Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза! - V ЧАСТ

• 28 578
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
За една стара тема - химията на любовта. За романтичната любов, секса и привързаността. За връзката между хормоните и любовта и за негативното влияние на антидепресантите върху баланса.

http://www.ted.com/talks/lang/bg/helen_fisher_tells_us_why_we_lo … 3MV-3Dow.facebook

# 631
  • Linz
Интересно клипче.
Това с антидепресантите съм го изпитала лично. И въобще продължителните лечения неизбежно нарушават баланса в организма- оправят ти едно (уж), а разбутват друго.

# 632
# 633
Ужасно е! В ситуация, в която човек се чуди как да му излезе счетоводния баланс на плюс, да има някой, който да иска пари за такъв патент.

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 19:46 от БориСе

# 634
  • Galaxy 13197853088
Бързото неутрино се оказа кофти кабел.

http://lenta.ru/news/2012/02/23/neutrino/

# 635
Вероятно съм голям песимист, но особено след подобна публикация в мен се засилва мнението, че това няма да роди нищо ново!?

# 636
За една стара тема - химията на любовта. За романтичната любов, секса и привързаността. За връзката между хормоните и любовта и за негативното влияние на антидепресантите върху баланса.

http://www.ted.com/talks/lang/bg/helen_fisher_tells_us_why_we_lo … 3MV-3Dow.facebook

Много интересно.
Ама... Как цялата тази теория се връзва с неща като "Не прелюбодействай", "Не пожелавай жената на ближния" и останалите...
И все си мисля - това да изпитваш любов или пък обич към някого. Лошо ли е? Може ли да е "грешна" една любов въобще? Независимо към кого е насочена.
(Имам предвид наистина любов, а не елементарното, хормонално обусловеното сексуално влечение)

А тва с прасето ме уби! Следваща крачка - патент върху някои молекули във въздуха. Стига сме дишали на аванта, я.

# 637
  • Galaxy 13197853088
...
И все си мисля - това да изпитваш любов или пък обич към някого. Лошо ли е? Може ли да е "грешна" една любов въобще? Независимо към кого е насочена.
...
Не мисля, че може да се постави категория на любовта.
Добро,лошо, правилно,грешно ... все човешки измишльотини.

# 638
Лаби, не се прави, че не ме разбираш:)

# 639

Много интересно.
Ама... Как цялата тази теория се връзва с неща като "Не прелюбодействай", "Не пожелавай жената на ближния" и останалите...
(Имам предвид наистина любов, а не елементарното, хормонално обусловеното сексуално влечение)

Мисля, че между моментите, в които, човек може да бъде в контрол и "химията" като неудържимо въздействие има един диапазон, в рамките на който може да си дадем сметка накъде сме тръгнали и да изберем едната или другата посока. 1 Петрово 1:13 Нещата започват невинно - един флирт, закачка, комплимент - "Изглеждаш великолепно! Ставаш все по-хубава...", но има един момент, в който една лампичка светва...  и или спираш, или наливаш още реактиви в колбата. Превишаваш критичната маса и после всичко се превръща в пързалка, по която си се пуснал и ... цоп! Земното притегляне си оказва влиянието, но дори паднал, човек може да се изправи и да тръгне. На някой си им харесва така и си остават на земята. Е, Толстой казва (а той май е специалист в тази област), че любовта била като войната - лесно е да я почнеш и трудна да я спреш (извинявам се, че не давам препратка - чел съм го някъде), но аз мисля, че дори разпалил огъня на любовта, човек има моменти, в които хормоните намаляват своето въздействие и може да предприеме разумни, преднамерени, съзнателни действия, за да избегне повторение. (Естествено ако иска, но тук много ми допада онази мисъл, която Лаби беше написал под профила си - Най-доброто, което можеш да направиш за децата си е да обичаш майка им) Част от тези действия са според мен да бъде открит с половинката. Давам си сметка какво означава това. Може би той или тя няма да прости..., но тайната поддържа огъня на изневярата. Смятам, че споделил с другия си разрушил "магията" на химията поне на половина... Силата на изповедта е много голяма. Според мен, обаче, за да има пълен ефект, трябва задължително да се сподели. Ех, скрити вопли на печален странник ... давам си сметка колко налудно звучи това, но ние с жена ми сме на този принцип.

А това за любовта... защо да е грешно!? Всички имаме приятели и всички имаме нужда от добри приятели, но според мен най-добрият приятел е брачният партньор. Имам един приятел (ерген) дето все ходи да помага на закъсали в брака жени. Сами се сещате какво се получава. Лошото е, че според мен жените най-често започват емоционална връзка, към която в един момент се прибавя тайна, постепенно тази връзка става интимна, защото жената започва да споделя с дадения приятел неща, които не би казала дори на съпруга си. Той се превръща в "най-добрия приятел", а после ... сексуален партньор, за разлика от мъжете, които най-често не влагат много емоция в изневярата. Повечето мъже изневеряват на жените си без да влагат някакви силни чувства към "обекта" (нарочно пиша "обект"). Отношението много често е като на "лов". Жената лесно се заблуждава, че Той държи на нея... (има добри ловджии, някой мъже обичат да ходят за риба, други съчетават риболова с гонене на русалки), а той женен например и въобще не влага това, което тя очаква. После тя като започне да се събужда от този сън влиза в друг - не обвинява него, а почва да си мисли, че жена му е виновна... прехвърля омразата си към нея... мисли, че като го раздели с нея, ще го има само за себе си, а той човека си е такъв - слаби са му ангелите. Естествено този филм може да има и по-различен сценарий, но това е най-често срещания.

От радиоактивни вещества може да произведеш бомба, а може и електроенергия. Предпочитам фойерверки вкъщи, пред Фукушима навън.
С това искам да кажа, че не е виновна химията, а химиците т.е. ние самите. Темата наистина е стара. С Холо спорехме в една друга тема преди, но там бях по-лаконичен, та тук се отплеснах.

И още нещо за любовта - най-добрия критерии за една любов е дали е вземаща или даваща. Ако само даваш без да очакваш да получиш нещо насреща няма как да е "грешна", но ако очакваш да получиш нещо, започваш да се ядосваш - защо Той така ми каза, какво имаше предвид... мисля че в такъв случай започваме да навлизаме в една "получаваща" любов и когато това, което получаваме се разминава с това, което очакваме се получава вътрешен конфликт... абе, с една дума - влюбил/а си се. Добре е да си дадеш сметка на време, защото си на крачка от "грешната" любов.

Последна редакция: пт, 24 фев 2012, 11:40 от БориСе

# 640
Малиии, БориСе, много сложна таз любоФ.   Simple Smile
Нали я класифицираха като болестно състояние - психично отклонение някакво там. Ама, това май важи за периода от първите две години. Уф, тежка материя...
Много рядко срещам мъже, разсъждаващи като теб. Поздравления, и на хубавата ти жена да предадеш също. Simple Smile

Аз да ви споделя за последните постижения на едни далеч, далеч по-лесни за разбиране нАуки - Получиха плурипотентни стволови клетки от диференцирани клетки /добре, че намерих нещо написано на български/

"Учени успяха да индуцират превръщането на човешки соматични клетки в плурипотентни стволови клетки. Това се съобщава в списания Cell и Science.

Вече можем да създаваме пациент- и болесто-специфични стволови клетки, без да използваме човешки яйцеклетки или ембриони. Тези клекти биха били ефективни за разбирането на механизмите на различните болести, търсенето на ефективни и безопасни лекарства и лечението на пациентите чрез клетъчна терапия", обясняват учените."

А ето тук повече:
http://www.doctorbg.com/page.php?id=13830

Става интересно, нали?

# 641
Абе, на всеки се случва да хипотенузи понякога, а аз направо по тангентата съм карал с последния пост, а няма как да го редактирам вече, така че извинявайте! А днес било и ден на прошката. Е, аз смятам, че човек не трябва да чака само един ден в годината, за да оправя отношенията си с хората, но все пак - Прощавайте! И тъй като смятам, че когато човек си иска прошка не може да е ей така - напосоки - Прощавайте, че често хипотенузя или даже карам по тангентата на темата! Ще се опитам да се поправя, въпреки че малко се съмнявам да успея.

# 642
ето на какво може да попаднете на световен научен фестивал:

http://www.youtube.com/watch?v=ne6tB2KiZuk

мисля, че ще се изненадате.

# 643
 Simple Smile

Учени се пробват и да сборят съотношението за неопределеност в квантовата механика. Ама май с пеенето по-добре се справят.

http://www.gazeta.ru/science/2012/02/27_a_4013273.shtml

# 644
Две интересни съобщения в Актуално открих:

"Откриха най-ранното доказателството за възкресението на Исус"

http://science.actualno.com/news_379814.html

и

"Контролът върху ума е бъдещето на военното дело?"

http://science.actualno.com/news_379948.html

ПП. Холо пак залипсва.   Sad
Или е в Кипър, или му е писнало от нас. Надявам се да е това, де.
Дано всичко е наред с него.

Последна редакция: вт, 06 мар 2012, 22:27 от горица

Общи условия

Активация на акаунт