Математически турнири - 5

• 64 583
  • 799
  •   1
Отговори
# 255
На мен пък винаги ми е било интересно друго. В СМГ приемат много деца, но само 10-20(че и по-малко) от випуск като че ли са добри състезатели. Как се чувстват останалите деца, които не ходят толкова често по състезания и нямат успехи?

Като гледам класиранията, май поне 90% от децата от СМГ се явяват на масовите състезания, провеждани в София (Кенгуруто нпр.). Когато се пътува е друго - сигурно се определят отбори. А и не всяко дете иска да се развива с чиста математика. За повечето математиката е средство, а не цел. Най-добрите инженери, архитекти и финансисти не са били най-добри математици.
Кандидатстващите след 4 клас едва ли са наясно в каква посока точно искат да се развиват. Струва ми се, че за тях е важно да ходят по състезания и да се представят добре. В този смисъл, ако останеш извън отбора сигурно не е приятно. Всъщност и родителските желания вероятно са от голямо значение на този етап. Thinking

# 256
Да, нормално е да нямат идея какви точно ще станат. Но повечето все пак имат идея, че ще кандидатстват с математика и МГ е добра подготовка за това. И според мен далеч не всички деца имат хъс за състезатели, та си живеят съвсем добре без да са в отборите.

# 257

Ако питаш за момче от 5 клас - да, там учи и има 74 т. на СМТ.

Да, точно за него питах. Запомнила съм го по друг повод.
Благодаря на теб и на Дидева за информацията! Стискам му палци и занапреде!

При кандидатстващите в математически гимназии ситуацията изисква наистина задълбочен анализ. На този етап за тях точките са най-важното и целта е да извлекат максимума в това отношение от всеки турнир. Аз имах предвид друго. Ако за четири години детето не се е научило да си чете внимателно регламента и задачите, да си разпределя времето, да пише, да проверява да взема бързо и уверено правилните решения на място, когато това се наложи; ако няма изработена система на решаване, каквото и да му говоря преди дадено състезание едва ли би било от полза.

Много точно си го казала.

# 258
Моля, ако някой ще се явява на Салабашев във Велико Търново да пише в кое училище ще се провежда тази година.
Ние ще ходим , но незнам още къде. Миналата година беше в ПМГ

# 259
На мен пък винаги ми е било интересно друго. В СМГ приемат много деца, но само 10-20(че и по-малко) от випуск като че ли са добри състезатели. Как се чувстват останалите деца, които не ходят толкова често по състезания и нямат успехи?

В СМГ всяка година влизат грубо 120 деца. От тях първите 50 са състезатели от 3 и 4 клас. В пети клас масовият ентусиазъм по състезанията постепенно намалява и остават 15-25 деца, които влизат в отборите за едно или друго състезание. Това е разбираемо - да си състезател в СМГ е изморително - школи, непрекъснати вътрешни и външни състезания, два месеца от лятото си прекарват в подготовка за международни състезания (независимо дали са в отбора или не)... Представете си каква мотивация трябва да има едно дете, за да запази желанието си за състезания и да поддържа топ ниво почти през цялата година.

Въпросът беше как се чувстват останалите ли. Ами чувстват се happy - имат време за много повече неща, подготовката им в гимназията им дава добри шансове за успех след 7-ми клас в АК или ЕГ, никой не ги нарича нърдове, с една дума - никак не страдат.

Между другото, Черна станция и mamamilk, не мисля, че е редно във форума да обсъждаме деца поименно. Особено когато майките им не са членове на форума или, ако са членове, не са представили детето си. Нищо, че обсъждането е с най-добри чувства и с възхищение.

# 260
Цитат
Между другото, Черна станция и mamamilk, не мисля, че е редно във форума да обсъждаме деца поименно. Особено когато майките им не са членове на форума или, ако са членове, не са представили детето си. Нищо, че обсъждането е с най-добри чувства и с възхищение.

Да, мисля, че си права. Поувлякох се да демонстрирам "колко съм в час", макар да съм от провинцията.

# 261
  • София
Прави сте, че не трябва да се обсъждат децата поименно, извинявам се.
Затова как се чувстват "другите", мога да кажа от първа ръка, че им е супер! Grinning Цяло лято задачи не пипват. Mr. Green Системата в СМГ е следната: в събота има школа, на школата ходи който иска, стига да слуша и да не пречи. Тази година са около 40 деца, но не всяка седмица ходят едни и същи деца. Преди всяко национално състезание, за да се определи отбор, всички правят контролно с подобни задачи и подобен формат като на предстоящото състезание. Това става в редовните часове по математика. Определя се някакъв праг, минимум точки и около 30 - 35 деца се класират за 2-ри кръг на вътрешно състезание. Тези 30 деца още веднъж правят контролно, но това е извън редовните часове по математика, например викат го от час по нещо друго или след училище... От тези около 30 деца, които покажат най-добри резултати и от двете контролни (събират се точките и от двете контролни състезания), те отиват на предстоящото състезание. В зависимост от състезанието, това са 10 - 16 деца. Всеки път е едно и също, може да си бил победител в 3 поредни състезания, но се състезаваш на общо основание, за да се класираш за следващото. Случва се, някой от фаворитите да отпадне още на 1-ви кръг или да е отсъствал по болест - ами да е бил, в СМГ математици бол. Т.е. всеки има шанс да се изяви, друг въпрос е, как ще го използва. Никой не драматизира неуспеха (поне не "ние"), за децата състезанията по математика са празник. Hug След състезанието си сверяват отговорите, обсъждат задачите, ходят заедно в Мак Доналдс. Децата, които успяват да се класират в отбора на СМГ за различните състезания са повече от 10-15 със сигурност. Не съм ги броила, но са поне 30-40...

# 262
Obsolete, mamamilk, благодаря за споделеното! На останалите се извинявам, че по моя инициатива темата леко се отклони от математическите турнири. Надявам се информацията да е била полезна не само за мен.

# 263
..... за децата състезанията по математика са празник. Hug След състезанието си сверяват отговорите, обсъждат задачите, ходят заедно в Мак Доналдс. .....
Съгласна съм. За нас също винаги са били празник Peace

Освен това, не всички деца в СМГ (5-7 клас) са запалени единствено по математика. От предния випуск на нашата класна, половината деца са отишли в езикови гимназии след 7 клас. Лично познавам други две деца, които след 7 клас отидоха в немската гимназия и в АК. Сега са в 10 клас и вече се оглеждат за университети - едното за фармация, другото - за медицина. С други думи в 5-7 в СМГ има място и за запалени по математика и състезания и за не чак толкова. Все пак и другите предмети са на доста високо ниво и мисля, че точно заради това е големия наплив, не толкова заради чистата математика Peace

И аз се извинявам за отклонението от темата Blush

# 264
има вече резултати от ЧХ от СМГ на
http://www.math.bas.bg/ch/

# 265
И за някои други градове също! Браво на организаторите! Аз си мислех, че ще почиват събота и неделя!
И в СМГ да се беше явил, моят синковец пак щеше да е четвърти.

Последна редакция: сб, 06 ное 2010, 15:15 от Анонимен

# 266
  • София
Благодаря ви!
В първите 15. сме за 6. клас  Simple Smile, ще чакаме останалите резултати!

# 267
  • София

Не очаквах, че двете математически гимназии не могат да си обединят резултатите и да класират децата по успех. #Crazy Като гледам миналите години са били подредени по точки, а не по имена.

# 268
  • до реката
А можеш ли да дадеш самите задачи какви са били за второкласниците newsm78
http://dox.bg/files/dw?a=48448e4cea
[/quote

Благодаря много,  bouquet  bouquet  bouquetно бихте ли ми казали дали тези задачи са са цялата страна или само за София.

# 269
Не очаквах, че двете математически гимназии не могат да си обединят резултатите и да класират децата по успех. #Crazy Като гледам миналите години са били подредени по точки, а не по имена.
Е, сигурно ще обединят резултатите по-нататък. Все пак не е приятно докато един работи, друг да се мотае! Peace

мързеланка
, поздравления!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт