен титулован медицински специалист, а не от анонимен съфорумник. Вековния стаж на вековното човечество не ни показва особени постижения и изследвания в областта на медицината. Те са се случили в последните столетия и продължават да се случват понастоящем. Следователно това, че може би векове на ред жените са кърмили децата си до 10 годишна възраст във времена, когато е било достатъчно да хванеш един грип и да умреш и средната продължителност на живота е била 30 години говори единствено за невежеството им. За мен лично за посмешище са хората, които ми изтъкват разни бабини деветини и мотивират полезността им с факта, че в миналото не случайно правели така, без да отчитат, че здравето и здравеопазването в миналото вобще не са били на ниво, на което си струва да му бъде подражавано.

Но всеки избира сам как ще гледа детето си и не задължавам никого  с написаното от мен, което не съм си измислила, а както вече казах е мнение на двама изтъкнати и титуловани специалисти - един педитър и един психолог.

# 169
stamenka, книгата е писана през 19- и коя година?
Нещо ново да си чела СЗО, ААР, други европейски школи ала-бала...

Иначе звучиш като средностатистически педиатър, който препоръчва сокове на 40 дни и гледа 12-месечното кърмаче като психично обременено за цял живот.  Peace

# 170
Може ли да използвам темата за да задам 1-2 въпроса, ще съм благодарна на първосигнален и честен отговор. Надявам се питането ми да не обиди никой.

За края на кърменето най-близка до вашето усещане е фразата, отбих го (я) или отби се?

За ритъмът на сукане най-близка до вашето усещане е фразата, когато бебето поиска или когато майката прецени?

# 171
  • До хладилника, който обичам
Отби се.
Когато бебето поиска.

# 172
На мен всъщност ми е интересно.. "до 10 месечна възраст плавно да сме заместили всички хранения освен вечерното...с обща/бебешка храна различна от мляко/"
Това значи ли, че доктора препоръчва само едно изцяло млечно хранене на ден? Ако приемам, че трябва да е само едно млченото хранене на 10месечното.. какво да е млякото? Кърма, АМ? Защо да давам пари за АМ/кисело/прясно мляко, когато имам естествения вариант?

По въпросите... няма намерение да се отбива, защото суче, когато тя поиска. /ако мога така да се включа по въпросите.... Rolling Eyes /

# 173
отбих го /я/
Когато бебето поиска
 Grinning

# 174
Гос`жа Мафани, книгата е написана през 2009 и много ми допада, защото въпреки възрастта на автора той категорично отхвърля всякакви бабини деветини като мазане с мас, стегнати пелени "за изправяне на краката" и прескачане на ежедневно къпане "за да не се изрине бебето".  Абревиатурите СЗО и ААР не зная какво означават. И няма как аз да звуча като педиатър или GP защото както вече два пъти казах не аз правя заключения, а цитирам доста дословно специалисти. Що се отнася за психичната обремененост за трети път пиша, че цитирам психолог, а не "средностатистически" педиатър.

# 175
  • До хладилника, който обичам
stamenka, съмнявам се да е писана 2009-та, понеже не мисля, че греша и професорът почина, лека му пръст Peace
Хубав човек беше и ми допадна много отношението му към кърменето - спокойно и без притискане за схеми, каквото и да пишеше в старото издание на книгата му. На живо съм се срещала и разговаряла с него. Много спокойно се отнасяше към идеята за кърмене на поискване и дълго кърмене, за разлика от колегите си.
А в старата му книга на 10м има само едно кърмене просто, защото това е старата схема - книгата му е писана оригинално преди доста десетилетия, примерно когато ние с теб сме били бебета.

И аз цитирам именно психолози, а не средностатистически педиатри. Моите източници казват, че вреда няма, напротив, само ползи.

# 176
По въпросите за първия се колебая,като повече клони към отби се. За втория-когато  поиска.

# 177
stamenka, притежавам книга за отглеждане на кърмачето от 1952 г., писана от някакъв колектив.
Даже в тази далечна година се препоръчва къпане на бебето до 6-тия месец всеки ден, мазане със зехтин и кърмене поне до една година, като от десетия месец започва плавно отбиване....

По въпросите: отби се по-скоро само;
                        когато бебето прецени, НО до определена възраст;

Голямата ми дъщеря ми снощи спонтанно ме попита, защо се кърмят само бебетата? Попитах я, какво има предвид. Обясни ми, че било страшно приятно да да се гушкаш в мама и да имаш винаги мляко, а да не купуваш от магазина...И така до кога? Ми докато тръгна на училище, защото там ще ми се подиграват сигурно, че ме кърмиш.  Тя щяла да кърми нейните си деца до 2-3-ти клас.
За протокола- кърмена е година, отби се сама, е, или почти сама, сестра й почти не е кърмена пред нея, беше на 50 и малко дни, когато отказа да суче, за кърмене пред нея почти не се е говорело, още по-малко на по-големи деца....Явно има спомени от бебешка възраст може би...Но наистина мнението на децата е доста интересно.

Последна редакция: сб, 18 дек 2010, 20:09 от Гос`жа Мафани

# 178
  • София
към 10ия месец бебето да остане само на едно вечерно кърмене

Не става въпрос за заместване с друго мляко.

Понеже аз не съм чела материалите  на професора, ще коментирам твоето схващане за неговите препоръки. Та от цитатите да разбирам ли, че според теб  10 месечно бебе не се нуждае от повече мляко, от колкото би поело за едно вечерно кърмене? Такова схващане не знам да е битувало нито преди векове, нито по време на изпълване на петилетките, нито в съвремието ни. Нито мнение от  "простосмъртните" нито от специалисти в областта.

Шаман, по-близо до схващането ми е "отби се", но на практика "ще го отбия"
 За ритъма на кърмене по-близко ми е когато поиска, макар че  съм отказвала много пъти, ако на мен не ми изнася(говоря за моето "голямо" кърмаче, а не за времето, когато беше малко бебе).

Последна редакция: сб, 18 дек 2010, 19:21 от skrech

# 179
Мафани, колко голяма е дъщеря ти сега? Наистина е много интересно как разсъждават  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт