Защо кучетата са без каишки и наморник?

• 16 355
  • 291
  •   1
Отговори
Днес с дъщеря ми, връщайки се от социалните, за да проверя защо нямам детски все още ( но това е друга тема), на един тесен тротоар, в локалното на бул.Цар Борис, имаше много спрели коли и място да мине максимум един човек, виждам отдалеч мъж, който храни с нещо кучето си - ротвайлер, което не е вързано с нищо. Това че няма намордник, не го коментирам, защото в България не е "прието", нали?!?
Постояхме малко в края на тротоара, за да се отмести човека и кучето му, но не, той си го хранеше. Извиках му да се отмести и да хване кучето, но той се премести така, че аз не го виждах повече, виждах само кучето. Минах от към улицата и човека се появи и започна да ми крещи, защо не сме минавали по бързо, той колко време щял да го държи кучето. Аз му казах, че трябва да го държи на каишка и да не го храни на сред тротоара, защото когато го храни е по опасно и понеже употребих "голямо куче", той се обърна към мен с думите "Ами не се ли виждаш и ти, колко си огромна, ама си ходиш без каишка по улиците." . Без коментар!

Няма да пиша за площадките в нашия квартал (предполагам и не само)) в които уж преминават само хора с кучета и случайно се изпускат...., за близо три години по площадките, съм научила хората и кучетата в района, има само една жена от квартала, която винаги води кучето си на каишка и носи плик за изпражненията.

Не трябва ли, когато някой има куче, домашен любимец, да се съобразява с другите, а не другите да се съобразяват с него.
Мен ме е страх от кучета, от всякакви, от малки, от големи, имам страх и то голям, за дъщеря ми още повече ме е страх. Бих била много по спокойна, ако всички водят кучетата си на каишка, а по големите да са и с намордник, нищо че стопаните им твърдят че "не хапят".

Не коментирам уличните кучета, те са друга тема. И от тях ме е страх. Там вече други хора са отговорни.

Моля ви, всички вие, които имате кучета, водете ги на каишка, контролирайте ги, не ги водете по детските площадки. Слагайте намордник, колкото и да ви се струва смешно, невъзможно, кучето ви да не хапе. Моля ви!

Не не съм лигла. Това са правилата и ако ги спазваме, ще е по спокойно, лесно и приятно. Ще е по чисто. Ще се разбираме всички по добре. Не е ли така?

Hug

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 15:33 от alina_si

# 1
Намордник.

# 2
  • София
Не не съм лигла. Това са правилата и ако ги спазваме, ще е по спокойно, лесно и приятно. Ще е по чисто. Ще се разбираме всички по добре. Не е ли така?

Hug

Точно така е, и не, не си лигла  Hug
Ако всички спазваха правилата - да водят кучетата си вързани, да чистят след тях, и да не ги водят по детски площадки, нямаше да има толкова много инциденти и толкова горчивина, натрупана против кучетата и кучкарите. А ако всички кучета са вързани, няма нужда и от намордник (който така или иначе не е задължителен по закон).

# 3

Явно не съм достатъчно интелигентна. Благодаря. Редактирам се. До сега не ми се е налагало да използвам тази дума.

# 4
... "Ами не се ли виждаш и ти, колко си огромна, ама си ходиш без каишка по улиците." . Без коментар!...

Каква каишка да очакваш от такъв простак? Rolling Eyes

# 5
Защото и на най-големия простак, когато започнеш често да му бъркаш в джоба, става много възпитан. Ама пусто у нас няма кой да контролира спазването на законите, защото някой трябва да плаща на контролните органи...

# 6
Защо кучетата са без намордник? - Защото стопаните им са без акъл.
                                                          - Защото няма кой да ги глоби.
                                                          - Защото никой не ги ковлади.

# 7

Защото няма кой да ги задължи.

# 8
Имам три огромни кучета,и дори само за свое успокоение не бих ги пуснала без намордник.
Дори стопаните трябва да разсъждават егоистично-ако обичат кучето си не трябва да оставят възможност то да стори беля,защото след това....

И дори предлагам-за наказание на стопаните да се слага намордник.

# 9
Моето куче се разхожда с намордник, а без каишка е само по кучешките градинки.
Лабрадорка е (адски умна и любвеобилна порода). Обаче като я видят така - и почват да пищят и да бягат. #Crazy
А сега де.. Crossing Arms

Иначе съм съгласна - и закони си има и глоби трябва да има. Както и изхождаето по улиците.

# 10
........
И дори предлагам-за наказание на стопаните да се слага намордник.

Взе ми думите от устата  Peace,
         и така да бъде, докато се научим да бъдем ХОРА.

# 11

Това е! Глоба трябва!
Аз днес се опитах да наковладя този тип, но честно си ме беше страх, нищо че си беше ден, на оживено място. знам ли го колко е луд.

# 12
Ама глоба има, но няма кой да я наложи.
Щото:
- трябва да подадеш сигнал, ама не знаеш къде;
- и да знаеш, е трудно да задържиш песа и собственикът му;
- и да ги задържиш- к`во? Ще му лепнат глоба, която я плати, я не;
- и последно, вие не се ли научихте, че кучето н-е  х-а-п-е!

Наредбата на СОС
Чл. 5.  (1) При присъствие на животно домашен любимец на обществено място собственикът е длъжен:
 1.  Да не оставя животното домашен любимец без надзор и да осигурява постоянен и непосредствен контрол върху поведението му.
 2.  Да не допуска контакт на потенциално болно, опасно или отровно животно домашен любимец с други животни и хора.
 3.  Да не използва животното домашен любимец за комерсиални цели - просия, фотография, игри на късмета, хазарт, платени демонстрации на дресура и др.
 4.  Да носи със себе си регистрационните документи - ветеринарномедицински паспорт за бозайниците, а за кучетата и идентификационен медальон.
 5.  Да почисти мястото след дефекация на животното домашен любимец.
 (2) Забранено е разхождането на животни:
 1.  На територията на детски градини и училища.
 2.  На територията на здравни заведения.
 3.  На територията на детски площадки.
 4.  На територията на градските паркове и градини за времето от 9,00 до 18,00 часа.  Тази забрана не се отнася за местата, специално определени за целта със заповед от кмета на района.
 (3) Собственикът на куче е длъжен:
 1.  Да води кучето винаги и навсякъде само на повод и с намордник, ако е агресивно.
 2.  Да не подтиква към нападение кучето срещу хора и животни, освен в условията на неизбежна самоотбрана.
 3.  При пътуване със средствата на обществения транспорт да води кучето на къс повод и с намордник или в транспортен кафез.
 (4) На лица под 14 год. не се разрешава да водят кучета от едри породи на обществени места.
 Чл. 6.  (1) Правила за функциониране на обекти с търговска цел за временен престой на животни домашни любимци:
 1.  Хотелите за животни домашни любимци, училищата за дресура и частните приюти за животни домашни любимци се регистрират в РВМС, съгласно чл. 126 от Правилника за приложение на ЗВМД и в търговските регистри към районите.
 2.  Настаняването на животни домашни любимци в обектите по ал. 1 става при условия, непротиворечащи на чл. 123 от Правилника за приложение на ЗВМД.
 3.  Забранено е функционирането на обекти по ал. 1 в жилищата на граждани в режим на етажна собственост.

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 17:13 от Гос`жа Мафани

# 13
А тази  улица, само един тротоар ли има?

# 14
Хапе, хапе...../иначе няма да е куче/, но стопаните не се научиха, че са такива /т.е. стопани/.

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 17:49 от inna-bubulina

Общи условия

Активация на акаунт