Здравословно хранене за децата - 4

• 41 312
  • 786
  •   1
Отговори
# 435
  • София (Възраждане)
Благодаря, Самсара! Това, което ме смущава до известна степен, е непокътнатия им търговски вид Rolling Eyes
Аз също имах доскоро домашни ябълки, престояха у нас седмица-две, преди това са стояли на друго място, но определено не ставаха за продан на всика био-цена Crazy

# 436
  • Пловдив
Благодаря, Самсара! Това, което ме смущава до известна степен, е непокътнатия им търговски вид Rolling Eyes
Аз също имах доскоро домашни ябълки, престояха у нас седмица-две, преди това са стояли на друго място, но определено не ставаха за продан на всика био-цена Crazy

По принцип био продуктите на Gimel се отглеждат в парници и имат доста неща, които не са в сезон сега  Peace

# 437
  • София (Възраждане)
Парникови ябълки??

# 438
Днес се опитвам да въведа някакъв ред в записките си и открих нещо много полезно, но не помня откъде съм го копнала. Меги, мисля че ти се интересуваше от приготвянето на кафяв ориз.

Когато купувате ориз, не се отдръпвайте, ако видите няколко зелени зрънца – това е знак, че е пресен.
Нека изследваме анатомията на ориза. Всички видове ориз започват като кафяв ориз. Преминаването през мелница отстранява външния слой (триците) от зърното. Бялата сърцевина е съставена предимно от въглехидрати. Обелените трици са това, в което се съдържа всичко ценно от хранителна гледна точка. Кафявият ориз съдържа значително повече фибри, минерали, витамини от В-групата и мазнини и далеч превъзхожда белия като хранителна стойност. Чаша кафяв ориз съдържа 3,5 гр фибри, докато чаша бял ориз не съдържа и един грам. Повишеният прием на фибри доказано редуцира риска от някои форми на рак и коронарни сърдечни заболявания.
Питате как се готви кафяв ориз? Лесно е. Една чаша суров кафяв ориз прави около 2,5 чаши сварен ориз. Необходими са около 2чаши вода за 1 чаша ориз. Ето прости инструкции как да направите перфектен кафяв ориз.

Първо, изплакнете добре ориза – поне 3 пъти – със студена вода. Бъркайте с ръка, като описвате кръгове. После оставете ориза да кисне в продължение на 30 минути. Отцедете го и загрейте котлона на средно. Изсипете ориза в тенджера и бъркайте, като го запичате по този начин за няколко минути, докато стане ароматен, зрънцата са почти сухи и съскащите звуци спрат. Може да добавите ч.л. сол и мазнина. Нека да заври и го захлупете с плътно прилягащ капак. Нека ври на най-слабо 40 минути (не разбърквайте и дори не вдигайте капака да надзърнете!). После спрете котлона и оставете покрит за още 15 минути, за да получите наистина фантастичен ориз.

Хубава вариация е да сварите ориза в гъбен или зеленчуков бульон, във водата от варени на пара зеленчуци или с любимите си зелени подправки. Децата обичат цветни ястия. Можете да придадете на всяко ястие с ориз яркожълт цвят, като добавите куркума. Това няма да се отрази на вкуса, а само на цвета, и децата може да харесат новия вид.
Сравнителна таблица на хранителната стойност на ориз със средноголеми зърна (сварен)     

Кафяв                 Бял   
1 чаша                      195 гр                 186 гр   
Калории                    218                      241   
Протеин                    4.5 g                    4.4 g   
Въглехидрати           45.8 g                  49.6 g   
Мазнини                    1.6 g                    0.391 g   
Диетични фибри       3.5 g                   0.59 g   
Магнезий                   85.8 mg               24.1 mg   
Фосфор                     150 mg                68.8 mg   
Калий                        154 mg                53.94mg   
Калций                      19.5 mg               5.6 mg   

Много благодаря за тази публикация. Още днес мисля да пробвам Wink Аз все се чудех, защо откакто заменихме белият ориз с кафяв, нещо не ми се получават яденетата, а то си имало технология Blush

# 439
  • Пловдив
И аз благодаря за инфото за кафявия ориз.   bouquet
Ще пробвам следващият път. Дано така се хареса от децата.

# 440
  • София (Възраждане)
Посъветвайте ме, моля, струва ли си да купувам био мая за приготвяне на домашен хляб. Пълен лаик съм на тема мая, не ми е ясно никак какво био може да има в нея newsm78  /:hahaha: chef/

# 441
Аз купувам био-мая, защото разчитам, че дрождите се отглеждат по традиционния начин, а не в химическа среда. Дали действително е така обаче, не мога да гарантирам.

# 442
  • София (Възраждане)
Мег, ако не греша маята която видях днес беше на Рапунцел? Да взема пак да им драсна един ред с въпрос какво й е биото Mr. Green отговаря една много мила госпожа, поне да знаем струва ли си. Това ли точно да попитам, дали дрождите се отглеждат не в химическа, а в естествена среда?

# 443
Ами пиши им, има смисъл да се знае.
Доколкото знам именно средата в която се отглеждат дрожите и произхода им определя маята като Био.

# 444
Много интересна тема, да ви следя и аз Hug Peace

# 445
Посъветвайте ме, моля, струва ли си да купувам био мая за приготвяне на домашен хляб. Пълен лаик съм на тема мая, не ми е ясно никак какво био може да има в нея newsm78  /:hahaha: chef/

не знам за маята, но в магазин и ресторант Слънце и Луна правят страааааашен хляб. Един приятел е там хлебарче, и няма да ви казваям какви вкусотии приготвят! Заслужава си парите, а и магазина е пълен с бклио продукти!

# 446
Доколкото знам, Слънце и Луна си правят квас от тяхното си брашно, но може би само някои хлябове са с квас, а за другите ползват мая.

# 447
  • София
За хляба - аз напоследък си купувам едни немски заготовки по 500 грама, с ръжен квас. Има пълнозърнести, ръжени, с тиквени и слънчогледови семки, много ги харесахме у дома.
Откакто ги намерих, преоткрихме машината за хляб. Макар ние повече от два седмично да не изяждаме, друго си е такова разнообразие и задравословни вариации в улеснен вариант Wink
Brotbackmischungen на тази фирма:
http://www.friessinger-muehle.de/index.php?menuid=e1b&cid=1 (google translate превежда добре рецептите).

И благодаря за отговорите на питанията ми за солта и за бисквитките, експериментирам много активно  Grinning

Днес съм в очакване да разбра повече информация за менюто в нашата ясла, за да видя какво е нужно да въведа дотогава, като нови продукти. За сега се сетих само за свинското, не съм давала и ще се наложи вероятно поне да го е опитал...  Tired

# 448
Абел, а защо не оставиш детето самО да реши?! Напълно възможно е да не яде месото в яслата. Важно е само да предупредиш персонала да не го насилва да яде каквото и да било.
Откъде купуваш тези смеси за хляб?

# 449
Доколкото знам, Слънце и Луна си правят квас от тяхното си брашно, но може би само някои хлябове са с квас, а за другите ползват мая.
Мисля, че само квас ползват.
С такова впечатление оставам от един коментар на Свилен Класанов.

Общи условия

Активация на акаунт