Забременяване след мъртво раждане

• 257 406
  • 1 649
  •   1
Отговори
# 1 575
Аз казвам каква е причината при мен. Вие няма какво да мислите, не сте лекар всеки човек е индивидуален. Мутация та не се проявява при всяка бременност, познавам жени с едно живо и здраво дете и после загуба, нз дали сте наясно. Също съм си писала с много други жени с пай, които са имали проблеми.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 10:31 от t.d.dimitrova

# 1 576
Вчера бях на хематолог и за себе си намерих причината. Тези мутации водят до високо кръвно и проблем при съдообразуването, какъвто има при мен в плацентата. Също така се разрових в изследванията на БХС и виждам, че PIGF ( плацентарен растежен фактор ) ми е бил 22 при реф.стойности 28,8 - 122, но никой не му е обърнал внимание, а това е било знак за плацентарна дисфункция и прееклампсия. Имала съм риск за ретардация 1:150, което според мен е омаловажено, защото никой нищо не ми каза, а в последтвие точно това се случи. Опитвам се да си разчитам и други неща по прегледите, но не всичко мога. Бях се доверила на докторите, защото оставях една камара пари по прегледи, фетални и т.н. и мислех, че обръщат внимание на всичко. Ще го обсъдя с някое АГ по-натам като се спра на някой читав.
Та с 2 думи хематолога ми каза, че най-вероятно съм вдигала кръвно. Никой за 7м не ми го измери нито на частния кабинет, нито по здравна каса. Стеснените кръвоносни съдове на плацентата ми може също да са го предизвиквали. От там бебенцето е започнало да изостава и накрая плацентата се отлепи....
Седмица преди това да се случи бях на преглед, където се установи, че бебенцето изостава, но кръвотока е добре. Той ми каза, че кръвното няма общо с кръвотока, а с изоставането, защото се образуват някакви процеси.
За следваща бременност ми изписа фраксипарин. Попитах за аспирин, но той ми каза, че от него има опасност от прокървяване.
t.d.dimitrova, ти какви мутации си изследвала и какви имаш?

Моят случай е подобен в 31 седмица загубих бебе с мутация на тромбофилия съм хомозигот pai 4g. Mисля, че това е причината. Вашите мутации какви са Маdness?

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 22:33 от Madness88

# 1 577
в РАрр има проблем май е ниско това ми направи впечатление за същото ли говорим?

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 11:49 от t.d.dimitrova

# 1 578
Също до колкото знам при PAI е хубво да се изследват ACE и Factor XIII, защото имат кумулативен ефект.
t.d.dimitrova, при теб няма PIGF. На мен PAPP-A и Free bCG са ми с други стойности в цифри, но там нямам референтни стойности и не знам дали са били в горна или долна граница. Но те 2те мисля, че са за хромозомни аномалии.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 12:07 от Madness88

# 1 579
РАРР-А е плацентарен протеин, нз ако е нисък може да се отрази също аз това видях, че са неглижирали при мен. Марковс са най-добри за морфологиите, моите ги правих във Велико Търново и много съжалявам... А колкото за мутациите чела съм, че са зависими от другите 2 години не спирам да чета Sad

# 1 580
Madness, мисля че добре си си обясниха какво се е случило и най вече за какво да се следи за в бъдеще.  Аз имам същата или много подобна анамнеза. Имам успешна бременност след мъртвото раждане. Ако мога с нещо да ти помогна, насреща съм. Кураж, има светлина пред теб!

# 1 581
Аз кръвното си го мерех всеки ден профилактично и в кабинета също аго ми мереше кръвното на всеки преглед, до 8-ми месец нищо, нормално кръвно.. след прокървяването ми в 8-ми месец почнах да вдигам много високо кръвно, но странното беше, че не го усещах въобще, никакви оплаквания, подуване на краката, абсолютно нищо. Лежах в отделението седмица, на системи бях, допегит 3х2 на ден и пак кръвното си беше високо..

# 1 582
Здравейте, момичета!
Включвам се и аз да споделя нашата мъка..
Забременях съвсем случайно след 3 години ходене по мъките и лутане из лекари ..
Абсолютно безпроблемна бременност-имам 2 фетални (трябваше и 3та ,но много прехваления АГ ,които ме следеше ме убеди ,че не е необходимо) и пренатален тест..уж всичко наред и изследвания и морфологии..
Насрочихме дата за секцио за 39 г.с. и на 24.10.24 се роди нашата сбъднати мечта -Микаела 3.550 кг. с най-големите бузи..казаха детето е здраво !
Щастие за всички.. за около 2 часа.. дойдоха при мен и ми казаха, че детето е интубирано с непрестанно кървене от белия дроб и невъзможност на кръвта да се съсирва ..и от там започна нашия ад ..прехвърлиха я в друга болница-прелята ,кръв ,плазма ,кръвосъсирващи препарати ,витамин К но ефект 0. Колкото и да се бориха за нея е детската педиатрия за съжаление детенцето ни почина след няколко часа ..
Направихме аутопсия- Респираторен дистрес синдром и вродена коагулопатия.
Сега предположенията са няколко - нещо генетично ,гестационен диабет,инфекция или тромбофилия . Защото според този които ме следи не беше нужно нито обременяване с глюкоза въпреки, че цял живот съм с ИР ,нито изследване за тромбофилия.
Аз не спрях да чета,обърнах интернет и накрая най-жалкото е че АЗ изявих предложение какво й е било на нашата бузанка.. и вече 3ма лекари са на мнението, че това е довело до фаталния изход от цялата ситуация.. 99% ДИК синдром.
Направих консултация с проф. Савов в Майчин дом- според него шанса това да се повтори при следваща бременност е 1% . Сега ще пуснем генетични изследвания, защото имаме кръвна проба от детето ,първо ще съпоставим кръвта ,защото все пак й е направено кръвопреливане и не се знае дали има достатъчно нейни клетки ..
Вчера направих консултация с неонатолог -мнението й е същото като и на генетика и на АГто - ДИК синдром .
Но никой не може да каже на 100% че е просто лош късмет ..и сега започваме да изключваме ако можем да направим генетичните изследвания .
 Задължително изследвания за тромбофилия и стриктно следене на инсулиновата резистентност.. и неонатолога каза, че и за нея е "че сме изтеглили късата клечка " и просто при тази бременност "едно малко хромозомче просто счупило" и за това се е случило най-лошото ..
Много сме отчаяни вече, просто искаме нашето ангелче да си има братче или сестриче ..знам ,че още е рано и че имам възстановяване, защото и този който ме оперира си е оставил ръцете- 3 месеца съм с невероятни болки в корема и на мястото на операцията.. но искаме докато се възстановявам да свършим каквото можем .. Писах много, но историята ни е дълга ..
Пожелавам Ви кураж! И вярвам ,че скоро ще прегърнем нашите здрави дечица ❤️

# 1 583
Мила I.Kr12, аз също загубих бебето си в 30г.с. октомври месец. На едно положение сме психически и разбирам какво изпитваш в момента. Аз също се разочаровах от моята АГ, че не ми помогна да намеря причината за станалото, а се налага сама да се лутам в търсене на отговори. Но може би иска да се прикрие и е гузна, така си го обяснявам. И ще ми говори, че те са просто едни лекари и било карма Flushed И аз се следях при прехвалена лекарка на която сляпо се бях доверила, за което се обвинявам. Но в крайна сметка за това им плащаме, за знанията им. Аз не мога да знам всичко. Вече ще имам голяма обеца на ухото.
За мен също най-важното беше да намеря причината, защото причина винаги има! Просто лекарите, които са ни изтървали не им се занимава с нас. В крайна сметка е изключително важно при една нова бременност да се знае какви мерки да се предприемат.
Трябва сега на първо време да се оправиш физически, за да можеш да направиш следващата стъпка към забременяване, мисли в тази насока. През това време ще се нареди пъзелът и с причината за Вашето нещастие, сигурна съм. Щом търсиш - ще намериш!
Психически аз съм в тотална дупка и съвет не мога да дам...
Прегръщам те силно...
Здравейте, момичета!
Абсолютно безпроблемна бременност-имам 2 фетални (трябваше и 3та ,но много прехваления АГ ,които ме следеше ме убеди ,че не е необходимо) и пренатален тест..уж всичко наред и изследвания и морфологии..
Насрочихме дата за секцио за 39 г.с. и на 24.10.24 се роди нашата сбъднати мечта -Микаела 3.550 кг. с най-големите бузи..казаха детето е здраво !
Щастие за всички.. за около 2 часа.. дойдоха при мен и ми казаха, че детето е интубирано с непрестанно кървене от белия дроб и невъзможност на кръвта да се съсирва ..и от там започна нашия ад ..прехвърлиха я в друга болница-прелята ,кръв ,плазма ,кръвосъсирващи препарати ,витамин К но ефект 0. Колкото и да се бориха за нея е детската педиатрия за съжаление детенцето ни почина след няколко часа ..
Сега предположенията са няколко - нещо генетично ,гестационен диабет,инфекция или тромбофилия . Защото според този които ме следи не беше нужно нито обременяване с глюкоза въпреки, че цял живот съм с ИР ,нито изследване за тромбофилия.
Аз не спрях да чета,обърнах интернет и накрая най-жалкото е че АЗ изявих предложение какво й е било на нашата бузанка.. и вече 3ма лекари са на мнението, че това е довело до фаталния изход от цялата ситуация.. 99% ДИК синдром.
Направих консултация с проф. Савов в Майчин дом- според него шанса това да се повтори при следваща бременност е 1% . Сега ще пуснем генетични изследвания, защото имаме кръвна проба от детето ,първо ще съпоставим кръвта ,защото все пак й е направено кръвопреливане и не се знае дали има достатъчно нейни клетки ..
Вчера направих консултация с неонатолог -мнението й е същото като и на генетика и на АГто - ДИК синдром .
Но никой не може да каже на 100% че е просто лош късмет ..и сега започваме да изключваме ако можем да направим генетичните изследвания .
 Задължително изследвания за тромбофилия и стриктно следене на инсулиновата резистентност.. и неонатолога каза, че и за нея е "че сме изтеглили късата клечка " и просто при тази бременност "едно малко хромозомче просто счупило" и за това се е случило най-лошото ..
Много сме отчаяни вече, просто искаме нашето ангелче да си има братче или сестриче ..знам ,че още е рано и че имам възстановяване, защото и този който ме оперира си е оставил ръцете- 3 месеца съм с невероятни болки в корема и на мястото на операцията.. но искаме докато се възстановявам да свършим каквото можем .. Писах много, но историята ни е дълга ..

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 20:07 от Madness88

# 1 584
Мила I.Kr12, аз също загубих бебето си в 30г.с. октомври месец. На едно положение сме психически и разбирам какво изпитваш в момента. Аз също се разочаровах от моята АГ, че не ми помогна да намеря причината за станалото, а се налага сама да се лутам в търсене на отговори. Но може би иска да се прикрие и е гузна, така си го обяснявам. И ще ми говори, че те са просто едни лекари и било карма Flushed И аз се следях при прехвалена лекарка на която сляпо се бях доверила, за което се обвинявам. Но в крайна сметка за това им плащаме, за знанията им. Аз не мога да знам всичко. Вече ще имам голяма обеца на ухото.
За мен също най-важното беше да намеря причината, защото причина винаги има! Просто лекарите, които са ни изтървали не им се занимава с нас. В крайна сметка е изключително важно при една нова бременност да се знае какви мерки да се предприемат.
Трябва сега на първо време да се оправиш физически, за да можеш да направиш следващата стъпка към забременяване, мисли в тази насока. През това време ще се нареди пъзелът и с причината за Вашето нещастие, сигурна съм. Щом търсиш - ще намериш!
Психически аз съм в тотална дупка и съвет не мога да дам...
Прегръщам те силно...
Здравейте, момичета!

Много съжалявам! Моя АГ също даже ме и блокира ,защото ми обеща да ми дадат епикриза в която пише това ,което е било а не пълни глупости ..размотаваше ме няколко дни и сега когато имах нужда от помощ защото имам ужасни болки в операцията и него го няма ..не че вече му имам някакво доверие и съм убедена ,че проблема ми идва от него..защото при него прегледа беше около 4-5 минути ..
Аз се обвинявам непрестанно защо не го смених ..или друго всеки като ме види и веднага се задава въпроса "а защо не отиде в Майчин дом?"
Много е тежко ,това никога не се преживява ..
Надявам се поне да имаме шанс да имаме 2ро детенце! Силно Ви прегръщам !
Кураж ! ❤️

# 1 585
I.Kr12, не се самообвинявай! Никоя от нас не е виновна, никоя не е знаела какво ще се случи. Аз се следях на 2 места и правих 2 фетални и не ми е минавало през ума, че такова нещо може да се случи. Понякога си мисля, че можех да променя нещо, ако веднага след като частната лекарка ми каза, че изостава с няколко дни бебето бях отишла някъде другаде на 2ро мнение.  Изписа ми да пия протеин и мислех, че с това проблемът ще се реши. НО в онзи момент не съм си и помисляла какво предстои... Доверих се на лекарката, аз няма как да й разбирам от работата. Сега като се обърна каруцата пътища много. Но в онзи момент аз не съм знаела, че нещо лошо става, нямало е как да реагирам по друг начин.
Има жени с по 2-3 ехографа за цялата бременност и всичко е наред. Има и някои неща, които не се виждат на ехограф, дори и да ходиш всяка седмица...
Heart

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 00:55 от Madness88

# 1 586
Здравей, I.Kr12 .. ужасно много съжалявам за загубатата ти. Сърцето ме боли, като видя жена, преживяла нещо такова, четейки дори ръцете ми треперят. Болката винаги ще я има, няма да спре да боли, но се учим да живеем с нея. Аз всеки ден мисля за моята принцеса и не пропускам да говоря за нея. Моите близки избягват да говорят за беба, като че ли нея я е нямало, не знам, може би не искат да отварят темата, за да не ме наранят, но не осъзнават колко всъщност на мен ми помага да говоря за нея. Един ден ще плачеш повече, един ден по-малко, един ден няма да плачеш, но винаги твоето бебе ще бъде с теб, в мислите ти и сърцето ти. Доколкото АГ, в същата ситуация съм, загубих вяра в АГ, обвинявах се защо не съм я сменила, но няма смисъл от това. На мен също ми говориха празни приказки, как се случвало често и т.н. Гледай напред, да се възстановиш, а твоето бебе никога няма да бъде забравено, както казах, било е част от теб и винаги ще бъде! Ако имаш нужда, ние всички тук сме до теб, не се притеснявай да пишеш, когато имаш нужда. Кураж, мила! Heart

# 1 587
Billybo, може ли да попитам какво предприе при следваща бременност? Какви изследвания прави? Какви медикаменти? На мен ми е назначен фраксипарин при + тест. Хематологът каза, че не препоръчва аспирин, понеже имало риск от прокървяване. Бях на профилактичен преглед при друга АГ. Тя пък ми каза да пия аспирин от 15 до 25 ден на цикъла.
Смятам, че споделянето на причините за загубите и предприетите действия при нова бременност биха помогнали и на други жени, които четат. Аз постоянно препрочитам темите тук. Чудя се още какво да си изследвам освен тромбофилия и Фемофлор. Хормоните дали могат също да доведат до такъв фатален край? Обмислям и при доц. Конова да отида, въпреки че не знам дали нещо имунологично също може да се изследва като виновник за късна загуба, освен тромбофилия...
Надявах се следящата ме АГ да ме насочва, да ми пусне ВСИЧКО необходимо, но явно сама ще се лутам и ще си изследвам на своя глава абсолютно всичко необходимо след такава загуба...
Madness, мисля че добре си си обясниха какво се е случило и най вече за какво да се следи за в бъдеще.  Аз имам същата или много подобна анамнеза. Имам успешна бременност след мъртвото раждане. Ако мога с нещо да ти помогна, насреща съм. Кураж, има светлина пред теб!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 15:15 от Madness88

# 1 588
Madness, ще споделя моя опит, като не мисля, че всички стъпки са били нужни. Има тема за аборт в бг-мама, от там научих много за лекари и изследвания. Не всички изследвания бяха нужни, Но в тази ситуация, това ми помагаше да се чувствам, че нещо правя.
При мен се оказа съвкупност от фактори  - влошен кръвоток към матката (дори не бременна), висок риск от прееклампсия, тромбофилия, при която по трудно се разграждат тромбите и създава проблем при изграждане на плацентата - ace, pai, tafi, vegfa. При мен се получи отлепване на плацентата в 34 гс. Може би в следствие на високо кръвно.
Какво ми помогна за успешна бременност:
- НАДЕЖДА и ВЯРА
- лекар/и на които да вярвам - др Станулов, др Вецев и доцент Нашар
- правилна терапия и проследяване
- разходки, над 3л вода на ден и омега 3 капсули.
Какво съм правила стъпка по стъпка ще добавя после в скрит текст, че е много дълго.

С НМХ и аспирин (аспирин от преди да забременея), хормон за ЩЖ, родих нормално в 38гс. Пиех омега 3, което помага за сърдечно съдовата система и кръвотока, пиех много вода, разхождах се колкото може повече. Не вдигнах кръвно, нямах никакви усложнения.

Приех че не всичко зависи от мен, но аз ще вярвам в успеха, дори да е малко вероятен. Приех случилото се, като случило се е, не мога да го променя. Лили  Иванова казва,  че не гледа в миналото защото там нищо не може да се промени. Позволих си да тъгувам и скърбя, но не да се самосъжалявам. Всеки си носи кръста, всеки има тежки моменти. Всеки ден си мисля за моето момченце, с благодарност, че ни беше избрало и ни дари любов дори за кратко.

# 1 589
Благодаря ти, Billybo. Влошения кръвоток към матката как се установява? С доплер ли? Аз също имам PAI, ACE и VEGFA. Аспиринът преди забременяване за кръвоснабдяване на матката ли пиеше? На мен с тази цел ми го изписаха от 15 до 25 ден от цикъла.
И аз чета от всякакви теми, опитвам се да вникна в нещата, но не всичко ми е ясно и пак чета и така... Както има една приказка: Не знаеш от къде ще ти изкочи зайчето. С питане от тук от там човек си подрежда пъзела...

Общи условия

Активация на акаунт